Cheri Cheri czy Cherie Cherie Lady?

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
venturak

Cheri Cheri czy Cherie Cherie Lady?

Post autor: venturak »

maria MT pisze:A ja jako dzwonek miałam ustawioną piosenkę "YMHYMS" a teraz mam "Chery...." Moi znajomi wcale się nie dziwią że mam takie dzwonki. Wiedzą że kocham Modern Talking.
a ja się dziwię, że tacy wielcy fani jesteście, a nie wiecie, że piosenka się nazywa "Chérie, Chérie Lady" a nie jakieś "Chery" :|
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Re: Komórkowy Modern Talking

Post autor: MiReK »

"Chérie, Chérie Lady",a Ty skąd wziąłeś tą pisownię?
Bo ztego co mi wiadomo to piszę się Cheri...
http://www.moderntalking.pl/mt/index.php?strona=si3.htm
Awatar użytkownika
venturak

chérie po francusku znaczy KOCHANA, więc na pewno nie cheri, ani tym bardziej chery, a może admin wyjaśni nam jak to jest dokładnie? :D poza tym się pisze tę pisownię, a nie tą ;)
Ostatnio zmieniony ndz gru 13, 2009 14:10 przez venturak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Ja wiem tyle że na wszelakich albumach, singlach czy składankach MT pisze "Cheri" ale na Dieter der film jest Cherie.
Obrazek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Bzdurą jest Cherry lub Chery bo o kobietę a nie owoce lub samochody tu chodzi. Ten błąd jest niestety często powtarzany, nawet w którymś z niemieckich programów poświęconych MT pewna pani nabijała się z tego tytułu uważając oczywiście, że chodzi o wiśnię.
Natomiast co do kwestii Cherie / Cheri - podejrzewam, że puryści językowi będą pisali Cherie, natomiast wyznawcy Modern Talking wybiorą Cheri i to koniecznie z przecinkiem, bo tak jest na okładce singla. Pozostałym będzie obojętnie, bo i tak wiadomo o jaką piosenkę chodzi ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
venturak

ArCrack pisze:Bzdurą jest Cherry lub Chery bo o kobietę a nie owoce lub samochody tu chodzi. Ten błąd jest niestety często powtarzany, nawet w którymś z niemieckich programów poświęconych MT pewna pani nabijała się z tego tytułu uważając oczywiście, że chodzi o wiśnię.
Natomiast co do kwestii Cherie / Cheri - podejrzewam, że puryści językowi będą pisali Cherie, natomiast wyznawcy Modern Talking wybiorą Cheri i to koniecznie z przecinkiem, bo tak jest na okładce singla. Pozostałym będzie obojętnie, bo i tak wiadomo o jaką piosenkę chodzi ;)
racja, z tym, że ja napisałem poprawnie z akcentem, bo jestem purystą :P
you're my heart pisze:Ja wiem tyle że na wszelakich albumach, singlach czy składankach MT pisze "Cheri" ale na Dieter der film jest Cherie.
widocznie kolejne niedopatrzenie wytwórni fonograficznych i/lub czyjaś niewiedza, by nie powiedzieć ignorancja
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Post autor: MiReK »

venturak pisze:poza tym się pisze tę pisownię, a nie tą ;)
Jerunie chopie i pomyśleć żeś ty jes z Radzionkowa,a takie gupoty piszesz :lol:
A tak poważnie;to jest forum MT tak?Więc bardziej liczy się tutaj pisownia jaka jest oryginalnie w utworze a nie jaka powinna być.Zwolennicy jednej z kreskówek piszą Włatcy móch a nie Władcy much,choć wszyscy dobrze wiedzą że poprawnie jest to drugie.
Awatar użytkownika
venturak

Re: Cheri Cheri czy Cherie Cherie Lady?

jedyna pisze:Jerunie chopie i pomyśleć żeś ty jes z Radzionkowa,a takie gupoty piszesz :lol:
A tak poważnie;to jest forum MT tak?Więc bardziej liczy się tutaj pisownia jaka jest oryginalnie w utworze a nie jaka powinna być.Zwolennicy jednej z kreskówek piszą Włatcy móch a nie Władcy much,choć wszyscy dobrze wiedzą że poprawnie jest to drugie.
to, że jezech ze Śląska, nie znacy, że niy moga być purystą jynzyka polskigo :D

a z tego, co wiem, to francuskie chérie dotyczy kobiety, a chéri - mężczyzny. Czy mam rację? :) proszę o odpowiedź tych, co znają francuski :))
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 19:59 przez venturak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Venturak, czy ty musisz zawsze poprawiać te dwie rzeczy jak ktoś napisze "tą" zamiast "tę" ?!
Obrazek
Awatar użytkownika
venturak

jakbym nie musiał, to bym nie poprawiał ;) jak już piszesz po polsku, to pisz poprawnie...
Awatar użytkownika
Agata

Post autor: Agata »

venturak pisze: a z tego, co wiem, to francuskie chérie dotyczy kobiety, a chéri - mężczyzny. Czy mam rację? :)
To prawda, a skoro "Lady", czyli "dama", "pani", to rzeczywiście powinno być "chérie" :wink:
Awatar użytkownika
venturak

więc temat do zamknięcia :)
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

A czasem to "Cheri" nie jest zdrobnieniem imienia Cher?
Obrazek
Awatar użytkownika
venturak

może i jest, ale na pewno nie o to tu chodzi, bo tytuł byłby bez sensu coś w stylu "Cher, Cher Dama" :)
ODPOWIEDZ