Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking
- labambino
Re: Wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking
4,5 % dla całej czwórki do podziału.Nie dla każdego z nich.
you can win if you want!
- Prophet5
Jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Nie rozumiem tego całego szumu z SIB, a już na pewno nie kumam przyrównania do afery z Milli Vanilli.
O tym, że Bohlen jest żadnym wokalistą, wiadomo było od początku jego kariery. Kto w latach 80-tych czytał "Panoramy", "Płomyczki", "Światy Młodych" i inne przedruki z niemieckiego "Bravo", ten na pewno pamięta, że wszędzie było pisane, iż Dieter wiedząc, że jest kiepskim wokalistą, oddał to pole innym (w MT akurat Thomasowi). I nie przypominam sobie, by gdziekolwiek sugerowano, że chórki śpiewa on sam, czy refreny w Blue System. Już jako dziecko, słuchając płyt ze słuchawkami na uszach, wiedziałem, że chórki to kilku ludzi, nie Dieter, ani nawet nie Thomas.
Natomiast pamiętam, że pisywano, iż Bohlen korzysta z wynajmowanych muzyków sesyjnych. Nawet do gitar i syntezatorów. Modern Talking określano zawsze "zespołem studyjnym", wybaczając nawet śpiew na koncertach z playbacku, jaki tylko miał miejsce w latach 80-tych.
Sam Bohlen o produkcji mówił mało, właściwie nic, a o chórkach, że "głosy powiela na wielu śladach po kilkadziesiąt razy", nie wspominając nigdy, że to niby swoje głosy. Gdy powstał Blue System, mówiono, że to "zespół Dietera", a nie tylko, że to niby on sam.
Co do samej produkcji, to słyszeliśmy, jak słabo z nią sobie radzą SIBowie, ich utwory brzmią źle. Zapewne Bohlen nie produkował i nawet nie aranżował sam swoich utworów, robił to może team Luisa Rodrigueza, potem Jeo, gdzie sztab ludzi odpowiadał za końcowe brzmienie, ale szczerze wątpię, by panowie z SIB robili coś więcej, niż tylko śpiewanie na głosy partii chóralnych. A Dieter ani nie musiał śpiewać, ani aranżować płyt. Wymyślał tylko melodie, fałszując na tych swoich kasetach - "rybkach" i nic więcej nie musiał robić. Był kompozytorem i jako "kierownik" doglądał całego przedsięwzięcia. No i ruszał ustami na teledyskach. W czym problem?
Dla mnie ta cała "afera", to sensacja znudzonych dziennikarzy. Z szacunku do zmarłego Ralf Köhlera nie powiem, co myślę o tych filmikach, jakie mogliśmy zobaczyć na YouTube. Wcale, a wcale się nie dziwię, że przegrali proces.
Nie rozumiem tego całego szumu z SIB, a już na pewno nie kumam przyrównania do afery z Milli Vanilli.
Natomiast pamiętam, że pisywano, iż Bohlen korzysta z wynajmowanych muzyków sesyjnych. Nawet do gitar i syntezatorów. Modern Talking określano zawsze "zespołem studyjnym", wybaczając nawet śpiew na koncertach z playbacku, jaki tylko miał miejsce w latach 80-tych.
Sam Bohlen o produkcji mówił mało, właściwie nic, a o chórkach, że "głosy powiela na wielu śladach po kilkadziesiąt razy", nie wspominając nigdy, że to niby swoje głosy. Gdy powstał Blue System, mówiono, że to "zespół Dietera", a nie tylko, że to niby on sam.
Co do samej produkcji, to słyszeliśmy, jak słabo z nią sobie radzą SIBowie, ich utwory brzmią źle. Zapewne Bohlen nie produkował i nawet nie aranżował sam swoich utworów, robił to może team Luisa Rodrigueza, potem Jeo, gdzie sztab ludzi odpowiadał za końcowe brzmienie, ale szczerze wątpię, by panowie z SIB robili coś więcej, niż tylko śpiewanie na głosy partii chóralnych. A Dieter ani nie musiał śpiewać, ani aranżować płyt. Wymyślał tylko melodie, fałszując na tych swoich kasetach - "rybkach" i nic więcej nie musiał robić. Był kompozytorem i jako "kierownik" doglądał całego przedsięwzięcia. No i ruszał ustami na teledyskach. W czym problem?
