Regulamin forum

Znajduje się tu regulamin. Tu też piszcie o forum. Plusy, minusy, uwagi oraz propozycje zmian. Komunikaty techniczne.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Regulamin forum

Post autor: ArCrack »

Każdy ma pełne prawo do wyrażania opinii chyba, że:

- Jawnie obraża ona konkretną osobę lub grupę osób
- Zawiera wulgarne zwroty
- Narusza prawa autorskie
- Przedstawia lub propaguje treści niezgodne z polskim prawem.

Działalność w ramach forum powinna odbywać się zgodnie z zasadami netykiety.

Zabronione jest prezentowanie na ogólnych forach linków do plików muzycznych oraz video, stron z takimi plikami, a także zachęcanie do ściągania nielegalnych plików.

Kilka ogólnych zasad:

- Nazwy poszczególnych wątków (tematów) powinny możliwie jak najlepiej odzwierciedlać ich zawartość (unikanie tytułów typu "Pomocy!" czy "Fajna piosenka") oraz znajdować się w odpowiednich działach forum. Wątki dublujące tematykę już istniejących będą zamykane, kasowane, lub łączone z istniejącymi.

- Posty piszemy tylko wtedy, gdy mamy coś do powiedzenia na dany temat. Jednozdaniowe posty w stylu "zgadzam się" oraz te nie związane z tematem nie są mile widziane i będą usuwane. Autorzy notorycznie wysyłający takie wiadomości będą otrzymywali ostrzeżenia do profilu, co może prowadzić do czasowego lub stałego zawieszenia konta.

- Posty piszemy z dbałością o zasady ortografii i interpunkcji - jeśli ktoś ma z tym problemy, może użyć przeglądarki internetowej podkreślającej błędy (np. Firefox). Konsekwencją niestosowania się do tych zasad będą oficjalne ostrzeżenia do profilu, jeśli to nie pomoże czasowe lub stałe zawieszenie konta.

- Nie piszemy jednego postu pod drugim w krótkim odstępie. Każdy post może być edytowany przez 24h od jego napisania i jeśli chcemy coś dodać, korzystamy właśnie z możliwości edycji. Dodanie kolejnego postu po mniej niż 24h jest możliwe jest tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy pojawia się istotna treść i tym samym uzasadnione jest zasygnalizowanie tego nowym postem.

- Posty powinny być pisane z użyciem domyślnego koloru tekstu, jaki obowiązuje na forum. Nadużywanie innych kolorów jako zmniejszające czytelność postów nie jest mile widziane i może być karane ostrzeżeniami do profilu. Kategorycznie zabronione jest pisanie w kolorze czerwonym, jak i jego odcieniach. Kolor ten jest zarezerwowany dla moderatorów.

- Notoryczne wykorzystywanie WIELKICH LITER JEST ZABRONIONE. Pamiętajmy, ze w internecie oznaczają one krzyk.

- Spam we wszelkich formach (także masowe rozsyłanie PW - prywatnych wiadomości do innych użytkowników) jest zabroniony.

- Forum ma służyć fanom - dlatego też konta użytkowników, których działalność będzie się skupiała na złośliwościach adresowanych do Thomasa, Dietera lub innych fanów będą blokowane. Nie oznacza to, że blokowane będą wypowiedzi krytyczne. Tak długo jak mają one merytoryczne uzasadnienie i formę nie obrażającą innych, są mile widziane w dyskusji.

- Konta użytkowników mających po miesiącu 0 postów będą usuwane.

- Dozwolony rozmiar podpisu pod postami to 500 x 100 pikseli, waga pliku do 100KB. Podpisy tekstowe nie powinny być nazbyt wysokie - granicą rozsądku jest 6 linijek tekstu standardowej wielkości.

- Przy umieszczaniu zdjęć na forum rozmiar pliku nie powinien przekraczać 0,5 MB, a ich szerokość 800 pikseli.

W przypadku notorycznego łamania powyższych zasad, konto danego użytkownika będzie blokowane. W przypadku zakładania przez tego użytkownika nowych kont - będą one kasowane.

