Gwiazdy jednego sezonu

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Gwiazdy jednego sezonu

Post autor: Peter »

Piszcie tu jakie znacie takie gwiazdy. W Polsce to na pewno Szymon Wydra, Ala Janosz, Monika Brodka i możliwe że także Ewa Farna. W Niemczech to Elli, Tobias Regner i Daniel Schuhmacher. Na wyspach to Sonia Evans. Wiele takich było...
Awatar użytkownika
Jasmine

Re: Gwiazdy jednego sezonu

Post autor: Jasmine »

Nie prawda, Ewa Farna nie jest gwiazdą jednego sezonu. Jej kariera się rozwija, daje koncerty i promuje nowe piosenki :D Ostatnio wystąpiła w "hicie dekady" śpiewając "karuzela"
jkris

Post autor: jkris »

Jasmine pisze:Nie prawda, Ewa Farna nie jest gwiazdą jednego sezonu. Jej kariera się rozwija, daje koncerty i promuje nowe piosenki :D Ostatnio wystąpiła w "hicie dekady" śpiewając "karuzela"
ja mysle, ze poki co to ona jeszcze nie jest zadna gwiazda... na mysl o niej nie przychodzi mi zadna piosenka, nie kojarze nawet jak wyglada...
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Ale chodzi o muzę współczesną, czy starszą?

Taka gwiazdą jest na pewno Black z piosenką Wolderful Life, albo Beck Robin - First Time,
Laura Branigan - Self Control, Facts And Fiction - Give Me The Night, Berlin - Take My Breath Away.

A w Polsce to w ogóle nie ma gwiazd, są tylko usilnie lansowane produkty miernej jakości.
Ostatnio zmieniony śr mar 31, 2010 13:48 przez Daniel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

A w Polsce to w ogóle nie ma gwiazd, są tylko usilnie lansowane produkty miernej jakości.
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Na naszym rodzimym rynku status gwiazdy ma na pewno Maryla Rodowicz, Budka Suflera czy Lady Pank. W innych gatunkach muzycznych na taki status zasługuje SDM, Dżem, czy nawet Rubik.
Co by nie mówić i pisać o Dodzie, to myślę, że ona też zasługuje na ten status.
Nie mierzy się popularności występami w tv tylko ilością widzów na koncertach. To akurat są wykonawcy, którzy zawsze przyciągną widzów na swoje występy.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Miałem na myśli muzykę współczesną.
Bo w latach 80tych to było bardzo wiele gwiazd.
Lady Pand, Maanam, Lombard, Budka Suflera, Urszula, Kombi, Papa Dance, Perfekt, Oddział Zamknięty... można wymieniać godzinami!
Awatar użytkownika
Peter

Daniel pisze:Ale chodzi o muzę współczesną, czy starszą?

Taka gwiazdą jest na pewno Black z piosenką Wolderful Life, albo Beck Robin - First Time,
Laura Branigan - Self Control, Facts And Fiction - Give Me The Night, Berlin - Take My Breath Away.

Nie mieszajmy jednego z drugim. Gwiazdy jednego przeboju są oczywiście jednosezonowe, ale nie koniecznie na odwrót. :P branigan miała więcej hitów jak "Whatever i do" SAW czy "Gloria" i nie zalicza się w tej kategorii. A jako okres przyjmijmy od lat 80 tych do dzisiaj.
Awatar użytkownika
Jasmine

Co do gwiazd jednego sezonu w latach 80 to chyba można dodać Death or Alive- You spin me round :D

Nawiązując do Ewy Farny- gdybym nie czytała Bravo lub Popcornów to też bym nie wiedziała jak ona wygląda :lol:
Teraz się promuje osoby pokroju Keshy albo Miley Cyrus ^^"
Awatar użytkownika
FMike

Post autor: FMike »

Dużo jest przykładów np:

Fiction Factory - Feels Like Heaven
Bellowed - Sweet Harmony
Righteous Brothers - Unchained Melody
Beach Boys - Kokomo
Cutting Crew - I Just Died In Your Arms Tonight
Fleetwood Mac - Little Lies
Gazebo - I Like Chopin
Haddaway - What Is Love
Patrick Swayze & Wendy Fraser - She's Like The Wind
Los Del Rio - Macarena
Michael Sombello - Maniac

