Dieter w wersji koncertowej

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Dieter w wersji koncertowej

Post autor: MODERN JEANNE »

co do dyskusji jaka rozgorzała stronkę wcześniej(i często jest poruszana) na temat wokalu
Dietera a dokładniej tego że on niby nie śpiewał to posłuchajcie sobie jego występu
100% live na którym widać że Dieter jak chce to potrafi i to bardzo dobrze i to w dodatku bez
żadnego studyjnego poprawiania głosu.
Zwróćcie też uwagę na drugi filmik jak świetnie sam bez Sibów poradził sobie z wysokimi
chórkami.
Tego typu filmiki(a mam ich mnóstwo na dysku ) gdy Dieter śpiewa real live lub dobrze słychać go pod playback niedługo będę wrzucała na wrzutę bo nie ma niektórych już na You Tube żeby co niektóre osoby nie odarły z marzeń
innych osób wierzących w głos Dietera
Osobiście po wysłuchaniu samych jego dem śpiewanych wysokim głosem oraz urywków z You Tube
gdzie słychać live lub pod playback jego wysoki głos nie mam żadnych wątpliwości że śpiewał on również w chórkach MT najpierw z Sibami a potem z innymi chórzystami.

http://derivative.wrzuta.pl/film/5PWrru ... real_live1

http://derivative.wrzuta.pl/film/805UfU ... _real_live
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
tanathos

Re: Dieter w Moskwie - Diskoteka-80 2009

Post autor: tanathos »

wykonanie Geronimo's Cadillac z drugiego linku to to samo które tvn wyemitował w 1998 przy okazji relacji z trasy koncertowej MT. chórki faktycznie brzmią w nim świetnie i do dziś nie wiem czy nie jest to przekonywujący dowód na to, że nie wszystkie chórki były wykonywane z playbacku. te chyba były na pewno na żywo <bezradny>
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

wiem bo miałam to szczęście być na tym koncercie :D (jednak to nie ja filmowałam)
Jeśli jeszcze komuś mało dowodów że Dieter jednak śpiewał w tych chórkach to wrzucam następne pliki.Może wiele z was je już oglądało ale nie zwróciło uwagi na to że Dieter wykonuje je naprawdę live.I że jak chce to potrafi.
Może dziwić to że dysponując wysokim głosem(a nie wszyscy chłopacy go posiadają) większość utworów wykonuje z playbackiem. Ale myślę że on będąc tak zajęty komponowaniem,pisaniem tekstów i to również dla innych i całą tą produkcją nie ma po prostu czasu na jakieś próby koncertowe.A w dodatku śpiewacy nie tylko ćwiczą ale również uczą się technik śpiewania.
I Dieter ma za mało wiary w siebie dlatego łatwiej i szybciej jest mu puścić playback.
A teraz dzięki nam "fanom" całkiem tą wiarę stracił.
Poza tym często jego głos dobrze słyszany jest na koncertach z playbackiem.Gdyby nie śpiewał w MT puścił by sam playback i się nie udzielał z takim zaangażowaniem.
I robi błąd bo śpiewanie pod playback nie brzmi tak dobrze jak live
DIETER 100% Live
http://derivative.wrzuta.pl/film/0Rwne3 ... ive_part_3

http://derivative.wrzuta.pl/film/8FBXTE ... ive_part_4
Szkoda że w Moskwie nie było go słychać nawet pod playback.
Niedługo więcej chórków na żywo :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Dzięki Jeanne za filmiki. Przyjemnie się je ogląda :)
Bohlen jest jaki jest, nie ma potrzeby go bronić i myślę, że wcale mu na tym nie zależy :)
Nie zmienia to faktu, że stworzył wiele niezapomnianych przebojów i słuchałem go kawał mojego życia.
A, że pieski szczekają? No cóż, jak samemu się nie potrafi do niczego, dojść to chociaż można sobie poszczekać i obsikać nogawkę.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

MODERN JEANNE pisze: A teraz dzięki nam "fanom" całkiem tą wiarę stracił.
Nie zgodzę się z powyższym stwierdzeniem. To raczej Fani stracili wiarę w niego. To co obecnie Bohlen sobą reprezentuje już trudno nazwać "Muzycznym Fenomenem". Od kiedy Dieter sam siebie zdradził idąc na komercję i produkując "bezbarwne" muzyczne potworki z ostatnich lat... Obecnie kompozycje Dietera zupełnie się zatraciły, kiedyś nie znając twórcy można było z łatwością rozpoznać te miłe sercu rytmy, obecnie mam dość po pierwszym przesłuchaniu. Może dlatego Bohlen wolał zostać "gwiazdą" TV zamiast szanującym się kompozytorem. Kasa niszczy wszystko...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

