Blue System 21 st Century
-
nado
Re: Blue System 21 st Century
Owego czasu... płyta ta została zadziwiająco dobrze oceniona w niemieckich pismach młodzieżowych. Do teraz nie rozumiem dlaczego ? 21 Century to ewidentny przykład kryzysu twórczego Bohlena. Dla mnie bynajmniej jest najgorszym albumem wydanym pod szyldem Blue System. Archaicznie, infantylnie zaaranżowany trąci, wtedy już popularnymi u nas, brzmieniami disco - polowymi, nudzi balladami, drażni sileniem się na przebojowość (That's love - popłuczyny po Go west Pet Shop Boys). Dobry w tym ogólnie słabym wyborze - Sacrifice spóźnił się o jakieś 6 lat, świetnie bowiem pasowałby do klimatu pierwszej płyty. W mojej ocenie 2 w skali do 7.
- Peter
"sacrifice" do pierwszej płyty
Przecież pierwsza płyta to słodkie brzmienie, bardziej by pasował do "Twilighta" czy "Deja vu", tam jest więcej takich drapieżnych utworów, taki rock elektroniczny. A płytę uważam za bardzo przebojową, była takim wyjściem z kryzysu twórczości Dietera.
- tanathos
rock elektroniczny:-) fajnie brzmi. choć szkoda że tych kawałków nikt ostro nie zaaranżował
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
Tu podobnie jak np: na "Twilightcie" parę piosenek "ostrzej" zaaranżowano choćby "Sacrifice" czy "Sister cool", można to chyba podciągnąć pod rocka elektronicznego?
-
nado
Co to jest do cholery
rock elektroniczny ?
- Peter
-
nado
Jeżeli Vangelis i Jean Michael Jarre tworzyli rock elektroniczny to Sacrifice nie należy do tego gatunku. Nadinterpretacja, niewłaściwa szufladka.
- Peter
Nadinterpretacją jest umieszczanie Kraftwerku i JM Jarre'a w tej szufladce...
Pamiętaj, ze to co pierwotnie było rockiem elektronicznym dzisiaj nie ma z nim wiele wspólnego. 
-
Marcin87
Jest to bardzo dobry album, choć niektóre piosenki nieco słabiej mi się podobają. Genialne kompozycje to singlowy "6 Years - 6 Nights", "21st Century", "When Bogart Talks To You", "Venice In The Rain" i "This Old Town". Nieco gorsze są "If I Will Rule The World", "Sacrifice" i singiel "That's Love", który nie powinien być singlem. Powinien być nim za to "21st Century" albo "When Bogart Talks To You". "That's Love": nie przypada mi jakoś do gustu jego klimat, ale tragedii nie ma. Najsłabszym utworem za to jest tutaj "Sister Cool"- jak słucham tej płyty to przeważnie pomijam tę piosenkę. Aha ballada "Venice I The Rain" jest cudowna
Uwielbiam jej słuchać.
Ocena -5/6
Ocena -5/6
-
moonwalker
Dla mnie osobiście album słaby - zresztą może inaczej - od albumu Deja Vu spadło moje zainteresowanie i fascynacja twórczością Dietera - dziś bardziej podchodzę do tej działalności z punktu że coś było coś minęło jakiś tam okres czasowy zamknął się w moim życiu - ale oczywiście super było przeżyć wszystkie premiery albumów itd. - mam wszystkie albumy i na pewno nigdy ich nie sprzedam.
Co do albumu 21st Century , pamiętam tylko tyle jak jakiegoś poranka włączyłem TV wszedł nowy kanał muzyczny ONYX TV o ile pamiętam i poleciało 6 Years - 6 Nights - owszem miło było usłyszeć , zobaczyć ale to nie było już to samo co Gangster Love , do tego coraz częściej pojawiały się jakieś klony na siłę chociażby jak That's Love które tak bardzo przypomina Go West - to smutne - bo czekasz na nowy album , wierzysz w gościa że cię mile zaskoczy a tu taki gniot że nie wiadomo czy znajomym wmawiać że Pet Shop Boys nie istnieje czy lepiej od razu pochować wszystkie płyty i się nie przyznawać że takowe się posiada - heheh - żartuję.
