Artyści, którzy zmienili muzykę

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MichałT

Artyści, którzy zmienili muzykę

Post autor: MichałT »

Tytuł dość enigmatyczny :) Chodzi o zespoły, wokalistów i wokalistki, które Waszym zdaniem, przyczyniły się do powstania nowych trendów muzycznych, wniosły konkretne innowacyjne elementy muzyczne i inne wartości, które Waszym zdaniem są godne zauważenia. Chodzi również o artystów, na muzyce których, wzorują się/wzorowali się inni artyści. Dobrze by było, ograniczyć się do podania kilku wykonawców. Proszę również o krótkie uzasadnienie Waszych wyborów :) :wink:
Pozwolę sobie wyłonić tych artystów, jako pierwszy :wink: Na razie z braku czasu, nie uzasadniam swojego wyboru (zrobię to poźniej) :wink:
Zachęcam do dyskusji :D

8. Abba
Obrazek
7. Bee Gees
Obrazek
6. Pink Floyd
Obrazek
5. Elvis Presley
Obrazek
4. Electric Light Orchestra
Obrazek
3. Frank Sinatra
Obrazek
2. Michael Jackson
Obrazek
1. The Beatles
Obrazek

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Ostatnio zmieniony pn lut 02, 2009 23:36 przez MichałT, łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Re: Artyści, którzy zmienili muzykę

Post autor: Peter »

Ciekawy temat, brakuje mi jednak Wham! i Modern Talking.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Wham! i Modern Talking
W porządku, ale uzasadnij dlaczego akurat oni, co zmienili w muzyce :?: Jeśli chcesz, podaj też własną listę, nie chodzi o to co się nam podoba, tylko obiektywnie, co wnieśli do muzyki :?: Kto się na nich wzorował itp...
Dzięki za odpowiedź :) i zachęcam do dyskusji, bo myślę, że warto :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Wham! byli prekursorami stylu new wave, nie wiem kto się na nich wzorował, a MT to wniesli nowy styl i Bohlen wymyślił chórki, a wzorowali się na nich np; SIB, TS czy Moving Heroes.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Wham! byli prekursorami stylu new wave
Wiem, że napewno grali new wave, ale jestem pewien, że tego stylu nie wymyślili (przed nimi byli na pewno: zespół Blondie - 1974 rok; Spandau Ballet - '79 itp)...
Peter pisze:a MT to wniesli nowy styl i Bohlen wymyślił chórki, a wzorowali się na nich np; SIB, TS czy Moving Heroes.
Bohlen nie wymyślił "chórków". Na początku śpiewali je m.in. zespoły Bee Gees i E.L.O. Bohlen tylko zastosował nową "barwę" chórków. Ten falset był trochę inny... Co do SIB, TS I MH masz oczywiście rację :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Ninio

Post autor: Ninio »

New Kids on the block - jako (chyba) pierwszy boysband ktory zwracal duza uwage na wyglad. Po nich nastapil wysyp zespolow podobnych za ktorymi piszczaly dziewczyny i wartosc artystyczna niemiala chyba wiekszego znaczenia.
Spice Girls - jak wyzej tylko w wydaniu kobiecym.
Niejestem fanem zespolow ktore wymienilem ale byly one prekursorami trendow ktore utrzymuja sie do dzis. W ich slady poszli np.East17 , Take That , Blue i bardzo duzo innych wykonawcow.
Co do Modern Talking to ich to raczej nikt znaczacy nienasladuje. Chodzi o zespol ktory choc troszeczke zblizyby sie do ich poziomu.
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

Michale oczywiście -co do SIB-wzorowali sie na Bohlenie czego nigdy nie ukrywali.Przy wydaniu singla Magic Mystery podkreślili,iz Bohlen-a dokładnie Jego utwór"Magic Symphony" był tą inspiracją.Należy jednak pamiętać,że SIB byli również współtwórcami bohlenowskiego brzmienia(jako chór,instrumenty,aranże).Bohlen dawał taśmę demo i mówił-"Panowie zróbcie to" i robili.Chyba miałeś okazję słuchać demówek Dietera? To co słyszymy jako wersję finałową to również ich zasługa.To tak na marginesie.
Czy słyszałeś kiedyś OFF?Posłuchaj i sam przyznasz ,ze to był nowy rodzaj muzyki lat 80. :shock: Polecam Ci "Electica Salsa".Sven Vath i Jego muzyka bardzo mi sie wtedy podobała.
Dziś jest jednym z niemieckich Dj-ów,którzy potrafią grac nieprzerwanie godzinami. http://pl.youtube.com/watch?v=SFoaKeETWsI

