Ulubione piosenki świąteczne

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
MichałT

Ulubione piosenki świąteczne

Post autor: MichałT »

Takiego tematu chyba jeszcze nie było (nie znalazłem go), więc go zakładam.
W związku ze zbliżającym się Świętami Bożego Narodzenia, propunuję abyśmy wypisali tutaj swoje ulubione piosenki świąteczne. Jeśli chcecie, możecie wymieniać je w kolejności od ulubionej (mile widziane uzasadnianie :) )
Jako, że zakładam temat, wypadało by mi się od razu wypowiedzieć :wink:
Oto moje typy (kolejność przypadkowa):

WHAM! - Last Christmas piękna, a właściwie cudna melodia, obłędny początek (wejście perkusji) no i głos George'a 8)
Obrazek

Chris Rea - Driving Home For Christmas za niesamowity klimat i głos Chrisa
Obrazek

Modern Talking - It's Christmas po prostu za całość :wink: 8)
Obrazek

Mógłbym wymienić jeszcze multum innych piosenek (np. All I Want For Christmas Is You, Merry Christmas Everyone itp.) ale to jest taka moja czołówka :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Re: Ulubione piosenki świąteczne

Post autor: Dr Mabuse »

A ja jestem za uwolnieniem listopada od Świąt, dlatego wypowiem sie za...jakiś miesiąc :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Dr Mabuse pisze:A ja jestem za uwolnieniem listopada od Świąt
W sumie ja też. Ta świąteczna gorączka rozpoczyna się już na początku listopada (szkoda, że nie w lipcu :wink: ). Sam jej nie lubię :twisted: jednak rozpocząłem ten temat dziś........ bo coś mnie naszło i nie chciało zejść :twisted: :wink:
A na poważnie chodzi tylko o bardzo miłe dla ucha brzmienie świątecznych piosnek :)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

ArCrack pisze:piosenki im poświęcone (świętom), które w większości brzmią niemal tak samo.
Poniekąd trochę tak jest ale to już taki chyba światowy trend świąteczny. Znaczy podobne są do siebie utworki popowe ale można spotkać inne wolniejsze kawałki, które są oryginane, np. Georga Michaela, Johna Bon Jovi i inne starsze, jak np. Clifa Richarda "Mistletoe And Wine". Myślę też, że utworki wymienione przez Michała też można zaliczyć do udanych i takich charakterystycznych.
Dla tych, którzy chcieliby sobie posłuchać naprawdę fajnych zróżnicowanych piosenek o tematyce świątecznej. :wink: Właśnie w tej stacji odkryłem wiele fajnych kompozycji niestandardowych i takich, które dopiero poznałem.
http://87.117.200.136:10002
Zapewne "It's christmas" jest sztandarowym hymnem świątecznym Modern Talking. :)
ArCrack pisze:strasznie wkurza mnie ich (świąt) powszechne rozpoczynanie ponad miesiąc naprzód
Znak czasów niestety i do tego choinki i inne ozdóbki w marketach niemalże zaraz po 1-wszym listopada. <bezradny> A w jednym ze szczecińskich marketów spotkałem znicze koło bombek choinkowych <pokręcony> . NIe mam co prawda nic przeciwko specjalnym, ozdobnym zniczom jednak te, które stały wyglądały jeszcze na te 1-listopadowe, które im nie zeszły. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
marian123

Post autor: marian123 »

Oczywiście jak święta to tylko utwór WHAM! - Last Christmas , poprostu jest symbolem Świąt.Natomiast utwór MT Give Me Peace On Earth niema tego czegoś tego uroku Świąt.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Adi pisze:NIe mam co prawda nic przeciwko specjalnym, ozdobnym zniczom jednak te, które stały wyglądały jeszcze na te 1-listopadowe, które im nie zeszły. :wink:
:lol: :lol: :lol: Znicze na święta, toż to nie tam impreza.
Adi pisze:Clifa Richarda "Mistletoe And Wine".
O ten jest jednym z moich ulubionych. Dla mnie jednak #1 jest bezdyskusyjnie All I want for Xmas Mariah Carey. Lubię też Christmas Lullaby TA, It's Christmas MT i Last Christmas WHAM!
marian123 pisze:.Natomiast utwór MT Give Me Peace On Earth niema tego czegoś tego uroku Świąt.
A niby czemu miałby go mieć, słyszałeś jego słowa, gdzie tu mowa o Świętach?
alunia13

Post autor: alunia13 »

Jak dla mnie to czołówka wygląda tak:
Cliff Richard - "Mistletoe And Wine"
Modern Talking - It's Christmas
Wham! - Last Christmas
:D