W wypadku obrażania, znieważania użytkowników administracja zastrzega sobie prawo do wyciągania konsekwencji z pominięciem systemu ostrzeżeń i natychmiastowego zawieszenia konta.

Regulamin obowiązuje dokładnie wszystkich jego użytkowników. Jeśli chcesz się wypowiedzieć w jego kwestii - zrób to tu, lub napisz PW do administratora forum.
Ostatnio zmieniony pt sty 05, 2007 13:40 przez ArCrack, łącznie zmieniany 8 razy.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

W dniu dzisiejszym zostały wprowadzone zmiany do regulaminu, precyzujące sposób postępowania w sytuacji jeśli ktoś z użytkowników poczuje się obiektem personalnego ataku na forum (akapit czwarty).

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Przemo

Post autor: Przemo »

ArCrack pisze:Od działań podjętych przez moderatora (bądź odmowy podjęcia takich działań) można odwoływać do administratora forum.
Mała uwaga: brakuje "się" po "odwoływać". Niby nic, ale może wstawcie :wink:
Przemo
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

OK, poprawione

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Dodane dzisiaj drobne doprecyzowanie regulaminu:
Jeśli któryś z użytkowników korzysta z podpisu pod swoimi postami - proszę zadbać o to, by nie rozbijał on układu forum. Chodzi konkretnie o unikanie bardzo długich ciągów znaków bez spacji nadmiernie rozszerzających stronę z postami. To samo tyczy się grafik w podpisach - niech granicą rozsądku dla niech będzie rozmiar 500 x 130.
Awatar użytkownika
ania sznajder

Post autor: ania sznajder »

i słusznie !
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Pojawiła się zmiana w "czerwonej" części regulaminu.
Poza umieszczaniem linków do nielegalnych plików na forum zabronione jest także ich promowanie - zachęcanie innych do ściągania.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Regulamin forum

W regulaminie zaszło kilka zmian, obecnie szczegółowiej objaśnia on zasady korzystania z forum.
Proszę o jak najszybsze zapoznanie się z jego nową wersją, zmiany wchodzą w życie od tego momentu. "Zerowe" konta zaczną być usuwane z końcem listopada.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

ArCrack pisze:- Posty piszemy tylko wtedy, gdy mamy coś do powiedzenia na dany temat. Jednozdaniowe posty w stylu "zgadzam się" oraz te nie związane z tematem nie są mile widziane i będą usuwane. Autorzy notorycznie wysyłający takie wiadomości będą otrzymywali ostrzeżenia do profilu, co może prowadzić do czasowego lub stałego zawieszenia konta.
Nie raz nie dwa, widzę posty jednozdaniowe w stylu "Zgadzam się" i jakoś nie widać ostrzeżeń do użytkowników które takie posty piszą, nie mówiąc co dopiero o kasowaniu tych postów. Jeśli chodzi o posty nie na temat, miałem okazję się już przekonać, że Adminstator w tej sprawie zawsze bacznie stoi na warcie.
ArCrack pisze:- Posty piszemy z dbałością o zasady ortografii i interpunkcji - jeśli ktoś ma z tym problemy, może użyć przeglądarki internetowej podkreślającej błędy (np. Firefox). Konsekwencją niestosowania się do tych zasad będą oficjalne ostrzeżenia do profilu, jeśli to nie pomoże czasowe lub stałe zawieszenie konta.
Te słowa można śmiało porównać do czeku bez pokrycia.
ArCrack pisze:- Forum ma służyć fanom - dlatego też konta użytkowników, których działalność będzie się skupiała na złośliwościach adresowanych do Thomasa, Dietera lub innych fanów będą blokowane.
Co prawda nie miałem okazji spotkać się jeszcze z użytkownikiem, którego działalność skupiała by się na "złośliwościach adresowanych do Thomasa, Dietera (...)" ale takie określenia jak: "Dieter ma w dupie swoich fanów", "Dieter to stary, leniwy dziad", "Dieter to tylko kaskę liczy", są conajmniej trochę nie na miejscu. Poza tym zawsze możemy użyć eufemizmów (np. "Dieter był chyba urodzony w niedzielę :wink: ")
Nie sprawiedliwe jest karanie tylko za niektóre punkty z planu, a za pozostałe nie.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

