SIB i C.C. Catch?

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

SIB i C.C. Catch?

Post autor: Pioetrek »

Jako, że w księdze gości na stronie moderntalking.aplus.pl pojawiło się pytanie czy w piosenkach C.C. Catch wokalnie udzielali się panowie Systemsi, na co ArCrack już kolejny raz udziela odpowiedzi potwierdzającej chciałem się zapytać - czy jest coś co potwierdza to twierdzenie. W oficjalnej biografii Systemsi Caro nie wymienili (ale nie tylko jej więc to można wytłumaczyć). C.C. Catch nie występuje również w dziale Music-Referenzen na stronie Rolfa Kohlera - a jest tam np. MT, Blue System, Roger Whitthaker, Juliane Werding, Junge Hanseaten - wydawałoby się, że powinno się tam znaleźć też miejsce dla Caro.
Wg mnie może to świadczyć o tym, że:
1 - u Caro udzielał się tylko Scholz
2 - u Caro udzielał się Birger Corleis
3 - u Caro wysokie chórki śpiewał sam Dieter, niskie wspomaganie Tony Harrison (czyli Captain Hollywood)-był tam jeszcze jakiś TT Frech ale na razie nic na jego temat nie znalkazłem.
4 - kombinacje poprzednich odpowiedzi zależnie od albumu

Osobiście mam takie wrażenie, że barwa wysokich chórków jest inna u C.C. Catch a inna w MT. Może to być wynikiem tego, że np. w MT chórki zwielokrotniano dla lepszego efektu a u C.C. brzmią bardziej surowo.
Ja obstaję przy wersji trzeciej lub czwartej :D

Pozdrawiam

Piotrek

PS: W sumie to chyba nie trafiłem z działami. Chyba powinno być w Muzyce Bohlena jednak albo jeszcze gdzieś indziej...
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Zacznijmy od działu - moim zdaniem pasuje tutaj.

Co do barwy chórków - Dieter w Nichts als die Wahrheit pisze, że dla samego tylko MT miał przygotowanych około 200 ich konfiguracji (co fajnie słychać w "Let's Talk About Love"). Poza tym muszą pasować do głównego wokalu, więc ich inna barwa u CC i MT dziwić nie powinna. Bardzo możliwe, że w tej piosence był sam Scholz, w tej Corleis, a w jeszcze innej wszyscy naraz. Tak czy inaczej - jestem pewien że tam byli bo bezsensowne byłoby zatrudnianie przez Dietera na jej płyty innych ludzi, którzy potrafili zaśpiewać tak samo.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

W jaki sposób w takim razie wytłumaczyć brak nawiązania do współpracy z C.C. Catch na stronie Systemsów. Przecież jej osiągnięcia na listach były chyba zbliżone do sukcesów Blue Systemu.
ak czy inaczej - jestem pewien że tam byli bo bezsensowne byłoby zatrudnianie przez Dietera na jej płyty innych ludzi, którzy potrafili zaśpiewać tak samo.
Gdyby zaśpiewał sam Dieter oszczędziłby kilkaset marek kosztów.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Pioetrek pisze:W jaki sposób w takim razie wytłumaczyć brak nawiązania do współpracy z C.C. Catch na stronie Systemsów. Przecież jej osiągnięcia na listach były chyba zbliżone do sukcesów Blue Systemu.
Ale oni nazywają sie Systems In Blue a nie Catch C ;)
Pioetrek pisze:
ak czy inaczej - jestem pewien że tam byli bo bezsensowne byłoby zatrudnianie przez Dietera na jej płyty innych ludzi, którzy potrafili zaśpiewać tak samo.
Gdyby zaśpiewał sam Dieter oszczędziłby kilkaset marek kosztów.
Tylko, że Dietere chyba ze swoim wokalem nie mógłby jednak uzyskać takiego efektu :)

Zresztą - wyślę im maila z pytaniem o to, może będzie im się chciało odpisać.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Odnośnie wysyłania maili mały offtopic: na Majorce powstaje tribute album Elvisa a potem płyta nowej rock-grupy Chika, nic o Dieterze niestety.
Ale oni nazywają sie Systems In Blue a nie Catch C
Ale to przynajmniej Rolf Kohler powinien na swojej stronce ją umieścić - http://www.hammermusic.de/referenzen.html .
Dieter w tamtym czasie uwagę skupiał głównie na MT, więc chyba na mniej znaczącym projekcie mógł sobie pozwolić na eksperymenty ze swoim głosem. I jeszcze jedno. Te wysokie chórki na płytkach Caro są raczej ozdobnikami (krótkie są znaczy się) a w MT są to pełnoprawne fragmenty refrenów. Być może wynikało to z charakteru piosenek ale też mogło wynikać z możliwości głosowych wokalisty (np.Dietera). A skoro Dieter potrafi zaintonować wysokie Geronimo's Cadillac przypuszczam, że może krzyknąć ...Stay... albo ...in my car... Ale może znajdzie się jakiś namacalny dowód, że jestem w błędzie :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

