Blue System czy Thomas Anders 1987 - 1997 ?

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.

Czyją muzykę ogólnie wolicie ?

Blue System
46
74%
Thomasa Andersa w latach 1987 - 1997
16
26%

Liczba głosów: 62

Awatar użytkownika
MichałT

Blue System czy Thomas Anders 1987 - 1997 ?

Post autor: MichałT »

Wolicie Blue System czy Thomasa Andersa solo :?: Chodzi mi oczywiście o muzykę jako całość - o piosenki, albumy...
Czyja muzyka przemawia do Was bardziej: Blue System, czy Thomasa Andersa 1987 - 1997 :?:
Blue System ma przede wszystkim więcej lepszych (jak dla mnie) piosenek, więcej chwytliwych melodii ale także i świetny wokal Dietera :D Nie chodzi mi oczywiście o to, że Bohlen ma jakiś czysty ośmio-oktawowy głos, ale o to, że jest on bardzo ciekawy :D Niektórych piosenek z repertuaru BS, nawet sam Thomas, by lepiej nie zaśpiewał :wink:
Thomas Anders ma przede wszystkim genialny wokal. Jest to nie zaprzeczalnym plusem 8) Jeśli chodzi o piosenki. Niektóre z nich są naprawdę świetne, niektóre dobre, a nie które słabe (choć po części rekompensuje to głos Thomasa :wink: )
Podsumowując: jeśli miałbym wybrać, co ogólnie bardziej mi się podoba, wybrał bym..... Blue System - zwłaszcza za genialne melodie i aranżację, ale również za ciekawy wokal Dietera.
A Wy :?:

Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
ml8
Użytkownik nieaktywny

Re: Blue System czy Thomas Anders 1987 - 1997 ?

Post autor: ml8 »

DAŁEM jeden głos na thomasa :wink: I nagle pojawiło się100% :lol: :lol: :lol: niemożliwe!!!!!no a blue system 0% :( <bezradny>
Brother louie,louie,louie!
Lynn

Post autor: Lynn »

[cAnders najlepszy! :D olor=#FF0040]
Anders górą! :D [/color]
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Cieszę się, że głosujecie :) ale czy moglibyście uzasadniać swój wybór :?: Myślę, że tak na pewno będzie ciekawiej i może w którejś z wypowiedzi znajdą się ciekawe uzasadnienia, których inni do tej pory nie zauważali :)
Zachęcam :!:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

Nie no ja oczywiście na Thomasa ponieważ za Blue System nie przepadam a lubie solową kariere Thomasa
Obrazek
Awatar użytkownika
maja33

Post autor: maja33 »

A ja oddaję głos na Blue System , lubię głos Thomasa ale wokal Dietera jest poprostu super , a piosenki bardziej melodyjne i szybciej wpadają w ucho , a u Thomasa różnie to bywa ...
Powiedz,że wiecznie chcesz żyć...a wieczność zaczyna się dziś
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Michale, świetny temat, pogratulować pomysłu. Ja osobiście wolę Thomasa Andersa, te jego piosenki z trzech albumów miały magię, z następnych dwóch w prawiały w świetny nastrój, a z Souled wprowadzało fajny nastrój, nie lubię tylko Live Concert, nie potrafię strawić tej płyty. Co do Blue System, to nie da się powiedzieć jenoznacznie, bomamy tu właściwie 4 okresy:
1987-1991 - najlepsze lata BS, świetne pomysły, rewelacyjne aranżacje, dobre melodie.
1992-1994 - no cóż, cieńsze lata, choć melodie nie kiedy wciąż udane, czasem i nawet araznżacje.
1994-1997 - lepsze lata, muzyka zrobiona z pomysłem, choć kopiująca już ówczesne trendy, szybkie tempo jednak postrzegam jako duży plus.
1997- tu Dietera dopadł zwykły leń, bo nie wiele tu potrafił wymyśleć nowego i ciekawego.
Wszędzie jednak dobry wokal: Bohlena, Motaung, Kohlera, Scholza, Widekego i Corleisa.
Jeżeli chodzi więc o BS to ja najbardziej lubię pierwszy okres, a później trzeci, choć jako całość, to wolę muzykę Thomasa.
alunia13

Post autor: alunia13 »

Ja dałam Blue System. Odpiero ostatnimi czasy zaczęłam doceniac Blue System. Piosenki mieli świetne a głos Dietera nie był jeszcze taki tragniczny xD Thomas, no cóż jego wokal jest niezastąpiony i genialny ale jakoś piosenki z lat 1987 - 1997 do mnie nie trafiają.
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
angel

