Idole i przyjaciele Dietera

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
disco-man

Idole i przyjaciele Dietera

Post autor: disco-man »

Z tego co wiem Dieter nie miał nigdy żadnych idoli. Mnie interesuje bardzo jednak czego najbardziej lubił słuchać w poszczególnych etapach swojej kariery.Z pewnością miał swoje ukochane utwory i ulubionych wykonawców.Interesują mnie również jego znajomosci i przyjażnie.Z kim Dieter utrzymywał przyjazne stosunki a kogo nie znosił z wzajemniością.Czy znał osobiście w latach 80 takich doskonałych muzyków jak-Fancy,Breitung,Mauro Farina,Moroder,Cretu,trio SAW itd itd.Być może taki temat już istnieje.Proszę pomóżcie mi dowiedzieć się czegoś wiecej o moim mistrzu.Co czuł,co go zachwycało,czego w muzyce nie znosił?
Awatar użytkownika
mabuse89

Re: Idole i przyjaciele Dietera

Post autor: mabuse89 »

disco-man pisze:Z tego co wiem Dieter nie miał nigdy żadnych idoli.
Myślę, że się mylisz. Każdy z nas ma jakichś idoli, a Bohlen nie jest w tej kwestii wyjątkiem. W książce Bohlena można przeczytac, że jego wielką idolką była Marianne Rosenberg (tak, ta sama dla której później pisał piosenki). Inna sprawa, że gdy doszło do spotkania sławnego już Bohlena z Marianne, to czar prysł :? Z tego co wiem to jeszcze jako nastolatek Dieter napisał utwór stylizowany na Boba Marleya ,,Viele Bombe Fallen''; a więc możemy się domyślec, że i jemu te klimaty nie mogły byc obce. Już jako kompozytor Bohlen bardzo cenił Chris Normana, jak sam napisał: ,,fantastyczny wokalista z fantastyczną umiejętnością przelewania uczucia w głos. Jeden z tych, którzy grali w zupełnie innej lidze niż ci artyści, z którymi miałem do czynienia do tej pory."
disco-man pisze:Z kim Dieter utrzymywał przyjazne stosunki a kogo nie znosił z wzajemniością.
Ciężko powiedziec, ale wielu ludzi z pewnością go nie znosiło :wink: jednym z nich był pewnie też sam Thomas Anders, którego Dieter nazwał: ,,leniwym grubasem'' :? na co Anders nie pozostał dłużny stwierdzając, że dla Bohlena liczą się tylko pieniądze i nazwyając go ,,tylko swoim gitarzystą''...
disco-man pisze:czego w muzyce nie znosił?
tego nie wiem, ale sądzac po jego muzyce to najbardziej dla Bohlena liczą się ckliwe teksty, chwytne melodie, dobra rytmika i... wibracje :D (jak sam stwierdził w jednym z wywiadów.
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Dziękuję bardzo.Wiem że Bohlen uwielbiał też Marca Bolana z T.Rex i chyba też Beatlesów, bo w końcu na nich się wychował.Słyszałem o konflikcie Bohlena z innym znanym i cenionym producentem Frankiem Farianem,ale szczegółów nie znam.Ale czy miał przyjaciół w swojej branży? Wiadomo,że wiele grup konkurowało z Modern Talking i czy miał wsród tych konkurentów bliskich znajomych? Z pewnością znał Breitunga ,Fancego czy Mikea Mareena,wszyscy nagrywali przeciez w tym samym mieście.No chyba że mu wszyscy zazdrościli i przez to go znienawidzili.A może sam Didi gdy osiągnął szczyt popularności odciął się od wszystkich znajomych z branży? A czy inni znani niemieccy czy włoscy producenci od muzyki Italo cenili Bohlena? Czy uważali go za geniusza,czy raczej sprytnego farciarza? W końcu to Bohlen chyba w największym stopniu zrewolucjonizował muzykę pop-disco połowy lat 80? Wiele nasuwa mi się jeszcze pytań,no ale na niektóre z nich odpowiedż zna tylko sam mistrz.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Wiem,że Bohlen lubi posłuchać sobie Phila Collinsa,mówił to dawno temu podczas pobytu w Polsce w 1992 roku a nagrywając chórki do piosenek Modern Talking wzorował się na Bee Gees (tez to powiedział) wiec może Bee Gees tez lubi posłuchać :).O jego przyjaciołach nie wiele wiem bo pewnie nie wielu ich jest a Thomas powiedział,że nie przyjaźnią się z Dieterem tylko razem pracują.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Beatlesi jak najbardziej :) Nastoletni Dieter podczas wycieczki do Anglii bardzo liczył nawet, ze uda mu się spotkać któregoś z nich na ulicach Londynu, hehe.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pit-98

Post autor: Pit-98 »

mabuse89 napisałeś cytuję: Z tego co wiem to jeszcze jako nastolatek Dieter napisał utwór stylizowany na Boba Marleya ,,Viele Bombe Fallen''. To fakt powstał taki utwór,ale stylizowany nie na Boba Marley-a lecz na Boba Dylana!Zresztą Marley a Dylan to inna totalnie muza.Największym idolem Bohlen-a był od zawsze Paul McCartney!
Awatar użytkownika
użytkownik #1463

Post autor: użytkownik #1463 »

Czy przyjacielem to chyba nie, ale kolegą Dietera na pewno jest Scooter. :wink:
Awatar użytkownika
mabuse89

Post autor: mabuse89 »

Pit-98 pisze:Z tego co wiem to jeszcze jako nastolatek Dieter napisał utwór stylizowany na Boba Marleya ,,Viele Bombe Fallen''. To fakt powstał taki utwór,ale stylizowany nie na Boba Marley-a lecz na Boba Dylana!Zresztą Marley a Dylan to inna totalnie muza.Największym idolem Bohlen-a był od zawsze Paul McCartney!
Masz rację Pit-98; fatalna pomyłka :oops: dzięki za uświadomienie; znam muzykę i Marleya, i Dylana, ale sam nie rozumiem dlaczego akurat tego pierwszego podczepiłem pod bardzo wczesną twórczośc Dietera :roll:
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
ODPOWIEDZ