Pioetrek - problemy z komputerem

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Pioetrek - problemy z komputerem

Post autor: Pioetrek »

Macie na to radę? (kopia postu, który wystawiłem gdzieś indziej)

Otóż kupiłem sobie taki zapasowy komputer PIII 450 64mb. Pomyślałem, że przetestuje na nim Linuxa. Wrzuciłem miniinstalację Mandrivy ale się w pewnym momencie zatrzymała - przy instalacji pakietów chyba. Więc dałem spokój Linuxowi i wrzuciłem płytkę win98SE. Początek ok, ale jeszcze przed rozpoczęciem instalacji daje komunikat, że na komputerze już jest zainstalowany system operacyjny (czy jakoś tak) i jedyna opcja to przerwać instalację. Podczas instalacji były jakieś pytania o partycje (prawdopodobnie-bo nie pamiętam, a za drugim razem już były inne opcje- wybrałem zainstaluj na partycji MS Windows).
Co mogę zrobić, żeby przygotować pc do bezproblemowej instalacji windy? W opcjach tej miniinstalacyjnej Mandrivy nie znalazłem opcji - usuń całkowicie z dysku. Pomóżcie - proszę

Pozdrawiam

Piotrek
Ostatnio zmieniony pt mar 03, 2006 15:33 przez Pioetrek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Najlepiej chyba po prostu sformatować calutki dysk tego komputera :)
Korzystam z Windows 98SE i program format mogę odpalić z płyty z Windowsem (po odpowiednim ustawieniu w BIOSie, tak żeby najpierw odpalał napęd CD).
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Program format (zakładam, że to fdisk.exe) uruchomiłem z dyskietki startowej
Wybieram wg znalezionego gdzieś poradnika
- usuń partycję lub logiczny dysk DOS
następnie
-usuń logiczny dysk DOS z partycji rozszerzonej DOS - mam komunikat - nie określono żadnych dysków logicznych

Ja się na tym zupełnie nie znam ale z info fdisk wynika że:
na dysku c: jest partycja 1 - PRI DOS - 3671 mb fat32 89%
oraz partycja 2 - EXT DOS - 455mb 11% (ta partycja powinna chyba zniknąć po wykonaniu powyższej komendy)

Gdybyś miał jakiś pomysł (lub ktoś inny) jak dalej pociągnąć ten problem - będę wdzięczny

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jeśli zależy Ci koniecznie na połączeniu obudwu partycji to pomysłu nie mam...
Natomiast jeśli zupełnie nie zależy Ci na zawartości dysków tego komputera i mogą zostać dwie partycje takie jakie są, to najpierw odpal format c: a potem format d:.
Obydwie partycje będą puste i w instalacji nic już nie powinno przeszkadzać.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

tylko, że to jest wszystko na c:
przy drugiej partycji nie mam napisane d:

na zawartości dysku mi nie zależy więc gdzie mam wpsać format c: ? :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

No więc tak: Najpierw wypróbuj standartowe polecenie: "FORMAT C:" tylko dokładnie tak jak napisałem FORMAT spacja C (bądz inna litera partycji, tak można sformatowac wszystkie dyski) i dwukropek. Polecenie to wpisujesz po uruchomieniu windowsa z pozycji dyskietki startowej systemu win98 (czyli tak jak zrobiłeś) następnie "uruchom komputer bez obsługi CD-ROM" i potem jak sie pojawi chyba "A/:" czy jakoś tak to polecenie do formatowania. Jeśli to nie pomoże wtedy dopiero spróbuj pousuwac partycje i utworzyć je od nowa w fdisku. musisz wtedy po kolei sprawdzić wszystkie opcje usuwanie któras napewno zadziała bo teraz nie pamiętam która to.

pozdrawiam
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

komendę format c: udało mi się wywołać ale sformatowała mi tylko tą częśćna dysku c: objętą partycją 1 czyli 89% dysku c:

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz

no to teraz wpisz format d: czy jak ytam sie nazywa druga partycja...
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
kicek

Post autor: kicek »

PRI DOS - partycja podstawowa, żeby można było postawić system musi być dodatkowo aktywna !!
EXT DOS - partycja rozszerzona, na której moża zakładać inne partycje

Na samym poczatku fdisk pyta się czy włączyc obsługę dużych dysków (czy jakoś tak - chodzi o system plików FAT32) - TAK.
Usunąć poprzez Fdisk partycję rozszerzoną, potem podstawową, następnie załozyć nową podstawową na całej powierzchni dysku, potem ją uaktywnić, zresetować komputer i ją sformatować. Teraz można stawiać system.
Ja bym tak zrobił :wink: .
Awatar użytkownika
Mateusz

lepiej bym tego nie opisał :)
T. Prachett
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Dzięki za pomoc ale niestety ten sposób nie przeszedł. Nawet jeden człowiek z kfd prowadził mnie przez gg za łapkę co po kolei ale nic nie wskórałem. Prawdopodobnie linux utworzył sobie coś czego się nie daje usunąć fdiskiem ani formatem. Będę jeszcze próbował xp-iem bo tam jest podobno sporo możliwości odnośnie formatu partycji. A jak i to nie pomoże to zapytam na forum miłośników linuxa. :D

dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz

Są różne inne programy tworzące dyskietki startowe którymi da się formatować dyski z różnymi systemami plików (swoją drogą ten linux jaki mam system plików??bo dyskietką win98 da sie tylko FAT 32 formatować ,innego się juz nie da. np nie da się sformatować Win XP który ma system plików NTFS) Kiedyś nawet miałem coś takiego ale już nie kojarze. Musisz poszukać gdzieś w necie bądz pokombinowac z tym Win XP bo ma niezły zestaw narzedzi diagnostyczbnych w tym narzędxzie do formatowania .
T. Prachett
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Ja o linuxie to w zasadzie nie wiele wiem. Wiesz, ludzi mówi że akurat Mandriva jest łatwa do nauki Linuxów. Nie wziąłem też pod uwagę, że kupiłem komputer zupełni inny od wcześniejszych założeń (ale teraz stać mnie na płytkę Dietera i Thomasa) dla tego sprzętu ten Linux to za dużo. W każdym bądź razie przed chwilą pogrzebałem w linuxie (skoro coś już schrzaniłem to co mam się jeszcze bać) no i teraz instalator win98 niby formatuje dyski ale czy coś z tego wyjdzie... :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Teoretycznie mam pozycję wyjściwą do instalacji (1 podstawowa partycja na cały dysk). Ale teraz podczas próby instalacji monitor wchodzi w stan czuwania. :D Macie na to jakąś radę?

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Mateusz

Poruszaj myszką...:):)...Głupi żart. Szczerze to teraz mnie zastrzeliłeś:) czyli rozpoczynasz instalacje win98 i monitor wchodzi w stan czuwania. A w którym momencie instalacji tak sie dzieje?Napisałeś "przy próbie instalacji" Prawdopodobnie jest to już moment w którym instalator używa już karty grafiicznej i może to wynikać z awarii sprzętu, najlepiej zanieść maszyne do jakiegoś serwisu komputerowego gdzie go zbadają dokładnie i powiedzą co jest nie tak.
T. Prachett
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

To jest tak, że generalnie w trybie tekstowym to co jest widzę - opcje np. f3 zakończ na tym etapie. Ale z drugiej strony uruchamiając Linuxa instalator działał w bardzo ładnym trybie graficznym, więc jestem zaskoczony. Do serwisu iść nie mogę, bo nie mogę ani grosza wydać więcej na ten komputer :D

Pozdrawiam

Piotrek
ODPOWIEDZ