Dla mnie ta cała "afera", to sensacja znudzonych dziennikarzy. Z szacunku do zmarłego Ralf Köhlera nie powiem, co myślę o tych filmikach, jakie mogliśmy zobaczyć na YouTube. Wcale, a wcale się nie dziwię, że przegrali proces.
- phantomas
- Kontakt:
Oczywiście, że chodzi wyłącznie o kasę. Jeśli byłoby coś nie tak Bohlen zostałby zeżarty już w latach 80tych, razem z Milli Vanilli.
A tutaj nagle panowie po z góra 20 latach się budzą, że Bohlen nie potrafi śpiewać i pędzą do tv
Bo im obiecał i nie zapłacił. Bez umowy...
Ja rozumiem, że 1 człowiek może być głupi, ale cała grupa? Może to zaraźliwe?
A może jest jakieś inne dno tej całej pseudo "afery"?
A tutaj nagle panowie po z góra 20 latach się budzą, że Bohlen nie potrafi śpiewać i pędzą do tv
Bo im obiecał i nie zapłacił. Bez umowy...
Ja rozumiem, że 1 człowiek może być głupi, ale cała grupa? Może to zaraźliwe?
A może jest jakieś inne dno tej całej pseudo "afery"?
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- tanathos
ale przecież na okładkach (przynajmniej starych) płyt M T jest wyraźnie napisane: "arranged by Dieter Bohlen", więc jak to właściwie było? jaki był jego udział w tworzeniu tych wszystkich wspaniałych aranżacji w Modern Talking?
nie daję wiary wersji wydarzeń wg SiB'ów co do tworzenia przez nich aranżacji
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Prophet5
Też nie daję. Tak właściwie, to nie wiemy wiele. Skoro SIBowie są zobligowani do milczenia o produkcji (tak wynika z filmu z YouTube), to i pewnie reszta wspólpracowników nie może zdradzać szczegółów. Thomas też nigdy nie odpowiadał na takie pytania, co do kwestii studyjnych. Na ostatnim czacie w ogóle udawał, jakby nie wiedział, w czym rzecz. Na pytanie, "czy Thomas, widziałeś kiedyś Bohlena, jak w studiu grał na syntezatorach?", odpowiedział tylko "Dieter grał na syntezatorach?". Nie wiadomo, czy nie zrozumiał samej składni pytania, czy co...tanathos pisze:ale przecież na okładkach (przynajmniej starych) płyt M T jest wyraźnie napisane: "arranged by Dieter Bohlen", więc jak to właściwie było? jaki był jego udział w tworzeniu tych wszystkich wspaniałych aranżacji w Modern Talking?
Wszystkiego możemy się tylko domyślać. Według mnie, wiele wskazuje na to, że Dieter nie jest biegły w kwestiach produkcji studyjnej. Pytany kiedyś o samplowanie New Kids On The Block, odpowiedział, że się na tym nie zna.
Moim zdaniem taki MT, to produkt wytwórni płytowej, w który zainwestowano dużo pieniędzy, podesłano najlepszych fachowców, a Dieter i Thomas byli figurantami od zdjęć do sesji dla nastolatków. No, Thomas śpiewał, a Dieter układał melodie i koordynował wszystko w studiu ("dobry dźwiek, zagraj tak, o teraz dobrze, daj mi coś romantycznego, śliczny flecik, dziękuję, teraz nagrajmy bas, potem zadzwonimy po chórki"
-
jkris
nie sugerowano, bo kazdy uwazal to wtedy za oczywiste. nie mow mi, ze dla kazdego widzacego w TV Bohlena ruszajacego ustami przy refrenach Blue Sytemu bylo oczywiste, ze to muzycy sesyjni spiewaja. podobnie z Modern Talking... zawsze sie mowilo, ze "blondyn" spiewa refreny... jak poczytasz ten watek to zauwazysz, ze sa tacy dla ktorych ta prawda jest nawet dzisiaj nie do przyjecia... i powiedzmy sobie szczerze, gdyby afera z SIB wybuchal np w '98 lub '99 to nie skonczyloby sie to tylko na programie telewizyjnym...Prophet5 pisze: I nie przypominam sobie, by gdziekolwiek sugerowano, że chórki śpiewa on sam, czy refreny w Blue System. Już jako dziecko, słuchając płyt ze słuchawkami na uszach, wiedziałem, że chórki to kilku ludzi, nie Dieter, ani nawet nie Thomas.
