Teksty piosenek Dietera
- Peter
Re: Teksty piosenek Dietera
Jak przełożyć sensownie na polski Heisskalter Engel?
- labambino
BOOGALOO - rytm stworzony w Stanach Zjednoczonych przez artystów portorykańskich. Była to swego rodzaju latynoska odpowiedź na Rock'n Roll, Rhythm'n Blues i Twist. Niektórzy widzieli w tym formę rywalizacji pomiędzy narodowościami, ale bardziej była to naturalna kolej rzeczy. Latynosi mieszkali wraz z mniejszościami Afroamerykańskimi, słuchali się nawzajem, wiec w pewnym momencie musiała nastąpić fuzja rytmów. Boogaloo niestety ma także zła sławę ze względu na to że przez wielu kubańczyków jest postrzegany jako komercyjny wytwór nastawiony na przypodobanie się gustom białych. Co do tańca, to był on frywolną zabawą, nie koniecznie opartą na krokach latynoskich. W Cali jednak, ponieważ tam właśnie do dzisiaj na zabawach puszczana jest muzyka Boogaloo kroki są usystematyzowane, ale nadal jest wielka dowolność w ich używaniu. Boogaloo po okresie świetności zostało wyparte przez muzykę stworzoną przez Fania Stars... czyli SALSĘ. Boogaloo tak jak i Pachanga nadal istnieją w rytmie i w piosenkach dzisiejszej salsy... I dlatego aby naprawdę oddać muzykę salsy należy poznać te tańce.Mateusz pisze:pozwól mi wziąć (w tym) udziałtanathos pisze:1.co oznacza zwrot "let me take a(?)part[/b]" z cheri cheri lady?
Boogaloo jest niczym innym jak jedną z odmian tańca latino która była w latach 60 odpowiedzią latynosów na rock'n'roll i twist który był domeną "białych". Sam taniec był w najprostszych słowach frywolną zabawą i zapewne podmiot liryczny zafascynoiwał się tańcząca dziewczyną lub jest to metaforyczna zachęta do "frywolnego", niewinnego niczym ten taniec romansuflipper_69 pisze:Wie ktoś co znaczy zwrot: ,,Little boogaloo?
a co do "little bogaloo" to tak tancerze nazywają krótki popis, próbkę swoich możliwości
you can win if you want!
- Peter
Uwielbiam te frazy w tekstach Dietera:
Woman is a man best friend
Heart made of stone
Mascarade of loneliness
City of lost and found
Ocean of sorrows
Tossing and turning
Everybody needs some love
Lypstic lies
King without a crown
Pojawiały się bardzo często w jego piosenkach, a pozwalają latwo rozpoznac teksty Dietera.
Woman is a man best friend
Heart made of stone
Mascarade of loneliness
City of lost and found
Ocean of sorrows
Tossing and turning
Everybody needs some love
Lypstic lies
King without a crown
Pojawiały się bardzo często w jego piosenkach, a pozwalają latwo rozpoznac teksty Dietera.
- mabuse89
No to ja dorzucam jeszcze:
That's no way to say goodbye
Good guys only win in movies
There will never be another you
Break the golden rules
I can't take my eyes of you
motyw ,,hot child of the city'';)
Don't tear apart - bardzo ładnie rymujące się z ,,heart'' - wyrazem, który pojawia się chyba w 90% w angielskich piosenek Dietera
It's too hot to stop
Daytime friends and nighttime lovers/friends
Half a million miles - ciekawe dlaczego tylko ,,half''?
Catch me when I'll fall
Breaking up is hard to do
Tears may go, years may come
Wasted years and nights
Time is on my side
Living in danger zone
i moje ulubione I Told you once, I told you twice
i wiele, wiele innych - myślę, że przy sprawnym operowaniu np. przyimkami, możliwe byłoby napisanie piosenki z tych wszystkich frazesów:)
That's no way to say goodbye
Good guys only win in movies
There will never be another you
Break the golden rules
I can't take my eyes of you
motyw ,,hot child of the city'';)
Don't tear apart - bardzo ładnie rymujące się z ,,heart'' - wyrazem, który pojawia się chyba w 90% w angielskich piosenek Dietera
It's too hot to stop
Daytime friends and nighttime lovers/friends
Half a million miles - ciekawe dlaczego tylko ,,half''?
Catch me when I'll fall
Breaking up is hard to do
Tears may go, years may come
Wasted years and nights
Time is on my side
Living in danger zone
i moje ulubione I Told you once, I told you twice
i wiele, wiele innych - myślę, że przy sprawnym operowaniu np. przyimkami, możliwe byłoby napisanie piosenki z tych wszystkich frazesów:)
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
- Peter
To ja dorzucę:
motyw: love/death is breath away
flirting with diseaster
Anything is possible
You can run, but you can't hide.
motyw: love/death is breath away
flirting with diseaster
Anything is possible
You can run, but you can't hide.
