Systems In Blue - naśladownictwo czy... ?
- labambino
Re: Systems In Blue - naśladownictwo czy... ?
W sprawie chórków decydował Luis.On ma ten talent ,on to tak obrobił,że brzmiało to jak brzmiało.Poza tym porównaj sobie sprzęt na jakim pracowali gdy byli z Bohlenem,a jaki mają w Vintage Music. 
you can win if you want!
- Atlantis
Tyle, że wiesz, dla mnie nawet produkcje MT z lat 80. stoją na wyższym technicznie poziomie niż ich obecne, moim zdaniem oni sami po prostu tego nie potrafią. Są to dobrzy muzycy sesyjni, ale takich jest bardzo dużo. O dobrego kompozytora jest znacznie ciężej.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- labambino
Ja też stawiam na wsystkie albumy do pierwszego "rozpadu" MT. Najbardziej cenię pierwszy i drugi-gdzie było najmniej pomocy "maszyn" w chórkach. Przy trzecim albumie Luis zaczął korzystać z elektronicznych przyjaciół przy tworzeniu brzmienia chórków,w roku 1998 i później wyraźnie słychać,że ich głosy są ostro przetwarzane,filtrowane. Ile pug-in `ów Luis używał i jakich to tylko on wie.Nie wiedzą o tym pewno i sami SIB,ponieważ Luis -mistrz w swoim fachu napewno nie zdradziłby tajemnic swojej profesji,czegoś co wymyślał latami(dlatego mu włosy pewno wypadły
).
you can win if you want!
- Peter
Nie, Luis się niepotrzebnie wystrzygł. A stawianie w jednym szeregu tego co Bohlen dokonał z 20 piosenkami SIB to jakieś nieporozumienie, ale cieszę się, że ktoś tego FANAMT utemperował, młokos jest jakiś niepokorny.labambino pisze:.Nie wiedzą o tym pewno i sami SIB,ponieważ Luis -mistrz w swoim fachu napewno nie zdradziłby tajemnic swojej profesji,czegoś co wymyślał latami(dlatego mu włosy pewno wypadły ).
- Peter
Posłuchajcie jak brzmią chórki, jakie skrzekliwe miauczenie. Nigdy nie uwierzę w bajkę, że to oni je śpiewali. jak to się mówi sukces ma wielu ojców i każdy się pod niego podszywa, a hieny na nim lubią żerować.
- MODERN JEANNE
Byl czas ze słuchałam tego nagrania w kolko i doszlam do takiego samego wniosku.Pisalam nawet o tym
Ich wokal brzmi porostu jak głos Kaczora Donalda i nie wiem co w studiu zrobiono z nim ze na płytach MT brzmi tak inaczej.
Podczas gdy czysty falset Bohlena bez obróbki ktory znamy z występów Live ,dem i innych programów brzmi o wiele bardziej zbliżenie do tego co jest na plytach.
Mozna go posłuchać (falsetu Dietera)w tematach"Dieter w wersji koncertowej "i "wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking"
Tam pisałam o tym samym co ty ,ze juz bardziej przekonuje mnie falset Dietera niż te skrzeki Sib(z tego medleya jedna piosenka im dobrze wyszła)
Druga sprawa jest inny akcent Sibow i inne wymawianie przez nich wielu slow angielskich co jeszcze bardziej przekonało mnie ze Dieter śpiewał w tych chórkach i jego głos się bardzo mógł tam udzielać ponieważ jego akcent i wymowa znany z występów Live brzmi właśnie tak jak na płytach MT
Ps.Jej właśnie dzisiaj słucham sobie Sib i Talking System myśląc właśnie o ich rzekomym wkładzie w piosenki MT,wchodzę na strone MT.PL a tu taki temat.Co za dziwny zbieg okoliczności
Ich wokal brzmi porostu jak głos Kaczora Donalda i nie wiem co w studiu zrobiono z nim ze na płytach MT brzmi tak inaczej.
Podczas gdy czysty falset Bohlena bez obróbki ktory znamy z występów Live ,dem i innych programów brzmi o wiele bardziej zbliżenie do tego co jest na plytach.
Mozna go posłuchać (falsetu Dietera)w tematach"Dieter w wersji koncertowej "i "wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking"
Tam pisałam o tym samym co ty ,ze juz bardziej przekonuje mnie falset Dietera niż te skrzeki Sib(z tego medleya jedna piosenka im dobrze wyszła)
Druga sprawa jest inny akcent Sibow i inne wymawianie przez nich wielu slow angielskich co jeszcze bardziej przekonało mnie ze Dieter śpiewał w tych chórkach i jego głos się bardzo mógł tam udzielać ponieważ jego akcent i wymowa znany z występów Live brzmi właśnie tak jak na płytach MT
Ps.Jej właśnie dzisiaj słucham sobie Sib i Talking System myśląc właśnie o ich rzekomym wkładzie w piosenki MT,wchodzę na strone MT.PL a tu taki temat.Co za dziwny zbieg okoliczności
I LOVE DB AND TA!
