Bitwa piosenek - zasady ogólne

Miejsce, w którym możecie tworzyć sondy i ankiety. UWAGA - dyskusje na temat poszczególnych płyt i piosenek prowadzimy w tematach im poświęconych, tu jedynie głosujemy i komentujemy wyniki!
ODPOWIEDZ
Ninio

Re: Bitwa piosenek - zasady ogólne

Post autor: Ninio »

Nic z tych rzeczy. Mam w domu taka gre z numerkami (cos jak bingo). Wyjalem numerki od 1 do 18 i kazdej piosence losowalem nr.grupy. Troche bylo z tym zabawy.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Ktoś jeszcze ogarnia co się właściwie tutaj dzieje? Bo ja już przestałem :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Jeśli ktoś się zna na losowaniu grup np. piłkarskich, to powinien ogarnąć zasady bitew :D
Inni mogą mieć lekki ból głowy :)
Ninio

Zdecydowanie tak,wzorowalem sie na losowaniach ktore odbywaja sie w turniejach pilkarskich. Chodzi o to aby grupy byly jak najatrakcyjniejsze ale tez aby jak najmniej ingerowac w to jaki bedzie ich uklad.
Ninio

Zakonczyly sie rozgrywki w trzech pierwszych grupach. z gr.1 i gr.3 awans uzyskaly po trzy piosenki natomiast w gr.2 miejsce trzecie zajely ex equo dwie piosenki i obie uzyskaly awans (stan na dzien dzisiejszy). Na takie wypadki wolnych jest szesc miejsc,jezeli sytuacji takich bedzie wiecej niz szesc to zorganizuje dogrywke. Jezeli przypadkow takich bedzie mniej niz szesc to wolne miejsca zajma piosenki z najlepszym wynikiem z miejsc czwartych biorac pod uwage jedynie grupy osmio-piosenkowe czyli gr.1-10. Mam nadzieje,ze napisalem to w miare jasno. Na ewentualne zastrzezenia,pytania lub uwagi postaram sie odpowiedziec a watpliwosci wyjasnic najlepiej jak potrafie.
Ninio

Zasady losowania drugiej rundy:
w rundzie tej wystartuje 60 piosenek podzielonych na dziesiec grup. piosenki ktore w pierwszej rundzie startowaly w jednej grupie napewno nieznajda sie znowu razem. natomiast niebedzie juz podzialu na albumy, w jednej grupie moze znalezc sie nieograniczona ilosc piosenek z jednego albumu. Zwyciezcy grup z pierwszej rundy beda losowani tak,aby w jednej grupie znalazlo sie ich max.dwóch.*

*jezeli w pierwszej rundzie dwie piosenki w grupie beda mialy tyle samo glosów na pierwszym miejscu to obie beda traktowane jako zwyciezcy grupy wiec ogólna ilosc zwyciezcow moze byc wieksza niz 18. Jezeli bedzie wieksza niz 20 (min.w trzech grupach po dwóch zwyciezców) to w drugiej rundzie w jednej grupie moze byc max.trzech zwyciezców z grup pierwszej rundy.
Ninio

Prawdopodobnie juz jutro wystartuje druga runda. Zakonczyly rozgrywki grupy 1-16,pozostaly dwie w ktorych sytuacja na teraz jest klarowna wiec jezeli niepojawi sie jakas niespodziewana dogrywka to jutro ruszam z druga runda.
ps.szkoda ze grupy zniknely z czolowki forum,niewiem co jest tego powodem.
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Przypominam ze gdy skończą się bitwy 6 albumu zostanie rozegrany finał finałów :)
Obrazek
Ninio

W turnieju piosenek Blue System jestesmy w tej chwili w drugiej rundzie ktora skonczy sie w srode i w ten sam dzien wystartuje runda trzecia. Beda to cztery grupy piecio-piosenkowe z ktorych awansuja po dwie piosenki ale glosowac bedzie mozna tylko na jedna piosenke w grupie. Piosenki ktore awansuja do cwiercfinalow utworza cztery pary na zasadzie: 1.zwyciezca gr.I -druga piosenka gr.II; 2.zw gr.II -druga piosenka gr.I; 3.zw gr.III-druda piosenka gr.IV; 4.zw.gr.IV - druga piosenka gr.III
pólfinaly: zwyciezca pojedynku 1 - zwyciezca pojedynku 3 ; zwyciezca pojedynku 2 - zwyciezca pojedynku 4
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Jak widać największą popularnością cieszyły się głosowania nad albumami MT 3 i 5 (|Daniela i moje) a najmniejszą: 6 (Jaro). O czym to świadczy? O popularności tych płyt (sa to chyba najbardziej lubiane) oraz o tym, że w obu przypadkach utwory zostały dobrze rozstawione, tak, ze finał był ciekawy.
Ninio

