X- Ten
- Peter
X- Ten
Moim zdaniem "X- Ten" jest najlepszą płytą Blue System. Zdaje sobie sprawę, ze nie wszystkim odpowiada takie tempo i to plastikowe brzmienie, ale ja je uwielbiam. Super kawałkami są "Dr. Mabuse", a także "Don't knock me out", "Does your mother really know?" oraz "Don't stop to dance". Podobają się mi troche latynoskie rytmy w "Crying games". Pozostałe kawałki są nieco słabsze ale nie odbiegają za bardzo od tych, które wymieniłem. Wreszcie na uwagę zasługuje cudna, najlepsza ballada Dietera "Goodnight Marielyn".
- Mateusz
- Adi
Jak kiedyś pojawiał się każdy nowy album Blue System to każdy był dla mnie zawsze SUPER ale teraz po latach patrząc z perspektywy mam już swoją gradację i ten przykładowy X-Ten jest u mnie pośrodku mojej własnej listy albumów. Jest to na pewno taki bardziej technowo - dance'owy album (różniący się od innych) i z niego najbardziej mi się podobają chyba ten osławiony "Dr Mabuse" i może jeszcze "Crying games". Ogólnie chyba na każdym z albumów mam swoje ulubione utwory niezależnie od tego, w jakim stopniu podoba mi sie płyta. Tak samo z albumami Modern Talking.
- Peter
-
piciasty
Przyznam ze album X-Ten pokazal wtedy Bohlena w zupelnie innym swietle troche jakby zainspirowany DJem BOBO .Bardzo mi wtedy przypominal jego brzmienie za ktorym podazali 2 BOTHERS , LA BOUCHE , CAPELLA, czy CULTURE BEAT albo MASTERBOY .BOHLEN udowodnil ze mimo uplywu lat potrafi dotrzymac kroku konkurencji ktora przeciez nie spala. DR MABUSE to jeden z lepszych singli chocby dlatego ze umieszczono na nim 6 wersji tego kawalka i kazdy mogl sobie wybrac te odpowiednia. Z regoly single BLUE SYSTEM byly raczej skape.
- punky linsky
Pamiętam, jak dziś, moje zaskoczenie po pierwszym przesłuchaniu tego albumu. Wtedy albumy BS poznawałem już na bieżąco, tzn tuż po premierze. Była końcówka 94 roku, tego samego w którym wyszedł "21st Century". Właściwie doznałem szoku. O ile Dr. Mabuse przysporzył mnie o ciarki ( szkoda że wersje z singla nie mają tego fantastycznego brzmienia...) tak If Theres A God In Heaven a tym bardziej How Will I Know nie mogłem ścierpieć. To jedne z tych kawałków do których najdłużej się przekonywałem, biorąc pod uwagę całą dyskografię BS i MT ( obok I Like Your Sexy Body, Ballerina Girl albo Blinded By Your Love ). Do dziś mam mieszane uczucia co do tych kawałków ale bywają dni, że ich posłucham. Goodnight Marielyn nie jest najlepszą balladą Dietera i zaskakuje po tak syntetycznym do granic początku. Don't Knock Me Out to jakby stary dobry Dieter - tak to wtedy odebrałem. You'll Be My Hero powaliło mnie na kolana - jest lepsze niż Dr. Mabuse, fantastyczne. Od tajemniczego dźwięku z początku, przez hipnotyczne zwrotki aż po typowe dla Bohlena, dwuczęściowe refreny - miodzio! Does Your Mother Really Know to kolejny kawałek w którym odczuwam starego dobrego Bohlena pod płaszczykiem pseudo-trance'owego stylu, ale na plus dla Dietera. When You Are Lonely to na tej płycie coś jak Blackbird na Universe - totalne nieporozumienie. Utwór jest bardzo dobry ale w tym zestawie brzmi jak przypadek z innej sesji. Do dziś nie rozumiem takiego posunięcia - różnorodność nie musi oznaczać skakania na drugi biegun muzyczny. The Earth Will Move - od pierwszego przesłuchania pokochałem zwrotki - znów hipnotyczny nastrój, i świetny efekt nałożony na wokal. Refreny już mniej mi się podobają, ale piosenki nigdy nie pomijałem. Don't Stop To Dance był przez długi czas moim ulubionym kawałkiem z tego albumu, dziś ma mocną pozycję na podium, uwielbiam go!! Crying Game - zaskoczenie z powodu braku drugiej zwrotki, i ogólnie uważam że ten kawałek byłbym wręcz idealnym zakończeniem gdyby istaniała w nim sama muzyka, a wokal został zastapiony dodatkową partią instrumentalną.