MODERN JEANNE pisze:[...] DIETER 100% Live
http://derivative.wrzuta.pl/film/0Rwne3 ... ive_part_3

http://derivative.wrzuta.pl/film/8FBXTE ... ive_part_4
Szkoda że w Moskwie nie było go słychać nawet pod playback.
Niedługo więcej chórków na żywo :D
Przykro mi, ale z takiego "Live" jest tylko to, że Dieter naprawdę stoi przy mikrofonie. Chórki są jednak z półplaybacku, a samego Bohlena nie słychać, żaden to więc dowód. W "part 4" wyraźnie widać mikrofon Shure SM58, a Dieter odsuwa mocno od niego usta. Ten mikrofon w takich warunkach nie złapałby takiego wokala, nawet z założonym kompresorem na indywidualnym kanale. Poza tym słychać ładnie działającą bramkę na chórkach. Za ładnie, co ewidentnie wskazuje na studyjną robotę. Próżne nadzieje, nie zawsze co widać, ma prawdziwie miejsce.
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Post autor: Jaro25 »

MODERN JEANNE pisze:wiem bo miałam to szczęście być na tym koncercie :D (jednak to nie ja filmowałam)
Jeśli jeszcze komuś mało dowodów że Dieter jednak śpiewał w tych chórkach to wrzucam następne pliki.Może wiele z was je już oglądało ale nie zwróciło uwagi na to że Dieter wykonuje je naprawdę live.I że jak chce to potrafi.
:D
A live możliwe że Dieter śpiewa tu się zgodzę
ale nie w latach 80
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Prophet5 pisze:Przykro mi, ale z takiego "Live" jest tylko to, że Dieter naprawdę stoi przy mikrofonie. Chórki są jednak z półplaybacku, a samego Bohlena nie słychać, żaden to więc dowód. W "part 4" wyraźnie widać mikrofon Shure SM58, a Dieter odsuwa mocno od niego usta. Ten mikrofon w takich warunkach nie złapałby takiego wokala, nawet z założonym kompresorem na indywidualnym kanale. Poza tym słychać ładnie działającą bramkę na chórkach. Za ładnie, co ewidentnie wskazuje na studyjną robotę. Próżne nadzieje, nie zawsze co widać, ma prawdziwie miejsce.

Sorki ale ja niestety nadal widzę w tych filmikach nic więcej tylko zwyczajnie śpiewającego Dietera live a mikrofony które nie wyłapują jego głosu może są po prostu są twoją czystą fantazją
Co mam więcej napisać...
1 W part 4 słyszymy jak Dieter live odlicza "one,two,...itd"oraz spontanicznie wykrzykuje jakieś "ju hu hu". Nie widzę powodu dla którego "olewający" sobie fanów Dieter w dodatku ciężko zapracowany bawi się w jakieś nagrania studyino-live.
2 Wyraźnie słychać bardzo nierównomierne dźwięki dochodzące z mikrofonów które nie powstały raczej w studiu.
3 Dokładne z poza tej"ładnie działającej bramki na chórkach"można wyłonić głos Dietera
zwłaszcza w drugim refrenie(chórki) gdy jego głos się jakby wybija.
4 Na początku nagrania słyszymy zapowiedź piosenki.Jeśli ty będąc chłopakiem wejdziesz dokładnie w tą samą oktawę co on to plus dla ciebie :D Na you tube krąży coś podobnego -niedługo dam link (gdy kazali im wdychać helium z balonów) To wysoka oktawa i jeśli Dieter nie ma z nią problemu to czemu nie miałby śpiewać w wysokich chórkach MT
5 Czy zwróciłeś uwagę na taki drobny szczegół jak mała pomyłka osoby która śpiewała z Dieterem w chórku w tym filmiku ?
Podczas drugiego refrenu chórku on zaśpiewał dwa razy :it makes you sad" zamiast :it makes you mad-it makes you sad"Dieter zaśpiewał poprawnie i aż się spojrzał na tamtego i to dało wyraźnie wyróżnić jego głos i po za tym pewność że występ był 100% live bez żadnego przygotowywania studyjnego
Awatar użytkownika
Prophet5

