Co czytacie?
- Mateusz
Re: Co czytacie?
Ostatnio sięgnalem po książki Wojtka Cejrowskiego "Rio Anakonda" i "Gringo wśród dzikich plemion". bardzo polecam, książki nie tylko uczą, trzymają w napięciu ale też smiesza do łez. Niesamowity talent pisarski.
Polecam też ksiązki Alex Kavy, jak ktos lubi mroczne thrillery.
Polecam też ksiązki Alex Kavy, jak ktos lubi mroczne thrillery.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Mateuszu powiedz o czym jest Rio Anakonda? Zaintrygował mnie tytuł.Mateusz pisze:Ostatnio sięgnalem po książki Wojtka Cejrowskiego "Rio Anakonda" i "Gringo wśród dzikich plemion". bardzo polecam, książki nie tylko uczą, trzymają w napięciu ale też smiesza do łez. Niesamowity talent pisarski.
Chyba jednak mistrzem thrillerów jest Robin Cook.Mateusz pisze:Polecam też ksiązki Alex Kavy, jak ktos lubi mroczne thrillery.
- Mateusz
Odpowiem dwoma cytatami:
"W książce autor opisuje kolejną ze swoich wypraw w głąb amazońskiej dżungli, którą podjął w poszukiwaniu jednego z izolowanych od współczesnej cywilizacji plemion indiańskich. Wojciech Cejrowski, ekscentryk z fantazją i niezwykłym poczuciu humoru, podróżnik, fotograf, dziennikarz radiowy i telewizyjny (WC Kwadrans, Z kamerą wśród ludzi...). Od 20 lat organizuje wyprawy w najdziksze zakątki kuli ziemskiej. Jako trzeci w historii Polak został przyjęty do Królewskiego Towarzystwa Geograficznego w Londynie."
"Rio Anaconda to opowieść przygodowo-podróżnicza. Trzyma w napięciu jak kryminał, a jednocześnie rozśmiesza do łez. I zapewniam Was, w trakcie lektury będziecie się śmiać na głos! A przy okazji jest to historia prawdziwa.Nie trzeba lubić Autora, żeby polubić tę książkę, bo czy się komu Cejrowski podoba, czy nie, trzeba przyznać, że opowiada bardzo ciekawie. Fantastyczne dialogi! Doskonałe zdjęcia! A wady? Jeżeli są, szukajcie ich sami, ja nie znalazłem. No może poza jedną: po czterystu stronach opowieść się kończy."
"W książce autor opisuje kolejną ze swoich wypraw w głąb amazońskiej dżungli, którą podjął w poszukiwaniu jednego z izolowanych od współczesnej cywilizacji plemion indiańskich. Wojciech Cejrowski, ekscentryk z fantazją i niezwykłym poczuciu humoru, podróżnik, fotograf, dziennikarz radiowy i telewizyjny (WC Kwadrans, Z kamerą wśród ludzi...). Od 20 lat organizuje wyprawy w najdziksze zakątki kuli ziemskiej. Jako trzeci w historii Polak został przyjęty do Królewskiego Towarzystwa Geograficznego w Londynie."
"Rio Anaconda to opowieść przygodowo-podróżnicza. Trzyma w napięciu jak kryminał, a jednocześnie rozśmiesza do łez. I zapewniam Was, w trakcie lektury będziecie się śmiać na głos! A przy okazji jest to historia prawdziwa.Nie trzeba lubić Autora, żeby polubić tę książkę, bo czy się komu Cejrowski podoba, czy nie, trzeba przyznać, że opowiada bardzo ciekawie. Fantastyczne dialogi! Doskonałe zdjęcia! A wady? Jeżeli są, szukajcie ich sami, ja nie znalazłem. No może poza jedną: po czterystu stronach opowieść się kończy."
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Dziękuję Ci bardzo Mateuszu. Wygląda to na ciekawą rzeczy, dużo czytałem książek na temat Brazylii. Mi się jednak najbardziej podobała książka Ladislau Dowbora "Brazylia bez egzotyki". Ale to już całkiem inna tematyka. Teoria się trochę zdezaktualizowała, ale mimo wszystko polecam, bo ciekawie przedstawia historię w tym historię gospodarczą tego kraju, a jeszcze lepszą książkę napisał Marcin Kula " Historia Brazylii" i Antoni Zarychta "Brazylia". Polecam wszystkie.
A najbardziej zbliżoną tematykę do tej wymienionej prez Ciebie książki podejmował Claude Levi Strauss "Smutek tropików".
A najbardziej zbliżoną tematykę do tej wymienionej prez Ciebie książki podejmował Claude Levi Strauss "Smutek tropików".
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
No wiesz,plotki można czytać ale nie trzeba we wszystko wierzyć.nora pisze:czyli plotki, plotki, plotkiatlantyda ;o) pisze:A najbardziej lubię czytać artykuły o swoich idolach![]()
Z gazet dowiadywałam się skąd pochodzi Dieter czy Thomas ich daty urodzenia jakich mają idoli,żony dzieci itd.Dawniej nie zajmowano się tak sensacjami i bzdurami jak teraz
- nora
no to nazywaj rzeczy po imieniuatlantyda ;o) pisze: Dawniej nie zajmowano się tak sensacjami i bzdurami jak terazPrzynajmniej ja nie trafiałam na takie informacje a kupowało się przeważnie panoramę,Zarzewie,dziennik Ludowy TIM itp...
Można było się dowiedzieć gdzie koncertuje,jaką płyte nagrywa itd...itd...
oczywiscie, ze dawniej czytalo sie o swoich idolach ale jakies normlane rzeczy-ze zyje, ze umarl, ze bierze slub, jak mieszka-tak bylo w przypadku MT-jaki album, jaki i kiedy koncert i o ile pamietam bylo to wiarygodne i napisane po ludzku-teraz sa same plotki typu: czy gorniak zjadla dzis zupe ogorkowa i czy jej zaszkodzila, ze brodzik ufarbowala wlosy i calowala sie z mezem przyjaciolki a natalia lesz jest facetem
jest tez jakis magazyn Show, ktory ciagle reklamuja w rmf i na nieszczescie w kazdy weekend jest debilny program o plotkach, tkroy prowadzi marta grzywacz, ktorej nie lubie
a jutro zabieram sie do przeczytania ksiazki, ktora dostalam na gwiazdke o zyciu coco chanel
kot nie przyjdzie na zawołanie-odbierze wiadomość i skontaktuje się z Tobą w wolnej chwili...
- Peter
Fernando Henrique Cardoso, Enzo Faletto "Zależność a rozwój w Ameryce Łacińskiej".
- phantomas
- Kontakt:
Ja dzisiaj odwiedziłem grób człowieka który w dużym stopniu ukształtował moją wyobraźnię.
To było niezapomniane przeżycie.