Oczywiście zależy to też od gustu...bo jeśli ktoś zna dyskografie któregoś z wyżej wymienionych artystów/wykonawców i podoba mu się więcej ich/jego piosenek to nie powie że są królami jednego przeboju/sezonu.
"...I'm A Rough Boy..."
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

z Ewą Farną i Haddaway bym się nie zgodził, że to tak tylko 1 sezon,
zresztą za wcześnie żeby Farnę wogóle oceniać, dopiero co dostała 2 nagrody VIVA Polska, a rozgłośnie typu RMF FM ją co 3-4h grają... ocenimy za rok - dwa...
a Haddaway miał jeszcze kilka przebojów w Europie po "What Is Love", np. "Life", choć oczywiście nie dorównały pierwszemu, ale często tak już bywa... bardziej bym powiedział, iż był to artysta "dwóch sezonów"
ja bym tak na gorąco dorzucił do tej listy Jennifer Rush, Ryana Parisa i może Tanitę Tikaram, ale ze znakiem zapytania...
moonwalker

Post autor: moonwalker »

FMike pisze:Dużo jest przykładów np:
Beach Boys - Kokomo
Proszę bardziej zapoznać się z twórczością tych zespołów - zarówno jeden jak i drugi dokonał na rynku muzycznym zdecydowanie więcej niż Dieter Bohlen (o walorach artystycznych to już nawet nie wspomnę).
Tym bardziej album Tango In The Night jest najbardziej znanym albumem - odsłuchaj a sam się przekonasz ile zawiera hitów (i to hitów które nie schodziły z list przebojów).
Awatar użytkownika
Peter

Romantic Warrior pisze: ja bym tak na gorąco dorzucił do tej listy Jennifer Rush, Ryana Parisa i może Tanitę Tikaram, ale ze znakiem zapytania...
Jak wogóleśmiesz umieszczać tu Jenny Rush? ona działa do dzisiaj od lat 80 tych i nagrała mase hitów jak "Ring of ice", "Heart over mind", "Come undone", "25 lovers", "Destiny". Mam dalej wymieniać? To, ze Ty znasz tylko "Power of love" nie znaczy, ze to artystka jednego przeboju/sezonu.

Gwiazdy jednego sezonu to wszystkie gwiazdki disneya: Sugababes, Pussycat Dolls, Owl City, Keri Hilson, Melanie Fiona, Miley Cyrus, Jonas Brothers, Alexandra Burke itp.
Awatar użytkownika
Jasmine

E,e, Sugababes nie są gwiazdkami Disneya, przynajmniej ja o nic nie wiem. I nie są też gwiazdami jednego sezonu, bo większość zna tylko Push the button i żadnej innej po za tym.

A czy gwiazdą jednego sezonu można określić Fancy? Mi się wydaje że nie, ale większość zna tylko Flames of love, więc pytam czy można jego/ją (nie wiem czy to kobieta czy facet ^^") zaliczyć do takich gwiazd.
Awatar użytkownika
FMike

moonwalker pisze:
FMike pisze:Dużo jest przykładów np:
Beach Boys - Kokomo
Proszę bardziej zapoznać się z twórczością tych zespołów - zarówno jeden jak i drugi dokonał na rynku muzycznym zdecydowanie więcej niż Dieter Bohlen (o walorach artystycznych to już nawet nie wspomnę).
Tym bardziej album Tango In The Night jest najbardziej znanym albumem - odsłuchaj a sam się przekonasz ile zawiera hitów (i to hitów które nie schodziły z list przebojów).
Dlatego pod moją krótką subiektywną listą napisałem, że zależy właśnie od tego w jakim stopniu zna się ich dyskografie...
Tango In The Night, trzeba przesłuchać, jestem właśnie w trakcie "załatwiania"...dzięki za cynk.

Fancy to facet...na pewno nasze listy wykonawców jednego przeboju nigdy by się nie pokryły, każdy ma swoje ulubione style, gatunki i przede wszystkim gusta...dla jednych super piosenka tego lub innego zespołu według innych jest słaba i w ogóle im się nie podoba.
Ostatnio zmieniony czw kwie 01, 2010 10:09 przez FMike, łącznie zmieniany 1 raz.
"...I'm A Rough Boy..."
jkris

Post autor: jkris »

ja bym rozroznil gwiazdy jednego sezonu od tzw One Hit Wonder czyli gwiazd jednego numeru.
Awatar użytkownika
FMike

Wystarczy zmienić nazwę tematu na: Gwiazdy jednego przeboju/sezonu.
"...I'm A Rough Boy..."
ODPOWIEDZ