Muzyczne projekty Vince Clarke'a

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

który z projektów Clarke'a jest Ci najbliższy?

1. wczesne Depeche Mode
4
40%
2. Yazoo
1
10%
3. Erasure
5
50%

Liczba głosów: 10

Awatar użytkownika
Peter

Muzyczne projekty Vince Clarke'a

Post autor: Peter »

Kto lubi taką muzykę? Jest to klasyczny, brytyjski synthpop z lat 80 tych. Vince Clarke zaczynał swoją karierę w Depeche Mode i skomponował dla nich płytę "Speak and spell", ale drogi jego pozostałej trójki się rozeszły, następnie Clarke razem z Alison Moyet założyli Yazoo, gdzie przewaznie Vince pisał muzykę, a Alison śpiewała, choć i ona napisała parę numerów a Vince zaśpiewał w "Happy people" nawiasem mówiąc jedna z moich ulubionych piosenek z tehj dekady. Yazoo mieli więcej hitów min. "Don't go" czy planowany dla Dm "Unmarked". niestety drogi Vince'a i Alison się rozeszły i ten założył z Andy'm Bellem duet Erasure. grają podobno do dzisiaj, wylansowali hity "Oh L amour", cudowne "Sometimes', "Always" czy "Chorus".
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Re: Muzyczne projekty Vince Clarke'a

Post autor: Romantic Warrior »

z tego zestawienia najmniej znam "wczesne DM"
w końcu zagłosowałem na Erasure, choć Yazoo też mi się podoba
mój ulubiony numer Erasure to Stop!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Ciekawostki o Vincecie(DEPECHE MODE,YAZOO,ERASURE)
Vince Clarke
Yazoo (w USA znany jako Yaz) – brytyjski zespół muzyczny, utworzony w 1981 roku w Basildon, w hrabstwie Essex. Grupę stworzyli Vincent Clarke (wcześniej grał w grupie Depeche Mode) i Alison Moyet.

Po opuszczeniu Depeche Mode – Vince razem z Alison "Alf" Moyet założyli grupę Yazoo. Nazwę tę nadała grupie Alison od małej amerykańskiej bluesowej wytwórni muzycznej. W Stanach Zjednoczonych grupa Yazoo była znana jako Yaz, aby zapobiec pomyłkom, oraz prawdopodobnie z powodów prawnych. Yazoo wydało swój debiutancki singel Only You (utwór ten Vince proponował Depeche Mode – został jednak odrzucony przez zespół), który początkowo miał być jedynym ich wspólnym nagraniem w 1982 roku. Nagranie to zdobyło jednak taką popularność, że wydali oni jeszcze jeden singel, po czym we wrześniu 1982 roku światło dzienne ujrzał ich debiutancki krążek. Następnie grupa udała się w trasę koncertową. Przed nagraniem ich drugiego krążka Vince poczuł, że znów wpadł w pułapkę „wiru promocyjnego”, z powodu, którego opuścił Depeche Mode. Nagrywanie drugiej płyty You And Me Both nie było wolne od stresów. Vince i Alf rzadko pisali razem teksty, przeważnie każde z nich pisało samo, co z powodów technicznych (trudności w znalezieniu odpowiednich brzmień itp.) nie odpowiadało Vince’owi. Ostatecznie album został ukończony, łącznie z utworami Unmarked, który Vince trzymał w szufladzie od początków Depeche Mode, oraz z nie całkiem poważnym utworem Happy People (największy przebój duetu w Polsce), w którym Vince wykonuje partie wokalne. Informacja o rozpadzie grupy przedostała się do prasy jeszcze przed ukazaniem się albumu w sklepach, a jeden z rozczarowanych fanów wysłał pocztą do Vince’a zdechłego gołębia.
Wzięte z stąd
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yazoo_%28grupa_muzyczna%29

Wolę jednak Erasure,Muszę przyznać że Erasure odkryłam i z miejsca się "zakochałam"
zupełnie niedawno jakiś rok temu.
Wprawdzie znałam ich od lat gdy tylko zaczęli być popularni
ale wtedy miałam jakieś 16 lat i zbyt odstraszała mnie ich
zbyt otwarta poza na odmienności seksualne(obydwoje deklarowali się jako geje co w latach 90 nie było jeszcze takim chlebem powszednim jak dziś ,a wręcz mówienie otwarcie o takich rzeczach powodowało szok opinii publicznej)
Ale gdy jakiś rok temu dorwałam album ERASURE wiele się zmieniło.
Odkryłam niesamowity geniusz Vincea Clarkea do tworzenia niezwykle dynamicznych ,ciekawych i nasączonych całą aleją najróżniejszych barw piosenek i bardzo ciekawą barwę głosu ANDIEGO BELLA(wokalisty)który dysponował zarówno miłym basem jak i ciekawym falsetem i przez to razem powodowali że piosenki ERASURE stawały się niezwykle energetycznym i pobudzającym
muzycznym koktajlem.
Z tego co wiem zespół rozpadł się jakiś czas temu ale wrócił YAZOO
(Vince Clarke z Alice Moyet)
Wolałam jednak ciekawe rytmy ERASURE(Vince Clarke z Andym Bellem)
Wczesne Depeche Mode gdy Vince Clarke tworzył piosenki
jakoś nie do końca przypadło mi do gustu choć jest kilka ciekawych utworów.W ERASURE o wiele bardziej się wykazał!
W DM wole jak piosenki tworzy Martin Gore
To jedna z mnóstwa piosenek Erasure godnych uwagi wykonana na ŻYWO
http://www.youtube.com/watch?v=BP-bnQDeuWo
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Romantic Warrior pisze:z tego zestawienia najmniej znam "wczesne DM"

Jak dla mnie rewelacja!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

O akurat te piosenki też mi się bardzo podobają(ale nie wszystkie z tego albumu)
Dla Erasure moim zdaniem stworzył o wiele więcej-mnóstwo albumów z olbrzymią ilością hitów i fajnych piosenek.
I gdyby nadal Vince Clarke tworzył dla Depeche Mode nie powstały by takie piękne utwory jak World In My Eyes , Enjoy The Silence, Precious, Personal Jesus, Never Let Me Down Again
stworzone już przez Martina Gore,które świetnie oddają klimat zespołu i są istnymi dziełami sztuki.
Za to tworzone przez Clarka dużo lżejsze , bardziej melodyjne,dynamiczne i bardzo energetyczne nuty idealnie wpasowały się w Erasure

Oto jeden z ich wielkich hitów wykonany live(wokalista Andy ma bardzo dobry głos)
Ps zawsze mnie rozśmiesza ubiór w jakim Andy Bell wyskakuje na scenę-jakby go nie było na spodnie stać
http://www.youtube.com/watch?v=XH0SoZNdozs
a to następny już nie na żywo
http://www.youtube.com/watch?v=Ga4h0L6RKKE
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Do Erasure jakoś nie mam przekonania, owszem podoba mi się kilka piosenek, ale nie wszystko. O wiele lepsze rzeczy robił w Yazoo i bardzo mnie tym ucieszył, że zdecydował się reaktywować grupę, jak podaje ich strona, ma niedawno wyjść ich album, ale nie ma tam nic nowego, a jedynie zapis koncertu. Napisałem do Vince'a (ze strony - jest taka możliwość) czy będą nowe utwory i na razie czekamy na odpowiedź. W ogóle o klasie Yazoo - jak i każdego wykonawcy - nie świadczy udany debiut, ale drugi album, a on w moim odczuciu jest jeszcze lepszy, nie ma tam takich zapełniaczy jak na pierwszej płycie.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Mi jest oczywiscie blizsze Erasure, to drugi po MT moj ulubiony zespol, jak slysze 'Vince Clark' to od razu kojarzy mi sie wlasnie z tym zespolem. Mam nawet szczescie ze moja siostra kupila kiedys 'Hits! The very best of Erasure' cieszylam sie tak jak wtedy gdy znalazlam plyte gramofonowa MT w angielskim lumpeksie :lol:
Yazoo to slabo kojarze, dopiero jak przeczytalam Happy People to cos mi sie rozjasnilo.
Depeche Mode dopiero poznaje, z tych piosnek ktore dal tutaj Peter to mi sie najbardziej podoba Just can't get enough, takie od razu do tanca mi sie wydaje :lol:
Awatar użytkownika
Peter

