nowa MP3ka

Rozmowy zupełnie nie na temat.
Awatar użytkownika
Peter

Re: nowa MP3ka

Post autor: Peter »

Na to wygląda, że Daniel i MichałT są bezdyskusyjnymi expertami w kwetii mp3. :wink:
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Raczej w kwestii sprzętów audio.
Trochę żałuję, że magnetofony kaserowe odeszły już w zapomnienie - bo to było naprawdę coś!
Kiedyś marzyłem o porządnej wieży np. Technicsa, z super magnetofonem który ma głowicę co się sama kalibruje do każdej kasety. Ale to kosztowało fortunę. A teraz jak taki sprzęt mozna kupić za "psie pieniądze", to już kupować sensu nie ma, bo nikt kaset nie używa. Nawet jakby ktoś chciał, to nie ma gdzie czystych kaset kupić (porządnych, bo jakieś badziewia to są w kioskach).
Awatar użytkownika
shizonek

Post autor: shizonek »

Daniel pisze:Trochę żałuję, że magnetofony kaserowe odeszły już w zapomnienie - bo to było naprawdę coś!
Ja nie żałuję.. parę kaset mi się 'wciągnęło' :evil: i wkurzała mnie konieczność przewijania taśmy. Cóż, nie jestem z tych, co to chwalą wszystko, co stare.. jeśli chodzi o technologię, to obiema rękami jestem za Nowym. :D Dla mnie upowszechnienie mp3, winampa, przenośnych mp3playerów i akumulatorków było jak upragniona gwiazdka z nieba. 8) Jak pomyślę, ile razy musiałbym przewijać upiorną kasetę, jeśli naszłaby mnie chęć pobicia rekordu wysłuchania pod rząd np. Part Time Lover, to aż mnie ciarki przechodzą. A tak, proszę - skończyło się, no to klik i jeszcze raz, i jeszcze.. i rekord jest. :lol: :mrgreen: Małego playerka też można wziąć ze sobą, byle gdzie, do kieszeni, nie to, co walkman, wielkie pudło. 8)
Dla mnie fakt istnienia nadal sprzętu audio z możliwością odtwarzania kaset jest niepojęty (kto jeszcze używa kaset, a jesli nawet, to dla tak małej ilości użytkowników nie warto chyba produkować AŻ tyle modeli). Od jakiegoś czasu szukam sobie jakiejś miniwieży, coby zastąpić moje stare badziewie, i każdy prawie model ma kasetę. A po co mnie taki zabytek, wolałabym, żeby było usb albo czytnik kart sd.. :|
Awatar użytkownika
Daniel

Ale stare sprzety miały dusze, tak sexownie szumiały...
Pewnie nigdy nie "czatowalas" w nocy aby ponagrywac cos z radia, co ?
A teraz to tylko "zerojedynki" i gadżeciarstwo :P Kazdy to ma, masowka.
Awatar użytkownika
shizonek

Daniel pisze:Ale stare sprzety miały dusze, tak sexownie szumiały...
Pewnie nigdy nie "czatowalas" w nocy aby ponagrywac cos z radia, co ?
Prawda, to mnie ominęło (choć rozumiem te przeżycia, podobnie czyhałam swego czasu na teledyski w MTV :mrgreen: ). Pamiętam jeszcze świetnie czasy kaseciaków, i ten szok, jak na rynek weszły pierwsze CD.. pamiętam zresztą mojego pierwszego kupionego CD, mam go do tej pory (Discography Pet Shop Boys) 8) W każdym razie, w latach świetności kaseciaków nie bardzo interesowałam się muzyką, a jak już się zainteresowałam, to kasety były skazane na wymarcie. Zdążyłam tylko zakosztować wątpliwych uroków kasety.. dobrze, że nie słyszałeś moich klątw, gdy wciągnęło mi Actually PSBoysów.. :lol:
Daniel pisze:A teraz to tylko "zerojedynki" i gadżeciarstwo :P Kazdy to ma, masowka.
Nie mam ciągotek do bycia elitą. Nie przeszkadza mi, że każdy na ulicy ma mp3playerka.. To tylko sprzęt-narzędzie, ważne, co się słucha.. :)
Awatar użytkownika
Daniel

A bo trzeba bylo miec takiego kaseciaka, co nie wkreca tasm! Albo takie tasmy, co nie sa wkrecane - bo polskie Stilony czy inne badziewia wkrecane byly nawet przez drogi sprzet markowy :D

Oczywiscie ze jesli chodzi o jakosc i wygode to wole plyty CD niz kasety.
Chociaz walkmany byly jednak od discmanow wygodniejsze, bo mniejsze.
Ale pliki mp3 to juz nie maja takiego "klimaciku", zapachu... mialem taka fobie, ze wąchalem kasety - i o dziwo tasmy kazdej firmy pachnialy inaczej!
Najbardziej odjazdowo pachnialy Maxelle, pozniej SONY... a TDK jakos tak nijako :D haha
Awatar użytkownika
shizonek

