Blue System 21 st Century

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera

Który z utworów z 21 st Century uważasz za najlepszy?

Czas głosowania minął czw lip 24, 2008 14:23

1. Welcome to the 21 st Century
1
14%
2. 6 years, 6 nights
2
29%
3. Venice in the rain
1
14%
4. If I will rule the world
0
Brak głosów
5. Sacrifice
1
14%
6. When Bogart talks to you
0
Brak głosów
7. That's love
0
Brak głosów
8. Lady unforgetable
1
14%
9. This old town
1
14%
10. 21st Century
0
Brak głosów
11. Sister cool
0
Brak głosów
12. See you in 22nd Century
0
Brak głosów

Liczba głosów: 7

Awatar użytkownika
Peter

Blue System 21 st Century

Post autor: Peter »

Co sądzicie o tej płycie? Dla mnie jest to jedna z najlepszych płyt BS. Po okresie eksperymentowanie z nieco delikatniejszym brzmieniem z płyt Hello America i Backstreet dreams Dieter powrócił do nico cięższego brzmienia nawiązując stylistycznie do Twilighta i Deja vu i chwała mu za to:) Dla mnie nie jest to już może Body Heat czy Walking on the rainbow ale nadal klasowa płyta. Wszystkie utwory są tu udane, a najlepszy dla mnie jest This old town, który uwielbiam i mógłbym słuchać na non stop. Jest on trochę lżejszym utworem od pozostałych i znakomitym. Udane są oba singlowe utwory przy czym duet Kohlera i Bohlena w That's love (bo tak to można chyba nazwać) jest wręcz znakomity To chyba jedyny przypadek, ze zwrotki i refreny śpiewają po równo Bohlen i Kohler. Fajny jest również If I will rule the world ze słynnymi chórkami, pomijając ortografię (po If nie daje się will :wink: ) Fajnie zaaranżowany jest nieco tajemniczy When Bogart talks to you. Cudowną kompozycją jest Lady Unforgetable ma w sobie tyle głębi a dotego jest śpiewana z tyloma intonacjami...... Mniej mi się podoba Sister Cool choć lubię go często słuchać. Fajna jest dobrze zaaranżowana ballada Venice in the rain - jeden z niewielu utworów w całości śpiewanych przez Bohlena :wink: Bohlen pokusił się także o bardzo dobrą aranżację w utworze tytułowym, do czego jego liczni naśladowcy nie potrafią się nawet zbliżyć. Najmniej mi się tu podoba lekko rockowy utwór Sacrifice, mimo, że jest on bardzo przebojowy to jednak takie brzmienie wyraźnie mi nie leży. Podsumowując jest to jeden z bardziej udanych albumów Blue System.
Awatar użytkownika
Mateusz

Re: Blue System 21 st Century

Post autor: Mateusz »

Płyta nalezy do mojej osobistej czołówki i w zasadzie większośc utworów mi sie podoba. Dynamicznie zaaranzowana, dobrze brzmiąca płyta. Moje dwa ulubione kawalki to 6 Years - 6 Night's i If I Will Rule The World ale w ankiecie głosuję na 1 utwór.

PS. Po co 2 identyczne tematy na forum? Wystarczy ten tutaj, gdzie można zarówno wypowiedzieć sie o albumie jak i zagłosowac w ankiecie.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

Mateusz pisze:PS. Po co 2 identyczne tematy na forum? Wystarczy ten tutaj, gdzie można zarówno wypowiedzieć sie o albumie jak i zagłosowac w ankiecie.
Tworząc temat najpierw wysłałem post, a potem wpadłem na pomysł by dodać ankietę :) Stad też moja prośba do Arka albo do Piotrka, jako moderatorów, aby któryś z nich usunął ten drugi temat.

...edit... drugi temat usunięto
Awatar użytkownika
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

W mojej prywatnej klasyfikacji album ten zajmuje przedostratnią pozycje, jedynie Backstreet Dreams, poprzez swoje aranże, wypada gorzej. 21st Century nie zachwyca. Piosenki wydaja sie podobne do siebie, ballady słabe, utwór That's Love to już przegiecie. W całej karierze BS nie słyszałem utworu tak zrzynajacego od jakiejkolwiek innej piosenki nie napisanej przez Bohlena. Ta piosenka jest oczywiscie Go West The Village People. Jedynie Sacrifice wydaje sie tu byc udanym utworem. Kompozycja, jak na Blue System , dość ambitna.
I need a woman. A woman to run to.

Someone who cares in the night.
Awatar użytkownika
Peter

Kudlaty pisze:W całej karierze BS nie słyszałem utworu tak zrzynajacego od jakiejkolwiek innej piosenki nie napisanej przez Bohlena. Ta piosenka jest oczywiscie Go West The Village People.

