Co myślicie o muzyce współczesnej?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Co myślisz o muzyce z lat '01-09?

1. Jest bardzo dobra
3
4%
2. Jest dobra
18
25%
3. Jest kiepska, ale potrafię coś dla siebie znaleźć
37
51%
4. Chała, gdzie te melodie co kiedyś?
14
19%

Liczba głosów: 72

Awatar użytkownika
Peter

Re: Najwazniejsze piosenki waszego zycia

Post autor: Peter »

No coż każdy ma swój gust, Ty wolisz np: lata 60 te, które dla mnie sa w całości nie słuchalne, bo nie znoszę big beatu. Nie lubię też bardzo rock'n'rolla. A czy piosenki Lady gagi są melodyjne czy nie oceńcie sami:
http://www.youtube.com/watch?v=Vkc9g4Uv19c
http://www.youtube.com/watch?v=mVEG793G3N4
http://www.youtube.com/watch?v=2Abk1jAONjw&feature=fvst

Jak dla mnie nawet bardzo. Oto kolejne dla mnie ważne piosenki, bo wywarły na mnie spore wrażenie. :)
Awatar użytkownika
Kuba.K.

Post autor: Kuba.K. »

Temat tego postu brzmi "Najważniejsze piosenki waszego życia" więc każdy przedstawia swoje racje. Widzę że więcej jest tu zwolenników dzisiejszych brzmień niż dawnych (lata '80). W całość popieram MichałaT, ponieważ uważam że dzisiejsza muzyka to - przepraszam za wyrażenie - Hłam. Rozpisywać się na ten temat nie mam zamiaru ponieważ już kiedyś to zrobiłem kilkukrotnie. Ale wracając do tematu, mam pytanie do was wszystkich słuchających np. LadyGaGi. Czy jej piosenki są dla was najważniejsze w życiu (Choć ona w branży muzycznej jest od 2008 roku i która jak na razie robi wokół siebie więc zamieszania niż dobrej muzyki) ? Czy za 5-8 lat będziecie chcieli do nich wracać? I z jaką muzyką będziecie mieć więcej wspomnień, z muzyką np. Dietera czy Timbalanda?

Pozdrawiam
Kuba.K.
Muzyka to sens całego życia, muzyka to wspaniałe uczucia
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
Awatar użytkownika
Peter

Odniosę się do Twojego postu. Wy obaj z Michałem krytykujecie dzisiejszą muzykę nie podając dokładnie co was zniechęca w niej. Po drugie wrzucacie całość do jednego wora i mówicie nie: bo dzisiejsze = jednosezonowe gwiazdeczki.
Po pierwsze cała dzisiejsza muzyka nie równa się Timbaland, bo Lady Gaga, Britney Spears, Katy Perry, Kesha, Nick Carter mają calkiem dobrych producentów jak np: RedOne, Max Martin, Paul Oakenfold itp.
Po drugie wszyscy poza wyjątkiem debiutantki Keshy Sebert są na scenie od conajmiej dwóch sezonów, więc ta jednosezonowość jest polemiczna. Uwierzcie: dzisiejsza muzyka też może się komuś podobać, nie wyobrażam sobie natomiast by ktoś wyszedł na scenie z fryzurą CC Catch z lat 80 tych i nagrał coś w tym stylu...
Awatar użytkownika
MTalkingusia28

Post autor: MTalkingusia28 »

Jeśli chodzi o Lady Gagę to mam mieszane odczucia, ale ma dwie piosenki, które mi się podobają : Just Dance i Eh eh ( Nothing I Can Say ). :) :) A wracając do tematu. Ja nie mam się czym zbytnio pochwalic. Gdy byłam mała rodzice mieli stos kaset disco polo. Jedyny zagraniczny wykonawca jakiego słuchali był Demis Roussos, który był popularny swego czasu. Jego największa popularnośc przypada na lata 70. i wtedy jego największym przebojem był Goodbye My Love Goodbye. Rodzice bardzo często słuchali jego utworów i nagrywali jego koncertówki na video. Pamiętam jego występy w TV, chodziłam wtedy do podstawówki. To jedyne co mi utkwiło w pamięci z dawnych lat. Modern Talking niestety zaczęłam słuchac w 1998r., gdy się reaktywowali. To chyba tyle. Pozdrawiam
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *

ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR

POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
Awatar użytkownika
Kuba.K.

Post autor: Kuba.K. »

Peterze, ale nie odpowiedziałeś na moje pytania. Uwierz mi że ja nie wrzucam wszystkiego do jednego wora, ostatnio zaciekawił mnie soundtrack do filmu "Twilight" który uważam w 50% za udany (a nie są to utwory stylizowane na lata 80). Nigdy nie będę w stanie zrozumieć ludzi którzy potrafią słuchać np.LadyGaGi.
Peter pisze:nie wyobrażam sobie natomiast by ktoś wyszedł na scenie z fryzurą CC Catch z lat 80 tych i nagrał coś w tym stylu...
Obrazek
Obrazek
Nie wiem co ci się nie podoba w fryzurze Caro <bezradny> I nie wiem co ci się podoba w GaGie
Muzyka to sens całego życia, muzyka to wspaniałe uczucia
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

W Caro piorun strzelił, a Gaga naoglądała się filmów o ludożercach :P
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Re: Co myślicie o muzyce współczesnej?