- Gasolina91
No to skoro Luis robił więcej niż Dieter to kim był Dieter w MT?Prophet5 pisze:Dieter układał melodie i koordynował wszystko w studiu ("dobry dźwiek, zagraj tak, o teraz dobrze, daj mi coś romantycznego, śliczny flecik, dziękuję, teraz nagrajmy bas, potem zadzwonimy po chórki"). Podejrzewam, że i tak najwięcej robił Luis Rodriguez i kilku jeszcze innych ludzi, o jakich nic nie wiemy.
Założycielem?
Takim "dyrygentem" zespołu?
Czy po prostu stał na scenie, od czasu do czasu coś powiedział?
Dieter pisał utwory i to jest najważniejsze jeśli chodzi o istnienie zespołu bo ile można śpiewać jedno i to samo? On miał głowę pełną pomysłów
Point Of No Return
- Atlantis
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze, to oczywiste. W takie rewelacje jak umowy "na gębę" przenigdy nie uwierzę, nie stosuje się ich nigdzie, a już na pewno nie w tak nastawiony na zysk biznesie jak muzyczny. Ja też mogę powiedzieć, że Bohlen obiecał mi 4,5 % za to, że kupię jego nową płytę, wierzycie mi?
Co do kwestii ruszania przez Bohlena ustami, no ruszał bo co miał innego robić, nigdy nie rozumiem jak refreny BS można uważać za śpiewane przez Dietera, zwłaszcza że doskonale słychać we zwrotkach jaki on ma głos, no i doskonale słychać, że w refrenie tych głosów jest kilka
. Czemu było robione to we względnej tajemnicy? Każdy kto widział jakiś wysęp SiB live z łatwością odpowie sobie na to pytanie...ach te ich show i ruch sceniczny. Poza tym widocznie przez niespełna 20 lat im ten układ pasował. O tym, że jakoś po wydaniu Win The Race nikt nie narobił zamieszania, że chórki jakoś nie te, już wspominał nie będę, bo było o tym kilka razy. Śmiem nawet twierdzić, że gdyby oni sami nie rozdmuchali tej sprawy, to do dziś nikt nie zwróciłby na to uwagi.
I jeszcze odnośnie kwestii że Dieter i Thomas to tylko twarze. Nawet jeśli Dieter napisał jakąś melodie i później wyskoczył z tekstem "zróbcie z tym coś", to do kogo z tym poszedł? Do SiB? Brzmienie ich twórczości solo obala tę teorię w gruzy. A Luis? Podajcie mi jakiś przebój na miarę Cheri Cheri Lady zrobiony tylko przez Luisa. Nie znam takiego, a przecież współpracował on też z innymi, dlaczego tylko w połączeniu z Bohlenem dało to sukces, a cała reszta jego produkcji jest tak na prawdę przeciętna. Czemu udało się to MT, a nie udało Lian Ross?
Warto posłuchać I'm No Rockefeller w wersji albumowej i tej, którą robił Luis. Są bardzo podobne, co jest dowodem na to, że to jednak Bohlen mał wizję gotowego nagrania, a cała reszta wcielała jego pomysły w życie. Do wybitnych projektantów mody nie wypada mieć pretensji o to, że nie potrafią szyć, a do architektów o to, że nie noszą cegieł na budowie.
Co do kwestii ruszania przez Bohlena ustami, no ruszał bo co miał innego robić, nigdy nie rozumiem jak refreny BS można uważać za śpiewane przez Dietera, zwłaszcza że doskonale słychać we zwrotkach jaki on ma głos, no i doskonale słychać, że w refrenie tych głosów jest kilka
I jeszcze odnośnie kwestii że Dieter i Thomas to tylko twarze. Nawet jeśli Dieter napisał jakąś melodie i później wyskoczył z tekstem "zróbcie z tym coś", to do kogo z tym poszedł? Do SiB? Brzmienie ich twórczości solo obala tę teorię w gruzy. A Luis? Podajcie mi jakiś przebój na miarę Cheri Cheri Lady zrobiony tylko przez Luisa. Nie znam takiego, a przecież współpracował on też z innymi, dlaczego tylko w połączeniu z Bohlenem dało to sukces, a cała reszta jego produkcji jest tak na prawdę przeciętna. Czemu udało się to MT, a nie udało Lian Ross?
