Czego obecnie słuchamy?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adi

Re: Czego obecnie słuchamy?

Post autor: Adi »

Peter pisze:ZZ TOP? Nielubię tego zespołu, nie lubię rocka
Ja może ogólnie nie za każdym rockiem przepadam ale utworki tego zespołu bardzo mi pasują, zwłaszcza cytowany filmikiem powyższy rytmiczny kawałek. Być może człowiek wyrasta troszkę powoli z samej muzyki disco ewoluując w kierunku wcześniej niedocenianych gatunków. Myślę, że świat muzyki nie mógłby się składać tylko z jednego gatunku muzycznego. Dla pełniejszego poznania muzyki jako takiej dobrze, ze istnieje w niej różnorodność, która pozwala nawet samym muzykom zaczerpnąć z innych gatunków coś interesującego. Poza tym pomimo mojej dużej sympatii dla Modern Talking, Thomasa Andersa, Bohlena (ostatnio mniej) znudziłoby mi się w końcu słuchać tego samego. Ja ogólnie ostatnio mam dużą tolerancję muzyczną, chyba jedynie ciężkiego metalu nie za bardzo trawię. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Peter pisze:ZZ TOP? Nielubię tego zespołu, nie lubię rocka, ale lubię niektóre rockowe piosenki jak Heartbeat Johnsona albo Perfect girl Kim Wilde.
A może dla tego, że nigdy nie słyszałeś dobrego rocka :?: :wink: Jeśli chcesz, mogę Ci polecić kilka rockowych zespołów, które fanowi MT mogą się spodobać :wink:
Adi pisze:Ja może ogólnie nie za każdym rockiem przepadam ale utworki tego zespołu bardzo mi pasują, zwłaszcza cytowany filmikiem powyższy rytmiczny kawałek.
Jakich jeszcze zespołów z gatunku rocka (i podobnych) słuchasz, Adi :?: Słuchasz może rocka symfonicznego (patrz: viewtopic.php?f=11&t=2276) :?:

Ja też bardzo lubię ZZ Top, a z ich piosenek, najbardziej chyba uwielbiam Rough Boya 8)
Kawał świetnej muzyki:
Adi pisze:Być może człowiek wyrasta troszkę powoli z samej muzyki disco ewoluując w kierunku wcześniej niedocenianych gatunków. Myślę, że świat muzyki nie mógłby się składać tylko z jednego gatunku muzycznego. Dla pełniejszego poznania muzyki jako takiej dobrze, ze istnieje w niej różnorodność, która pozwala nawet samym muzykom zaczerpnąć z innych gatunków coś interesującego. Poza tym pomimo mojej dużej sympatii dla Modern Talking, Thomasa Andersa, Bohlena (ostatnio mniej) znudziłoby mi się w końcu słuchać tego samego. Ja ogólnie ostatnio mam dużą tolerancję muzyczną, chyba jedynie ciężkiego metalu nie za bardzo trawię. :wink:
Dobrze powiedziane. Człowiek może troszkę "wyrosnąć" (choć raczej nie całkowicie :wink: ) i zacząć zauważać także inne gatunki muzyki (jak dobrze zauważyłeś, często wcześniej niedocenianie). To jest właśnie piękne w muzyce - jest wielogatunkowa 8)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Adi

MichałT pisze:Jakich jeszcze zespołów z gatunku rocka (i podobnych) słuchasz, Adi
No właśnie ten wspomniany przez ciebie Electric Light Orchestra też znam i bardzo lubię. Gdzieś tam nawet w płytotece archiwalnej schowanej w szafie pod sufitem :D odnalazłem tą płytkę, jakaś "the best offf...."? Trochę zapomniały mi się tytuły piosenek ale ten z filmiku, który wstawaiłeś "Confusion" doskonale znam i pamiętam :wink: Jeszcze co mi utkwiło to "Rock and Roll Is King". Oczywiście do tego słucham ostatnio Tiny Turner i jej albumu "Twenty four seven". Wspominam też te znane utwory Bryana Adamsa i jeszcze może paru, których nie wymieniłem. Bardzo fajnie też wspominam AC/DC.
Może się wydawać dziwne, że miłośnik muzyki Andersa i Bohlena oscyluje w takie odmienne klimaty ale jak mówię. Czasem tak jest, że chyba po dłuższym czasie wałkowania nurtu muzycznego swoich idoli mózg potrzebuje chyba odmiany :) a że akurat w tym kierunku, no to akurat mam takie alternatywne upodobania muzyczne. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Adi pisze:No właśnie ten wspomniany przez ciebie Electric Light Orchestra też znam i bardzo lubię. Gdzieś tam nawet w płytotece archiwalnej schowanej w szafie pod sufitem :D odnalazłem tą płytkę, jakaś "the best offf...."? Trochę zapomniały mi się tytuły piosenek ale ten z filmiku, który wstawaiłeś "Confusion" doskonale znam i pamiętam :wink: Jeszcze co mi utkwiło to "Rock and Roll Is King".
Jeśli lubisz Elektryków, to polecam Ci ich VIII albumu studyjny - "Discovery". Praktycznie wszystkie piosenki na nim, są świetne i mogą się także spodobać fanowi muzyki bohlenowskiej :D Jeśli chcesz, mogę go udostępnić :wink:
Obrazek
Adi pisze:Oczywiście do tego słucham ostatnio Tiny Turner i jej albumu "Twenty four seven". Wspominam też te znane utwory Bryana Adamsa i jeszcze może paru, których nie wymieniłem. Bardzo fajnie też wspominam AC/DC.
A znasz może takie zespoły jak Rainbow, Whitesnake, Van Halen, Europe :?: Moim zdaniem to też kawał bardzo dobrego rocka. Gorąco polecam 8)
Adi pisze:Może się wydawać dziwne, że miłośnik muzyki Andersa i Bohlena oscyluje w takie odmienne klimaty ale jak mówię. Czasem tak jest, że chyba po dłuższym czasie wałkowania nurtu muzycznego swoich idoli mózg potrzebuje chyba odmiany :) a że akurat w tym kierunku, no to akurat mam takie alternatywne upodobania muzyczne. :wink:
Jak dla mnie, to nie jest ani trochę dziwne. Nawet sam Bohlen w młodości słuchał Beatlesów, Genesis, Led Zeppelin... nie mówiąc już o jego lekkim zafascynowaniem "mocniejszym brzmieniem". Patrz: Body Heat (Under My Skin itp), Twilight (Love me on the rocks...) - wiadomo, że to nie jest to jakiś 100% rock, no ale :wink: .....
Jeśli chodzi o mnie, to sam (jako fan muzyki bohlenowskiej) często słucham takich zespołów jak The Beatles, Rainbow, Whitesnake, Van Halen, Queen, Europe :D .....

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Adi

MichałT pisze:Nawet sam Bohlen w młodości słuchał Beatlesów, Genesis, Led Zeppelin... nie mówiąc już o jego lekkim zafascynowaniem "mocniejszym brzmieniem".
No zgadza się. Nie wiem czy nawet czy w "Monzie" Dieter nie próbował podobnych brzmień? :) A konkretnie "Hallo Taxi Nr 10" wydaje mi się utrzymane w rytmice "Gimme All your lovin" ZZ TOP, mam na myśli tempo głównego podkładu, coś ala country. :wink:
MichałT pisze:A znasz może takie zespoły jak Rainbow, Whitesnake, Van Halen, Europe
Przyznam się, że kojarzę dobrze ostatnie 2. Wiesz, ja nie jestem aż takim dużym fanem rocka ale zawsze lubiłem pewnych wykonawców i pewne utwory z tego gatunku muzycznego. Ostatnio dopiero zacząłem bardziej sobie przybliżać tą tematykę. Widzę, że w razie co będę miał fachowego doradcę. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba.K.

Post autor: Kuba.K. »

Poruszając temat "Europe" to jaka jest wasza ich ulubiona piosenka i zespół rockowy (nie biorąnc pod uwagę dzisiejszych czasów) :?:

Pozdrawiam:
Kuba.K.
Muzyka to sens całego życia, muzyka to wspaniałe uczucia
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
Awatar użytkownika
MichałT

Ja jestem fanem tzw. "sensownego" rocka :wink: Chodzi mi o wyraźną perkusję, gitarę itp, a nie o dzisiejszą "papkę" muzyczną, jaką nam teraz serwują (bezsensowne walenie w bębny i szarpanie drutów).
Adi pisze:Przyznam się, że kojarzę dobrze ostatnie 2. Wiesz, ja nie jestem aż takim dużym fanem rocka ale zawsze lubiłem pewnych wykonawców i pewne utwory z tego gatunku muzycznego. Ostatnio dopiero zacząłem bardziej sobie przybliżać tą tematykę. Widzę, że w razie co będę miał fachowego doradcę. :wink:
Jeśli lubisz rock, to zapoznaj się z tymi zespołami, które Ci podałem, bo myślę, że warto. To naprawdę bardzo dobra muzyka 8)
Kuba.K. pisze:Poruszając temat "Europe" to jaka jest wasza ich ulubiona piosenka i zespół rockowy (nie biorąnc pod uwagę dzisiejszych czasów) :?:
Jak na dzień dzisiejszy, to na pewno będzie genialna ballada rockowa: Carrie, ale także Rock The Night, The Final Countdown, Halfway To Heaven, I'll Cry For You, Homeland.....
Za nic Ci nie powiem jednego ulubionego zespołu (bo nie potrafię :wink: ) ale mogę kilka wymienić :) Electric Light Orchestra, Europe, Van Halen, Rainbow, Whitesnake, Queen, Def Leppard, Deep Purple, Pink Floyd, Led Zeppelin... cała masa 8)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

(bezsensowne walenie w bębny i szarpanie drutów)
Podaj jakieś przykłady.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Z rocka to najbardziej lubię How will I know i Love me on the rocks. :wink:
Awatar użytkownika
MichałT

phantomas pisze:Podaj jakieś przykłady.
Z największą przyjemnością :D

Zespół ten, grał dziś nawet na żywo w programie Hit Generator. Co z tego, że grają na instrumentach, skoro nie umieją ich sensownie połączyć, aby wyszło coś co ma ręce i nogi :?: Aranż do bani... zresztą co ja mówię, tu nie ma żadnego aranżu (wszystko gra na raz) <młotek>

Porównaj sobie proszę powyższą piosenkę, np do tego utworu i szczerze powiedz...

... czy zauważasz różnicę :?:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Te gwiazdki Disneya to reprezentanci współczesnego rocka? Chyba klucz doboru nawalił... :P
Jonas Brothers i tej panny słucha moja młodsza siostra, tyle że zarówno po niej jak i po jej koleżankach nie widać specjalnie rockowych ambicji. Oni, Feel, czy panie od piosenek "4 lata" i ta która znalazła kogoś na końcu świata (sorry, nie kojarzę ich nazwisk) to są wykonawcy których słuchają. Płyty U2 jeszcze u niej nie widziałem.
Nie znam się specjalnie na muzyce rockowej, ale jeśli traktuje się Miley Cyrus jako punkt odniesienia to nietrudno odnieść wrażenie że dzisiejsza muzyka to radiowa papka (choć przyznam, że często na krótką metę całkiem smaczna). Podobne nagrania robił nawet Bohlen, dla Daniela Kublbocka.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MichałT

Gwiazdki, nie gwiazdki, ale mi bardziej chodziło o sposób grania na instrumentach takich jak gitara i perkusja (a ten "zestaw", używany jest przez zespoły typowo rockowe). Wszystko wali naraz i to nie tylko u "gwiazdek Disneya", ale praktycznie u wszystkich innych zespołów tzw młodego pokolenia, używających wyżej wymienionych instrumentów. Nie próbuję nawet wyszukiwać jakichś ciekawych aranżacyjnie utworów (z dzisiejszej muzyki), bo wiem, że takich już co najmniej od kilku lat się nie tworzy...
Cieszę się za to, że odkrywam coraz więcej niesamowitych utworów rockowych, muzyków z tamtych lat i zastanawiam się jednocześnie, jak to jest możliwe, że w tamtych czasach (gdzie przypominam nie było takich możliwości dźwiękowych jak teraz) robiło się tak nieporównywalnie lepszą brzmieniowo i aranżacyjnie muzykę.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Nie bardzo w takim razie rozumiem - na jakiej podstawie można stwierdzić, że nie ma nic ciekawego skoro nawet się nie szuka? Bez oddania strzału gola nie będzie.

