Secret Service

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Peter

Secret Service

Post autor: Peter »

Z tego co zauważyłem ten zespół ma tu wielu sympatyków, dla mnie to takie szwedzkie A-ha, chyba najlepszy muzyczny produkt tego kraju. Parę słów o nim:
Główną postacią jest tu: Ola Håkansson - to wokalista i producent, to dość ciekawa postać śpiewał także solo z Agnethą Faltstog z Abby, próbował swoich sił jako aktor, oraz założył wytwórnię płytową Stockholm records. Obok niego w zespole grali jeszcze:
* Ulf Wahlberg - instrumenty klawiszowe
* Tonny Lindberg - gitary
* Leif Paulsén - gitara basowa
* Leif Johansson - instrumenty perkusyjne
Dwie pierwsze płyty to klimaty gitarowo - rockowe, niezbyt udane może, dopiero od wydania "Cutting corners" przerzucili się na elektronikę i chwała im za to. ;) Podobno jest to ich najlepszy album, ale ja wolę te późniejsze. Oto ich cała dyskografia:
* Oh Susie, 1979
* Ye Si Ca, 1981
* Cutting Corners, 1982
* Jupiter Sign, 1984
* When the Night Closes In, 1985
* Aux deux Magots, 1987
* Top Secret - Greatest Hits, 2000
Najbardziej znana ich piosenka to oczywiście "Flash in the night"
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Secret Service

Post autor: Gasolina91 »

Bardzo dobrze jest mi znany ten zespół, lubie jego brzmienie.
Moją ulubiona ulubiona piosenka to Let Us Dance Just A Little Bit mMore
http://www.youtube.com/watch?v=V69ImkACNUs

Bardzo fajny jest też utwór Ten O'clock Postman
http://www.youtube.com/watch?v=BMRzgyLY ... re=related
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

To drugie to ich początki i muzyka, której bliżej jest do Abby niż typowego SS. Nigdy nie przepadałem za 70 ties, o wiele lepsze rzeczy nagrali po "Flash in the night" jak np: "night city" czy "Jupiter sign". :)
Awatar użytkownika
Peter

No i proszę dwie gwiazdy dwóch dekad, dwóch kultowych zespołów połączyli swoje siły dwukrotnie:

Ta ostatnia piosenka znalazła się na ostatniej płycie Secret Service z 1987.
Awatar użytkownika
Gasolina91

The Way You Are - świetna piosenka! Powinno być więcej takich kombinacji artystów :D
Point Of No Return
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Pamiętam ich występ w Sopocie - gdzieś środek lat 80-tych - najbardziej utkwiło mi to że wokalista był na boso.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

A ja najbardziej lubię ich piosenkę Oh, Susie z roku 1979 i nie uważam, że to gitarowa muzyka :)

Awatar użytkownika
voyteck73

Post autor: voyteck73 »

Wielkie dzięki Daniel za ten utworek. Dla mnie też jest zdecydowanie najlepszy. Cholercia, aż się wzruszyłem po tylu latach... :D
Świat powstał z chaosu... ale nie całego, sporo jeszcze zostało.
Awatar użytkownika
Peter

Podobno śpiewający blondyn był tylko figurantem? Ktoś wie coś więcej? Nie dawno się reaktywowali ale bez Ole.

Wczoraj:
Obrazek
Obrazek

i dziś:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sebciu1974
Kontakt:

Post autor: sebciu1974 »

Też bardzo lubię ten zespół i powiem Wam że dopiero niedawno go odkryłem. Rozwala mnie ballada Cry Softly. Zespół jest co roku zapraszany do Rosji na Legendy Retro FM i na Dyskoteka 80.
Awatar użytkownika
Peter

