Systems In Blue - piraci XXI wieku

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
MT2010
Użytkownik nieaktywny

Re: Systems In Blue - piraci XXI wieku

Post autor: MT2010 »

Ja osobiście bardzo lubię ich drugą płytę i staram sie patrzeć na wszystko na maxa obiektywnie. Otóż muzycznie to produkt wysokiej klasy i przebija prawie całą twórczość taneczną Bohlena z lat 2008-2010, jedynie "Fly alone" troszkę lepsze, ale trudno by porównywac tak diametralnie różne płyty, natomiast PONR to porazka i przebiła ja dieterowska DDF. podobnie jak niektóre piosenki Ashleya jak np: "Lonely night in avalon" czy "Magical moon' albo "In the name of love". Bez obrazy ale Bohlen by nigdy takiej siary nie zrobił.
Nie zgadzam się z admiistratorem, ze oni sa nie znani, przeciez Koehler nagrywał już w latach 70 tych solo i wyprodukował z 200 piosenek, stad tez nie rozumię oburzenia Atlantisa jak ktoś porównuje płytę SIb do Bohlena. owszem Bohlen nagrał więcej i miał parę hitów ale Koehler to nie byle kto.
U SIBów mnie te plagiaty aż tak nie drażnią, bo chcieli pokazac, ze mają te same głosy co w BS, ale na miłość boską; nie da się wymyślec BS po raz drugi więc drazni mnie u nich ta nazwa. I to nieszczęsne logo....
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

ArCrack pisze: Zresztą tak jak napisał jkris, nie opłaca się jeździć z nimi po sądach. Co mu po tych paru centach które ewentualnie wygrałby w porównaniu ze złym PR jaki pojawiłby się przy tej okazji.
Tak, ale tego nie bardzo rozumię, pozwalanie na psucie dobrego imienia, na kradzież melodii i aranżacji to jest budowanie dobrego PR? Przecież walcząc z nimi mógłby tylko zyskać, bo raz, że uzyskałby odszkodowanie, a dwa pokazał, że nie pozwala szargać swoimi utworami... Co mógłby na tym stracić? Nie rozumię też dlaczego zespół, który ma przecież prawa do piosenek Blue System nie zrobił coverów a takie "perły" jak "Magic mystery"? Nawet by to taniej wyszło; bo nie musieliby zatrudniać Widrata do pisania teksty, a zaoszczędzili by energię na komponowaniu i produkcji piosenek.... Wystarczyłoby nawet zostawić swoje piosenki na albumie dodać 2 covery i ten BS megamix, który przecież śpiewali...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Mają prawa do piosenek Blue System?Nic o tym nie wiem ale może
Będąc skłóconymi z Dieterem(po tym jak wystąpili do sądu o pieniądze za chórki) to Dieter chyba by im nie dał swoich piosenek(chyba że mają prawa) do śpiewania.I właśnie dlatego pewnie zadedykowali mu tą pierwszą płytę.By móc wydać jego piosenki w zmienionej wersji zgodnie z prawem.
Ale nie wiem czy inne płyty też były z dedykacją dla niego.
Dieter to nie tak jak my rozkminia się o Sibach i swoim przez nich straconym brzmieniu.

To milioner żyjący własnym życiem,bardzo zapracowany i wydaje mi się że pewnie wolałby
wybrać się wreszcie na urlop niż użerać z Sib w sądzie.To my fani to wyolbrzymiamy i robimy z tego taki problem.Podejrzewam że on ma ciekawsze zajęcia do roboty

My siedzimy w necie i zastanawiamy się nad tym.On pewnie żyje własnym życiem bo po co by
miał marnować czas na zespół który tylko udzielał się w jego nagraniach i który chce zdobyć popularność dzięki jego sławie
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Prawo do nagrania coveru ma każdy do momentu gdy nie zmienia słów ani melodii, a autor dostaje swoją działkę.
Jak robić zły PR Bohlenowi pokazał materiał w Akte 03 - trzeba pamiętać, że Sat1 jest bardzo na rękę dyskredytowanie Bohlena, bo on i jego DSDS to po prostu bardzo silna konkurencja. Nawet z tego, że w chórku śpiewa chórek można zrobić spokojnie aferę.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Wydaje mi się, że sprawa o tyle nie zakończy się w sądzie o tyle, że jest po prostu śliska. Najwięcej bowiem przy melodiach robili Rolf i Detlef, a trudno się sądzić z kimś, kto już nie żyje. Trzeba było takie coś robić 3-4 latat temu. Teraz to już mało prawdopodobne, żyje za to Thomas Widrat, ale on pisał głównie teksty, a one nie były aż tak bardzo zrzynane jak melodie i aranżacje...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

ArCrack pisze:Prawo do nagrania coveru ma każdy do momentu gdy nie zmienia słów ani melodii, a autor dostaje swoją działkę.
Jak robić zły PR Bohlenowi pokazał materiał w Akte 03 - trzeba pamiętać, że Sat1 jest bardzo na rękę dyskredytowanie Bohlena, bo on i jego DSDS to po prostu bardzo silna konkurencja. Nawet z tego, że w chórku śpiewa chórek można zrobić spokojnie aferę.
Ciekawe jakie było wobec tego podejście Dietera do takich piosenek jak Magic Mystery.
Poprostu ich olał widocznie.
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