Backstreet Dreams

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
Awatar użytkownika
Daniel

Backstreet Dreams

Post autor: Daniel »

Rok 1993, plyta Backstreet Dreams.
Moje ulubione kawalki : History , Operator , Talk To Me , Ballerina Girl.
Wlasciwie nie ma tu jakies slabszych piosenek, wszystko trzyma wysoki poziom.
4+ / 6 mozna spokojnie dac :)
jkris

Re: Backstreet Dreams

Post autor: jkris »

plyta czesto krytykowana za aranzacje. ja to widze tak- jak plyta wyszla to pamietam, ze non stop jej sluchalem i bardzo mi sie podobala. dzisiaj sluchajac jej mam wrazenie, ze jest daleka od tego czego obecnie sie slucha. moze takie byly lata '90, malo uniwesalne, bo uwazam, ze pierwsze plyty BS nawet gdyby ukazaly sie dzisiaj nie brzmialyby archaicznie.
swoja droga, moglby Bohlen wydac jakies dwuplytowe wydawnictwo z nowymi aranzacjami starych przebojow. plus dvd do tego i moze jakis fajny singiel promujacy. sukcesu MT z '98 nie powtorzylby ale klapy takze by nie bylo- jestem tego pewien...
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

jkris pisze:plyta czesto krytykowana za aranzacje
Ja tej opinii w znacznej mierze nie podzielam. Owszem Lovers in a missing world ma fatalną aranżację, ale już Talk to me, History, Balerina girl, Operator i Don't you want my foolish heart mają bardzo dobre aranżacje. Trochę mi nie leży You are an angel. Za dużo tego halleluyah. Styl Blue System to przecież nie gospel. :/
Jednak płyta zasługuje na +4.
jkris pisze:swoja droga, moglby Bohlen wydac jakies dwuplytowe wydawnictwo z nowymi aranzacjami starych przebojow. plus dvd do tego i moze jakis fajny singiel promujacy.
Też jestem tego zdania. :wink: Problem w tym, że Blue System się kiepsko sprzedaje.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Bardzo podoba mi się ten album :D Często go słuchałem jak byłem w Libii :D Dla mnie ten album właściwie nie ma słabych punktów. Według mnie "Lovers In A Missing World" jest bardzo dobrą piosenką.

Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Skyliner89MT pisze:Według mnie "Lovers In A Missing World" jest bardzo dobrą piosenką.
Może refren ma dobry, ale początek beznadziejny.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Dla mnie płyta bardzo udana. Szczególnie lubię History i Operator.
Jak dla mnie History jest jedną z najlepszych piosenek z tego albumu
Point Of No Return
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Dla mnie ta płyta to klapa (jedynie History i Operator) są wybijające się , ale cała reszto pisana na kolanie w pociągu. Jako jedynej nie posiadam na oryginalnych CD.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Jak dla mnie album jest świetny. Rozpoczyna się singlowym History - piosenką (jak oczywiście na Bohlena przystało :wink: ) bardzo dobrą. Następnie mamy bardzo łatwo wpadający w ucho Operator i świetną (wręcz cudowną) balladę - Backstreet Heaven. Ma ona w sobie coś takiego, że mógłbym słuchać jej cały czas :wink: You Are An Angel to kolejna super piosenka, tak samo jak I'm So Excited z saksofonową solówką. Potem Dirty Money, które podoba mi się dopiero jak się wsłucham :wink: Ballerina Girl i Lovers In A Missing World to kolejne hity spod ręki mistrza 8) Następnie jeden z najlepszych utworów na płycie - Talk To Me, po którym mamy dwie wspaniałe piosenki zakańczające album - Michael Has Gone For A Soldier i Don't You Want My Foolish Heart ?, a jedna lepsza od drugiej :D
Jak dla mnie album prawie, że idelany 8)

Obrazek

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Gasolina91

wyjdę z tematu na chwilę...apropo logo Blue System to narysowałam je na ostatniej katce w zeszycie od Geografi...zdecydowanie łatwiejsze do wykonania niż Modern Talking...
dla mnie album ciekawy choć nie słucham go tak często jak np. Body Heat
Point Of No Return
Awatar użytkownika
art_system

Miałem 19 lat gdy tę plytę usłyszałem pierwszy raz, wersja kasetowa. Dla mnie kompletnie Dieter zmianił aranżację nagrań zbyt daleko odszedł od stylu poprzednich CD. Zawsze begę uważał , ze powinnien nagrywać w stylu z 1 albumu BS, fajna ciemna strona Dietera w tych utworach była(Gangster Love ,Big boys Dont Cry).Póżniej chciał potwórzyć sukcen MT i dołożył chórki ale to nie było zbyt dobre, chociaż bardzo to lubię. Dieter jak widać szedł z ducham czasu i pisał muzykę bardziej pod publikę, zeby dobrze się sprzedać. Dlatego Backstreet Dreams jako jedyną plytą jest KICZOWATA wrecz.To ttylko moje odczucia:)
Awatar użytkownika
Gasolina91

art_system pisze:fajna ciemna strona Dietera w tych utworach była(Gangster Love ,Big boys Dont Cry)
No tak te dwa utwory są świetne...i chyba tylko one mi sie podobają z WOAR. W tych piosenkach jest ukazany taki typowy Dieter...nieco groźny :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Daniel

art_system pisze:Dieter jak widać szedł z ducham czasu i pisał muzykę bardziej pod publikę, zeby dobrze się sprzedać.
Tez mi odkrycie - Dieter zawsze pisal pod publiczke :)
Tylko czasem sie udawalo, a czasem nie.
Awatar użytkownika
you're my heart