MODERN JEANNE pisze:[...] 5 Czy zwróciłeś uwagę na taki drobny szczegół jak mała pomyłka osoby która śpiewała z Dieterem w chórku w tym filmiku ?
Podczas drugiego refrenu chórku on zaśpiewał dwa razy :it makes you sad" zamiast :it makes you mad-it makes you sad"Dieter zaśpiewał poprawnie i aż się spojrzał na tamtego i to dało wyraźnie wyróżnić jego głos i po za tym pewność że występ był 100% live bez żadnego przygotowywania studyjnego
Ten chórek akurat ma "przygotowanie studyjne", bo jest zwyczajnie z półplaybacku. To, że ktoś dośpiewuje do otwartego kanału, nie jest żadnym dowodem, że pod spodem nie ma przygotowanego nagrania ze studia. Dziś to jest standard! Przyznaj się, kiedy ostatni raz widziałaś organizację jakiegoś event live'u "od kuchni"? :P
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

A czy jest jakiś dowód że jest?
Widzę że ani ty ani ja nie zmienimy zdania :lol:
Tak samo ten mikrofon.
Sorry ale ja kupiłam sobie mikrofon aż w hipermarkecie i to za 10 zł! i potem nad tym szczerze ubolewałam bo miał strasznie słabą czułość wręcz fatalną(prócz spłaszczania dźwięku)
a mimo to z takiej odległości z jakiej śpiewał Dieter spokojnie mój głos wyłapuje.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Prophet5

MODERN JEANNE pisze:A czy jest jakiś dowód że jest?
Jest. Tak nie brzmi żadne nagranie na żywo, zwłaszcza zadyszanych gości na scenie i tak robi się dzisiaj na koncertach w 99 proc. przypadków. Pozostały 1 proc., to listopadowe wieczorki poetyckie przy samej gitarze. ;-)

Współczesne urządzenia do playbacków są zwykle bardzo sprytnie poukrywane. Widzisz, gdzie stoją? W ogóle wiesz, które to :?::
Obrazek

Obrazek
MODERN JEANNE pisze:Widzę że ani ty ani ja nie zmienimy zdania :lol:
Tak samo ten mikrofon.
Sorry ale ja kupiłam sobie mikrofon aż w hipermarkecie i to za 10 zł! i potem nad tym szczerze ubolewałam bo miał strasznie słabą czułość wręcz fatalną(prócz spłaszczania dźwięku)
a mimo to z takiej odległości z jakiej śpiewał Dieter spokojnie mój głos wyłapuje.
To spróbuj wejść z tym czymś na scenę w warunkach koncertowych, gdzie SPL (Sound Pressure Level) waha się w granicach 100 - 120 dB. Zobaczymy, czy ten hipermarketowy wynalazek cokolwiek "złapie". :-P
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

uściślijmy:
wykonanie koncertowe "geronimo's cadillac" może wzbudzić pewne nadzieje.
chórek w tym wykonaniu brzmi inaczej niż na płycie
brzmi tak, jakby był zaspiewany na żywo

i ja już sam nie wiem... nigdy nie słyszałem nagranej oficjalnie wersji "geronimo's cadillac " w której chórek brzmiałby w ten sposób

teza, że to specjalnie zostało nagrane przed koncertem tez mnie nie przekonuje, bo po co coś takiego specjalnie nagrywać? wynajem studia kosztuje. a jak ktoś chce zaśpiewać z playbacku to puszcza wersję studyjną z płyty. i Bohlen setki razy tak robił. ale w tym przypadku---
to nie jest wersja studyjna z żadnej płyty. w ten sposób partia chórku nazadnej nie była zaśpiewana
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Prophet5 pisze: Tak nie brzmi żadne nagranie na żywo, zwłaszcza zadyszanych gości na scenie i tak robi się dzisiaj na koncertach w 99 proc. przypadków. Pozostały 1 proc., to listopadowe wieczorki poetyckie przy samej gitarze. ;-)
z całym szacunkiem dla twojej udźwiękowionej wiedzy ale ja mówię tu o głosie Dietera
O tym że go tam wyraźnie słychać ,o tym że dysponuje wysokim falsetem i zgadzam się z tobą że choć najczęściej śpiewa pod playback jego wysoki głos wyraźnie się z niego wybija i wychodzi mu to w miarę dobrze dzięki czemu nie mam podstaw sądzić że nie śpiewał w chórkach MT a ty mi tu wyjeżdżasz z z aparaturą sprzętowa :D .
Po za tym tą piosenkę wykonywali na początku wiec nie zdążyli się jeszcze zmachać
mam gdzieś drugie nagranie gdy dopiero się przedstawili i powitali fanów poszukam
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Prophet5