Warto posłuchać I'm No Rockefeller w wersji albumowej i tej, którą robił Luis. Są bardzo podobne, co jest dowodem na to, że to jednak Bohlen mał wizję gotowego nagrania, a cała reszta wcielała jego pomysły w życie. Do wybitnych projektantów mody nie wypada mieć pretensji o to, że nie potrafią szyć, a do architektów o to, że nie noszą cegieł na budowie.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
-
jkris
nie w polaczeniu z Bohlenem tylko w polaczeniu z Bohlenem i Andersem. Rodriguez w polaczeniu z samym Bohlenem to Blue System, a tam spektakularnego sukcesu juz brak... co do Lian Ross to po pierwsze obdarzona jest bardzo przecietnym wokalem, a po drugie nie wygladala tak dobrze jak Thomas, ktorego wyglad w znacznym stopniu przyczynil sie w '80 do sukcesu MT. konkluzja jest taka, ze kazdy z wymienionych panow nie znaczyl z osobna tyle ile znaczyli kiedys razem. Bohlen dawal swietne melodie, Rodriguez je dopieszczal, a Anders okraszal swoim wokalem i wygladem. oto skladniki ich sukcesu w latach 80Atlantis pisze: przecież współpracował on też z innymi, dlaczego tylko w połączeniu z Bohlenem dało to sukces, a cała reszta jego produkcji jest tak na prawdę przeciętna. Czemu udało się to MT, a nie udało Lian Ross?
- Atlantis
Ale oprócz tego wszystkiego było jeszcze Midnight Lady, no i świetne płyty z Bonnie Tyler, tu też już Thomasa brak, a warto tak olbrzymie sukcesy odnotować. Poza tym wokal Caro też jest raczej przeciętny, wyglądu Samanthy Fox też nie miała, a sukces odniosła i o dziwo skończył się on wraz z odejściem od Bohlena.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
Protestuje!!! Lian ma genialny wokal i świetnie wygląda, uwielbiam ją słuchać a jeszcze bardziej ją oglądać na teledyskach.jkris pisze:co do Lian Ross to po pierwsze obdarzona jest bardzo przecietnym wokalem, a po drugie nie wygladala tak dobrze jak Thomas, ktorego wyglad w znacznym stopniu przyczynil sie w '80 do sukcesu MT.
Czy mam rozumieć że Caro nie jest tak ładna jak Pani Fox? Otóżnie, Caro jest nieporównywalnie ładniejsza, a teraz jeszcze ślicznie wygląda, a Pani Lisek się po prostu przestała trzymać, co było widać niestety w Sopocie. Lepiej było oglądać taką Kim - 100000000000000000 razy lepiej.Atlantis pisze:Ale oprócz tego wszystkiego było jeszcze Midnight Lady, no i świetne płyty z Bonnie Tyler, tu też już Thomasa brak, a warto tak olbrzymie sukcesy odnotować. Poza tym wokal Caro też jest raczej przeciętny, wyglądu Samanthy Fox też nie miała, a sukces odniosła i o dziwo skończył się on wraz z odejściem od Bohlena.
Tak to w połowie prawda, Anders nie współpracował z Alexandrem Klawsem, Yvonne Catterfeld czy z Markiem Medlockiem. Prawdziwą sukcesu jest Bohlen + dobry wokal (choć w przypadku Medlocka jest to conajmniej dziwne wytłumaczenie). Ale wszędzie, gdzie produkcją zajmował się Bohlen i mieliśmy dobrego wokalistę tam był sukces, bądź umiarkowany sukcesAtlantis pisze:Nie znam takiego, a przecież współpracował on też z innymi, dlaczego tylko w połączeniu z Bohlenem dało to sukces, a cała reszta jego produkcji jest tak na prawdę przeciętna.
- Kuba.K.
Chórków jak z tamtych lat nieda się zrobić, choć w małym procencie można by było. Ale chórki śpiewne z Thomasem to poprostu wycie ....Gasolina91 pisze:Mi nie podobał sie chórek z jakim Thomas wystąpił w Sopocie. Tak śpiewali jakby im sie nie chciało...
Pozdrawiam:
Kuba.K.
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 17:58 przez Kuba.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyka to sens całego życia, muzyka to wspaniałe uczucia
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
- you're my heart
Mało tego ja ich wręcz nie nawidzeGasolina91 pisze:Mi nie podobał sie chórek z jakim Thomas wystąpił w Sopocie. Tak śpiewali jakby im sie nie chciało...

- Prophet5
Wiesz, miałem głównie na myśli to, że ówczesna, z lat 80-tych, prasa nie sugerowała. Generalnie nie wkręcano, że Bohlen jest od chórków. Nie przypominam sobie żadnego takiego artykułu. Większość polskich tekstów z gazet, to i tak były bezpośrednie tłumaczenia z niemieckiego "Bravo". A to, co ludzie myśleli, czy myślą wciąż, to "inna inszość"... Niektórzy przecież nawet sądzili sobie, że Thomas, to kobieta.jkris pisze:nie sugerowano, bo kazdy uwazal to wtedy za oczywiste. nie mow mi, ze dla kazdego widzacego w TV Bohlena ruszajacego ustami przy refrenach Blue Sytemu bylo oczywiste, ze to muzycy sesyjni spiewaja. podobnie z Modern Talking... zawsze sie mowilo, ze "blondyn" spiewa refreny... jak poczytasz ten watek to zauwazysz, ze sa tacy dla ktorych ta prawda jest nawet dzisiaj nie do przyjecia... i powiedzmy sobie szczerze, gdyby afera z SIB wybuchal np w '98 lub '99 to nie skonczyloby sie to tylko na programie telewizyjnym...Prophet5 pisze: I nie przypominam sobie, by gdziekolwiek sugerowano, że chórki śpiewa on sam, czy refreny w Blue System. Już jako dziecko, słuchając płyt ze słuchawkami na uszach, wiedziałem, że chórki to kilku ludzi, nie Dieter, ani nawet nie Thomas.
- Prophet5
Wielokrotnie o tym myślałem. Cóż, na sukces składa się wiele czynników. Zapewne u Luisa jakiegoś istotnego zabrakło. Na pewno... promocji. Sądzę, że nie wpompowano tyle kasy, co w Dietera, to i mało kto w ogóle słyszał o takiej tam Lian Ross, czy New Baccarze itd.Atlantis pisze:[...] I jeszcze odnośnie kwestii że Dieter i Thomas to tylko twarze. Nawet jeśli Dieter napisał jakąś melodie i później wyskoczył z tekstem "zróbcie z tym coś", to do kogo z tym poszedł? Do SiB? Brzmienie ich twórczości solo obala tę teorię w gruzy. A Luis? Podajcie mi jakiś przebój na miarę Cheri Cheri Lady zrobiony tylko przez Luisa. Nie znam takiego, a przecież współpracował on też z innymi, dlaczego tylko w połączeniu z Bohlenem dało to sukces, a cała reszta jego produkcji jest tak na prawdę przeciętna. Czemu udało się to MT, a nie udało Lian Ross?
A dość dobra aranżacja "Fantasy Boy" leży poprzez słabe wokale New Baccary. Z kolei Lian Ross w większości, choć ma dokładnie te same sztuczki produkcyjne, co wiele kawałków C.C.Catch, ma bardzo słabo zagrane melodyczne leady syntezatorowe. One nie są konkretne, są takie rozmyte. I choć melodia refrenu w wielu kawałkach jest przebojowa i chwytliwa, syntezatory kładą utwory Luisa. Bliżej im do italo - disco niż eurodancu. Poza tym, długo produkcje Dietera "leciały na renomie" wylansowanego Modern Talking, a o Luisie słyszeli chyba tylko posiadacze oryginalnych płyt. Czyli w latach 80-tych mało kto.
Tu już jest okres, gdzie Luis Rodriguez moim zdaniem, jest zupełnie wypalony, to już nie jest ten sam człowiek, co w latach 80-tych. W sumie, to i dla Bohlena w tym okresie zaczyna się równia pochyła w dół. Dla mnie odniesieniem do detektywistycznych poszukiwań, kto najbardziej odpowiada za produkcje (i dlaczego nie DieterAtlantis pisze:Warto posłuchać I'm No Rockefeller w wersji albumowej i tej, którą robił Luis. Są bardzo podobne, co jest dowodem na to, że to jednak Bohlen mał wizję gotowego nagrania, a cała reszta wcielała jego pomysły w życie. Do wybitnych projektantów mody nie wypada mieć pretensji o to, że nie potrafią szyć, a do architektów o to, że nie noszą cegieł na budowie.
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 17:41 przez Prophet5, łącznie zmieniany 1 raz.
- justysia854
No i właśnie dlatego Thomas z tamtych czasów mi sie wizualnie wcale nie podoba:) Jest za bardzo kobiecy, za to teraz zmiana o 180 stopni- 100% facet. - to taki maly offtopic:PProphet5 pisze: Niektórzy przecież nawet sądzili sobie, że Thomas, to kobieta.
'prawdziwy "pies" jest przede wszystkim wierny i zawsze walczy do końca'