- Peter
To co oni wykonują to nie jest na żywo tylko leci z taśmy, a więc jest to profesjonalna, studyjna obróbka, o żadnej amatorce nie ma mowy. Brzmi to tak szorstko i miaucząco. Na taśmach MT na pewno był głos Bohlena ale nie samego.
- MODERN JEANNE
Tak wiem ze zmieszany byl glos w chorkach.Najdziwniejsze jest l to ze wsłuchując sie w falset Bohlena bez obróbki brzmi on naprawdę bardzo zbliżenie do tego co mamy na płytach.Jego falset jest miększy,głębszy i naprawdę z zupełnie innym akcentem.Inaczej wymawia tez słowa.I to jak śpiewa on jest miliony bardziej zbliżone do tego co jest na płycie i to bez żadnej obróbki.
Nawet nie wiedziałam ze to nagranie Sib to wersja studyjna choc przyznam ze często przechodziło mi to przez głowę.Słuchałam tez wielu ich innych nagrań i trudno uwierzyć ze to skrzeczenie udalo sie komus az tak obrobic w studiu ze na plycie brzmia tak inaczej.Akcent,wymowa!Bohlen musiał byc wpleciony w te chórki chyba ze podczas nagrań stal nad nimi nauczyciel angielskiego i ich poprawiał
Nawet nie wiedziałam ze to nagranie Sib to wersja studyjna choc przyznam ze często przechodziło mi to przez głowę.Słuchałam tez wielu ich innych nagrań i trudno uwierzyć ze to skrzeczenie udalo sie komus az tak obrobic w studiu ze na plycie brzmia tak inaczej.Akcent,wymowa!Bohlen musiał byc wpleciony w te chórki chyba ze podczas nagrań stal nad nimi nauczyciel angielskiego i ich poprawiał
I LOVE DB AND TA!
- Emil45677
Znalazłem takie oto filmy z ich "wystepów" z tego roku z 19.06
:
- MODERN JEANNE
A porównajcie to z falsetem Dietera bez obróbki.Miękki,głęboki.I ten wyraźny akcent i wymowa ktory dobrze znamy .
To jest wlasnie to co słyszymy na płytach i to bez żadnej obróbki
Cala masa jego próbek glosu jest w tych tematach które podałam post wcześniej
Dzięki Emil45677 za wstawienie tych nagrań.Kiedyś takich szukałam
To jest wlasnie to co słyszymy na płytach i to bez żadnej obróbki
Cala masa jego próbek glosu jest w tych tematach które podałam post wcześniej
Dzięki Emil45677 za wstawienie tych nagrań.Kiedyś takich szukałam
I LOVE DB AND TA!
- Peter
No właśnie, Bohlen piszczy dokładnie tak jak we wstawkach wokalnych jakie znamy z płyt MT. To, że na demówkach było inaczej nie znaczy, że tak musiałoby być w wersji ostatecznej, poza tym jacyś wokaliści go wspomagali.
To co oni zrobili z tymi piosenkami jest karygodne. Inaczej mówiąc : wieś tańczy i śpiewa.
Jeszcze się ich jakoś słucha (wokale) bo te piosenki sa okropne w ich wersjach, ale z patrzeniem na nich jest już gorzej: takie dwa dziadki przy czym ten kudłaty jest okropny.
To co oni zrobili z tymi piosenkami jest karygodne. Inaczej mówiąc : wieś tańczy i śpiewa.
Jeszcze się ich jakoś słucha (wokale) bo te piosenki sa okropne w ich wersjach, ale z patrzeniem na nich jest już gorzej: takie dwa dziadki przy czym ten kudłaty jest okropny.
- MODERN JEANNE
Najbardziej prócz skrzeczącego falsetu rodem Kaczora Donalda daje po uszach zupełnie inna wymowa i akcent .Niewiem jak ktoś to przerobił by brzmialo tak jak znamy z plyt.Najbardziej sie rzuca w uszy wymowa litery R.W tym nagraniu które Peter podał wyżej
Ten problem rozwiazal by się wtedy gdyby na plytach MT jeszcze ktos śpiewał w chórkach.
Dieter zupełnie inaczej wymawia słowa
A to nagranie Blue System w ich wykonaniu
Jak strasznie brakuje tu glosu Dietera w refrenach.
W refrenach których niby ma nie wykonywac.Az sie prosi tu jego glos by brzmialo to jak na płycie
Jesli chodzi o dema Dietera to jego glos brzmi tam troche inaczej ale trzeba miec na uwadze ze to byly dopiero projekty piosenki,i pewnie nawet Dieter nie wiedział jak będą w ostateczności brzmiały.Stad taki niepewny wydźwięk w jego glosie.
To byly zaledwie zalazki piosenek.Inaczej sie spiewa w studiu podczas nagrania gdy juz wszystko ustalone i wiadome
Ten problem rozwiazal by się wtedy gdyby na plytach MT jeszcze ktos śpiewał w chórkach.