tanathos pisze:uściślijmy:
wykonanie koncertowe "geronimo's cadillac" może wzbudzić pewne nadzieje.
chórek w tym wykonaniu brzmi inaczej niż na płycie
brzmi tak, jakby był zaspiewany na żywo

i ja już sam nie wiem... nigdy nie słyszałem nagranej oficjalnie wersji "geronimo's cadillac " w której chórek brzmiałby w ten sposób

teza, że to specjalnie zostało nagrane przed koncertem tez mnie nie przekonuje, bo po co coś takiego specjalnie nagrywać? wynajem studia kosztuje. a jak ktoś chce zaśpiewać z playbacku to puszcza wersję studyjną z płyty. i Bohlen setki razy tak robił. ale w tym przypadku---
to nie jest wersja studyjna z żadnej płyty. w ten sposób partia chórku nazadnej nie była zaśpiewana
Z oficjalnej płyty nie jest, ale to nie znaczy, że nie jest ze studia. Akurat wynajem studia na takie symulowane live nie jest bardzo drogie, w kontekście pozostałych kosztów całej trasy, przede wszystkim odpada pracochłonna edycja. Hotele byłyby droższe. ;-) Kylie Minogue i Madonna nagrywają takie studyjne podkłady nawet specjalnie z lekkimi nieczystościami, :!: by brzmiało wiarygodniej. To dzisiaj już naprawdę standard, w latach 80-tych jeszcze nie.
MODERN JEANNE pisze:[...] jego wysoki głos wyraźnie się z niego wybija i wychodzi mu to w miarę dobrze dzięki czemu nie mam podstaw sądzić że nie śpiewał w chórkach MT [...]
Wierzę SIB-om, którzy mówili, że Dieter nigdy w chórkach MT nie śpiewał. Ta wersja jest znacznie bardziej przekonująca, obserwując jego zachowanie na scenie i udawanie, że umie obchodzić się z mikrofonem, czy nawet... gitarą. :lol:
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Tutaj słychać Dietera śpiewającego na żywo:

ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Prophet5 pisze:MODERN JEANNE napisał(a):
[...] jego wysoki głos wyraźnie się z niego wybija i wychodzi mu to w miarę dobrze dzięki czemu nie mam podstaw sądzić że nie śpiewał w chórkach MT [...]
Wierzę SIB-om, którzy mówili, że Dieter nigdy w chórkach MT nie śpiewał. Ta wersja jest znacznie bardziej przekonująca, obserwując jego zachowanie na scenie i udawanie, że umie obchodzić się z mikrofonem, czy nawet... gitarą.
Z całym szacunkiem dla moich miłych forumowiczów tanathosa i Modern Jeanne ale rzeczywiście to co opowiadali SIBowie wskazuje na to, że jednak Dieter za czasów MT nie podkładał nigdy swojego głosu do nagrań studyjnych (oprócz chyba jednego czy dwóch utworów) czy też studyjnych- koncertowych. Być może rzeczywiście śpiewał na koncertach "live" ale chyba jednak pod ten "playback". Z ręką na sercu mógłbym powiedzieć, że czasem Thomas solo śpiewał "na żywo" nawet ostatnimi czasy ale w MT to chyba jednak różnie z tym było. Istnieje gdzieś w necie nagranie, w którym zepsuł się na chwilę playback i wyraźnie było słychać piszczących jak kotki Dietera i Thomasa :lol: :mrgreen: A pewnie nie starali się czysto śpiewać będąc przekonanym, że jednak śpiewają razem z "playbackiem". Nie mogę póki co znaleźć linka ale tam czarno na białym słychać było ich lekki fałsz "live". :wink:
O. kolega wyżej mnie uprzedził. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
ODPOWIEDZ