Idole i przyjaciele Dietera
- disco-man
Idole i przyjaciele Dietera
Z tego co wiem Dieter nie miał nigdy żadnych idoli. Mnie interesuje bardzo jednak czego najbardziej lubił słuchać w poszczególnych etapach swojej kariery.Z pewnością miał swoje ukochane utwory i ulubionych wykonawców.Interesują mnie również jego znajomosci i przyjażnie.Z kim Dieter utrzymywał przyjazne stosunki a kogo nie znosił z wzajemniością.Czy znał osobiście w latach 80 takich doskonałych muzyków jak-Fancy,Breitung,Mauro Farina,Moroder,Cretu,trio SAW itd itd.Być może taki temat już istnieje.Proszę pomóżcie mi dowiedzieć się czegoś wiecej o moim mistrzu.Co czuł,co go zachwycało,czego w muzyce nie znosił?
- mabuse89
Re: Idole i przyjaciele Dietera
Myślę, że się mylisz. Każdy z nas ma jakichś idoli, a Bohlen nie jest w tej kwestii wyjątkiem. W książce Bohlena można przeczytac, że jego wielką idolką była Marianne Rosenberg (tak, ta sama dla której później pisał piosenki). Inna sprawa, że gdy doszło do spotkania sławnego już Bohlena z Marianne, to czar prysłdisco-man pisze:Z tego co wiem Dieter nie miał nigdy żadnych idoli.
Ciężko powiedziec, ale wielu ludzi z pewnością go nie znosiłodisco-man pisze:Z kim Dieter utrzymywał przyjazne stosunki a kogo nie znosił z wzajemniością.
tego nie wiem, ale sądzac po jego muzyce to najbardziej dla Bohlena liczą się ckliwe teksty, chwytne melodie, dobra rytmika i... wibracjedisco-man pisze:czego w muzyce nie znosił?
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
- disco-man
Dziękuję bardzo.Wiem że Bohlen uwielbiał też Marca Bolana z T.Rex i chyba też Beatlesów, bo w końcu na nich się wychował.Słyszałem o konflikcie Bohlena z innym znanym i cenionym producentem Frankiem Farianem,ale szczegółów nie znam.Ale czy miał przyjaciół w swojej branży? Wiadomo,że wiele grup konkurowało z Modern Talking i czy miał wsród tych konkurentów bliskich znajomych? Z pewnością znał Breitunga ,Fancego czy Mikea Mareena,wszyscy nagrywali przeciez w tym samym mieście.No chyba że mu wszyscy zazdrościli i przez to go znienawidzili.A może sam Didi gdy osiągnął szczyt popularności odciął się od wszystkich znajomych z branży? A czy inni znani niemieccy czy włoscy producenci od muzyki Italo cenili Bohlena? Czy uważali go za geniusza,czy raczej sprytnego farciarza? W końcu to Bohlen chyba w największym stopniu zrewolucjonizował muzykę pop-disco połowy lat 80? Wiele nasuwa mi się jeszcze pytań,no ale na niektóre z nich odpowiedż zna tylko sam mistrz.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
Wiem,że Bohlen lubi posłuchać sobie Phila Collinsa,mówił to dawno temu podczas pobytu w Polsce w 1992 roku a nagrywając chórki do piosenek Modern Talking wzorował się na Bee Gees (tez to powiedział) wiec może Bee Gees tez lubi posłuchać
.O jego przyjaciołach nie wiele wiem bo pewnie nie wielu ich jest a Thomas powiedział,że nie przyjaźnią się z Dieterem tylko razem pracują.
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Beatlesi jak najbardziej
Nastoletni Dieter podczas wycieczki do Anglii bardzo liczył nawet, ze uda mu się spotkać któregoś z nich na ulicach Londynu, hehe.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Pit-98
mabuse89 napisałeś cytuję: Z tego co wiem to jeszcze jako nastolatek Dieter napisał utwór stylizowany na Boba Marleya ,,Viele Bombe Fallen''. To fakt powstał taki utwór,ale stylizowany nie na Boba Marley-a lecz na Boba Dylana!Zresztą Marley a Dylan to inna totalnie muza.Największym idolem Bohlen-a był od zawsze Paul McCartney!
- użytkownik #1463
Czy przyjacielem to chyba nie, ale kolegą Dietera na pewno jest Scooter. 
- mabuse89
Masz rację Pit-98; fatalna pomyłkaPit-98 pisze:Z tego co wiem to jeszcze jako nastolatek Dieter napisał utwór stylizowany na Boba Marleya ,,Viele Bombe Fallen''. To fakt powstał taki utwór,ale stylizowany nie na Boba Marley-a lecz na Boba Dylana!Zresztą Marley a Dylan to inna totalnie muza.Największym idolem Bohlen-a był od zawsze Paul McCartney!
Can't you feel the groove ?