MichałT pisze:Co prawda nie miałem okazji spotkać się jeszcze z użytkownikiem, którego działalność skupiała by się na "złośliwościach adresowanych do Thomasa, Dietera (...)" ale takie określenia jak: "Dieter ma w dupie swoich fanów", "Dieter to stary, leniwy dziad", "Dieter to tylko kaskę liczy", są conajmniej trochę nie na miejscu. Poza tym zawsze możemy użyć eufemizmów (np. "Dieter był chyba urodzony w niedzielę :wink: ")
Nie sprawiedliwe jest karanie tylko za niektóre punkty z planu, a za pozostałe nie.
Użytkownikiem, który był negatywnie nastawiony do Thomasa Ande4rsa był Fan. Jego konto zostało więc słusznie zawieszone.
MichałT pisze: Nie raz nie dwa, widzę posty jednozdaniowe w stylu "Zgadzam się" i jakoś nie widać ostrzeżeń do użytkowników które takie posty piszą, nie mówiąc co dopiero o kasowaniu tych postów.
No bo jak mają te same zdanie odnośnie do tematu dyskusji, to ja nie widzę specjalnego powodu.
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Od ostatniej dyskusji z Tobą podarowałem sobie wpisy tu na forum, ale zrobie jeden wyjątek i niech to będzie ostatni raz.

Nikomu na tym forum przytakiwać nie trzeba, Peter nie dostał bana za to, że nie lubi Queen, jkris za to, że nie podoba mu się właściwie nic co Bohlen wyprodukował od 2003 r., ja nie dostałem bana za lubienie Depechów, których administrator nie trawi, przykłady można by mnożyć, zatem to co napisałeś w innym miejscu o wypowiadaniu własnego zdania to bzdura.

Ja wiem, że zanucić da się tylko "Twoje" piosenki, a takiego Show Me Your Love już na pewno nie, ale bana za głoszenie podobnych bzdur na pewno na tym forum nie dostaniesz.

Co do ortografii - nikt nie ma czasu siedzieć 24 na dobę przed komputerem i sprawdzać posty pod tytułem "Dieter czasem wieży a czasem nie wierzy", za takie kwiatki powinien wstydzić się autor postu.

Administratorowi tego forum i tak należy się podziw i wielki szacunek, że chce mu się prowadzić to wszystko.

Z innych spraw, które poruszyłeś np. ta o olewaniu fanów przez Dietera. Trudno się z tym nie zgodzić, jego wypowiedzi typu: wprowadzę na listy nawet wołowinę, dobitnie świadczą, że i Ciebie i mnie i w sumie każdego fana ma dokładnie w tym miejscu, które wydala tę wołowinę, smutne to czy nie, ale taka jest prawda. Bo po co się starać, jeżeli i tak ludzie to kupią, zrobi się dwie płyty dla zwycięscy DSDS, ludzie to kupią, potem popularność spadnie i kończymy współprace. I powstają utwory typu Gemeinsam, takie jak na Mr. Lonely, i pełno innych cudów jak Be My Boyfriend, które wstyd słuchać nawet będąc samemu w domu, a co dopiero przy kimś. O Moving Heroes nie wspominam, bo od tego lepsze są produkcje Boys, z resztą nie wiem po co pisać o zespole, któremu Dieter zapewnił tylko miejsce w studiu i tyle.
Ile to razy słyszeliśmy o płycie dla Nino, o solowych projektach i nic z tego nie wyszło, trudno się dziwić, w sumie nikt chyba nie ma ochoty zostać potem oczerniony w kolejnej książce ze złotymi radami, do poczytania w każdym podręczniku dla akwizytorów, że tylko twardzi osiągają sukces.
Niech Bohlen będzie święcie przekonany, że cokolwiek nie nagra i tak jest wspaniałe i osiąga niewiadomo jaki sukces (ewidentnie zapomniał chyba o DDF i Tineo), ale nam fanom nie musi się wszystko podobać.