Ale sami widzicie jak świat się zmienia - w 1984 roku to Bohlen wyznaczył kierunek jak brzmieć powinna muzyka - dziesięć lat później to już musiał barć nauki od innych - ostatni album Blue System jest tego najlepszym dowodem - szkoda - no ale przy tylu produkcjach trudno o dobry smak.
Co do albumu 21st Century , pamiętam tylko tyle jak jakiegoś poranka włączyłem TV wszedł nowy kanał muzyczny ONYX TV o ile pamiętam i poleciało 6 Years - 6 Nights - owszem miło było usłyszeć , zobaczyć ale to nie było już to samo co Gangster Love , do tego coraz częściej pojawiały się jakieś klony na siłę chociażby jak That's Love które tak bardzo przypomina Go West - to smutne - bo czekasz na nowy album , wierzysz w gościa że cię mile zaskoczy a tu taki gniot że nie wiadomo czy znajomym wmawiać że Pet Shop Boys nie istnieje czy lepiej od razu pochować wszystkie płyty i się nie przyznawać że takowe się posiada - heheh - żartuję.
Ale sami widzicie jak świat się zmienia - w 1984 roku to Bohlen wyznaczył kierunek jak brzmieć powinna muzyka - dziesięć lat później to już musiał barć nauki od innych - ostatni album Blue System jest tego najlepszym dowodem - szkoda - no ale przy tylu produkcjach trudno o dobry smak.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Jak dla mnie najlepszy album Blue System zaraz po Twilight,a właściwie na tym samym miejscu.Słucham go niemalże w całości-po za Sacryfice,chociaż czasami też poleci ;)Moje najlepsze to :6 Years,If I Will Rule The World,When Bogart Talks To You,This Old Town,Venice In The Rain - mogę tych utworów słuchać bez końca
.
-
Marcin87
Ostatnio ten album bardzo przypadł mi do gustu i jest u mnie często puszczany. Spodobał mi się nawet singiel "That's Love", który uważałem za jeden ze słabszych kawałków z tego krążka. Dynamiczny 6 Years - 6 Nights to nadal mój ulubiony utwór. Jest po prostu genialny
A ballady to kolejne dzieła, zwłaszcza "Venice In The Rain" - piękna melodia i chórek w refrenie - to jest to. Jeszcze nie może do mnie przemówić "Sister Cool"; niby nie jest to zła piosenka, ale nie ma tego czegoś co mają "6 Years - 6 Nights", "This Old Town" czy "When Bogart Talks To You" - tego powera
Jest to naprawdę świetna płyta na wysokim poziomie i tylko szkoda, że Dieter nie wydał więcej takich albumów.
- Peter
Nie zastanawiało Was kto stoi za wokalem w uwerturze i w utworze zamykającym? Dziwny, niski, mocny głos.
-
lechu
Obejrzyj film Armia ciemności.
-
Arturo1000
Dokładnie lub gdyby ktoś nie kojarzył, to jest jakby "Martwe zło 3".lechu pisze:Obejrzyj film Armia ciemności.
Posłuchajcie samego początku, kiedy bohater idzie skuty jako niewolnik. Jest też motyw z "That's love", a mianowicie, gdy B. Campbell odjeżdża na rumaku, zostawiając ukochaną (przejrzałem - jest to dokładnie w 1:17:20)
- Peter
Czy też macie tak jak ja, że w "That's Love" słyszę trzy głosy? Bohlena, Koehlera i .... ? No właśnie, Rolf śpiewa "This Love Is Like a Fire" ale w tle pobrzmiewa jeszcze grubszy i mocniejszy, czyj, nie wiem.