Więcej fotek:
http://www.garnek.pl/phantom/a
To było niezapomniane przeżycie.

Więcej fotek:
http://www.garnek.pl/phantom/a
Ostatnio zmieniony sob lut 28, 2009 23:05 przez phantomas, łącznie zmieniany 1 raz.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- you're my heart
Ja tam za bardzo książek nie lubię czytać,chociaż jak mnie jakaś zaciekawi to doczytanie jej do końca to moje zajęcie nr.1.Ale jest coś co czytam na okrągło "Piłka Nożna" hehe

- Gasolina91
Ja teraz musze czytać Listy Starego Diabła Do Młodego....na rozszerzenie z polskiego 
Point Of No Return
- Peter
Kapitalna wypowiedź, ja też musiałem przejść przez łyska i nie było łatwe, bo to strasznie nieciekawe było. Opowiadał o koniu, który pracował w kopalni, na początku nie chciał wejść do windy, ale później już nigdy z tamtąd nie wyszedł, potem jeszcze oślepł.atlantyda ;o) pisze:Nie przepadam za książkami i jedyne co przeczytałam to Łysek z Pokładu Idy,Janko Muzykant i Kamienie na Szaniec i choć to lektura szkoły podst.to przeczytałam ją dłuuugo dłuuugo po ukończeniu podstawówki.
- Peter
Ja czytam aktualnie Celso Furtado "Mit rozwoju gospodarczego" i Andre Gunder Franka "Rozwój niedorozwoju". Gdyby zamiast tych wszystkich Janków muzykantów, Łysków, Antków, Mickiewiczów zadawali np: Jeffreya Sachsa, mielibyśmy wyższy dochód narodowy.
- phantomas
- Kontakt:
Z pewnościąmielibyśmy wyższy dochód narodowy.
I tak mamy społeczeństwo analfabetów, co aż nazbyt często widać na tym forum.
Czytanie lektur naprawdę nikomu jeszcze nie zaszkodziło.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- Peter
Ja Johna Locka "Dwa traktaty o rządzie". 
- Gasolina91
- Gosia91