Kiedyś próbowałe określić, czy współczesna muzyka to postęp czy upadek? Wychodzi mi, że lekki regres w porównaniu z latami 80 tymi a gigantyczny skok do przodu w porównaniu z latami 60 i 70 tymi. Nie podobają mi sie tu pewne tendencje: jak nadmiar featuringu u znanych artystów, dotyczy to rapu, który psuje niektóre piosenki. Kolejna rzecz to nadmierna ilosc coverów: obrazowym przykładem jest twórczość zacnego skąd inąd zespołu Bananarama. Oni dzisiejsze piosenki też mają świetne, ale za dużo coverów wstawili na ostatnią płytkę, nie tylko oni, daleko nie trzeba szukać: choćby zobaczmy ile coverów wrzucił Bohlen na album Daniela S. To przenosi nas do punktu 4: jakość coverów. No nie oszukujmy się w latach 80 tych nie tylko było ich mniej, ale były znacznie lepszej jakości. Zobaczcie co zrobił JayZ z tego zacnego dzieła:
http://www.youtube.com/watch?v=iUmsLK-Hr58
a co zrobiła Banarama z nudnego "Venus" taką wspaniała piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=JH3WvI_S6-k
Najcięższy argument: to kładzenie nacisku na rytm kosztem melodii. Oczywiste, ze piosenki z lat 80 tych były bardziej melodyjne od tych co mają Rihanna, Beyonce, Timbaland, Mariah Carey itp.
Na szczęście światełkiem w tunelu jest tendencja którą można dostrzec obecnie: powrót do synthpopu i tanecznych brzmień. :D
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Dobra, ja też się wypowiem, jako że dzisiejsza muzyka jest mi bliższa :P
Wybrałam 3, choć myślałam żeby wybrać 4. Ta muzyka jest beznadziejna, ciągle tylko słodki pop i pseudo rock który w szczególności małe dziewczynki uwielbiają. Ale zdarza się że znajdzie się coś super. Np. Bardzo lubię produkcje Timbalanda, choćby Morning after dark, cały czas jej słucham i nie mam dosyć :D A gwiazd pokroju Miley Cyrus, Jonas Brothers albo coś tam jeszcze to ogólna żenada, gdy czytam w Bravo o tym jacy to są fajni i w ogóle to ciarki mnie przechodzą, jak taka beznadzieja może być fajna? A co do Gagi- nie lubię jej, tak jak już wspominałam w temacie jej poświęconym, denerwuje mnie że na siłę stara się być dziwna, nosi jakieś dziwaczne stroje (choć na zdjęciach na spotkaniu z Elżbietą II ma u mnie dużego +) i ogólnie mnie to nudzi. Dobrze że zostały jeszcze piosenki z dawnych lat, mam w co się zagłębić :D Od czasu do czasu przeglądam Vivę albo 4FunTv (mam tylko do tych kanałów dostęp) i ciągle jakaś golizna śpiewanie na jeden temat.
Pamiętam jak pewnego wieczoru moja mama przełączała (jak źle napisałam to sorki) kanały i nagle- YMHYMS na 4FunTv, był wtedy 80 Week. Dobrze że ten kanał robi teraz takie tygodnie specjalne :D Chyba z 3-4 razy robili 80 week, raz było Obciach Week (gdzie w openingu był Dieter :x ) albo Love Week (jak nadchodziły walentynki). Nie lubiłam wcześniej tego kanału ale po tym pomyśle przekonałam się do nich.
Ale podsumowując- nie lubię muzyki tych czasów bo jest dla mnie nudna ale raz na x piosenek znajdę coś co mi się podoba, tak jak większość.
A tu bonusik: http://img62.imageshack.us/img62/6602/1 ... ekan50.jpg który świetnie pasuje do tematu :D
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Zagłosowałam na odp.3.
Podobnie jak Arek głównie słucham tego co już dobrze znam i podoba mi się ponad wszystko co nie znaczy,że mam klapki na oczach.Lubię muzykę melodyjną i kojarzącą mi się brzmieniem MT ,CCC itp...Nie idę ślepo za modą bo media lansują akurat Lady Gaga i chociaż jej ostatnia piosenka wpadła mi już w ucho,a to za sprawą tego,że w ciągu dniówki 3-4 razy można ją usłyszeć na jednej stacji radiowej nie zamierzam kupować ani nawet ściągać sobie na kompa jej albumów.
Podobają mi się pojedyncze utwory różnych wykonawców dużo by tu wymieniać.
A BBB słucham zaraz po MT :D

