nowa MP3ka

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
Daniel

Re: nowa MP3ka

Post autor: Daniel »

Prophet5 pisze:Stara wersja Maxell XLII-S:
Miłośnikom starych kaset polecam zajrzeć. Choć szumiały, były magiczne:
Na dobrym sprzecie (z porzadnym ukladem redukcji szumow) i dobrej kasecie dalo sie wycisnac wiecej dobrego dzwieku, niz obecnie z mp3.

A niektore magnetofony graly lepiej niz plyty CD (i oczywiscie kosztowaly majatek), jak Nakamichi czy Onkyo.
W Polsce szczytem marzen byl Technics, bo nic lepszego od tej firmy sie nie znalo. Ale i dobry model Techniksa byl swietny!
I taki sprzet z kaset gral lepiej niz obecne mp3, bo wszystko w nim bylo z gornej polki - magnet, wzmacniacz, korektor, glosniki, czesto cena kabli przewyzszala obecna cene odtwarzacza mp3 :)

Dzis za pare zlotych mozna kupic byle jakiego grajka i sluchac nedznie zrobionych plikow na kiepskich sluchawkach.
Kiedys jak sie kupilo Walkmana Sony, to od razu byl ze swietnymi sluchawkami, ktore starczaly na kilka lat.
Dzis od razu po zakupie, trzeba dokupic porzadne sluchawki, bo to co daja w zestawie to tylko sluch moze zepsuc... i jeszcze z uszu wypada :)

Tylko ze jak cos bylo dobre, to kosztowalo duzo i nie mozna byo tego kupic, bo w sklepach nie bylo :) hehe
I jeszcze jedna bardzo wazna uwaga - kiedys elektronika nie byla "made in china" - obecnie tylko taka w zasadzie jest.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Daniel pisze:[...]
Zgadzam się z tym, co napisałeś!

Po kilku beznadziejnych, monofonicznych magnetofonach, o jakich żal wspominać, miałem dość przyzwoity, polski MAGMOR MSD-1403. Na nim nagrałem właściwie wszystkie bohleny w latach 80-tych:

Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

A ja na razie odstawiłem na jakiś czas mp3 player i przerzuciłem się do NOKII E 50.
Obrazek
Mam 2GB pamięci więc to to samo co moja mp3, a jeszcze sobie będę musiał jakieś słuchawki do niej sprawić.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Peter pisze:[...] Mam 2GB pamięci więc to to samo co moja mp3, a jeszcze sobie będę musiał jakieś słuchawki do niej sprawić.
A ona ma dźwięk STEREO? Najpierw lepiej dokładnie sprawdź, bo szkoda wydatku na słuchawki, by słuchać w mono. :-(
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Prophet5 pisze:A ona ma dźwięk STEREO? Najpierw lepiej dokładnie sprawdź, bo szkoda wydatku na słuchawki, by słuchać w mono.
Dzięki Ci bardzo Prophecie, nie wiem czy ona ma dźwięk stereo, ale chyba leoszy jest mój odtwarzacz Sony, bo lepszy z niego dźwięk płynie.
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Ja pamiętam te cudowne uczucie, kiedy dostałem od matki lekko przykurzoną, acz ZAFOLIOWANĄ folią z 1999 roku kasetę "Alone" :D
Przewinięta, nietknięta przez 9 lat, grała jak marzenie na moim wiekowym (bo też z ok. 1999 roku) sprzęcie, a była to wieża Technicsa. I miała taki patent, że nie musiałem przewijać do każdej piosenki, bo zawsze odnajdował przerwy między utworami, i trzeba było tylko poczekać chwilkę, aż przewinie do przodu :)
Ale jednak nie ma to jak stary, dobry gramofon :D
Mam do dzisiaj przywieziony od babci adapter "Artur" Unitry, z tymi pseudo-drewnianymi kolumienkami i takim czerwonym (?) spodem. W dodatku ten trzask odtwarzanej płyty, a obecnie także konieczność odblokowania zaciętej płyty :lol:
Jednak nie ma to tamto :wink:

W przedszkolu miałem nawet walkmana Aiwy, z tą cudowną tendencją do wciągania taśm (tak m.in. skończyła jedna z 3 dostępnych mi taśm BFG, które dostała moja matka na urodziny w firmie - wszyscy wiedzieli, że lubi MT i 10 osób kupiło kasety :roll: )
ODPOWIEDZ