Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Post autor: ArCrack »

Bzdury w tej Wikipedii... ;)
Zaprezentowany przez Ciebie dokument odnosi się do honorarium za chórki podczas sesji z 3 września 1984, gdzie nagrano YMHYMS, Lucky Guy i dwa nagrania na singiel Thomasa. Chórek jest tam rozbity na ten właściwy i ten, który jest pod głosem Thomasa w refrenach, stąd dubs.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

a mi się wydaje że Bohlena słychać w chórkach w następujących utworach:
- "who will save the world" ("it's not too late")
- "keep love alive" (pod koniec)
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

tanathos pisze:a mi się wydaje że Bohlena słychać w chórkach w następujących utworach:
- "who will save the world" ("it's not too late")
- "keep love alive" (pod koniec)
"who will save the world" tak słychać Bohlena
ale na pewno nie śpiewa w "keep love alive"
Awatar użytkownika
tanathos

w keep love alive słychać jego gardłowy głosik w chórku pod koniec piosenki, niemal przed samym wyciszeniem. trzeba się trochę wsłuchać
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

Dziękuję ArCrackowi za wyprowadzenie z błędu. Sam już miałem pewne wątpliwości, co do tej rewelacji. Gdyby w linijce za co, pojawiło się słowo "Lyrics", lub "Text", wtedy byłoby ciekawie.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

ArCrack pisze:[...]
Zaprezentowany przez Ciebie dokument odnosi się do honorarium za chórki podczas sesji z 3 września 1984, gdzie nagrano YMHYMS, Lucky Guy i dwa nagrania na singiel Thomasa. Chórek jest tam rozbity na ten właściwy i ten, który jest pod głosem Thomasa w refrenach, stąd dubs.
Dokument czarne na białym jaka była to fabryka. Nawet faktury za zlecenie wystawiali. W dzieciństwie naiwnie wierzyłem, że "dwóch kolegów z miłości do muzyki założyło sobie zespół". A tu proszę, fucha jakby na pomalowanie mostu. :lol: Tak właściwie, to za wiele w tej manufakturze nie płacili, 749 DM, to jakby dzisiaj z 1500 złotych. I to minus podatek.
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

Jakiś czas temu dowiedziałem się, że Dieter nie potrafił (być może już teraz umie) zapisywać notacji muzycznej do swoich kompozycji. Jakoś nie chce mi się wierzyć w to. W moim przekonaniu jeżeli nie znał się na klasycznych nutach, to musiał mieć swój własny sposób zapisywania muzyki. Wiem, że nagrywał demo do każdej piosenki. Szkoda, że te opublikowane w internecie nie są pełne. Z przyjemnością posłuchałbym całej wersji demo np. "You Can't Stop" :).

Znalazłem zdjęcie z połowy lat 80-tych, na którym Dieter Bohlen pokazuje swemu synkowi pewną kartkę przyklejoną do syntezatora Prophet-5. Wydaje mi się, że jest to zapis skomponowanej muzyki. Mogę się oczywiście mylić :].
http://img109.imageshack.us/i/dietmar2.jpg/
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Tomaszek pisze:[...]
Znalazłem zdjęcie z połowy lat 80-tych, na którym Dieter Bohlen pokazuje swemu synkowi pewną kartkę przyklejoną do syntezatora Prophet-5. Wydaje mi się, że jest to zapis skomponowanej muzyki. Mogę się oczywiście mylić :].
http://img109.imageshack.us/i/dietmar2.jpg/
Widziałem to zdjęcie w lepszej rozdzielczości. Jest tam po prostu napisany tekst piosenki, nie ma żadnej notacji muzycznej. Dzisiaj większość producentów nie zna nut, nie są im one po prostu do pracy potrzebne, albo sami tak zwyczajnie uważają. :roll:
Awatar użytkownika
flipper_69

Re: Dieter w wersji koncertowej

Post autor: flipper_69 »