Glosowanie nad albumem trzecim bylo jako pierwsze,byla to nowosc wiec zwracalo uwage. Widze to zreszta po glosowaniu w turnieju Blue System. Najwiecej glosow bylo w pierwszej rundzie w rywalizacji pierwszej grupy. Stpniowo ilosc glosow maleje mimo iz rywalizacja robi sie coraz ciekawsza bo zderzaja sie z soba coraz mocniejsze piosenki. Chyba ludziom sie juz to nudzi,nawet trzy dni na glosowanie to za duzo. Praktycznie wszystko roztrzyga sie w ciagu doby a pozniej malo kto glosuje. Chcialem zrobic turniej Modern Talking na zasadach takich jak w Blue System ale widze,ze chyba niema to sensu. Jest stale grono ktore glosuje (ok.7 osob)i pare pojedynczych jednorazowych glosow.Liczylem na wieksze zainteresowanie.
Awatar użytkownika
Peter

Ale głosowanie nad 5 albumem było później, a cieszyło się bardzo dużym wzięciem. :P
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Moim zdaniem było tego zdecydowanie za dużo naraz. Na początku głosowałem we wszystkich tych bitwach, teraz już tego nie robię - po prostu nadmiar strasznie nudzi. Myślę, że lepszym pomysłem było rozciągnięcie tego w czasie i nie dopuszczanie do kilku aktywnych głosowań naraz - tu BS, tu MT, tu półfinał, a tu to już w ogóle nie wiem w jakiej fazie jest głosowanie ;)
Jak piszesz tak cię widzą.
Ninio

No wyszlo tego troche za duzo. Niestety piosenek Blue System niedalo sie zrobic w innym sposob no chyba ,ze w jednej grupie umiescilbym dwadziescia piosenek ale wtedy ludzie kompletnie niewiedzieliby co wybrac. Niewiem,moze powinienem robic przerwy kilkudniowe miedzy poszczegolnymi rundami aby dac ludziom wytchnienie? Naszczescie turniej dobiega juz konca,w poniedzialek startuja dwie pary cwiercfinalowe,dwie we wtorek a w piatek polfinaly. Final wystartuje w poniedzialek a zakonczy sie w niedziele wielkanocna.
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Peter pisze:Jak widać największą popularnością cieszyły się głosowania nad albumami MT 3 i 5 (|Daniela i moje) a najmniejszą: 6 (Jaro). O czym to świadczy? O popularności tych płyt (sa to chyba najbardziej lubiane) oraz o tym, że w obu przypadkach utwory zostały dobrze rozstawione, tak, ze finał był ciekawy.
Sorry Peter, ale uważam ze "Twój" finał był beznadziejny.
Za to bitwy wcześniejsze ciekawe (bo hity walczyły ze sobą).

A słabe wyniki albumu 6tego to zasługa braku na nim wielkich hitów.
In100Y nie stał się nigdy przebojem, a co dopiero reszta...
O słabości tego singla świadczy fakt, że nawet do finału nie dotarł.
ArCrack pisze:Moim zdaniem było tego zdecydowanie za dużo naraz. Na początku głosowałem we wszystkich tych bitwach, teraz już tego nie robię - po prostu nadmiar strasznie nudzi.
Ja to miałem problem z ustaleniem, w której bitwie już głosowałem, a która nadal na to czeka :)
Sprawdzałem każda po kolei, bo przecież po każdym komentarzu bitwa lądowała na samej górze forum.
Ja jakoś dałem radę - inny pewnie się zagubili. :D
Awatar użytkownika
Peter

Daniel pisze:Sorry Peter, ale uważam ze "Twój" finał był beznadziejny.
Ja uwżam, że był dobry, bo ciekawe piosenki (te mniej oklepane weszły do finału, coś się działo, były niespodzianki) a jak nikt nie chciał głosowac na Romantic wariors czy na Arabian gold to już n ie moja zasługa. :wink: Musiał być dobry, bo jako jedyny dorównał Twojemu ilością głosów.
ODPOWIEDZ