Dieter zupełnie inaczej wymawia słowa
A to nagranie Blue System w ich wykonaniu
W refrenach których niby ma nie wykonywac.Az sie prosi tu jego glos by brzmialo to jak na płycie
Jesli chodzi o dema Dietera to jego glos brzmi tam troche inaczej ale trzeba miec na uwadze ze to byly dopiero projekty piosenki,i pewnie nawet Dieter nie wiedział jak będą w ostateczności brzmiały.Stad taki niepewny wydźwięk w jego glosie.
To byly zaledwie zalazki piosenek.Inaczej sie spiewa w studiu podczas nagrania gdy juz wszystko ustalone i wiadome
I LOVE DB AND TA!
- tanathos
wydaje mi się że nie brakuje tu głosu Bohlena, ale głosu Rolfa Kohlera. To jego głos znacznie upiększał chórki. Słuchając najświeższych występów SIB'ów nie moge oprzeć się wrażeniu, że nie brzmią już tak dobrze. Czas robi swoje. Ponadto brak głosu Kohlera w chórze znacznie pogarsza wrażenie akustyczne. Obawiam się że ta formacja muzyczna wkrótce zaprzestanie działalności. Chyba, że sami zatrudnią dodatkowych chórzystów..MODERN JEANNE pisze:A to nagranie Blue System w ich wykonaniu
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- MODERN JEANNE
Rozróżniam glos Kohlera od Dieterowego i naprawde z cala pewnością tego drugiego mi tu najbardziej brakuje.
Jego głos (DB) znany z BS,jego sposób wymawiania slow i akcent jest bardzo charakterystyczny.
Choc przyznam ze Kohler byl najlepszym wokalista z Sibow
Patrzcie na to.To jest Kohler w BS.Jego glos ma inna barwe niz Dieterowy.Wersja finalna na plycie BS brzmi inaczej.Słychać w refrenie Dietera.
To jest wersja piosenki z Lesem Mckeownem ale mozna poznac inna barwe glosu Rolfa .W nagraniu BS byl podkladem pod Dietera
To jest oryginał z Dieterem gdzie w refrenie słychać wyraźnie bardziej"weselszy"glos Dietera zmieszany z Rolfowym.Zwróćcie uwagę na slowa
TO ME najbardziej w drugim w refrenie gdzie Dieter jest bardzo słyszalny.W ogole w drugim refrenie jakos o wiele bardziej i wyraźniej go słychać i czesto jego glos sie przebija.I jeszcze 4.27 zanim wchodzą chórki.Bardzo wyraznie She's my girl.
Barwe glosu Rolfa znam dodatkowo z jego solowych projektów.Bardzo sie rozni od Dieterowej.Również sposób wypowiadania angielskich slow
Jego głos (DB) znany z BS,jego sposób wymawiania slow i akcent jest bardzo charakterystyczny.
Choc przyznam ze Kohler byl najlepszym wokalista z Sibow
Patrzcie na to.To jest Kohler w BS.Jego glos ma inna barwe niz Dieterowy.Wersja finalna na plycie BS brzmi inaczej.Słychać w refrenie Dietera.
To jest wersja piosenki z Lesem Mckeownem ale mozna poznac inna barwe glosu Rolfa .W nagraniu BS byl podkladem pod Dietera
To jest oryginał z Dieterem gdzie w refrenie słychać wyraźnie bardziej"weselszy"glos Dietera zmieszany z Rolfowym.Zwróćcie uwagę na slowa
TO ME najbardziej w drugim w refrenie gdzie Dieter jest bardzo słyszalny.W ogole w drugim refrenie jakos o wiele bardziej i wyraźniej go słychać i czesto jego glos sie przebija.I jeszcze 4.27 zanim wchodzą chórki.Bardzo wyraznie She's my girl.
Barwe glosu Rolfa znam dodatkowo z jego solowych projektów.Bardzo sie rozni od Dieterowej.Również sposób wypowiadania angielskich slow
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Głos Koehlera był fenomenalny, bez niego ta grupa chyba nie ma racji bytu, bo jak myślę SIB to myślę Koehler, bez niego chórki SiBów brzmią całkowicie inaczej, choćby tu można posłuchać jak brzmią źle.
http://musicmaniac.wrzuta.pl/audio/4jj7 ... le_version
Piosenka pomijając tępy beat i wokal Ashleya (ah mógł to Rolf zaśpiewać ale nie zdążył) jest cudowna.
Mi chodzi też, że to co oni robią z piosenkami Bohelna jest okropne, jak można coś takiego zrobić z tymi pięknymi utworami?
http://musicmaniac.wrzuta.pl/audio/4jj7 ... le_version
Piosenka pomijając tępy beat i wokal Ashleya (ah mógł to Rolf zaśpiewać ale nie zdążył) jest cudowna.
Mi chodzi też, że to co oni robią z piosenkami Bohelna jest okropne, jak można coś takiego zrobić z tymi pięknymi utworami?
- tanathos
MODERN JEANNE masz w tym przypadku absolutną rację. bez wątpienia słychać Bohlena w refrenach "She's a lady" jak i wielu innych piosenkach z "Walking on a rainbow". trudno mi go tylko dosłyszeć w refrenach z późniejszych płyt BS i chórkach z płyt MT
A jak powiedział Wieczny Prezydent: