Mark Medlock w Polsce

Castingi z Dieterem Bohlen w jury + wykonawcy wywodzący się z tych castingów.
Awatar użytkownika
Peter

Mark Medlock w Polsce

Post autor: Peter »

Temat poświęcony popularności Marka Medlocka w naszym kraju i jego obecności w polskich mediach. Pamietam, ze jakiś czas temu można było kupić płyty Marka w empiku, choć takie Mr. Lonely było dość drogie, kosztowało około 78 zł. Obecnie już nie ma tego w ofercie. Piosenka "Summer love" wyszła na dwóch składankach dostępnych w naszym kraju: Bravo Hits 2009 i Przeboje Radia Zet 2009, czyżby tam też była grana? na pewno można było tą piosenkę usłyszeć w radio Eska. MTV Polska puszczało (lub jeszcze puszcza) dwa teledyski Marka: "Now or never" i "Mamacita", nie wiem jak jest z popularnoscią, czy ma dużo fanów w naszym kraju, na pewno większość z nich to fani Dietera. :P
Awatar użytkownika
mabuse89

Re: Mark Medlock w Polsce

Post autor: mabuse89 »

Ja słyszałem kilka razy You Can Get It w radiu, poza tym tak jak wspomniałeś widziałem parę płyt i składanek w empiku. Zastanawiam się, czy jest możliwe, żeby Medlock wystąpił kiedyś w Polsce...
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
Peter

Ktoś kiedyś powiedział, że Mark Medlock by się nie sprzedał nigdzie poza Niemcami i krajami niemieckojęzycznymi. Czyżby dlatego, że jest to słabe, a może raczej dlatego, że nie jest nigdzie promowane poza Niemcami? Ja myślę, że to drugie. Pierwsza płyta jest masakrycznie nudna i to OK - pierwsza odpowiedź, trzecia troszeczkę lepsza, ale druga i zwłaszcza czwarta są taneczne, mają chórki w niektórych piosenkach, sa takie modernowe, do tego jeszcze te słoneczne single i modernowy YCGI i przy odpowiedniej promocji można by to w Polsce sprzedać w jakieś 100 000 sztuk. Podobno Rosjanie doczekali się swoich edycji Dreamcatchera i Cloud Dancera, może to i u nas się kiedyś pojawi?
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

Powiem trochę pół żartem, pół serio: Medlocka dałoby się wypromowac poza Niemcami, gdyby na każdym kroku - w każdej rozgłośni, na plakatach i na każdej płycie byłoby mocno podkreślane, że jest to wokalista współpracujący z Dieterem Bohlenem - ,,tym blondynem z Modern Talking''.. Myślę, że poza fanami niewielu kojarzy ten duet. Thomas Anders też nie występuje li tylko jako Thomas Anders, bo na plakatach zapraszających na koncert widnieje magiczny napis: Modern Talking :mrgreen: (W Sopocie nie występował jako Thomas Anders, tylko jako Thomas Anders z Modern Talking - niby mała różnica, ale swoje robi).. Nie wiem, czy pamiętacie, ale gdy na rynek niemiecki wchodził ,,Mr. Lonely'' to w Bildzie pojawiło się zdjęcie Bohlena z lat 80tych i Medlocka stylizowaniego na Thomasa ze złotym naszyjnikiem ,,Dieter'' :wink: na krótki okres to naprawdę bardzo dobra promocja, ale sądzę że na dłuższy czas zbyt męcząca - zwłaszcza dla Medlocka, który pewnie woli występowac jako Mark Medlock, aniżeli jako Mark Medlock, - ten od Dietera Bohlena, tego blondyna z Modern Talking.
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
Peter

Mądrze to wymyśliłeś. W Rosji Dieter Bohlen to marka i można na tym Medlocka promować, a tu trzeba by było inaczej piosenki zaaranżować i dodać ten znaczek MT na plakatach. Mimo jednak takiej promocji, pierwsza płyta by się w Polsce nie sprzedała, dopiero następne, ze wskazaniem na "Club Tropicana", które ostatnio słuchałem i muszę przyznać, że nie męczy i słucha się tego całkiem przyjemnie, piosenki są tu ładnie ozdobione smaczkami i mają trochę tego Bohlenowskiego kopa. Na lato by to można było wypromować, ale Mark musiałby zrobić tu parę występów. Inna sprawa, to Dietera dopada leń i mu nie zależy na takiej promocji w Europie Wschodniej jaką miało MT. Chodzi o to, ze ten produkt nie jest wcale tak wiele gorszy od MT, i dlatego się tu nie sprzedaje, jest po prosttu mało znany.
Awatar użytkownika
Tomolo

Post autor: Tomolo »

Jeżeli chodzi o sukcesy Medlocka w Polsce i innych krajach poza Niemcami, to największe nadzieje miałem w czasach You Cen Get It. Sam Dieter zapowiedział, że będą się starali wydać tego singla w całej Europie.... Ja osobiście trafiłem na "ślad" You Cen Get It w 13 krajach więc najgorzej nie było, choć nie były to w większości czołowe miejsca oficjalnych list przebojów. Ale i tak niezły sukces, no i 5 miejsce na Eurochart Hot 100, prestiżowej liście najpopularniejszych singli w Europie!
A wracając do Polski, to jak pamiętam z uzyskanych informacji z Sony BMG Polska, że singla You Can Get It udostępnili polskim stacjom radiowym, ale w większości podobno podchodziły sceptycznie... coś widocznie Sony BMG słabo się przyłożyło do promocji...
Z pewnością to nie wszystko, ale ja osobiście trafiłem na You Cen Get It w ok. 10 stacjach radiowych na listach przebojów lub playlistach, gdzieś nawet jako Nr.1! Ogólnie więc Medlock w Polsce zaistniał, ale dla firmy płytowej było to za mało żeby wydać cały album...:( Jak się domyślam musieliby grać z powodzeniem w co najmniej kilkudziesięciu rozgłośniach lub jednej z 3-ki ogólnokrajowych gigantów...
Kolejne przeboje Medlocka, głównie Summer Love i Mamacita również zdarzało mi się usłyszeć w lokalnych rozgłośniach radiowych.
Awatar użytkownika
Peter

To jak wyjdzie nowy singielek napiszę do Jędrycha by to puścił w ramach propozycji do poplisty albo w Ten top, gdzie można zgłaszać utwory. :) Ciekawe czyby to w Polsce chwyciło?
Awatar użytkownika
Peter

:oops: Jędrych chyba nie lubi Medlocka i Bohlena, bo mi nic nie napisał. A szkoda bo była szanse na popularyzację produkcji Dietera w naszym kraju. To co prawdę jedna jaskółka, ale zawsze coś. By był bardziej popularny to musiałyby być w normalnej cenie. Bo w moim odczuciu płytę "Mr Lonely" za cenę 78 zł - i to na specjalne zamówienie - kupią chyba tylko najwierniejsi fani DB. :P
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

Peter pisze::oops: Jędrych chyba nie lubi Medlocka i Bohlena, bo mi nic nie napisał. A szkoda bo była szanse na popularyzację produkcji Dietera w naszym kraju. To co prawdę jedna jaskółka, ale zawsze coś. By był bardziej popularny to musiałyby być w normalnej cenie. Bo w moim odczuciu płytę "Mr Lonely" za cenę 78 zł - i to na specjalne zamówienie - kupią chyba tylko najwierniejsi fani DB. :P
Przecież było do przewidzenia że Medlocka nie chcą w Polsce nawet promocja nie da nic .
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Peter pisze:To jak wyjdzie nowy singielek napiszę do Jędrycha by to puścił w ramach propozycji do poplisty albo w Ten top, gdzie można zgłaszać utwory. :) Ciekawe czyby to w Polsce chwyciło?
Tak się nie da. Rozgłośnia ta puszcza tylko i wyłącznie te utwory, które ma z polecenia określonej wytwórni. Medlock nie jest przeznaczony na rynek polski i nie poszły za tym konkretne pieniądze, więc nie będzie w mediach promowany. Tak działa branża szołbiznesu.
Awatar użytkownika
Peter