- MODERN JEANNE
Ja tam jestem pełna podziwu dla tekstów Dietera ze względu na olbrzymią masę rymów które udało mu się stworzyć i o dziwo piosenka zazwyczaj posiada po tym sens.
To jest dla mnie naprawdę niesłychane ponieważ przecież nie każde słowa które nadają sens treści piosenki rymują się.
Trzeba być poetą żeby całą treść piosenki zawrzeć w rymach.A dodatkowo nie mogę się nadziwić,że stworzył tak mnóstwo piosenek i ciągle można się tam natknąć na nowe rymy brzmiące sensownie(choć niektóre się powtarzają)
Mi tylko przeszkadza to, że prawie wszystkie piosenki są o miłości a z chęcią posłuchałabym sobie o czymś innym( jeśli nie ma pomysłu to np.co zjadł dzisiaj na śniadanie
)
Po za tym Dieter mówił w wywiadzie że jego teksty powstawały w większości tak by dobrze współgrały z melodią i były jakby drugoplanowe.
Mówił że ludzie narzekają że jego teksty są nieraz głupie a on z niektórymi tekstami męczył się strasznie długo(mówił że nieraz myślał że oszaleje)gdy nie mógł dopasować właściwego słowa by dobrze to brzmiało z melodią i miało sens.Jego teksty są pisane głównie po to by piosenka dobrze z nimi brzmiała.I to prawda że strasznie szybko teksty i melodia wpadają w ucho
Niektóre jego piosenki jednak zawierają głębsze przesłanie.Szczególnie niektóre frazy.
To jest dla mnie naprawdę niesłychane ponieważ przecież nie każde słowa które nadają sens treści piosenki rymują się.
Trzeba być poetą żeby całą treść piosenki zawrzeć w rymach.A dodatkowo nie mogę się nadziwić,że stworzył tak mnóstwo piosenek i ciągle można się tam natknąć na nowe rymy brzmiące sensownie(choć niektóre się powtarzają)
Mi tylko przeszkadza to, że prawie wszystkie piosenki są o miłości a z chęcią posłuchałabym sobie o czymś innym( jeśli nie ma pomysłu to np.co zjadł dzisiaj na śniadanie
Po za tym Dieter mówił w wywiadzie że jego teksty powstawały w większości tak by dobrze współgrały z melodią i były jakby drugoplanowe.
Mówił że ludzie narzekają że jego teksty są nieraz głupie a on z niektórymi tekstami męczył się strasznie długo(mówił że nieraz myślał że oszaleje)gdy nie mógł dopasować właściwego słowa by dobrze to brzmiało z melodią i miało sens.Jego teksty są pisane głównie po to by piosenka dobrze z nimi brzmiała.I to prawda że strasznie szybko teksty i melodia wpadają w ucho
Niektóre jego piosenki jednak zawierają głębsze przesłanie.Szczególnie niektóre frazy.
I LOVE DB AND TA!
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
I dlatego w pierwszej kolejności ma się to rymować, a jak się fajnie złoży to trafia się i sens. Bizarre, bizarreMODERN JEANNE pisze:To jest dla mnie naprawdę niesłychane ponieważ przecież nie każde słowa które nadają sens treści piosenki rymują się.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
To jest niesprawiedliwe wobec Bohlena uważać, że jego teksty nie mają sensu. Niektóre tak, ale są naprawdę cudowne teksty jak choćby "Testamente D'amelia". Jest to przepiękny tekst, który naprawdę jest przejmujący i bardzo wzruszający.
Jest jeszcze parę takich ambitnych tekstów i niektóre opowiadają bądź jakąś historię, bądź osobiste doświadczenia Dietera jak "Operator", kiedy chciał zadzwonić z USA do ukochanej osoby i usłyszał taką o to frazę jak w refrenie i to go zainspirowało do napisania tej piosenki....
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Kilka, nawet kilkadziesiąt tekstów jest o czymś, ale jeśli zwykła sensowna, względnie poprawna gramatycznie historyjka jest czymś ambitnym, to jak ocenić piosenki innych artystów, w których roi się od przemyśleń i metafor? Skali brakuje.
