Co myślicie o muzyce współczesnej?
- Atlantis
Re: Co myślicie o muzyce współczesnej?
Znalazłem dziś ciekawą opinię Kazika Staszewskiego o jednym z najważniejszych albumów w historii muzyki, (który, choć słucham Floydów od dobrych paru lat, dotarł do mnie w pełni dopiero niedawno).
Oto ona:
Kiedyś "The Dark Side Of The Moon" na pewno było odkrywcze, ale jak się teraz tego słucha, wydaje się to śmieszne. Ta muzyka miała swój czas. I ten czas już przeminął.
Oto ona:
Kiedyś "The Dark Side Of The Moon" na pewno było odkrywcze, ale jak się teraz tego słucha, wydaje się to śmieszne. Ta muzyka miała swój czas. I ten czas już przeminął.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- MichałT
Słuchajcie
Właśnie znalazłem coś pozytywnego w dzisiejszej muzyce
Ten "plus" wynika najściślej rzec biorąc z jednego aspektu, ano z tego, iż gdyby nie dzisiejsza muzyka, nigdy nie doceniłbym piękna kompozycji z lat 60. 70. i 80.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Ten "plus" wynika najściślej rzec biorąc z jednego aspektu, ano z tego, iż gdyby nie dzisiejsza muzyka, nigdy nie doceniłbym piękna kompozycji z lat 60. 70. i 80.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Nienajlepsze to świadectwo dla muzyki 60-89, skoro zabłysnąć mogła dzięki fatalnemu poziomowi dzisiejszej. Sądziłem że jest ona dobra sama w sobie, nie tylko w zestawieniu ze współczesną... A druga rzecz, to że takie namolne utwierdzanie wszystkich dookoła w przekonaniu, że dziś nagrywa się szajs a tylko kiedyś było coś porządnego przynosi raczej odwrotny skutek. Nie wiem czy chodzi tu o przekonanie innych do swojej ulubionej muzyki czy tylko o chęć narzucenia innym własnego zdania i pokazania, że ja się znam a wy nie. Jeśli o to pierwsze, to chyba nie tędy droga. Tak jak Ty zamykasz się na dzisiejsza muzykę, która drażni Cię pojawiając się na każdym kroku, tak my zamykamy się na Twój przekaz pojawiający się w co drugim poscie. Pomyśl proszę o tym.
Jak piszesz tak cię widzą.
- MichałT
Widzisz... bo chodzi o to, że wtedy w zasadzie każda piosenka była bardzo dobra. Był cały natłok świetnych kompozycji. Trudno więc było docenić coś świetnego spośród masy innych świetności. Dopiero teraz, na tle dzisiejszej muzyki, tamta wypada po prostu genialnie. Wtedy każdy nowy utwór, był, ot kolejną genialną kompozycją i wtedy nie zwracało się tak na to uwagi, a teraz (bynajmniej dla mnie) każda kolejna piosenka, to każda kolejna miernota. Po krótce: dla mnie kiedyś wciąż na nowo tworzyło się coś bardzo dobrego i nie wyróżniało się to bo w zasadzie wszystko było bardzo dobre, a teraz wciąż na nowo tworzy się słabe utwory i nie wyróżniają się one, spośród innych słabych utworów.ArCrack pisze:Nienajlepsze to świadectwo dla muzyki 60-89, skoro zabłysnąć mogła dzięki fatalnemu poziomowi dzisiejszej. Sądziłem że jest ona dobra sama w sobie, nie tylko w zestawieniu ze współczesną...
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Atlantis
Ach w tym XVIII w. to dopiero była muzyka, tworzył wtedy np. Mozart, był prawdziwie genialnym kompozytorem, tworzył koncerty fortepianowe, skrzypcowe, msze, opery, wszystkie te utwory były bardzo dobre, cudowne, a co się stało potem? W latach 80. XX w. królowała muzyka z komputera, wygrywana na klawiszach i jedno pam pam pam — można zauważyć to np. na przykładzie Bohlena, gdzie piosenki takich wykonawców jak Modern Talking, C.C. Catch czy Chris Norman mają dookładnie takie samo brzmienie. Gdzie podziało się bogactwo aranżacyjne, orkiestra?? Gdzie te niezwykłe melodie? Przepadły, tam zżynano od siebie na prawo i lewo...
Poza tym, jakie wtedy były genialne fryzury, no spójrzcie sami:

a nie późniejsze jakieś nie wiadomo co, jakby piosrun strzelił w miotłę

Poza tym w XVIII w. trzeba było mieć talent, a w latach 80.? Przebrać się za kogoś takiego:

W XVIII każdy miał swoje pomysły, a potem, np. w latach 80. ktoś coś wymyślił, a potem cała zgraja od niego kopiowała, w XVIII nie było plagiatów, które wtedy stały się notoryczne.
Pozdrawiam wszystkich fanów prawdziwej muzyki, cudownych aranżacji, a nie badziewnego pierdzenia z syntezatorów, udawania przez komputer gitary, perkusji czy też po prostu zwykłych playbacków.
Poza tym, jakie wtedy były genialne fryzury, no spójrzcie sami:

a nie późniejsze jakieś nie wiadomo co, jakby piosrun strzelił w miotłę

Poza tym w XVIII w. trzeba było mieć talent, a w latach 80.? Przebrać się za kogoś takiego:

