Możliwości wokalne Dietera Bohlena

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Re: Możliwości wokalne Dietera Bohlena.

Post autor: MiReK »

Czy to oryginał,czy"zlepek"dwóch utworów?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Zlepek, oryginał "Angel Blue Eyes"" powstał w 1981, trzy lata później piosenka z niemieckim tekstem trafiła na singiel Thomasa. Dieter nie zmieniał jednak jej aranżu i stąd możliwość takiego połączenia.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Takich "zlepków" to jest cała masa... krzyżówki na całego! i to wszystko niestety "domowa robota"... 8)
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Ale wyobrażacie sobie jakby brzmiało np. "YMHYMS" stylizowaną w ten sposób, że np. Dieter zaczyna.
Deep in my heart, there's a fire, a burning heart
Deep in my heart, there's desire for a start

i Thomas zaraz wchodzi dalej:
I'm dying in emotions
It's my world in fantasy

Potem razem:
I'm living in my, living in my dreams
No i refren razem. :D
No nie wiem czy by się Dieter kiedyś za czasów MT zgodził na takie aranżacje w zwrotkach. :mrgreen: On nigdy nie wykonywał nawet na solowych koncertach w ten sposób. Zawsze leciał tylko chórki. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

To jest to, czego zawsze mi brakowało w piosenkach MT. Prawdziwego duetu, chociażby w jednej piosence.
Szkoda, że Bohlen nie pokusił się o stworzenie czegoś takiego.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
jkris

Post autor: jkris »

Adi pisze:Ale wyobrażacie sobie jakby brzmiało np. "YMHYMS" stylizowaną w ten sposób, że np. Dieter zaczyna.
Deep in my heart, there's a fire, a burning heart
Deep in my heart, there's desire for a start

i Thomas zaraz wchodzi dalej:
I'm dying in emotions
It's my world in fantasy

Potem razem:
I'm living in my, living in my dreams
No i refren razem. :D
No nie wiem czy by się Dieter kiedyś za czasów MT zgodził na takie aranżacje w zwrotkach. :mrgreen: On nigdy nie wykonywał nawet na solowych koncertach w ten sposób. Zawsze leciał tylko chórki. :wink:
tylko pomysl, ze piosenka z refrenem "jestes moim sercem" spiewany w duecie przez 2 panow bylby kontrowersyjny ;-)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

jkris pisze: tylko pomysl, ze piosenka z refrenem "jestes moim sercem" spiewany w duecie przez 2 panow bylby kontrowersyjny ;-)
No to może duet Dieter i CC?
Sama jestem ciekawa jakby to brzmiało :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

jkris pisze:tylko pomysl, ze piosenka z refrenem "jestes moim sercem" spiewany w duecie przez 2 panow bylby kontrowersyjny ;-)
Dlaczego? Ja bym się nie dopatrywał aż takich podtekstów, ze śpiewają to razem panowie. :mrgreen: Poza tym, może spodobałoby się to pewnym fanom o odmiennych upodobaniach? :wink:
Ale na poważnie to przecież dalej w chórkach też śpiewają falsetem ten tekst sami panowie. :mrgreen: Ale tak jak pisze Gasolinka, duet z C.C bardziej odzwierciedlałby emocje ze słów piosenki. :)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
nado

Post autor: nado »

Dieter Bohlen w jednym z wywiadów z lat 90 dla niemieckiego Bravo, przyznał się otwarcie do tego, że podczas koncertów wspomagany jest głosem z taśmy. Uważał, iż nikt nie chce słuchać wokalistów ( takich np. jak Madonna), skaczących po scenie i dyszących do mikrofonu. To fakt, z którym trudno się nie zgodzić. Dużo później usłyszałem, skądinąd znakomity mix My bed is too big i Another bring in the wall Pink Floyd z koncertu live Blue System w Rosji. Dieter oblężony fankami na scenie, nie zdążył w odpowiednim czasie wejść w zwrotkę, co spowodowało kakofonię i nie było zbyt dobre. Przy okazji okazało się, że i muzyka leci z taśmy, a więc także muzycy są wspomagani. Live zatem w przypadku Bohlena, to sprawa na pół gwizdka. Na żywo Dieter śpiewa słabo, ale przecież wokale na płytach studyjnych to jego sprawka. Moja szefowa tak lubiła głos Bohlena, że zażyczyła sobie nawet jego płyty. Och! jaki kojący i zmysłowy, powiadała. Ja nigdy nie byłem pod wrażeniem, chociaż Gangster love zaśpiewany został naprawdę dobrze.
jkris

Post autor: jkris »

nado pisze: Ja nigdy nie byłem pod wrażeniem, chociaż Gangster love zaśpiewany został naprawdę dobrze.
zgadza sie, tutaj glos Bohlena brzmi dobrze- tak jak i na wiekszosci utworow z pierwszych plyt. pozniej roznie to bywalo- polowe spiewal Kohler i SIB, a same piosenki wpasowywaly sie w aktualne mody muzyczne przez co proby czasu nie przetrwaly i dzisiaj brzmia archaicznie.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Tak, cała płyta jest bardzo dobra, wokal Bohlena w takim "Sorry little Sarah" jest perfekcyjny, zwrotki zaśpiewane są bardzo czysto, a Dieter pokazał np: w "Big boys don't cry", że nie mając za mocnego głosu potrafi zaśpiewać mocniej, potrafi dobvrze modulować głosem. Nie tylko w tej piosence, bo we wspomnianej "Midnight lady" i w "How will i know', potrafi też śpiewać falsetem i to dość dobrze w moim odczuciu. A to znacie?
http://www.youtube.com/watch?v=xBSbMQdgUzU
Śpiewa tu zaskakując odbrze. :D
kuba084

Post autor: kuba084 »

Co można powiedzieć o wokalnych możliwościach faceta, który nie potrafił nawet zaśpiewać własnych refrenów, a występy na żywo można policzyć na palcach jednej łapki.

Mam jeszcze inne pytanie. Czy kiedykolwiek jego grupa zagrała full live? Tzn perkusista grał na żywo, basista itp? Czy Dieter w ogóle umie grać na gitarze? :)
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

kuba084 pisze:Co można powiedzieć o wokalnych możliwościach faceta, który nie potrafił nawet zaśpiewać

Mam jeszcze inne pytanie. Czy kiedykolwiek jego grupa zagrała full live? Tzn perkusista grał na żywo, basista itp? Czy Dieter w ogóle umie grać na gitarze? :)
Coś tam umie grać na gitarce
kuba084

Pytanie czy kiedykolwiek zagrał Live.
kuba084

http://www.youtube.com/watch?v=QigYxzwn ... re=related

A jednak. Tylko solówka z My bed is too big leci z taśmy. Historia była pewnie taka, że panowie jak zwykle mieli zagrać występ z taśmy, ale wcięło gdzieś podkład, więc pojechali live, po opróżnieniu butelki tequelii.

Ps: jego gitarzyści mają lepszy głos niż on :)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To dzieło Sunkoramy, jego fana, który chciał pokazać, że Bohlen ma jednak głos. Tu jednak jego glosu nie słychać wcale. :P
ODPOWIEDZ