No, namacalny dowód (lub zaprzeczenie) może leżeć właśnie w sklepach. Mam na myśli 7 wersji karaoke piosenek Caro na "The 80's Album". Zamierzam sobie kupić to wydawnictwo i dokładnie przysłuchać się tym chórkom :)
Pioetrek pisze:Odnośnie wysyłania maili mały offtopic: na Majorce powstaje tribute album Elvisa a potem płyta nowej rock-grupy Chika, nic o Dieterze niestety.
Szcześciarz, mi na żadnego maila jeszcze nie odpisali ;)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Szcześciarz, mi na żadnego maila jeszcze nie odpisali
Przycisnąłem ich do muru. :D A tak serio - zapytałem czemu jeszcze na stronie kamery nie działają i już po godzinie (rzecz się miała między 1.25-2.25 w nocy!!!) dostałem odpowiedź, że:
...We are very busy at the moment (we are producing an Elvis tribute Album and a new rock band called “Chika” to be released the beginning of next year), thus we had not time to update the web: that’s why we erased it from the server (we guess you’re linked to a sub-page)...
Niestety, nie odpowiedzieli na drugie pytanie o grupę London Boys.

Pozdrawiam

Piotrek

PS: http://www.fan.pl/shopping/pe.php?id=815438 czy gdybym zamówił tę płytkę to byłyby tam też wersje karaoke?
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

No wydaje mi się, że nie ma dwóch wydań tego zestawu, tylko po prostu nie zaktualizowali jeszcze tracklisty na Fanie. Najlepiej chyba wysłać maila z pytaniem o to bezpośrednio do nich, ponoć zawsze odpisują.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Najlepiej chyba wysłać maila z pytaniem o to bezpośrednio do nich, ponoć zawsze odpisują.
Zgodnie z zaleceniem wysłałem maila. Mam tylko nadzieję, że nie będzie tam mowy o trzaskach w piosenkach jak te opisane odnośnie poprzedniego - Pop-Titanowego wydawnictwa Edela

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Fan.pl w mailu potwierdził trzypłytowość wydania (jest już aktualizacja na stronie). Cena ma pozostać nie zmieniona. To tak gdyby ktoś był zainteresowany. Ja jestem. :D

Pozdrawiam

Piotrek
Przemo

SiB i C.C.Catch?

Post autor: Przemo »

A co powiedzielibyścia na "połączenie sił" panny Muller i Systemsów? Ja bym się chyba ucieszył. Ostatnio udało mi się zdobyć "Summer Night in Moscow" Patty Ryan /SiB i brzmi to nawet fajnie. Chociaż wokalnie Patty do C.C. się nie umywa. Może i takie połączenie wyszło by na zdrowie samej C.C.Catch, bo jej ostatnie dokonania artystyczne raczej do słuchania średnio się nadają, a zachwyt wywołują jedynie u autora jej strony internetowej.
Przemo
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Być może jestem w błędzie ale gdzieś chyba czytałem, że autorem jej strony oficjalnej jest jej brat. :D
Ja nie miałbym nic przeciwko połączeniu sił Caro i Systemsów. Ale dobrze byłoby gdyby ktoś inny zajął się kompozycją i produkcją takiego projektu.

Pozdrawiam

Piotrek
Przemo

Post autor: Przemo »

Pioetrek pisze:Być może jestem w błędzie ale gdzieś chyba czytałem, że autorem jej strony oficjalnej jest jej brat
No tak, to wszystko wyjaśnia... :D ÂŁadunek uwielbienia i wazeliny, jaki wylewa się tam z monitora jest nie do dźwignięcia.

Pozdrawiam.
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Odpisali :)

yes SIB took a part of all the Bohlen productions from 1984-2000.
No to chyba już jasne :)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Jestem zaskoczony ale czy można im wierzyć :D Ale tak serio to...jestem zaskoczony :!:

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Peter

Re: SIB i C.C. Catch?

Post autor: Peter »

Pioetrek pisze:u Caro wysokie chórki śpiewał sam Dieter
Ta wersja odpada wystarczy posłuchać demo do You can win if you want by się przekonać jak świetnie w chórkach śpiewa Bohlen. :wink:
ODPOWIEDZ