Wreszcie, bardzo ciężko rozmawia się z kimś, kto uważa, że skoro lubi się MT to lubi się całą cudowną muzykę lat 80., a Timbeland (który ze świetnym utworem wygrał tegoroczną Eurowizje, co nigdy Bohlenowi się nie udało, słyszałeś go?), albo ATB (koszmarny badziew, Dieter wcale się na nim nie wzorował-bez urazy, ale chyba tylko Ty tego nie słyszysz, ze wstęp jest całkowicie zerżnięty, notabene jest to najkoszmarniejszy utwór MT jaki powstał po powrocie). Posłuchaj sobie inny produkcji, np utowrów z których Bohlen zerżnął My Bed is Too Big, 48 Hours, Die Stadindianer, Sexi Thing, Lucifera, Everything I Own - ja wiem, że i tak tego nie usłyszysz, ale prawda jest taka, że od lat 90. piosenki Dietera to melodia stąd, aranżacja stamtąd i tak w kółko.
Wreszcie jak to jest, że widzisz "aaaaa, oooo" u innych wykonawców, a nie słyszysz tego, że Bohlen w tekst jednej piosenki wplótł 27 razy "baby"? Uniwersalne słowo, wieloznaczne, ale jakże głębokie!! Baby, baby, baby!!! Głębokie! Jak Rów Mariański. Powiedz czemu tego nie dostrzegasz, jestem pewien, że gdyby ATB miał w jednym utworze coś takiego, miałbyś co komentować. Nie jest to przykład odosobniony, w innej piosence "baby" mamy jedynie 24 razy. No i Oooh oooh Oooh w Romantic Warriors jest znacznie głębsze od Ooooh Ooooh Timbalanda.
Odnośnie wyprodukowanej niedawno Noch in 100 000 Jahren, piosenka ma 3,5 minuty i ciągle powtarza się tylko refren, zero partii instrumentalnej, ciekawej aranzacji tylko łup łup i Noch in 100 000 Jahren!

Powiedz mi wreszcie gdzie Ty u Bohlena żywe instrumenty słyszysz?? Weź sobie nawet książeczkę do Universe, a tam mamy wyraźnie, kto co programował. Żywe instrumenty to gitara, perkusja, a to u Bohlena rzadkość, wszystko robiły klawisze, które przecież jako takie same są komputerem. no chyba że przyjmiemy, że komputery Bohlena mają dusze, a inne jej nie mają.

Na koniec napisze tylko, że czytam też inne fora m.in. Stephena Kinga i Depeche Mode i tylko tu można przeczytać, że jeśli ktoś lubi Beatlesów to mu słoń nadepnął na ucho, Queen to bezmyślne szarpanie drutów, a jak ktoś lubi ATB to w ogóle, aż zatyka. A wszystko podszyte formułką, że oczywiście "szanuje Twoje zdanie", znaczącą mniej więcej tyle co "mam Cie w du...ie". Przecież gdyby ktoś z zewnątrz poczytał to co tu się czasem wypisuje miałby ubaw conajmniej do końca dnia. Bo od Roda Stewarda wolę Mariah Carrey.
A ja od lodów waniliowych gołąbki w sosie pomidorowym. Innymi słowy, mało kto szanuje tu innego, jest tylko uwielbienie dla Bohlena, który tak na prawde wszystkich nas ma gdzieś.

Chociaż można tu napisać, że jaka muzyka taki poziom dyskusji.

Kupiłem niedawno książke "Blaze" Stephena Kinga porównywanego na tym forum z Bohlenem. I tam we wstępie autor napisał: "Szanowny czytelniku, jest to tylko powieść z szuflady, pamiętaj o tym, kiedy zdecydujesz zwrócić ją do księgarni". A po każdej jego książce jest podziękowanie dla wiernego czytelnika, który jest z nim tyle lat. Jestem właściwie pewien, że Bohlen nigdy nie dobyłby się na taki gest, on w końcu jest taki wspaniały....że i tak kupią wszystko co nagram, mimo, że ostatnimi czasy nagrywam jedną piosenkę po kilka razy.