Po co tyle gadania? Zlecić analizę kryminalistyczną próbek chórkow MT i SIB i sprawa załatwiona :mrgreen:
Awatar użytkownika
tanathos

taka analiza właśnie na naszym forum jest dokonywana:)
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

flipper_69 pisze:Po co tyle gadania? Zlecić analizę kryminalistyczną próbek chórkow MT i SIB i sprawa załatwiona :mrgreen:
Problem w tym że taka analiza była.W tym momencie nie mogę tego udowodnić ,ale mogę przysiąść na wszystkie świętości,że oglądałam reportaż na you tube o tym że ktoś pozwał Dietera do sądu i ten śpiewając przed sądem musiał udowodnić, że śpiewał w chórkach.Ten proces był dawno.Sąd przyznał mu rację ,że mógł śpiewać.
Jeśli tylko znów się natknę na ten filmik to oczywiście umieszczę link.
Co do mixów to potem je skomentuje bo właśnie grzebię po chomiku Jaro25 do którego wcześniej umieścił link.No i muszę Ci powiedzieć Jaro25 ,że strasznie dużo tam tego masz-to jest przykład chomika fana MT!Pozwól że jeszcze sobie trochę pogrzebię :lol:
A i niedawno na życzenie słuchacza w rajdu leciało MT!Ciekawe czy to sprawka kogoś z tego forum :D
I LOVE DB AND TA!
jkris

Post autor: jkris »

MODERN JEANNE pisze:mogę przysiąść na wszystkie świętości,że oglądałam reportaż na you tube o tym że ktoś pozwał Dietera do sądu i ten śpiewając przed sądem musiał udowodnić, że śpiewał w chórkach.Ten proces był dawno.Sąd przyznał mu rację ,że mógł śpiewać.
Jeśli tylko znów się natknę na ten filmik to oczywiście umieszczę link.
chyba niewiele zrozumialas z tego filmiku. proces byl miedzy Bohlenem a SIB ale nie dotyczyl tego kto spiewal w chorkach, bo kazdy wie, ze spiewali do 2000 SIB.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dotyczył tego kto śpiewał w chórkach.A dokładnie tego czy DB śpiewał.Sąd przyznał mu rację.
To twoja opinia że tylko SIB śpiewali.
Może uda mi się znaleźć jakoś ten film choć było to to dawno gdy go oglądałam.Ale raczej nie dziś
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

Sib napisali że dośpiewywał do You're My Heart, You're My Soul i jeszcze Geronimo's Cadillac i nic więcej w utworach singlowych resztę robili oni
jkris

Post autor: jkris »

MODERN JEANNE pisze:Dotyczył tego kto śpiewał w chórkach.A dokładnie tego czy DB śpiewał.Sąd przyznał mu rację.
To twoja opinia że tylko SIB śpiewali.
proces dotyczyl pieniedzy ktorych SIB nie dostali za chorki w remixach Back For Good oraz udzialu od dochodow z piosenek MT.
A opinia nie jest tylko moja, bo jest to oczywisty fakt, w ktory mimo, ze nawet sam Bohlen temu nie zaprzecza nadal nie chcesz uwierzyc...
Awatar użytkownika
tanathos

Jaro25 pisze:Sib napisali że dośpiewywał do You're My Heart, You're My Soul i jeszcze Geronimo's Cadillac i nic więcej w utworach singlowych resztę robili oni
no to już coś. naprawdę Bohlen dośpiewywał tam w chórkach? jeśli tak to super. pozatym wyraźnie go słychać w "Who will save the world"

a co do procesu to mam takie mgliste wspomnienie, ale mogę się mylić... wtedy chyba sąd przyznał rację Bohlenowi powołując się na starą wywodzącą się z prawa rzymskiego koncepcję własności rzeczy pomieszanych, mianowicie:

jeżeli powstaje mieszanina z części składowych, i jest ona czymś innym, różnym od tych cześci, a części tych nie da się już z tej mieszaniny wyodrębnić, to właścicielem tej powstałej na nowo rzeczy pomieszanej jest ten,kto pomieszania dokonał.

jeżeli zaś składniki tej rzeczy pomieszanej dałoby się wyodrębnić, to własność składników pozostawałaby przy ich pierwotnych właścicielach

ta koncepcja odnosi się zwłaszcza do umów o dzieło, gdzie ktoś ma wykonać jakąś rzecz, np namalować obraz czy coś przerobić. w razie jakichś sporów z tego tytułu kto jest właścicielem rzeczy tę koncepcję się zapewne w prawie rzymskim stosowało.

w naszej sytuacji chórzyści to właściciele składników- głosów.
a Bohlen to ktoś, kto dokonał mieszaniny: połączył te składniki, tworząc zupełnie nową jakość. odmienną (z racji obróbki itp) od brzmienia tych głosów pojedynczo
ODPOWIEDZ