Im więcej słucham tego bandu tym jestem bardziej świadom bzdur jakie wypisują na jego temat w wikipedii. Pierwsze dwa albumy to nie poprock, podobnie jak zespół nie jest poprockowy (co zauważyła wikipedia). Poza tym po Cutting corners nie nagrywali słabych piosenek dance tylko bardzo dobre, polecam "Night city", "When the night closes in" czy zwłaszcza "Jo-Anne, Jo-anne". Chyba będę musiał interweniować, bo stworzyli niezły szwindel.
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Jest to bardzo doby zespół. najbardziej podobają i się ich piosenki "Jo-Anne, Jo-Anne", "Oh Susie", "Flash In The Night", "L.A. Goodbye" i "Ten O'Clock Postman". To brzmienie syntezatorów, bardzo mi się podoba.
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Chciałem się czegoś dowiedzieć o Ole ale nie ma tego za wiele: właśnie osiągnął wiek emerytalny (65 lat) i ma jednego syna Ludviga. Pewnie dlatego nie chce mu się skakać po scenie, że ma już swoje lata. Ma za sobą debiut filmowy w filmie "Ola och Julia" (1986) i solowy hit z Agnethą Falstog, był twórcą sukcesu jednej z czołowych szwedzkich formacji Army Of Lovers.
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Secret Service to prawdziwa legenda skandynawskiej muzyki popdisco lat 80.Uwielbiam ten zespół.Z pierwszej płyty najbardziej lubię cudowną Oh Susie,Ten o'clock postman,Darling you re my girl i obłędną Give me your love.Na drugim albumie,a trzeba zaznaczyć że każdy kolejny ich album był najczęściej lepszy od poprzedniego,najbardziej lubię L.A Goodbye,I know i piękny utwór w stylu reggae Ye Si Ca.Trzeci album Cutting corners pokazał absolutną klasę Secret Service.Flash in the night,Fire into ice,If i try czy When the dancer you have loved walks out the door to prawdziwe perełki.Singiel Flash in the night wydany w 81 roku,zaskakiwał niesamowitą i nowoczesną jak na owe czasy aranżacją i dla to mnie wręcz arcydzieło i jeden z najważniejszych utworów początku lat 80.Kolejny album Jupiter sign nieco mnie rozczarował,piosenki były może i ładne,ale zbyt mało przebojowe i zabrakło singla który by pociągnął album ze sobą.Najlepsze utwory to Jo Anna Jo Anna ,Night cafe i Will you be near me.Nadszedł rok 85 i zespół znowu pokazał wielką klasę.Album When the night closes in był znakomity.Genialna Let us dance just a little bit more zawojowała dyskoteki całej Europy i fani muzyki disco jeszcze bardziej pokochali Secret Service.Innym moim ukochanym utworem z tej płyty jest Walking-cudo...Inne świetne kawałki to night city i Do you remember.No i wreszczie ostatni ( ale dlaczego??!!) cudowny album Aux Deux Magots.Tytułowy utwór to dopiero klasa! Cudowny duet z Agnethą F.-The way you are,świetny dyskotekowy Don't you know,don't you know,romantyczne If you need me i turn to me.To najbardziej dojrzały album SS.Ola I Tim Norell byli ojcami sukcesu wielu grup i wykonawców,min Troll,Lili & Sussie czy Ankie Bagger.http://nightlove.wrzuta.pl/audio/9Lys8d ... night_1989 http://nightlove.wrzuta.pl/audio/6ghPVs ... e_ext_1986 http://nightlove.wrzuta.pl/audio/5oGW6O ... night_1990 http://nightlove.wrzuta.pl/audio/5ikoyl ... marie_1989 http://nightlove.wrzuta.pl/audio/3IIwgH ... ended_1989 i jeszcze jeden fenomenalny utwór Secret Service z 1991 roku Bring heaven down,który klimatem przypomina Flash in the night.Szkoda że nie wyszedł na singlu,bo z tego co pamiętam zapowiadany był jako wielki comeback SS,lecz chyba większego sukcesu nie odniósł( wielka szkoda).
Awatar użytkownika
Peter

Secret Service się rozpadli w 1987 zatem czy piosenka z 91 jest aby na pewno ich? Chyba, że to coś nie wydanego wcześniej?
Edit: mam już to, wyszło na składance, fajna piosenka, bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Gasolina91

disco-man pisze:Genialna Let us dance just a little bit more zawojowała dyskoteki całej Europy i fani muzyki disco jeszcze bardziej pokochali Secret Service.
Piosenka ta bardzo przypadła mi do gustu. Kilka lat temu mój brat nagrał z radia tę piosenkę ale w wersji maxi, świetne intro, dodatkowe sample pomiędzy zwrotkami.
Szkoda tylko że jakoś o tym zespole mało się mówi. Osobiście np. w radiu ich nie słyszałam.
Point Of No Return
ODPOWIEDZ