Wyroby plagiatopodobne :-)
- Pioetrek
- Kontakt:
Wyroby plagiatopodobne :-)
Proponuję stworzyć w tym wątku listę utworów stworzonych przez Dietera, które niektórzy mogą uznać z plagiat, inni za cover a ja za "ulepszenie" i przystosowanie do mojego gustu muzycznego.
You can call me Al - Paul Simon : Love will drive me crazy - Blue System
When I need you - Rod Stewart : When you are lonely - Blue System
Go West - Pet Shop Boys : That's love - Blue System
Silent Running - Mike & The Mechanics : Love me more - Blue System
Spirit of the hawk - Rednex : Witchquenn of Eldorado - Modern Talking
To narazie tyle z mojej strony. Jak jeszcze na coś wpadnę dopiszę.
Zanim ktoś to napisze - wiem, że oba utwory z ostatniej pozycji były współtworzone przez Breitunga.
Pozdrawiam
Piotrek
You can call me Al - Paul Simon : Love will drive me crazy - Blue System
When I need you - Rod Stewart : When you are lonely - Blue System
Go West - Pet Shop Boys : That's love - Blue System
Silent Running - Mike & The Mechanics : Love me more - Blue System
Spirit of the hawk - Rednex : Witchquenn of Eldorado - Modern Talking
To narazie tyle z mojej strony. Jak jeszcze na coś wpadnę dopiszę.
Zanim ktoś to napisze - wiem, że oba utwory z ostatniej pozycji były współtworzone przez Breitunga.
Pozdrawiam
Piotrek
- Atlantis
Dla mnie "ulepszeniem"
jest np. "We Take The Chance"- "the Final Contdown" Europe, ale Dieter często wykorzystywał własne utwory np. "Don't Knock Me Out" Blue System i "Be Good To Me" Touche
.
Ostatnio zmieniony pt cze 24, 2005 19:11 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
- Pioetrek
- Kontakt:
Jeszcze ja coś dorzucę
So you win again - Hot Chocolate : Here I Go Again - Blue System
Liberian Girl -Michael Jackson : Maria - Modern Talking
You are not alone - Michael Jackson : I Love The Way You Are - Blue System
Jest jeszcze Fools Lullaby - Bonnie Tyler, która to piosenka jest moim zdaniem podobna do pwenego utworu Roda Stwerta. Niestety nie znam dyskografii tego pana na tyle, żeby operować jakimiś tytułami.
Pozdrawiam
Piotrek
So you win again - Hot Chocolate : Here I Go Again - Blue System
Liberian Girl -Michael Jackson : Maria - Modern Talking
You are not alone - Michael Jackson : I Love The Way You Are - Blue System
Jest jeszcze Fools Lullaby - Bonnie Tyler, która to piosenka jest moim zdaniem podobna do pwenego utworu Roda Stwerta. Niestety nie znam dyskografii tego pana na tyle, żeby operować jakimiś tytułami.
Pozdrawiam
Piotrek
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- Pioetrek
- Kontakt:
Nawiązując do tematu o ewentualnej współpracy Dietera i Dona Johnsona zastanawiam się, czy te podobieństwa nie są wynikiem pewnego przemyślanego przez Dietera sposobu działania. Otóż Dieter słyszy fajną piosenkę, komponuje swoją wersję w oparciu o zasłyszaną melodię i zgłasza się do wykonawcy czy jest zainteresowany wykonaniem danego utworu. Jeżeli wykonawca nie jest zainteresowany, Dieter pyta czy dana osoba nie ma nic przeciwko Dieterowemu wykonaniu tego utworu. Gdy dostaje zgodę, nie ma mowy o plagiacie.
Czy ta teoria ma jakikolwiek sens
Pozdrawiam
Piotrek
Czy ta teoria ma jakikolwiek sens
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- Maro_D
Taa...Dieter to chyba miał większość wyrobów plagiatopodobnych.
O to moje cegiełki:
Alexander - I`ll Love You `till The Day I Do
Pia Zadora & Jermaine Jackson - When The Rain Begins To Fall
Blue System - Lady Unforgettable
Falco - Jeanny (Part 1).