Post autor: you're my heart »

History - Świetna piosenka
Operator - Chyba nawet lepsze od History :)
Backstreet Dreams - Świetna Ballada
You Are An Angel - Bardzo dobra piosenka choć w refrenie trochę za dużo "Halleluyah"
I'm So Excited - Słaba piosenka
Dirty Money - Właściwie dla mnie to ta sama klasa co numer 4 ale tu odrobinę lepiej.
Ballerina Girl - Dobra piosenka.
Lovers In A Missing World - Początek kiepski dalej już lepiej ale to gdzieś piosenka na trójkę.
Talk To Me - Geniusz razem z singlami najlepsza piosenka z tej płyty.
Michael Has Gone For A Soldier - Bardzo podoba mi się ta ballada.
Don't You Want My Foolish Heart - Podoba mi się ta piosenka szczególnie refren.

Ogólnie albumowi można dać 5- .
Obrazek
Awatar użytkownika
art_system

Daniel pisze:
art_system pisze:Dieter jak widać szedł z ducham czasu i pisał muzykę bardziej pod publikę, zeby dobrze się sprzedać.
Tez mi odkrycie - Dieter zawsze pisal pod publiczke :)
Tylko czasem sie udawalo, a czasem nie.
Teraz to jesteś bardzo mądry pisząc po czasie, że pisał pod publiczkę. Tylko nie wiem ile masz lat i czy pamiętasz czasy kiedy ten album był nowością. Jakbyś żył w tych latach i był fanem bez dostępu do internetu i nowości o Dieterku ciekawe czy byś tak łatwo skwitował jego twórczośc. Jaoś nie pamiętam żeby osoby, które znam i też są fanami DB tak uważali. Najłatwiej jest pisać kiedy mamy dużą wiedzę na temat DB i jego twórczości. Wtedy cieszyliśmy się z każdego nowego albumu, dawał koncerty wywiady. Więc nie wiem skąd u ciebie taka pewność? Od zawsze wiedziałeś ze Bohlen to taki cham i dal kasy zrobi wszystko? jak obecnie pisze prasa...
Awatar użytkownika
Daniel

Wyluzuj człeku, bo brednie wypisujesz i wpierasz komuś coś, co dopiero sam napisałeś !
Kto napisał (poza toba) że Dieter to cham ? Tylko ty! To czemu sugerujesz, ze ja to napisałem ?
Naucz sie czytac ze zrozumieniem.

A co do Bohlena, to juz w latach 80tych w jakims wywiadzie stwierdzil, ze wybiera na single MT piosenki, ktore zasadniczo malo sie od siebie roznia (aby mialy powodzenie na listach przebojow). Czyli mozna przyjac, ze jednak celowo i z premedytacja juz wtedy pisal pod publiczke.
To samo czyni obecnie - wszystkie single Medlocka sa niemal identycznymi piosenkami.
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Ta płyta zrobiła na mnie kiedyś ogromne wrażenie. Ogromne wrażenie wywarły również na mnie zdjęcia. Portret Dietera z okładki uważam za jeden z najlepszych jak nie najlepszy ze wszystkich które widziałem. W tamtych czasach za niezwykle wtedy duże pieniądze zamówiłem sobie koszulkę z "wyprasowaną" okładką tego albumu na piersi.
Pamiętam również artykuł z polskiego wydania BRAVO w którym przeczytałem, że będąc na Malediwach gdzie zrobiono sesję zdjęciową do tego albumu, Dieter oddawał się swojej pasji jaką jest nurkowanie o którym ja od dziecka marzyłem. Od tego czasu zacząłem marzyć również o Mlediwach i od tamtej pory moim nickiem na różnych forach i innych serwisach internetowych jak choćby Allegro zostało właśnie malediwy. Wkrótce potem zrealizowałem swoje marzenie o nurkowaniu. Na Ocean Indyjski jeszcze nie dotarłem bo póki co jeszcze wystarczy mi co roku wyjazd na nurkowanie nad Morze Czerwone które jest bliższe i tańśze:-) Kończąc szkołę turystyczną napisałem pracę dyplomową: "Najpiękniejsze miejsca nurkowe na świecie: Morze Czerwone, Laguna Truck na Marianach i Malediwy". Oczywiście te ostatnie to wielka inspiracja dzięki albumie Backstreet Dreams...
Spokojem można kamień ugotować...
ODPOWIEDZ