W XVIII każdy miał swoje pomysły, a potem, np. w latach 80. ktoś coś wymyślił, a potem cała zgraja od niego kopiowała, w XVIII nie było plagiatów, które wtedy stały się notoryczne.
Pozdrawiam wszystkich fanów prawdziwej muzyki, cudownych aranżacji, a nie badziewnego pierdzenia z syntezatorów, udawania przez komputer gitary, perkusji czy też po prostu zwykłych playbacków.
- Mateusz
Atlantis pisze:Ach w tym XVIII w. to dopiero była muzyka, tworzył wtedy np. Mozart, był prawdziwie genialnym kompozytorem, tworzył koncerty fortepianowe, skrzypcowe, msze, opery, wszystkie te utwory były bardzo dobre, cudowne, a co się stało potem? W latach 80. XX w. królowała muzyka z komputera, wygrywana na klawiszach i jedno pam pam pam
Michale nie rozumiem niekonsekwencji w Twoim poście.
tutaj piszesz ze dla Ciebie muzyka współczesna nie jest słaba.MichałT pisze:a teraz (bynajmniej dla mnie) każda kolejna piosenka, to każda kolejna miernota
natomiast tutaj że jest.MichałT pisze:a teraz wciąż na nowo tworzy się słabe utwory i nie wyróżniają się one, spośród innych słabych utworów
Jak to w końcu z nią jest Michale?
Ja tylko powtórzę swój poprzedni post w tym wątku że współceśnie Tworzą liczni genuisze muzyki, ktorych niekoniecznie promuje się na forum publicznym. Często trzeba samemu zadać sobie troche trudu i odkryć takiego czy innego atrystę.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Atlantis
Serdecznie polecam nowy album grupy A-ha Foot Of The Mountain, jest dość drogi i zawiera jedynie 10 poiosenek, ale są to kompozycje na prawde dobre, jedne szybkie i dynamiczne inne przepięknie melancholijne. Na prawdę warto 
- Peter
O Atlantisie, gratuluję Twojego kapitalnego poczucia humoru, dawno mnie nic tak nie ubawiło jak Twój post. 
Generalnie muzyka współczesna (ta taneczna bo innej nie lubię) różni się od tej z lat 80 tych paroma rzeczami.
przede wszystkim sposobem aranżowania piosenek, który jest prostszy niż wcześniej, dalej zwiększoną głośnością, w wolnym czasie przedstawie jak to wygląda graficznie i szybszym tempem co jest oczywiste. Rzecz gustu czy to komuś pasuje czy nie, ja myślę że tok tej muzycznej ewolucji od eurodisco przez eurodance po muzykę clubową jest właściwy i pożądany, bo to przecież postęp i gdyby nie to to słuchalibyśmy dzisiaj baroku albo gotyku.
Wiele dzisiejszych produkcji jest świetnych od płyty A-ha po piosenki Madonny, Depeszów czy Keshy czy też Lady Gagi. Nie porozumieniem jest tylko dla mnie nadmierna popularność hip hopu czy r'n'b i beatów Timbalanda, ale to (mimo, ze okresla się jako dance0 z dance nie ma nic wspólnego tylko podchodzi pod r'n'b..... Tak więc cała dzisiejsza muzyka nie jest zła, wystarczy odróżnić dobry synthpop od reszty, która już nie jest dobra.. 
Generalnie muzyka współczesna (ta taneczna bo innej nie lubię) różni się od tej z lat 80 tych paroma rzeczami.
przede wszystkim sposobem aranżowania piosenek, który jest prostszy niż wcześniej, dalej zwiększoną głośnością, w wolnym czasie przedstawie jak to wygląda graficznie i szybszym tempem co jest oczywiste. Rzecz gustu czy to komuś pasuje czy nie, ja myślę że tok tej muzycznej ewolucji od eurodisco przez eurodance po muzykę clubową jest właściwy i pożądany, bo to przecież postęp i gdyby nie to to słuchalibyśmy dzisiaj baroku albo gotyku.
- Adi
Muzyka współczesna na pewno jest inna niż ta jeszcze 10-20 lat temu. A czy lepsza to już kwestia gustu. Stała się z pewnością bardziej elektroniczna niż kiedykolwiek. Myślę, że muzyka bez ewolucji zatrzymałaby się w miejscu i szybko straciłaby na wartości. Chociaż dla mnie lata 70-te, 80-te stanowią pewną wartość sentymentalną, niezależnie od współczesnych trendów. 
- Peter
Dzięki Bogu mamy postep w muzyce. Bo przecież gdyby nie postęp to mielibyśmy choćby muzykę lat 60 tych, któraa np: dla mnie jest całkowicie nie słuchalna. Dopiero chwała Kraftwerkowi i JM Jarre za powiew świeżości jaki wprowadzili w latach 70 tych i za początki elektroniki, a dzisiejszy electropop jest na pewno krokiem do przodu, choć trochę czerpie z tamtych czasów np: "In chains" DM nawiązuje do Kraftwerku (ten początek). Troszeczke to brzmienie syntezatorów dzisiaj jest chyba przesterowane, bo za bardzo futurytyczne, w latach 80 tych nie mieliśmy tego trzeszczącego podkładu muzycznego. No i minusem dzisiaj jest nadmiernaa liczba coverów....