Nie bardzo się znam na działaniu tej całej machiny. Czyli playlistę układają wytwórnie płytowe? Myślałem, że dziennikarze muzyczni. kiedy się słucha takiej poplisty Pana Maciborka to on sprawia wrażenie zachwyconego tym wszystkim, mimo, że tak na prawdę obiektywnie dobre są 2-3 piosenki z 20. Szkoda, pozostje liczyć na promocję przez MTV Polska...
Awatar użytkownika
Prophet5

To działa trochę tak. Wyobraź sobie salon samochodowy, powiedzmy Volkswagena. Gdybyś poszedł do niego i chciał kupić Toyotę, to odesłano by Cię z kwitkiem, do tego pewnie wyśmiewając, że to "japoński szmelc". ;-)

Ewentualnie mógłbyś zapytać się tam o Skodę, czy Seata. Dlaczego? Bo wszystkie te marki należą do jednego koncernu German Volkswagen Group. Jeden salon, a my mamy pozorny wybór.

I pytanie na koniec. Czy sprzedawca w tym salonie nie byłby zachwycony wszystkimi modelami aut, jakie oferuje? ;-)

Komercyjne rozgłośnie radiowe niczym nie różnią się od takich salonów. Może z jednym zastrzeżeniem, nie oferują aut, tylko muzykę. W sumie, co za różnica, byleby kwitła sprzedaż. :lol:

P.S. Oto, dlaczego "Dary losu" Rynkowskiego "są przebojowe" i będą grane na antenie, a Thomas Anders nie. Rozumiecie, o co chodzi?
scarface

Post autor: scarface »

Wyobraź sobie salon samochodowy, powiedzmy Volkswagena. Gdybyś poszedł do niego i chciał kupić Toyotę,
wszystko ok ale znalazłem jedną nieścisłość mianowicie po co idziesz do salonu Volkswagena skoro chcesz kupić Toyotę ? :wink:
po drugie dzisiaj nikt już nie kupuje nowych toyot :wink:
Choć zabiore Cię do siebie będzie jak w niebie ja obiecuje Tobie to......
Awatar użytkownika
Prophet5

scarface pisze:
Wyobraź sobie salon samochodowy, powiedzmy Volkswagena. Gdybyś poszedł do niego i chciał kupić Toyotę,
wszystko ok ale znalazłem jedną nieścisłość mianowicie po co idziesz do salonu Volkswagena skoro chcesz kupić Toyotę ? :wink: [...]
Właśnie, bardzo dobrze! :!: Dokładnie na tej samej zasadzie, jak nie można oczekiwać Toyoty w salonie Volkswagena, tak nie można oczekiwać Marka Medlocka w RMF FM. Nie ten kapitał, nie ta grupa interesów. :shock: I żadne petycje i błagalne listy do Jędrycha tu nie pomogą.
Awatar użytkownika
Peter

O dzięki Prophet, za ten dowcip. ubawiłem się setnie z tą przebojowością "Darów Losu" Rynkowskiego. :lol: Ta piosenka przecież nie ma żadnego potencjału, w każdym innym kraju byłaby odrzucona przez radiostacje. A skąd zawdzięczamy twoją znajomość mediów? Intersowałeś się tym?
Co do tematu to tak: no MTV Polska które - jako europejska stacja jeszcze emituje teledyski - może tymi piosenkami łatwo trafić do młodego pokolenia, podobnie jak Bravo, które jest gazetą młodego pokolenia i wydaje piosenki na składankach adresowanych głównie do nich. Pozostaje pytanie jak trafić do pozostałych i tu byłoby dobre RMF FM, które chyba słucha jakieś 10 mln Polaków. A jeszcze inaczej do tego podchodząc to najlepszym posunięciem byłoby wydanie singla w Polsce i oczywiście oklejonego logami Vivy, Gali, RMF FM, które by reklamowały to.... Ktoś wie dlaczego bohlen nie zdecydował się na wydanie YCGI poza trzema krajami?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

You Can Get It było wydane poza Niemcami ale bez większych sukcesów, jedynie w Finlandii zaistniało na tydzień na liście gdzieś pod koniec drugiej dziesiątki.
Jak piszesz tak cię widzą.
ODPOWIEDZ