W moim wypadku było to coś, o co jeszcze jakiś czas temu bym siebie nie podejrzewał, mianowicie zdobyłem sporo płyt w języku... niemieckim
I tak jeśli miałbym przyznać nagrody w poszczególnych kategoriach to:
Album roku 2005: Yvonne Catterfeld - Unterwegs (właściwie nie miała konkurencji ta płytka, nic innego wydanego w tym roku nie spodobało mi się
Album, który poznałem w roku 2005: Juli - Es ist Juli (2004)
Wyróżnienia: Virginia Jetzt! - Anfänger, Wo hat Angst vor Virginia Jetzt!?, Nino De Angelo - Zeit fĂźr Rebellen, Patrick Dewayne - Close Up
Piosenka roku 2005: Yvonne Catterfeld - Als unser Hass noch Liebe war (jak dla mnie ballada idealna - znakomita melodia, tekst, aranżacja i wykonanie)
Wyróżnienia: Yvonne Catterfeld - Glaub an mich, Eine Welt ohne dich, Wieviele Menschen, Hat er nach mir gefragt
Piosenka, którą poznałem w roku 2005: Juli - Ich verschwinde (2004)
Wyróżnienia: Juli - Warum, Sterne, Tage wie dieser, Tränenschwer, Virginia Jetzt! - Weiterziehen, Weil wir Anfänger sind, Der Himmel Ăźber Berlin, Peter Maffay - Ich wollte nie Erwachsen sein, Joachim Witt - Wie oft muss Ich noch sterben, Jeanette Biedermann - Orient Express, Let's Party Tonight, Patrick Dewayne - Die KĂśnigin,
Odkrycie roku: Steve van Velvet (autor piosenek - jak dla mnie taki vice-Dieter