Ostatnio często słucham tego zespołu:
http://www.youtube.com/watch?v=8vsklvPJBa8
http://www.youtube.com/watch?v=xAolN5z8Bz0
Zauważyłem ich jeszcze zanim pierwszy singiel zrobił karierę, nam nadzieję że wkrótce ukaże się wreszcie ich trzeci album. Bardzo lubię język niemiecki w piosence. I bardzo podoba mi się brzmienie ich gitar i perkusji - nie wiem czy jest oryginalne czy nie, grunt że do mnie świetnie trafia.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MichałT

Ja już po prostu nie mam siły szukać. Cały czas za przeproszeniem ta sama papka. Swoimi przykładami, tylko mnie utwierdziłeś, że ja osobiście już nie mam czego szukać i słuchać w dzisiejszej muzyce <bezradny> choć mam nadzieję, ze to się kiedyś zmieni.....
Ostatnio, lubię sobie posłuchać utworu Us And Them i Time grupy Pink Floyd. Są to utwóry raczej smutne, ale nie smętne. Smutne ale z klasą.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

To już nie jest asertywność, a upór i zatwardziałość. Jeśli Geile Zeit to dla Ciebie zły utwor, to wydaje mi się, że już tylko dla zasady jesteś na nie. Pink Flyod jest tylko jeden, ale na dłuższą metę słuchanie utworu Time i ogólnie całego tego albumu kończy się po prostu zmęczeniem, bo ta psychodela jest bardzo ponura i przygnębiająca i nie nadaje się do słuchania w aucie, do słuchania przy okazji (skończyło by się to niesamowitą depresją), a akurat ten utwór Juli tę rolę spełnia świetnie. Ma kapitalną melodię i nie wiem gdzie Ty tam słyszysz bezsensowne granie, jakieś walenie w bębny, szarpanie drutów. Być może za dużo naoglądałeś się Kuby Wojewódzkiego i tych zapraszanych przez niego zespołów z podwórka.

A stawianie tych wykonawców jako reprezentantów rocka... no wybacz, to tak jak ja bym puścił Ci film "Killer" i próbował wmówić, że to kino akcji rodem z Hollywood.
Teraz po prostu muzyki rockowej nie ma, widocznie jest taki moment, że się ludziom przejadła, a te zespoły, które kiedyś były wielkie są już skończone (ostatnia płyta U2 to tragedia i rozpacz, jeszcze większa niż kilka ostatnich albumów), a i nie wiadomo co dziś nagrałoby Pink Floyd — przecież taki na prawde nadający się do kilkukrotnego słuchania album mają tylko jeden i to jest płyta Division Bell. Podany przez Ciebie jako pozytywny przykład ZZ Top to też tylko kilka utworów, a większość to jest dopiero bezmyślne szarpanie drutów. Za przykład może posłużyć The Poke Chop Sandwich — przecież to rzępolenie bez ładu i składu, a także pozbawione choćby pierwiastka jakiejś melodii.

Na koniec jeszcze dodam, że chyba każda muzyka w swojej dekadzie jest uważana za dno, przecież Europe w latach 80. był traktowany jako szczyt obciachu a ta melodia przewodnia bardzo krytykowana. Poza tym jest to też zespół "one hit wonder", bo przeciętny słuchać wymieni tylko The Final Countdown, a bardziej wyrobiony jeszcze Carrie. O tym, że tam kiedyś nagrali piękną balladę Mother's son to wiedzą chyba tylko najwierniejsi fani.

Dla siebie również znacznie więcej znajduje w poprzednich dekadach, ale lubie sobie posłuchać HIM:

Paula van Dyka http://xetoc.wrzuta.pl/audio/AclbHRJFGH ... _feat._rea, czasem właśnie Juli, The Cranberries
i kilku innych wykonawców.
Ostatnio zmieniony sob mar 21, 2009 8:58 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ze współczesnych produkcji to do mnie przemawia Jem- It's Amazing i podoba mi się utwór Broken strings Nelly Furtado i Jamesa Morrisona. :P Nie jest taka zła ta muzyka, fakt wszystkie piosenki brzmią podobnie i ciężko odróżnić Jonas Brothers, Evanesence czy Him, bo to szarpanie drutów ww podobny sposób. Ale na szczęście jest jeszcze dość popularna muzyka pop i tego można posłuchać.
ODPOWIEDZ