http://www.youtube.com/watch?v=McpDMnw1bsE
Tu mamy fragment koncertu z 2008, a piosenka do złudzenia przypomina "Just can't get enough"
Awatar użytkownika
Jasmine

o matko, faktycznie :shock: poczatek ma prawie taki sam rytm jak Just can't get enough
Awatar użytkownika
Peter

Nie wiedziałem, że Erasure to taki kapitalny zespół, planują, że od grudnia biorą się za nagrywanie kolejnego albumu. Ale będzie fajna premiera na przyszły rok. :)
Awatar użytkownika
Jasmine

Serio? :D Świetnie, nie mogę się doczekać :mrgreen:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ale fajnie :!: Ta grupa jest po prostu rewelacyjna i praktycznie wszystkie piosenki Vince Clarke'a to utwory godne uwagi.Jego muzyka jest bardzo porywcza,dynamiczna a przede wszystkim ciekawa i pełna zaskakujących melodii i aranżacji.Jednym słowem słuchając jego albumu na pewno nie można narzekać na nudne kompozycje.
A głos Andyego Bella zaraz porywa swoja energia i mocą.
Mam nadzieje ze Andy jest w dobrej formie bo z tego co wiem jest on od dawna nosicielem wirusa Hiv ale choroba raczej go nie zaatakowała.
Jedna z tysiąca ich fajnych piosenek
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Jasmine

Podobno specjalnie zaraził się od chorego partnera żeby sam nie cierpiał :roll:
Jest rzecz której zazdroszczę części gejom- mają bardzo melodyjny głos, co słucham kogoś to jego głos mnie zachwyca.
Na koncercie Erasure nie można się nudzić, z tego co oglądałam na youtubie jest ciekawie :D
Więc czekam z niecierpliwością na nowe piosenki, mam nadzieję że będą tak świetne jak dawniej.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ich teledyski i koncerty to dość artystyczne show z wielka pompa.
Ale do dziś śmieszy mnie widok Andiego na koncercie w majtach.Az tak źle mu płacą :?:

Dziwne ze tej grupy kiedyś nie lubiłam.Odstraszał mnie z deka psychodeliczny wyraz twarzy Clarkea,zresztą Andy w samej bieliźnie na koncertach tez nie wyglądał jakoś zachęcająco.
Ale po przesluchaniu pierwszej płyty która mi wpadła w ręce zresztą przypadkiem jakoś mnie to wszystko przestało obchodzić a nawet wydało sie zabawne.
Przez te ich utwory na CD-rewelacja jak dla mnie
Znalazłam niedawno teledysk gdzie jest motyw z zimnymi ogniami tak jak na koncercie Thomasa Andersa w Kielcach.Wcześniej jakoś nie zwróciłam uwagi
OD 1.45
ERASURE LOVE TO HATE YOU
I LOVE DB AND TA!
esselte1

Post autor: esselte1 »

Vince Clark pomiedzy Yazoo a Erasure tworzył jeszcze duet Assambly z którym nagrał 2 utwory Never Never oraz Start/Stop obydwa są godne polecenia.
Awatar użytkownika
Peter

Dzięki, a nie wiesz czy gdzieś na Erasure Vince udziela się wokalnie?
ODPOWIEDZ