Dobry ten link Jasmine,tylko pytanie co jest co w tym przypadku , :>
Bo tu by wyszła nie zła bitwa pokoleń.
Awatar użytkownika
Jasmine

Ja tak samo. Mam taką dziwną właściwość że jak ktoś namiętnie promuje np. Anime to przestaję się nim interesować. Po prostu nie lubię niektórych rzeczy megapopularnych i nie wiem czemu się tak dzieje.
Dla mnie wiadomo co jest czym ale pozostawiam obrazek do interpretacji własnej.
A tak prawdę mówiąc to ściągnęłam ten obrazek bo była na nim C.C.Catch :lol:
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dla mnie ogólnie obecna muzyka to chała poza może nielicznymi wyjątkami na które nie bardzo jest sens zwracać uwagę ponieważ są tak nieliczne.Z głośników najczęściej mi leci jednak muzyka z lat 80
nawet bardzo odległa brzmieniowo od MT.
Myślę że tamte utwory miały w sobie jakiś taki niepowtarzalny czar i klimat którego obecnie nie mogę znaleźć.
Ale też podoba mi się ta tendencja do powstawania bardziej melodyjnych współczesnych piosenek jak w latach 80.
Jednak to nie to samo bo brakuje w nich dopracowania,magi i klimatu
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Jasmine

Odnoszę czasami wrażenie że każda piosenka w tamtych czasach wnosiła coś nowego do ogółu. Co jakiś zespół albo pojedyncze osoby zaczynały karierę to każda była oryginalna, miała swój styl i wyróżniała się.
Szkoda że już te czasy minęły... Pozostały jeszcze wspomnienia :>
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

No a do tego te ubiory i fryzury :D
Po za tym tamte piosenki wydają się takie jakieś bardziej dopieszczone pod każdym względem-melodyjnym,aranżacyjnym .
Współczesne piosenki często są bardzo komercyjne robione, jakby od niechcenia tylko po to aby się sprzedawały.I wieje od nich taką jakąś pustką.
W przeciwieństwie do tamtych które wnosiły mnóstwo czaru ,indywidualności i emocji.
Ale z tym racja ,że nie ma co rozpaczać tylko poszukać sobie czegoś współczesnego w miarę dobrego.
I zawsze pozostają tamte stare piosenki które po prostu można włączyć :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Jasmine

Ooo tak, stroje i fryzury najlepsze, szczególnie w zespołach rockowych
Wszyscy teraz mówią że sami piszą piosenki do swoich tekstów a pewnie 50 % to napisane przez kogoś :lol: No ok, podziwiam tych którzy wkładają dużo pracy w tekst i ew. melodię tylko skąd się pojawia fala "sama piszę teksty do swoich piosenek"? Mi się to wydaje dziwne....

O właśnie, dobrze powiedziane- nie rozpaczamy, tylko bierzemy płytę MT albo Jacksona, ustawiamy na cały regulator i mamy wszystko gdzieś :mrgreen: Tak jak ja :P
Awatar użytkownika
Peter

Jak już pisałem, jest dużo fajnych piosenek, ale generalnie nie są to wykonawcy czołowego nurtu, choć nie wszyscy. Natomiast czym innym jest muzyka faworyzowana przez stacje radiowe. To w 80 % miałka, nudna, muzyka pop, taka komercyjna papka. Wystarczy wymienić Cheryl Cole, Rihannę, Owl city, Shakirę, Sugarbabes, Beyonce, Piasecznego, Farną i Gawlińskiego. No flaki z olejem są ciekawsze od tego. :) Dlatego cieszy mnie, ze oprócz takich gwiazdek można znaleźć takze dużo faajnej muzyki, polecam Goldfrapp i piosenkę "Rocket" - typowe lata 80 te. :D
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wiem Peter o jakiego rodzaju muzykę Ci chodzi pisząc stronę wcześniej że obecnie jest tendencja do powrotu lat 80.O takie taneczne melodyjne kawałki które są bardzo ładne.
Wcześniej napisałam że obecna muzyka to chała bo w radiu często niestety leci takie niemelodyjne byle co.
Ale nieraz można trafić na coś lepszego.
Mi się bardzo podobały utwory które były na listach przebojów właśnie trzy, cztery lata temu.
Wczoraj odnalazłam je prawie wszystkie na albumie Eski z 07r i gorąco polecam wszystkim przesłuchać go sobie bo jest boski.
Tam naprawdę można poczuć klimat lat 80 ale uwspółcześniony(nie każdy utwór i raczej pierwsza płyta bo druga to przy końcu).Gdyby więcej takich piosenek powstawało to naprawdę byłabym szczęśliwa :D
http://chomikuj.pl/browneyedgirl/music/ ... sie+vol.10
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