W BS to chyba nie było płyty z podobieństwami...
O to moje cegiełki:
Alexander - I`ll Love You `till The Day I Do
Blue System - Lady Unforgettable
W BS to chyba nie było płyty z podobieństwami...
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
- YaQb85
- Kontakt:
wszelkie podobieństwa do znanych hitów są moim zdaniem bezsensu. Kojarzy mi się to brakiem własnych pomysłów i pójściem na łatwizne i to w żenujący sposób. Już chyba lepiej nagrać cover danego utworu. Bynajmniej nie są to ulepszenia. Owszem można się na czymś wzorować ale bez przesady!
Pierwszą moją płytą MT było "Back For Good" i odkąd pamiętam zawsze pomijałem utwór "We Take The Chance", bo drażniło mnie to podobieństwo do "The Final Countdown".
Pierwszą moją płytą MT było "Back For Good" i odkąd pamiętam zawsze pomijałem utwór "We Take The Chance", bo drażniło mnie to podobieństwo do "The Final Countdown".
- Prophet5
Re: WyrĂłby plagiatopodobne :-)
Odświeżam wątek dokładnie po roku.
Znalazłem stronę z zestawieniem plagiatów, bądź "znaczących" podobieństw:
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~udgk/plagi.php
Wiele tam kompozycji Bohlena, choć nie wszystkie nawiązania wydają mi się takie oczywiste. Kilku można posłuchać tutaj:
http://www.moderntalking.ru/real/index_eng.htm
Spójrzcie też na ten artukuł:
http://www.presseportal.de/story.htx?nr=562441
http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~udgk/plagi.php
Wiele tam kompozycji Bohlena, choć nie wszystkie nawiązania wydają mi się takie oczywiste. Kilku można posłuchać tutaj:
http://www.moderntalking.ru/real/index_eng.htm
Spójrzcie też na ten artukuł:
http://www.presseportal.de/story.htx?nr=562441
- GrzesH
Do roku 1991 nawet nie przyszło mi do głowy że Bohlen może czerapać/ściagać z innych utworów, przecież to on torował wcześniej nowe trendy.
We wspomnianym roku 1991 wyszła płyta Seeds Of Heaven i tam na sam początek panowie Bohlen i Rodriguez zpodają nam trzy utowory, które sam podkład "czerpią" z innych wykonawców, tak więc:
Lucifer - to nic innego jak "Keep On Running" Milli Vanilli
Testament D'Amelia - "Tom's Dinner" DNA i S.Vega
Is She Really Going Out With Him - to "Oops Up" formacji Snap..
To moim zdaniem były poczatki "zapożyczeń" podkładów muzycznych (brak inwencji??)... od tego się zaczeło...
We wspomnianym roku 1991 wyszła płyta Seeds Of Heaven i tam na sam początek panowie Bohlen i Rodriguez zpodają nam trzy utowory, które sam podkład "czerpią" z innych wykonawców, tak więc:
Lucifer - to nic innego jak "Keep On Running" Milli Vanilli
Testament D'Amelia - "Tom's Dinner" DNA i S.Vega
Is She Really Going Out With Him - to "Oops Up" formacji Snap..
To moim zdaniem były poczatki "zapożyczeń" podkładów muzycznych (brak inwencji??)... od tego się zaczeło...
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
- Mateusz vel. Kokos
- disco-man
Bee Gees - you win again jest też podobne muzycznie do M.T- Slow motion! Tylko kto był pierwszy bo to ten sam rok. Według mnie to Didi ich skopiował. Podkład no arms can never hold you-Chrisa normana jest prawie identyczny jak piosenka Everytime you go away ( nie pamiętam oryginalnego wykonawcy , wiem ze spiewali to 4 the cause) ,także na instrumentalu No arms... mozna sobie spiewac everytime you go away! I,jm no rockefeller-MT przypomina IN GRID ( ale badzmy szczerzy - In-grid po prostu się chowa przy piosenceMT!) Zwrotka Broken heroes jest prawie taka sama jak i believe you are an angel-Blue system...itd.itd