- Peter
Hmmm. ciekawe spostrzeżenia Arku, tylko nie bardzo wiem kogo masz na myśli mówiąc o artystach, których piosenki mają jakiś głębszy sens... może muzykę trudno dostępną, podejrzewam, że dla większości. Tacy artyści jak Kaczmarski, Gintrowski, Jan Kaczmarek, B. Okudżawa....to na pewno coś ambitniejszego pisali. Na pewno nie dzisiejszych topowych artystów, ani tych z lat 90 tych czy 80 tych i wcześniejszych, choć oczywiście pojedyncze się znajdowały u niektórych z nich.... Bohlen sam pisał, że ambitny tekst i lekka melodia do siebie nie pasują, ale uważam, że niektóre z nich mają bardzo głęboki sens i nie są takimi ładnie złożonymi gramatycznymi historyjkami, bo niosą głębokie przesłania, apelują o pokój na świecie, dotyczą spraw jak poświęcenie, brudne pieniądze, są negatywnie zwrócone przeciwko braniom drugów. Czyż to są płytkie, gramatycznie poprawne historyjki? Nie sądzę.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Ale tematyka utworu nie determinuje od razu jakości tekstu. Co z tego, że mowa o wojnie czy narkotykach, jeśli jest to podane w formie:
Nie bierz narkotyków!
Nie popełniaj przestępstw!
Uwierz z miłość, a przeżyjesz
Miłość - jest symbolem życia,
Co straciłeś, jeśli nie dajesz miłości?
Ładne, z sensem i banalne. Właśnie takie są co lepsze teksty Bohlena, składające się ze staranniej niż zazwyczaj dobranych gotowych linijek.
Mniej banalnych tekstów daleko szukać nie trzeba, Thomas chociażby na solowych płytach ma kilka takich, a i w radio (byle nie Eska) można takie usłyszeć.
Nie bierz narkotyków!
Nie popełniaj przestępstw!
Uwierz z miłość, a przeżyjesz
Miłość - jest symbolem życia,
Co straciłeś, jeśli nie dajesz miłości?
Ładne, z sensem i banalne. Właśnie takie są co lepsze teksty Bohlena, składające się ze staranniej niż zazwyczaj dobranych gotowych linijek.
Mniej banalnych tekstów daleko szukać nie trzeba, Thomas chociażby na solowych płytach ma kilka takich, a i w radio (byle nie Eska) można takie usłyszeć.
- MODERN JEANNE
Każda rymująca się piosenka Dietera zawiera sens.Np.piosenka o jakiejś dziewczynie od początku do końca nie traci sensu i jest usłana rymami(zdarza się że niektóre są trochę głupie)ArCrack pisze:I dlatego w pierwszej kolejności ma się to rymować, a jak się fajnie złoży to trafia się i sens. Bizarre, bizarre![]()
Najgorzej że wszyscy poszukują jakichś niesamowitych głębi i przesłań w tekstach.Niektóre jak przytoczył Peter takie mają.A piosenki były pisane po to by lekko brzmiały i szybko wpadały w ucho
Ja od głębokich tekstów to mam Depeche Mode a teraz z głośników leci mi Yazoo(założycielem był były członek DM)
Trochę przykro że Didi nigdy nie starał się nadać jakiejś większej głębi piosenkom.Ale DM to wielkie przeciwieństwo pod tym względem bo fani cenią ich i za muzykę i za teksty
Didi pisał piosenki by dostarczały głównie rozrywki np.w dyskotekach gdzie znowu DM raczej nie leci
Ostatnio zmieniony śr lut 03, 2010 0:44 przez MODERN JEANNE, łącznie zmieniany 1 raz.
I LOVE DB AND TA!
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
To poprosiłbym właśnie o interpretację tego Bizarre Bizarre
Bo za cholerę rozgryźć nie mogę
I pod tym się podpisuję - nie teksty czynią muzykę Bohlena ciekawą!MODERN JEANNE pisze:Najgorzej że wszyscy poszukują jakichś niesamowitych głębi i przesłań w tekstach.
- MODERN JEANNE
Wiesz z tą piosenką to też mam problem 
A może ona ma ukryte jakieś dno?Oprócz tekstu w spak
Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze
A może ona ma ukryte jakieś dno?Oprócz tekstu w spak
Jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze
I LOVE DB AND TA!
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Sam autor pewnie nie wie co miał wtedy na myśli - może poza odwróconym fragmentem intro
I w takich kawałkach kompletnie mi to nie przeszkadza, tam ma być melodia i fajne brzmienie. Natomiast strasznie denerwują mnie jego ballady o niczym 
- MODERN JEANNE
Może ta piosenka miała być taka głupia i dziwaczna żeby ktoś ją wiele razy słuchał zastanawiając się nad jej sensem ,aż w końcu odkrył odwrócony tekst?.
Ja tam do ballad Dietera ogólnie się nie czepiam po za tym że nie przepadam za balladami i dlatego mi jest obojętne jaki tam tekst leci.Choć niektóre jeszcze przejdą
Ja tam do ballad Dietera ogólnie się nie czepiam po za tym że nie przepadam za balladami i dlatego mi jest obojętne jaki tam tekst leci.Choć niektóre jeszcze przejdą
I LOVE DB AND TA!