Hansa / BMG / Warner Chappell

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Przemo

Hansa / BMG / Warner Chappell

Post autor: Przemo »

Wyjaśnijcie mi, proszę, bo nijak nie moge się w tym połapać: która z tych wytwórni jaka pełni rolę. Bo do tej pory rozumiałem to następująco: Hansa posiada prawa autorskie jako wydawca, BMG pełni rolę dystrybutora. Ale w tym wszystkim pojawia się jeszcze w pewnym momencie Warner Chappell i Blue Obsession Music. Jaka jest rola każdej z tych firm i jakie sa zalezności (własność) między nimi?
Przemo
Przemo

Post autor: Przemo »

A i jeszcze jedno: gdzie można znaleźć te katalogi wydawców (np. Warner Chappell), o których co jakiś czas piszecie? Wskoczyłem na www.warnerchappell.com (o ile dobrze pamiętam) i są tam katalogi, owszem, ale numerów wydawnictw nie ma, informacja o piosence znalezionej np. według kompozytora nie mówi ani słowa o wykonawcy, a piosenek MT mają jedynie około 20-tu. O całych albumach w ogóle nie ma mowy. :(
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Hansa - wydawnictwo muzyczne dla którego nagrywa Dieter, którego płyty są dystrybuowane przez...
BMG - wytwórnia płytowa mająca rozległe kontakty, potrafiąca zapewnić dobrą dystrybucję i promocję.

Warner Chappell, Hanseatic, Blue Obsession Music to do końca nie wiem jak jest :P. Ale oni się zajmują chyba prawami autorskimi do piosenek autorów, którzy dla nich tworzą. Dlatego też w katalogu są jedynie informacje o tytułach napisanych piosenek i autorach, bardzo rzadko o wykonawcach a nigdy o albumach bo to jest po prostu nieistotne z ich punktu widzenia. Z MT są wszystkie nagrania, choć nie wszystkie podłączone pod wykonawcę Modern Talking.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Hansa / BMG / Warner Chappell

Post autor: Peter »

Nie wiadomo jak się sprawa ma z Columbią, może to teraz jest główna wytwórnia Dietera, a dystrybucją zajmuje się koncern SonyBMG.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Sprawa z Columbią ma się tak samo jak z Hansa. Natomiast Sony BMG może niedługo zmienić nazwę na Sony, Bertelsmann pozbywa (czy już nawet pozbył) się swoich udziałów w spółce.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To w takim sprawie jak się ma sprawa z Ariola Express?
ODPOWIEDZ