Musisz wiedzieć, że inspiracją dla Bohlena do napisania That's love był utwór Go West ale Pet Shop Boys !!!!!!!!!!!!!! Brzmi nawet dość podobnie, lecz mimo, że to pewien plagiat, to jednak ten utwór jest bardzo udany, a do tego ten teledysk.
Awatar użytkownika
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

Peter pisze: Musisz wiedzieć, że inspiracją dla Bohlena do napisania That's love był utwór Go West ale Pet Shop Boys !!!!!!!!!!!!!! Brzmi nawet dość podobnie, lecz mimo, że to pewien plagiat, to jednak ten utwór jest bardzo udany, a do tego ten teledysk.
Musisz wiedzieć, iż Go West wykonywany przez Pet Shop Boysto cover oryginalnego utworu, który nagrał zespół The Village People!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! może to zabrzmi zbyt dosadnie, ale, na miłość boska, zanim zaczniesz wytykac błedy, to sam sprawdź, czy tego błędu nie popełniasz!! tyle z mojej strony.
I need a woman. A woman to run to.

Someone who cares in the night.
Awatar użytkownika
Peter

Kudlaty pisze:Musisz wiedzieć, iż Go West wykonywany przez Pet Shop Boysto cover oryginalnego utworu, który nagrał zespół The Village People
Dzięki za informację, tego akurat nie wiedziałem. Prawda jest taka, ze Bohlen akurat wzorował się na utworze Pet Shop Boys i dlatego myślałem, ze to inny utwór. A skoro napisałeś, ze to też cover to pośrednio wzorował się na Village People. Nie wiem czy sam o tym wiedział :wink:
kubas988
Użytkownik nieaktywny

Post autor: kubas988 »

Możecie sie nie kłucić?

a teraz wracam do tematu jak wiadomo nie wiem skąd wytrzasnąć winylowy album jak go posłuchać i ze mną jest taki problem... Ale zdam sie na wasze komentarze. dzięki :)
Awatar użytkownika
angel

Post autor: angel »

Album ciekawy chociaż uważam,że poprzednie albumy Blue System są o wiele lepsze i posiadają więcej znakomitych utworów.

Dla mnie z tego albumu zdecydowanie najlepsze utwory,które też najczęściej słucham to:
"If I Will Rule The World","6 Years,6 Night's","That's love" i "When Bogart Talks To You".
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
lechu

Post autor: lechu »

Obejrzyjcie film Armia Ciemności (najlepiej cały ale tylko ze względu na muzykę) i porównajcie ją z Welcome to the 21st century
lechu

Post autor: lechu »

Chodzi o Armię Ciemności 3 z roku podobno 1993.
kubas988
Użytkownik nieaktywny

Post autor: kubas988 »

na YT znalazłem piosenke 21st century i według mnie nie typowa jak na te czasy taka za nowoczesna...
Awatar użytkownika
Peter

Ostatnio często słucham tej płyty i dochodzę do wniosku, że to całkiem ciekawy materiał, choć sukces uniemożliwił płycie pewnie nierówny poziom utworów, albo po prostu ten styl się fanom znudził.
Mocną stroną tej płyty są na pewno piosenki singlowe z tym, że zamieszczone na płycie ich wersje nie są wersjami najlepszymi. Co do 6 years 6 nights, to najbardxziej mi się podoba classic mix, choć nie jest tak przebojowa jak albumowa. Co do That's love to najlepsza jest new radio mix. (Kompletnym nie wypałem jest love mix).
Pozostałe utwory są bardzo dobrze zaaranżowane, a na szczególną uwagę zasługują This old town i mimo błędu w tytule If I will rule the world. O ile jednak szybkie piosenki są z najwyższej półki, o tyle ballady są zrobione bez specjalnego pomysłu. Jednak duży plus daje z ambitny tekst do Scrifice, choć nie przepadam za jego rockową aranżacją.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Dla mnie album fajny ale nie zachwycający :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Znakomity album.Wspaniałe 6 years,6 nights,When Bogart talks to you,If i will rule the world,This old town i That's love.Inne utwory nieco od tych odstają np.Sister cool-ma znakomitą zwrotkę,ale refren już słabiutki.Nie do przetrawienia jest dla mnie za to ballada Lady Unforgettable(szczególnie refren).
Awatar użytkownika
Peter

Ostatnio słuchając tej płyty odniosłem wrażenie, że w "That's love" (utwór gdzie Bohlena jest zdecydowanie najmniej) śpiewa nie tylko Koehler (refreny) ale cały chór, bo słychać, że głosów jest chyba więcej, a jak wam się wydaje?
ODPOWIEDZ