Post autor: angel »

Ja zdecydowanie jestem za muzyką Blue System 8) .
Muzyka Dietera zdecydowanie jest o wiele bardziej melodyjna,dynamiczna i ciekawsza niż u Thomasa solo.
Przede wszystkim Blue System ma dużo wspaniałych utworów,które łatwo wpadają w ucho,zaś u Thomasa większość jego solowych nagrań jest "nie łatwo wpadająca w ucho".
Thomas ma parę piosenek,które zasługują na wielką pochwałę, ale większość nie stety nie ciekawa.
Zatem jestem za Blue System,muzyka Dietera jest najlepsza 8) .
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
Awatar użytkownika
Peter

angel pisze:zaś u Thomasa większość jego solowych nagrań jest "nie łatwo wpadająca w ucho".
Proponuje zapoznać się z Down on sunset albo z When will I see you again, tam nagrania bardzo łatwo wpadają w ucho. :wink:
Awatar użytkownika
angel

Post autor: angel »

Peter pisze: Proponuje zapoznać się z Down on sunset albo z When will I see you again,. :wink:
Tak się składa,że znam wszystkie nagrania Thomasa i mam jego albumy,więc nie muszę się z nimi zapoznawać :wink: .
Tak jak wspomniałam wcześniej w moim poście -nie wiem czy czytałeś dokładnie,ale napisałam że jest parę nagrań Thomasa,które zasługują na pochwałę.
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
Awatar użytkownika
Peter

Nie o to chodzi bym Ci zarzucał brak znajomości płyt TA, ale o to chodzi, ze nie tylko kilka nagrań ale większość utworów TA łatwo wpada w ucho. :wink:
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Tylko i wyłącznie Blue System. Za osobę Dietera, za melodie i świetne aranżacje, za seryjne wydawanie płyt i za kawał mojego życia w jakim ta muza mi towarzyszyła.
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Ja stawiam na Blue System!!!!
Tyle świetnych albumów. To jest to
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Pomimo, że jak wiecie odnoszę się z dużym dystansem do Dietera to jednak jeśłi miałbym obiektywnnie dokonać wyboru to jednak przeważa niznacznie Blue System. Już kiedyś pisałem, że wielu utworom Thomasa brakuje takiego Bohlenowskiego pazura. Znaczy pewnie taka zmiana brzmienia u Thomasa solo jest zamierzona a na pewno nie jakiś efekt nieporadności, ponieważ wiele jego solowych utworów ma takie modernowskie brzmienie, np."King of love", ta ostatnia "Ibiza"(choć brakuje mi tu tych słynnych chórków). On po prostu czuje muzykę w taki a nie inny sposób. Oczywiście dla fanów brzmienia modernowskiego jest to niewystarczające ale być może Thomas w ten sposób chce jakoś nawiązać do bardziej ambitnej twórczości a nie tylko skupiać się na "umcyk-umcyk".
Mimo to jednak jak napisałem brakuje mi czegoś w jego solowych utworach, które naprawdę bardzo cenię. Brakuje mi chyba jednak częściej tego "umcyk=umcyk". :lol: Dla Thomasa jednak jak wielokrotnie sam podkreślał Modern Talking jest tylko pewną bazą, dość ważną ale tylko bazą w karierze a nie główny cel. No my jak fani to jednak wolelibyśmy więcej tej "bazy". :) Ale być może bez tego "nudniejszego" repertuaru Thomas nie byłby tak wartościowym piosenkarzem (zwłaszcza w balladach to się uwidacznia, np. w "This time").
Ale referat napisałem a miałem tylko 2 zdanka ale jak to ja się nieraz rozgadam. :D Nie chciałem na potwierdzenie np. Aluni podtrzymać tylko w stylu "o, yes, sure, yhm"
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Adi pisze:wielu utworom Thomasa brakuje takiego Bohlenowskiego pazura.
No tak...ten styl Thomasa jest inny niż MT. Piosenki Dieter mają to coś...ciężko mi to opisac...każda jest inna i wspaniała na swój sposób.
Oczywiście Thomas solo też mi sie podoba ale ja jednak wole Blue System!!! Każdy album jest inny...zachwyca czym innym, no po prostu Dieter to geniusz pod tym względem
Point Of No Return
ODPOWIEDZ