Ogólnie album dobry, momentami bardzo dobry z naciskiem na bardzo. Jednak z perspektywy czasu zawsze będzie on mi sie kojarzył jako pierwszy z tych, na ktorych Dieter swoje pomysły zaczął realizować w "obcy" sposób. To wtedy określenie "brzmienie Bohlena" straciło wartość. To wtedy brzmienie to przestało być niepowtarzalne..
Ogólnie album dobry, momentami bardzo dobry z naciskiem na bardzo. Jednak z perspektywy czasu zawsze będzie on mi sie kojarzył jako pierwszy z tych, na ktorych Dieter swoje pomysły zaczął realizować w "obcy" sposób. To wtedy określenie "brzmienie Bohlena" straciło wartość. To wtedy brzmienie to przestało być niepowtarzalne..
think for yourself - question authority
- Peter
-
riccardo1989
- Kudlaty
Re: X- Ten
plastik, plastik i plastik. I to nie opinia a szczery fakt. Ale ja kocham ten plastik. X-Ten to jeden z moich ulubionych albumów BS, choć inna sprawa, ze tych ulubionych albumów za duzo nie mam
bo poza X- Ten to jeszcze Body To Body od czasu do czasu posłucham.
I need a woman. A woman to run to.
Someone who cares in the night.
Someone who cares in the night.
- Peter
Ja też uwielbiam to brzmienie. Ten to dla mnie najlepsza płyta BS po Walking on the rainbow i Body Heat.Kudlaty pisze:Ale ja kocham ten plastik. X-Ten to jeden z moich ulubionych albumów BS
- Peter
Nie wiem czy zauważyliście, ale X-Ten nawet dzisiaj nie brzmi archaicznie 
- Gasolina91
Mi z X - ten podobają się: Goodnight Marlein, You'll Be Me Hero!! i sympatyczna ballada When You Are Lonley...dośc czesto ona u mnie leci jak puszczam BS
Point Of No Return
- MichałT
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Peter
Dr Mabuse - bardzo dobra piosenka, z chwytliwym refrenem i z dobrym teledyskiem. Szkoda, ze to jedyny singiel.
If there is a god in heaven - trochę słabszy utwór, choć ciągle udany, wolniejsze tempo niż w poprzednim ale może być.
How will I know - fajna aranżacja, ciekawy utwór.
Goodnight Marielin- cudowny utwór, chyba najładniejsza ballada Dietera, nadaje się na singiel. Najlepsza na płycie.
Don't knock me out - rewelacyjny utwór w middle tempie z dobrym tekstem. Zgadzam się, że to utwór typowy dla Dietera.
You'll be my hero - trochę słabszy, za dużo tam żeńskiego wokalu.
Does your mother really know - bardzo dobry utwór, niezbyt mocny beat, bardzo fajny tekst.
- bardzo fajny utwór w dość szybkim tempie.
When you are lonely - początkowo do mnie nie trafiał, z czasem go polubiłem.
The earth will move - bardzo dobry utwór w szybkim tempie.
Don't stop to dance - rewelacyjny utwór, podobny do poprzedniego, nadawałby się na singla.
Cryin' game - wspaniale zaarnażowany utwór w szybki tempie, trochę tylko nie proporcjonalna długość zwrotek, ale i tak jest super.
If there is a god in heaven - trochę słabszy utwór, choć ciągle udany, wolniejsze tempo niż w poprzednim ale może być.
How will I know - fajna aranżacja, ciekawy utwór.
Goodnight Marielin- cudowny utwór, chyba najładniejsza ballada Dietera, nadaje się na singiel. Najlepsza na płycie.
Don't knock me out - rewelacyjny utwór w middle tempie z dobrym tekstem. Zgadzam się, że to utwór typowy dla Dietera.
You'll be my hero - trochę słabszy, za dużo tam żeńskiego wokalu.
Does your mother really know - bardzo dobry utwór, niezbyt mocny beat, bardzo fajny tekst.
- bardzo fajny utwór w dość szybkim tempie.
When you are lonely - początkowo do mnie nie trafiał, z czasem go polubiłem.
The earth will move - bardzo dobry utwór w szybkim tempie.
Don't stop to dance - rewelacyjny utwór, podobny do poprzedniego, nadawałby się na singla.
Cryin' game - wspaniale zaarnażowany utwór w szybki tempie, trochę tylko nie proporcjonalna długość zwrotek, ale i tak jest super.