- MichałT
Re: Najwazniejsze piosenki waszego zycia
Dziwne, że "tamtymi czasami" tak zachwyca się osoba, słuchająca Lady GaGi czy MadonnyPeter pisze:Prawie cała dyskografia A-ha, BBB, DM, MT, BS i Sandry z lat 80 tych, na tym się wychowałem. Pamiętam, ze chyba moją pierwszą płytą była składanka, gdzie były hity Dona Johnsona, Blue System, Whitney Houston, Bad Boys Blue.... Ah Bohlen był wtedy na topie z solowymi piosenkami... To były czasy!
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
A co jedne przeszkadza drugiemu? Ja np: jestem otwarty na muzykę i nie zamykam się na jeden okres tylko. Ty przecież lubisz poza 80 tymi także 60 te i 70 te.
A ja lubię 80 te, 90 te i obecne. Lady Gaga to przecież dobry synthpop, nawiązujący do Ace of base, a Madonna, to klasa także i dzisiaj, a zaczynała w latach 80 tych. Mam dużo idoli po prostu. 
- MODERN JEANNE
To tak jak ja.Kiedyś istniał dla mnie tylko Dieter Bohlen i wszystko co on tworzył.
Teraz patrzę na to wszystko z pewnym dystansem.
Szkoda by było umrzeć i nie poznać innego typu wokalistów.Chwilowo wzięło mnie na muzykę SOUL ale moje orientacje muzyczne zmieniają się z dnia na dzień.Bardzo ważny był kiedyś dla mnie Dieter i jego muzyka ale stwierdziłam że MT już nie ma i jest mi tylko niepotrzebnie smutno z tego powodu.Choć bywa i tak że zapadam się w głębi tego zespołu ale to do niczego nie prowadzi(jeśli go już nie ma)Dobrze jest czasem poszerzyć swoje horyzonty
Szkoda by było umrzeć i nie poznać innego typu wokalistów.Chwilowo wzięło mnie na muzykę SOUL ale moje orientacje muzyczne zmieniają się z dnia na dzień.Bardzo ważny był kiedyś dla mnie Dieter i jego muzyka ale stwierdziłam że MT już nie ma i jest mi tylko niepotrzebnie smutno z tego powodu.Choć bywa i tak że zapadam się w głębi tego zespołu ale to do niczego nie prowadzi(jeśli go już nie ma)Dobrze jest czasem poszerzyć swoje horyzonty
I LOVE DB AND TA!
- MichałT
Pewnie, że tak. Ale warto swój horyzont poszerzyć na coś co przedstawia wartość. Co jest wartościowego u Lady GaGiMODERN JEANNE pisze:To tak jak ja.Kiedyś istniał dla mnie tylko Dieter Bohlen i wszystko co on tworzył.
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
Choćby to, ze ta dzisiejsza Madonna i Lady gaga mają dzisiaj więcej zwolenników niż fanów domagających się powrotu gwiazd 80 tych do korzeni.
Lady Gaga ma masę melodyjnych utworów, wystarczy wymienić "Just dance", "Nothing else I can say", "Dancing in the dark', nawet się Dieterowi podobają, a Madonna, no owszem "Hard candy" to nie ciekawa płyta, bo w połowie robiona przez timbalanda, ale poprzednia była rewelacyjna, a teraz "Celebration" jest super piosenką i "Revolver" też, no ale szanuję Twoje zdanie. każdy ma inny gust. Jedni są bardziej otwarci na lata i różne gatunki, a ja bardziej na gatunek (synthpop i nic poza tym) niż na lata. Z obecnej dekady ważnymi piosenkami są PSB "Love etc", A-hA "Foot of the mountain', "Shadowside" i choćby Sandra "Motivation" i podobne.
- MichałT
Przy okazji "wielu zwolenników" słuchających Lady GaGi. Masy słuchają GaGi, a nie ma to żadnej wartości artystycznej - przecież to definicja kiczu
A jeśli dodasz jeszcze plastikowy strój pani GaGi to będziesz miał kicz do potęgi n-tej, gdzie n dąży do nieskończoności
Co do melodyjności jej utworów, to zdecydowanie bym polemizował.
Pozdrawiam i przepraszam za pisanie nie na temat,
Wielki Fan MichałT
p.s. Jeśli chodzi o "Revolver" to i owszem
Ale tylko Beatlesów z 1966 
A jeśli dodasz jeszcze plastikowy strój pani GaGi to będziesz miał kicz do potęgi n-tej, gdzie n dąży do nieskończoności
Pozdrawiam i przepraszam za pisanie nie na temat,
Wielki Fan MichałT
p.s. Jeśli chodzi o "Revolver" to i owszem
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż