Joy

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Joy

Post autor: Jaro25 »

Chciałbym Wam przedstawić grupę, którą poznałem 5 lat temu Pochodzą z Austrii . Aktywna w latach 80 i 90
jest to grupa znana z "Touch By Touch'' i "Valerie"

Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Re: Joy

Post autor: Peter »

Jaki to gatunek muzyki? Eurodisco?
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Eurodisco
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Bardzo lubię ten zespół :) Mam nawet ich kasety w domowej dyskografii :D
Jeśli chodzi o ich pierwszą płytę - Hello, to moimi ulubionym piosenkami, są: największy hit zespołu Joy - Touch By Touch (świetna jest także wersja maxi 8) ), Valerie oraz Darling. Ogólnie utwory z pierwszej płyty są bardzo melodyjne, aranżacje też są niezłe - typowe dla lat 80., choć może troszeczkę zbyt "disco - polowe".
Druga płyta, czyli Joy and Tears jest stosunkowo podobna brzmieniowo do pierwszej. Melodie są równie melodyjnie, a aranże stoją na podobnym poziomie. Na tym krążku możemy znaleźć, kilka utworów wartych polecenia. Są to: Touch Me My Dear, Black Is Black oraz tytułowy Joy And Tears. Ta ostatnia kompozycja jest szczególnie warta uwagi. Aranżacja jest naprawdę cudowna, melodia jest genialna, a całość uzupełnia dźwięk harmonijki ustnej, oraz głos wokalisty, który przypomina wokal piosenkarza OMD :D
Trzecia płyta zespołu, zwana po prostu 3rd (third), bądź She's Dancing Alone to w zasadzie nie jest album Joya, a krążek keyboardzisty tej grupy - Andy'ego Schweitzera, który opuścił zespół, aby rozpocząc karierę solową. Jak dla mnie album ten jest najlepszy z dyskografii Joy (i ludzi z nim związanych :wink: ). Kawał melodyjnych piosenek i typowych dla lat 80. aranżów. Prawie każdy utwór, to potencjalny hit. Niższy poziom prezentuje tu w zasadzie tylko kompozycja "Venus" (nie jest to cover piosenki grupy Shocking Blue) reszta to po prostu sam balsam dla ucha. Gorąco polecam album. Listen and Enjoy it :D

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Na razie słyszałem tą piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=Hwl7Js8E ... re=related
To chyba największy przebój zespołu, aranżacja typowa dla lat 80 tych, niektóre akordy też, do tego dobry wokal wokalisty sprawiają, ze podoba mi się przynajmiej ta piosenka, gdyż nie znam reszty. Po tym co usłyszałem do tej pory mogę stwierdzić, że zespół lepszy jest niż London Boys, (bo tamci w piosence London nights nadużywają falsetów, a pozostałe piosenki sa mało przebojowe), ale nie ma tego poweru co np: Silent circle. Dobre eurodisco i tyle. ;)
Jeszcze jedna rzecz: główny wokalista w tej piosence podobnie jak Bohlen udaje, ze gra na gitarze. ;)
Awatar użytkownika
IndependentGirl

Post autor: IndependentGirl »

Znam tylko kilka piosenek tego zespołu: Valerie, I'm In Love, Touch By Touch i Hello. No i muszę przyznać, że całkiem niezłe są ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia91

Post autor: Gosia91 »

Świetny zespół ;) Świetne piosenki. Moje ulubione są :
- Touch By Touch
- Valerie
- I'm in Love
- hello
- Cheek to Cheek
- Night of the nights
- why are you hurtin' me so much
- Japanese Girls
- Countdown of Love
Sorry Little Sarah ;)..
Awatar użytkownika
Peter

Tak myślałem, że to jest grupa działająca raczej w drugiej połowie lat 80 tych, gdyż piosenki brzzmią bardziej w stylu MT niż wczesnej Kim Wilde. Co nie jest takie złe, bo jest mniej anachroniczne. ;)
Pierwsza płyta jest extra a moje ulubione piosenki to:
Hello
touch by touch
Night of the nights
Valerie
Lost in Hong Kong
Darling.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ooo bardzo lubię ten zespól :!: Piosenki typowe na lata 80.
Z płyty Hello moje ulubione piosenki to Fire In The Night i Valerie.
Joy & Tears: Gimme All Of You, Kisses Are The Doctor's Order (moim zdaniem jedna z najlepszych piosenek zespołu) i Joy And Tears - śliczny utwór
Point Of No Return
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Zespół Joy z płytą Hello to było .................równocześnie z Ready For Romance - grali podobnie do MT prawie tak samo (można było ich pomylić) z Silent Circle - choć ci drudzy troszkę później się pojawili - chyba.

Ale wtedy latało jeszcze coś takiego : http://www.youtube.com/watch?v=Xu_s5ALbfBU , bardzo podobnego do Bohlenowskich produkcji.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

moonwalker pisze:Zespół Joy (można było ich pomylić) z Silent Circle
Ktoś kiedyś mi powiedział: Jeśli lubisz Joy'a to spodoba ci się Silent Circle
:wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Gasolina91 pisze: Joy & Tears: Gimme All Of You, Kisses Are The Doctor's Order (moim zdaniem jedna z najlepszych piosenek zespołu) i Joy And Tears - śliczny utwór
Nie mogę się z Tobą zgodzić, bo ciężko wysłuchać tą piosenkę do końca, a 2 płyta już dużo słabsza, właściwie Japanesee girls czy Chinesee girls to to samo. :x
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Joy. Krótko mówiąc - super muza. Ich twórczość do moich uszu dotarła pod koniec lat 80-tych i od razu zadomowiła się w nich na dobre ;) Co tu dużo pisać - muza 18-stek i innych okolicznościowych imprez. Nawet nie wiedziałem, że pochodzą z Austrii. Dzięki, Joro za temat :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaro25
Członek TAFC Polska

Awatar użytkownika
Peter

Piosenka pierwsza klasa. ;) Jednak moją ulubioną jest "Lost in Hong Kong".
Awatar użytkownika
Boogaloo

Post autor: Boogaloo »

Peter pisze:Nie mogę się z Tobą zgodzić, bo ciężko wysłuchać tą piosenkę do końca, a 2 płyta już dużo słabsza, właściwie Japanesee girls czy Chinesee girls to to samo. :x
Jest jeszcze Korean Girls :) Wynika to z faktu , że chłopcy mieli turne po Azji i przygotowali "wersje narodowe" tej piosenki dla każdego kraju gdzie dali koncert.
ODPOWIEDZ