Nowy dział na stronie - "Modern Talking i Polska"

Znajduje się tu regulamin. Tu też piszcie o forum. Plusy, minusy, uwagi oraz propozycje zmian. Komunikaty techniczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Nowy dział na stronie - "Modern Talking i Polska"

Post autor: ArCrack »

Na stronie pojawił się dziś nowy dział - bezpośredni link to www.moderntalking.pl/polska
Zachęcam do komentowania, dzielenia się uwagami i uzupełniania zamieszczonych tam informacji. Ta wyjściowa wersja może, a nawet powinna być rozbudowana.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Nowy dział na stronie - "Modern Talking i Polska"

Post autor: Peter »

Mam jedno zastrzeżenie: nie jest łatwo odróżnić kogo muzyka zainspirowała, a kto ją zwyczajnie parodiuje. Chylińska w moim odczuciu powinna trafić tutaj:
http://www.moderntalking.pl/inni/index. ... arodie.htm
Parodie to na pewno SIB, Talking System, Dieter Talking itp. ale z Fresh Fox, Ashleyem czy patty Ryan mam wątpliwości.
Wafl

Post autor: Wafl »

Peter pisze:Mam jedno zastrzeżenie: nie jest łatwo odróżnić kogo muzyka zainspirowała, a kto ją zwyczajnie parodiuje. Chylińska w moim odczuciu powinna trafić tutaj:
http://www.moderntalking.pl/inni/index. ... arodie.htm
Parodie to na pewno SIB, Talking System, Dieter Talking itp. ale z Fresh Fox, Ashleyem czy patty Ryan mam wątpliwości.
Eeee, nie rozumiem gdzie według Ciebie Agnieszka parodiuje MT? Oprócz nawiązania w tytule i sampla w Nie mogę Cię zapomnieć, nie ma więcej niczego związanego z MT.
Awatar użytkownika
Peter

No bo jak ktoś stworzy nazwę: Systems In Blue czy Talking System to jest parodia, a Modern Rocking już nie? Tu granice sa bardzo nie ostre.....
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

SIB czy TS w żadnym miejscu nie były zaliczane do parodii. Nazwa działu, w którym są opisane składa się z trzech słów i nie wiem dlaczego zatrzymujesz się na pierwszym z nich?
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Dlatego, że nie jest tam jasne określone, kto jest inspiracją a kto dedykacją itp. Tam są baardzo nie ostre granice. :) Jezeli są zaliczane do inspiracji, to z mojej strony to by byla nadinterpretacja....
Wafl

Post autor: Wafl »

Czyli każde słowo z Modern jest parodią Modern Talking. Z resztą po co ciągniemy tą dyskusją i tak będziesz obstawiał przy swoim.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

A czy Talk Talk to też parodia MT? :lol:
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

ArCrack pisze:Na stronie pojawił się dziś nowy dział - bezpośredni link to www.moderntalking.pl/polska
Zachęcam do komentowania, dzielenia się uwagami i uzupełniania zamieszczonych tam informacji. Ta wyjściowa wersja może, a nawet powinna być rozbudowana.
Moim zdaniem świetny dział i w ogóle świetny pomysł na rozbudowę strony :). Dowiedziałam się ile dokładnie razy Modern Talking byli w Polsce bo wcześniej nie byłem pewny i wielu innych ciekawych rzeczy :).
sylwester