Uwielbiam tę muzykę, daje mi ona wiele wzruszeń i radości, ale nic nie zmieni prawdy, a jest ona niestety smutna. Dlatego trzeba dać sobie spokój z marzeniami o reaktywacji Blue System, teledyskach MT w jakości HD, ok kilku lat trwają tylko spekulację, a co się dzieje doskonale widać też na przykładzie Thomasa, który doskonale wie jak ma się toczyć jego kariera. Toczy się tak, że żadna wytwórnia, nawet tak charytatywna jak Edel, nie ma ochoty go wydać. Bo kto to kupi? Sto fanów z Polski? Kto kupi artystę, który nagrywa pop, "swing", dwie piosenki klubowe, a wreszcie świąteczną piosenkę, która mogłaby robić za tło do każdej reklamy puszczanej w wigilię?

Trzeba się nauczyć nawzajem szanować i otworzyć oczy, że jeśli się chce, to można znaleźć dobrą muzykę, a "oooh" Bohlena nie jest jedynym słusznym głębokim lirykiem jednego z najlepszych tekściarzy na świecie.

Pozdrawiam, dzięki za wszystko.
Paweł
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 19:57 przez Atlantis, łącznie zmieniany 3 razy.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja ze swojej strony chciałbym się tylko krótko odnieść do regulaminu forum, otóż w regulaminie nie jest napisane, ze nie można pisać, ze się nie lubi innych wykonawców, można więc pisać o nich co się chce.
Atlantis pisze:Peter nie dostał bana za to, że nie lubi Queen,
Nie wiem czemu więc bym miał dostać za to bana.
Awatar użytkownika
MichałT

Moja odpowiedź tu: viewtopic.php?f=14&t=2001

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
marian123

Post autor: marian123 »

Co prawda to prawda z jednej strony Atlantis ma racie ,Thomasa i Bohlen skończyła sie ich sława wraz z rospadem MT po roku 2003 żaden z nich nic sensownego nie wyprodukował.
Awatar użytkownika
MichałT

Chciałem to napisać w innym temacie, ale ten oczywiście został zablokowany.
Zawsze myślałem, że My Forumowicze tworzymy taką zgraną paczkę, która jakby "zatrzymała się" na wspaniałej muzyce tamtych lat, na muzyce pełnej pasji i miłości, którą tworzyli tamci wykonawcy i tamte zespoły.
Widzę jednak, że jest trochę inaczej. Wolicie (aczkolwiek mam nadzieję, że nie wszyscy) utwory tworzone przez jednego artystę, który usiądzie przy komputerze i stworzy coś muzykopodobnego, niż zespoły zbierające się w studio i tworzące muzykę razem, na prawdziwych instrumentach. Paul McCartney powiedział kiedyś, że nie może już ścierpieć tej samotności w studio.
Myślę jednak, że taki układ w końcu runie, niczym domek z kart powalony lekkim podmuchem.
To był ostatni mój post w tym temacie. Liczę się również z tym, że mogę zostać wykreślony z forum - trudno.

Pozdrawiam
Wielki Fan Prawdziwej Muzyki, MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Wychodzisz z błędnego założenia. Użytkownicy forum to nie jest "zgrana paczka". Ideą forum jest to żeby ścierały się ze sobą różne poglądy, a nie żeby sobie wszyscy przytakiwali i poklepywali po plecach. Oczywiście z szacunkiem do innych.
A nie, że za głoszenie swoich zostaję nazwany idiotą, jeszcze z dodatkowym epitetem.
Drugą sprawą jest to, co kolega rozumie pod pojęciem "prawdziwe instrumenty". Słucham Starego Dobrego Małżeństwa - mogę powiedzieć, że grają na prawdziwych instrumentach.Gitary,skrzypce, harmonijka. I udało im się nagrać kilkanaście płyt i zyskać naprawdę wielu fanów.
A gdzie np u Bohlena czy np. zespołów z gatunku New Romantic, tak bardzo popularnego w latach 80tych, podobne instrumentarium? Czysta elektronika.
Z Twojego postu wynika też,że skoro jestem na tym forum to nie mogę lubić np. Nelly Furtado.
Świat jest wielki - błędem jest zamykanie się w swoim małym gettcie, negowanie wszystkiego co nowe i inne.
Jeśli Ty siedzisz w tym dołku, nie zmuszaj, żeby reszta siedziała razem z Tobą.
Swoją drogą zaczyna się tu niezły offtop :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
ODPOWIEDZ