Obrazek
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Moje propozycje to:
Modern Talking :!: :!: :!:
ABBA
Bee Gees
No i Presley The Beatles

Na nich poźniejsi artyści sie wzorowali
Point Of No Return
Awatar użytkownika
MichałT

No więc czas, na uzasadnienie :)

8. Abba - zespół powstał w 1972 roku. Istnieje mnóstwo tribute bandów, śpiewającyh piosenki tej czwórki (m.in. A Teens, Arrival, E - Rotic...) Sprzedali blisko 350 mln albumów, ich piosenka Waterloo, w 1974 roku zajęła pierwsze miejsce na festiwalu Eurowizji, a 31 lat później, piosenka ta została uznana przebojem 50 - lecia, tego festiwalu. w 2008 roku, nakręcony został także film Mamma Mia!, oparty na piosenkach Abby. Wiele zespołów, wzoruje się też na stylu Bjorn'a, Benny'ego, Agnethy i Anny

7. Bee Gees - zespół powstał w 1958 roku (trochę później, niż The Quarry Men [pod taką nazwą grali Beatlesi od '57] ). Miał przede wszystkim niesamowity wkład w muzykę disco, w drugiej połowie lat 70. Mieli także udział w nagraniu muzyki, do legendarnego fimu "Gorączka Sobotniej Nocy". Chórki... byli chyba prekursorami tych falsetów, myślę, że nawet Dieter mógł się na nich wzorować w Modern Talking (a już napewno Part Time Lover Medlocka :wink: )

6. Pink Floyd - zespół powstał w 1965 roku. Wnieśli elementy elektroniki do muzyki rockowej (grając m.in. tzw "space rock") i przyczynili się także do "boomu" na muzykę rockową w latach 70. (Deep Purple - potem Whitesnake i Rainbow, może Led Zeppelin...). Sprzedali ponad 200 mln albumów.

5. Elvis Presley - "król rock'n'rolla", legenda (niektórzy twierdzą nawet, że żywa :wink: ) Był prekursorem stylu śpiewania i tańczenia na scenia, kto wie, czy nawet Jackson, czy Shakin' Stevens, nie zaczerpneli od niego kilku kroków... Doczekał się również (tak samo jak Floydzi) mnóstwa wokalistów trybutowych. Sprzedał około miliarda płyt.

4. E.L.O - zespół powstał w 1970 roku. Był niesamowicie bogaty brzmieniowo i aranżacyjnie - łączył instrumenty takie jak skrzypce i wiolenczela, z gitarami elektrycznymi i perkusją. Jakby orkiestra symfoniczna i zespół popowo - rockowy w pigułce. Już sam koncept na kapelę, był genialny, nie mówiąc o tym jak wspaniałe mają piosenki i o tym, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak wiele zespołów wzorowało się na ich stylu. Prawdopodobnie jako pierwszy zespół, zaczął śpiewać przez syntezator - prawie wszystkie zespoły (nie wyłączając MT) i piosenkarze (Cher, Stevie Wonder), zaczeli to robić.
"ELO to fenomenalny zespół! Myślę, że gdyby THE BEATLES byli jeszcze razem, graliby właśnie taką muzykę". John Lennon

3. Frank Sinatra aktywny blisko 60 lat od 1935 roku :!: Spopularyzował tzw muzykę rozrywkową. Swojego czasu, był także wielkim idolem młodzieży. Wielu artystów do dziś wzoruje się także na jego nienagannym stylu śpiewania i ubioru.

2. Michael Jackson aktywny już od późnych lat 60. (dokładnie od '68). Śpiew i taniec - to jego wizytówka. Chyba każdy zna jego fantastyczny moonwalk, który rozpromował, choć nie był jego "autorem". Rewolucyjne, kilkunasto - minutowe teledyski, które rozpromowały "modę" na promowanie zespołów, właśnie m.im. przez wideoklipy. "Billie Jean" był pierwszym afro - amerykańskim teledyskiem, pusczanym regularnie na MTV, masowa emisja teledysku do Thrillera, doprowadziła do wydania krótkometrażowego filmu Making Michael Jackson's Thriller na kasetach wideo, który stał się najlepiej sprzedającym się domowym video w historii. Genialne aranżacje utworów (w słynnym Thrillerze występują nawet sekcje smyczkowe i dęte, a nawet użyto takiego instrumentu jak puzon :!: ). Thriller spędził 37 tygodni na pierwszym miejscu i pozostał na liście albumów Billboardu przez 122 tygodnie. Zdobył status 27x Platinium w Stanach Zjednoczonych :!:
Niesamowita ilość artystów, naśladowała i naśladuje go stylem śpiewu i tańca, chodź teraz, to już jest siódma woda po obierkach..... Sam album Thriller sprzedał się w nakłądzie nieco ponad 100 000 000 egzemplarzy, łącznie Michael sprzedał około pół miliarda płyt.