Dzisiaj w Złotych Przebojach już słyszałam świąteczna piosenkę <pokręcony> tylko nie pamiętam jaki miała tytuł.
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Peter pisze:Znicze na święta, toż to nie tam impreza.
No nie mów tak. Znaczy w zasadzie masz rację ale jest wielu ludzi, którzy również na święta chodzą na groby swoich bliskich i chętnie kupią takiego znicza w klimatach świątecznych aby zanieść go na grób bliskiej osoby, zwłaszcza kiedy bliska osoba zmarła niedawno. A wiadomo, akurat te święta to taki szczególny czas, podczas których nie chodzi jedynie o wymiar religijny, bo z tym różnie bywa, jedni wierzący tak inni inaczej a trzeci wcale . Polacy ściągają zza granicy choćby po to aby spotkać się ze sobą przynajmniej 2 razy do roku, jesli ktoś nie może częściej. (Sorki za mały off-topic).
No a apropo listy świątecznych przebojów poruszonej przez Alunię to u mnie obecnie byłoby tak:
1. Modern Talking - "It's christmas"
2. Cliff Richard - "Mistletoe And Wine"
3. Wham! - "Last Christmas"
4. Thomas Anders - "Christmas Lullaby"
5. Mariah Carey - "All I want for christmas"
6. Chris Rea - driving home for christmas
7. Harry Connick, Jr. - "when my heart finds christmas"
8. Jello - "Jingle bells"
9. Dean Martin - "Ill Be Home for Christmas"
10. Mel Smith - "Rocking Around The Christmas Tree"
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuba.K.

Post autor: Kuba.K. »

Autor tego postu (MichałT) wymienił prawie wszystkie piękne świąteczne piosenki. Piszę prawie ponieważ nikt nie wymienił tej piosenki w czołuwce a jest ona przepiękna, nosi ona tytuł:

Obrazek
http://pl.youtube.com/watch?v=iF86nM8g8Jw
I nie trzeba już niczego tłumaczyć :wink:

Pozdrawiam:
Kuba.K
Ostatnio zmieniony sob lis 22, 2008 19:50 przez Kuba.K., łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyka to sens całego życia, muzyka to wspaniałe uczucia
które nie są do opisania, lecz do wyśpiewania...
alunia13

O rany!!!!!!!!! Jak ja mogłam o nim zapomniec!!!! :cry:
Masz rację ta piosenka jest cudna!!!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Wszyscy zapomnieliście o tej piosence:
Mariah Carey - Christmas (Baby please come home)
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Michał, "Last Christmas" Wham, zgadzam się z Tobą że to chyba najlepszy w historii numer świąteczny. W dodatku okraszony fantastycznym "śniegowo-świątecznym" teledyskiem. Ten utwór jest jak choinka - nie może go zabraknąć na Święta.
Co jeszcze bym wyróżnił - "It's Christmas" MT - komentarz raczej zbyteczny. "Christmas Time" - niestety, nie znam wykonawcy, ale ten kawałek bardzo mi się podoba - może to Cliff Richard był ? :?:
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Mimo iż "It's Christmas" jest piosenką typowo na święta, to jednak wydany na Boże Narodzenie '86 "Give Me Peace On Earth" był właśnie promowany jako świąteczny kawałek (te dzwoneczki w piosence...). Pamiętam, iż większość stacji radiowych, właśnie w okresie świątecznym 86 roku, dość często puszczało tą piosenkę. Niestety, największą przykrość związaną z tą właśnie piosenką, przeżyłem gdy podczas ogromnej Gali "Peter's Pop Show" Modern Talking wpierw zaśpiewał "Geronimo's Cadillac" a następnie "Give Me Peace On Earth" - i z chwilą gdy ucichły kończące piosenkę dzwoneczki, kilka tysięcy widzów, zgromadzonych w ogromnej hali, poprostu wybuczeli i wygwizdali Modern Talking...
MODERN TALKING FOREVER!!!
alunia13

Didi&Thomas pisze:"Christmas Time" - niestety, nie znam wykonawcy, ale ten kawałek bardzo mi się podoba - może to Cliff Richard był ? :?:
Tak to Cliff :D Tytuł brzmi : Mistletoe And Wine
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

W Anglii klimat "świąteczny" zaczyna się już niestety w okolicach początku października.
Nie napisaliście jeszcze o jednym utworze, który jest jednym z moich ulubionych:
Frankie Goes to Hollywood - "Power Of Love"
http://uk.youtube.com/watch?v=ShN8UIk5-mw
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
alunia13

No i kurcze zapomnielismy o wspaniałym Bryan'ie Admas'ie i jego Christmas Time!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