Post autor: sylwester »

duzo z was nie pamieta audycji Bogdana Fabianskiego,super audycje,pamietam jak lecialy cale plyty Blue system,Sandra,Bad Boys Blue i tp. Piekne czasy,moze ktos wie ,ale kiedys drugi program w radiu wieczorem zawsze w sobote co dwa tygodnie prezentowal "kacik Dietera Bohlena" wtedy zawsze puszczane byly po pol plyty czyli jedna strona kasety,wiem ze doszla audycja do ktores z poczatku plyt Blue System potem audycje rozwiazano,wlasnie wtedy nagralem plyty Modern Talking i tez C C Catch; mam 35 lat i moga znac to tylko Ci fani ktorzy pamietaja te czasy,jezeli ktos zna to poprosze nazwisko prezentera tej audycji !
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Być może chodzi o Jerzego Rowińskiego - pamiętam, że np. w urodziny Dietera obowiązkowo przypominał jego osobę i prezentował jego nagrania. Prowadził też audycję związaną z premierą płyty Blue System X- Ten. Zaprezentowano wtedy chyba większość nagrań z albumu a całość była przerywana rozmową p. Rowińskiego z członkiem fan-clubu Midnight Cadillac (taką nazwę zapamiętałem).

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

aprezentowano wtedy chyba większość nagrań z albumu a całość była przerywana rozmową p. Rowińskiego z członkiem fan-clubu Midnight Cadillac (taką nazwę zapamiętałem).
Tak, był taki fan club. A osoba-członek to nie był czasem Marcin, znany jako Martini Martinez?
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

Pioetrek pisze:Być może chodzi o Jerzego Rowińskiego - pamiętam, że np. w urodziny Dietera obowiązkowo przypominał jego osobę i prezentował jego nagrania. Prowadził też audycję związaną z premierą płyty Blue System X- Ten. Zaprezentowano wtedy chyba większość nagrań z albumu a całość była przerywana rozmową p. Rowińskiego z członkiem fan-clubu Midnight Cadillac (taką nazwę zapamiętałem).

Pozdrawiam

Piotrek
tak, to był właśnie Jerzy Rowiński, audycja nazywała się bodajże Studio Stereo Zaprasza, prezentował tam w co drugą sobotę dyskografię MT i C.C.C., jednak nie zdążył jej do końca puścić, bo program II PR przestał grać muzykę rozrywkową (niestety)...
nado

Post autor: nado »

Cieszę się, jak zresztą wszyscy, którzy opiniowali na tej stronie, z powstania tego działu. Nie ma wątpliwości, że jest on rozwojowy. Jak już pisałem jego rozbudowa może podążać w różnych kierunkach, zależy to oczywiście od zaangażowania forumowiczów- ich chęci do współtworzenia go.
Przesyłajcie zatem teksty, adresy linków, zdjęcia etc., które wiążą się z tematem. Oto kilka, być może, znanych wam faktów z historii fascynacji Agnieszki Chylińskiej zespołem Modern Talking.
Trzy lata temu, po raz drugi w historii muzyki rozrywkowej w Polsce, wydano płytę ze sławnej w świecie muzyki serii: "Bez prądu". Dokonał tego konkretnie zespół Hey. Katarzyna Nosowska - wokalistka i tekściara Heya, zaprosiła do współpracy dwie sławne, świetnie śpiewające osobowości: Budynia - wokalistę Pogodna oraz A. Chylińską. Wybór piosenek do koncertu w duetach był nadal dyskutowany. Chylińska zaproponowała Nosowskiej zaśpiewanie w duecie piosenki You're my heart, you' re my soul. Wcześniej zaaranżowała ją po swojemu i grała, z dużym powodzeniem na swoich koncertach. Wzmiankował o tym Sierocki w Teleexpressie, prezentując fragment jednego z koncertów Agnieszki. Chylińska zagrała Talkinga dla Nosowskiej, a ta odniosła się do propozycji przychylnie, uważając, że utwór został pokazany " w niezłym świetle". Ostatecznie MT nie wybrano, bo Hey nie jest "zespołem wesołków" . Historia ta jednak dobrze ilustruje "chylińskie powiązania". Ponad to zaistniała na wieczność w książeczce do płyty "Bez prądu " Heya. Chylińska w późniejszych wywiadach dokonywała swojego muzycznego "moderntokingowego comming outu" przy każdej nadarzającej się okazji. Płyta Modern Rocking formalnie jest tego ostatecznym potwierdzeniem.
ODPOWIEDZ