1. The Beatles no tu właściwie nie ma sensu o czymkolwiek pisać, wystarczą same "suche" fakty :arrow: fantastyczna czwórka jest najczęściej trybutowana przez zespoły, każdy zespół, wokalista, czy wokalistka, świadomie, albo i nie świadomie korzystają z ich dorobku, piosenka Yesterday (która przyśniła się McCartneyowi - jak diabeł grał mu ją na skrzypcach) jest najczęściej coverowanym utworem na świecie (ponad 3000 razy), występowanie całego zjawiska Beatlemanii (sam Dieter słuchał ich utworów w młodości :!: ) i sprzedane ponad 1 000 000 000 płyt...

Obrazek

Dziękuję i
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
labambino

[quote="MichałT"]

4. E.L.O -Prawdopodobnie jako pierwszy zespół, zaczął śpiewać przez syntezator - prawie wszystkie zespoły (nie wyłączając MT) i piosenkarze (Cher, Stevie Wonder), zaczeli to robić.

Nie bardzo rozumie co masz na myśli pisząc "zaczął śpiewać przez syntezator". Czy chodzi Ci Michał o vocoder???
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Peter

1. Kim Wilde
Obrazek
2. Kylie Minogue
Obrazek
Obje te świetne wokalistki z pomocą świetnych producentów (Kylie z pomocą teamu SAW a Kim z pomocą ojca i brata) przyczyniły się do spopularyzowania muzyki disco. przyczyniły się podobnie jak Modern Talking do boomu na muzykę disco, z syntezatorów. Trudno jednak powiedzieć czy ktoś się na nich wzoruje. Obie wciąż aktywne muzycznie nagrywają dziś w troszkę innych stylach: Kylie w stylu dance a Kim w stylu poprock/dance.
Awatar użytkownika
labambino

Wiedziałem Piotrek ,że o nich napiszesz.Osobiście bardziej mi sie podoba Kim.Kylie też lubię posłuchać,ale w późniejszych utworach.W tych pierwszych miała taki głos jak taka "kaczuszka".Nie przepadałem wtedy za nią tak jak za Madonną-tej to nigdy nie trawiłem.
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Peter

Tak Robercie, ja też nie znoszę Madonny, a Kim jest śliczna podobnie jak Kylie, która też jest bardzo ładna, one obie miały bardzo duży wkład do muzyki rozrywkowej.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Obje te świetne wokalistki z pomocą świetnych producentów (Kylie z pomocą teamu SAW a Kim z pomocą ojca i brata) przyczyniły się do spopularyzowania muzyki disco.
Według mnie można Ci tu częściowo przyznać rację, jednakże królową muzyki disco, była bez wątpienia Donna Summer, jednak większy wkład do muzyki dyskotekowej, wniósł Bee Gees i dlatego wymieniłem właśnie ich, a nie Donnę.
labambino pisze:Nie bardzo rozumie co masz na myśli pisząc "zaczął śpiewać przez syntezator". Czy chodzi Ci Michał o vocoder???
Nie wiem jak to się wtedy fachowo nazywało, ale w każdym razie o to chodzi :wink: Robercie, zachęcam Cię do przedstawienia swojej listy artystów, którzy w Twoim mniemaniu, wniosły do muzyki najwięcej :)
Choć z wcześniejszych postów od niektórych osób, dowiedziałem się, że mają wiedzę muzyczną, większą niż mi się wydaje, to jednak w tym momencie nie chcą jej okazać, nie wypowiadając się w temacie. Nie jest to oczywiście nakaz, ale skoro ma się taką wiedzę, o "tamtych" latach, to czemu by się nie wypowiedzieć :?: Jest ku temu okazja :P

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2009 20:33 przez MichałT, łącznie zmieniany 1 raz.
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

No właśnie Ty Michale pokazałeś teraz że masz bardzo dużą wiedzę muzyczną o tamtych czasach. Ja tylko się znam na latach 80 tych a nie znam już tamtej muzyki wcześniejszej tak dobrze jak Ty.
Co do tematu, to muzykę disco popularyzowało wielu np: Rick Astley, ale wydaje mi sie, ze obok MT największy wkład miały dwie wymienione przeze mnie panie.
kubas988
Użytkownik nieaktywny

Post autor: kubas988 »

no guns 'n roses też jakoś wpłyneli na muzyke typu metal z mettalicą...
ODPOWIEDZ