Daniel pisze:A bo trzeba bylo miec takiego kaseciaka, co nie wkreca tasm! Albo takie tasmy, co nie sa wkrecane - bo polskie Stilony czy inne badziewia wkrecane byly nawet przez drogi sprzet markowy :D
No ja tam nie wiem, mnie wkręciło oryginalne kasety. Nie wiem, na czym były nagrane.. Sprzęcik był taki sobie, jakiś tam Panasonic.
Daniel pisze:Ale pliki mp3 to juz nie maja takiego "klimaciku"
To już kwestia gustu i podejścia. Oczywiście rozumiem bardziej osobiste, sentymentalne podejście do sprzętów (ha, jak niektórzy ludzie kochają swe samochody!), ale ja akurat uważam, że "sprzęt to sprzęt", bezduszne narzędzie. Nie przywiazuję się do nich zbytnio, wymagam tylko bezawaryjnego działania i żeby mnie nie wkurzały. :lol: Emocjonowac się wolę piosenką czy brzmieniem wokalu, niż formatem pliku albo modelem sprzętu. :D
MP3 podobno mają jakąś tam stratę jakości, że coś tam niby nie słychać, że CD najlepsze.. Być może, nie mam na tyle słuchu, by to stwierdzić (co akurat mnie cieszy). :P Zawsze po zakupie CD robię z niego mp3, CD leci na półeczkę i leży sobie nieużywane.. a ja mam empetrójeczki. I nie słyszę żadnej różnicy między mp3 a CD, a o ileż wygodniejsze jest to pierwsze. W uszach fachowca, jak się domyślam, brzmi to jak kosmiczne bluźnierstwo, no ale cóż - jak napisałam, dla mnie ta różnica nie istnieje. :mrgreen:

Walkmana też miałam przez jakiś czas, a był to firmy Sony (pamiętam, jaki wtedy był cholernie drogi). Koniecznośc noszenia takiego wielkiego czegoś ze sobą mnie jednak złościła i mało go używałam. Więc gdy potem weszły discmany (jeszcze większe :lol: ), darowałam sobie zakup. No a teraz pojawiły się malutkie m3playery, wreszcie coś dla mnie.. :)
Awatar użytkownika
Peter

Aktualnie używam tego odtwarzacza:
Obrazek
W zupełności wystarcza na moje potrzeby, bo nie dawno miałem jeszcze 500 MB, a do tego w moim ulubionym kolorze i SONY.
Awatar użytkownika
Daniel

A ja na swojego grajka 2 GB wpakowalem dyskografie Pet Shop Boys, The Twins, Alphaville... i jeszcze zostalo troche miejsca. Poprzednio mialem calego MT, BS i CCCatch. Tego mi bylo trzeba! Po co pojemniejszy? :)
Awatar użytkownika
Peter

Mi też w zupełności wystarcza 2 GB. Z tym, ze ja zgrywam single, których akurat nie posiadam, albo albumy czy pojedyncze piosenki, po co zgrywać coś co się ma na półce.
Awatar użytkownika
Daniel

Po to aby sluchac w autobusie, na rowerze, na spacerze, w markecie... itp :)
Awatar użytkownika
Peter

Dla mnie się to mija z celem, bo wezmę discmana w tym celu, bo 100 razy wolę CD, a ja zgrywam na mp3 tylko to czego nie mam, albo to co nie wyszlo na żadnym nośniku, jak My declaration of love, Love2love you demo version itp.
Awatar użytkownika
Daniel

Peter pisze:wezmę discmana w tym celu, bo 100 razy wolę CD
Gabaryty discmana sa nie do zaakceptowania.
To juz lepsze byly kasetowe walkmany.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Daniel pisze:[...] zapachu... mialem taka fobie, ze wąchalem kasety - i o dziwo tasmy kazdej firmy pachnialy inaczej!
Najbardziej odjazdowo pachnialy Maxelle, pozniej SONY... a TDK jakos tak nijako :D haha
Miałem tak samo! Jako fetyszysta, ;-) uwielbiałem słodki zapach chromówki Maxell XLII-S, jeszcze tej czarnej wersji z dużym, przezroczystym okienkiem (potem zmienili na szarą i małe okienko). :roll:
Awatar użytkownika
Daniel

Prophet5 pisze:
Daniel pisze:[...] zapachu... mialem taka fobie, ze wąchalem kasety - i o dziwo tasmy kazdej firmy pachnialy inaczej!
Miałem tak samo! Jako fetyszysta, ;-) uwielbiałem słodki zapach chromówki Maxell XLII-S, jeszcze tej czarnej wersji z dużym, przezroczystym okienkiem (potem zmienili na szarą i małe okienko). :roll:
A juz myslalem ze tylko mnie sie w glowie przewrocilo.
Maxelle z duzym okienkiem to kasety wrecz kultowe, zadna inna firma takich okienek nie robila :)
Za to BASFy mialy w srodku takie specjalne "skszydelka" ktore prowadzily tasmę.
Zwykle zelazowe BASFy nie byly zbyt pachnace, ale Chrome Maxima II, a szczegolnie serie limitowane La-Linea i Futura... to trzeba sprawdzic samemu ;) Wogole chromowki pachnialy bardziej ekskluzywnie.
Oczywiscie chyba nie musze chyba wspominac, ze producenta kasety poznawalem po zapachu ? :D
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Stara wersja Maxell XLII-S:

Obrazek

Miłośnikom starych kaset polecam zajrzeć. Choć szumiały, były magiczne:

http://www.gsi-cabrio.de/audio/index.htm

http://www.stereodisco.sk/tape.htm

http://tapedeck.org/
ODPOWIEDZ