Mariah Carey

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Peter

Mariah Carey

Post autor: Peter »

Co myślicie o tej wspaniałej wokalistce?
Dla mnie jest jedną z najlepszych wokalistek na świecie, o wspaniałym 5 oktawowym głosie. I do tego super wygląda:
Obrazek
Podoba mi się większość jej utworów, a szczególnie: Hero, Vision of love, Butterfly, honey, Without you, Always be my baby, My all, Daydreamer, I still belive, reflections, Against all odds, Touch my body i parę innych jak Np: We belong together.
Ostatnio zmieniony pt lis 21, 2008 22:15 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Mariah Carey

Post autor: Gasolina91 »

Pewnie nie raz słyszałam jej piosenki ale bliżej nie znam jej utworów....ale ładna jest :D
Point Of No Return
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Mariah ma rzeczywiście świetną, pięciooktawową (oktanowa, to wydaje mi się, że jest benzyna) skalę głosu, ale niestety z przykrością muszę stwierdzić, że jej ostatnie utwory nie w pełni uwypuklają tą skalę i barwę głosu. Chyba najbardziej w jej wykonaniu podobają mi się Without You i All I Want For Christmas Is You, ponieważ są bardzo melodyjne i w powiązaniu z głosem Marii, tworzą bardzo chwytliwy "duet". Pozostałe są w większości utrzymane w stylu, którego nie lubię, bo aranżacja jest tam słowem nieznanym. Melodie są zbyt monotonne i nie mogę tam uchwycić gdzie jest zwrotka, a gdzie refren, w tradycyjnym tego słowa znaczeniu.
Myślę, że nie mam co pisać regułki "szanuję Twoje zdanie", bo choć to prawda (co może nawet po treści mojego postu nie wynika), to i tak większość uzna to za pusty frazes, oznaczający mniej więcej tyle samo co "mam Cię w d...." (jak już ktoś wcześniej napisał).

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Fajnie spiewala za czasow albumu Vision Of Love.
Potem zaczela "zadawac sie z czarnuchami" i taka tez muzyke wykonywala (zdecydowanie nie dla mnie).
A jej wyglad to operacje plastyczne (cycki i nie tylko) + ogromna praca makijarzystow, wizażystów i stylistow.
Gdzies na necie widzialem jej foty tez makijarzu i wygladala jak dziewucha, ktora ma downa (wyraz twarzy debila).
No coz... czego nie robi TV i sphotoshopowane zdjecia w pismach.
Awatar użytkownika
Peter

Gasolina91 pisze:Pewnie nie raz słyszałam jej piosenki ale bliżej nie znam jej utworów..
To posłuchaj tego:
http://www.youtube.com/watch?v=Au8sFAk2O_8
Cudo.
Awatar użytkownika
MichałT

Daniel pisze:Potem zaczela "zadawac sie z czarnuchami" i taka tez muzyke wykonywala (zdecydowanie nie dla mnie).
Dla mnie też zdecydowanie nie, bo jest w niej pełno takich "murzyńskich wstawek". Muszę teraz ugryźć się mocno w język i stwierdzić, że obaj (Ty Danielu i ja) możemy tymi określeniami podpaść Panu Administratorowi, który akurat w tej sprawie jest bardzo wyczulony.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

MichałT pisze:bo jest w niej pełno takich "murzyńskich wstawek". Muszę teraz ugryźć się mocno w język i stwierdzić
Wielki Fan MichałT
Stwierdzilem, ze wypowiedz "bez cenzury" bedzie lepiej obrazowala cala sytuacje :)
Awatar użytkownika
Peter

Daniel pisze:Potem zaczela "zadawac sie z czarnuchami" i taka tez muzyke wykonywala (zdecydowanie nie dla mnie).
Równie dobrze tak można by powiedzieć o Bad Boys Blue. Ta muzyka zdecydowanie nie jest nie dla mnie.
MichałT pisze:Dla mnie też zdecydowanie nie, bo jest w niej pełno takich "murzyńskich wstawek".
Gdzie Ty słyszysz w Dreamlover jakieś murzyńskie wstawki? Prędzej usłyszysz je w BBB. Akurat Dreamlover to utwór cudownie zaaranżowany o wspaniałej, słodkiej melodii, z pięknym wokalem Mariah.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Gdzie Ty słyszysz w Dreamlover jakieś murzyńskie wstawki?
Wg mnie cała piosenka jest w stylu "murzyńskich rytmów". Bardzo dobrze jest to widoczne np. od 0.28 - 0.48 tutaj :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=Au8sFAk2O_8.
Nie podoba mi się po prostu ornamentyka wokalna w tym stylu <bezradny>
Peter pisze:Akurat Dreamlover to utwór cudownie zaaranżowany o wspaniałej, słodkiej melodii, z pięknym wokalem Mariah.
Szczerze mówiąc, ostatnie co bym powiedział o tym utworze, to to, że ma on cudowną aranżację. Takich utworów jak ten jest dzisiaj pełno, a ja wciąż utrzymuję, że Mariah i jej głos marnują się w takich piosenkach jak ta.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

A może uważasz, ze tez przy takich utworach Mariah marnuje swój talent:
http://www.youtube.com/watch?v=4SvA90J-YqM
MichałT pisze:Szczerze mówiąc, ostatnie co bym powiedział o tym utworze, to to, że ma on cudowną aranżację. Takich utworów jak ten jest dzisiaj pełno,
Utworów w tym stylu jest pełno, bo to trendy styl, a ten się pozytywnie wyróżnia tym, ze jest bardzo pogodny i ma słodką melodię.
Równie dobrze mógłbyś powiedzieć o jakimkolwiek utworze MT, ze tego jest pełno, bo przecież od MT rżną BBB, SIB, Talking System, Ashley, Moving Heroes. Choć BBB zostawiam, bo ja ich nie słucham głównie ze względu na tego murzyna. Pozostałych też ale już z innych względów.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:A może uważasz, ze tez przy takich utworach Mariah marnuje swój talent:
http://www.youtube.com/watch?v=4SvA90J-YqM
Dla mnie ta piosenka, to jest jedna wielka murzyńska wstawka. Czy nie słyszysz w niej "oooo" uuuhuuuhuuuu" "uuuuuu" i.t.p :?: Jest kompletnie nie w moim typie i uważam, że w tej smętnej kompozycji Mariah strasznie się marnuje...
Chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestię, a mianowicie chodzi mi o tzw. ruch sceniczny. Na teledysku do "My All" Mariah po prostu wygląda jak by jej było wszystko jedno i jak by miała już umierać. Wiem, że piosenka jest wolna, ale ruchy mogły by być inne - bardziej ożywione.
Nie czuję tu ani wyraźnych zwrotek ani tym bardziej refrenu, a linia melodyczna jest strasznie spłaszczona, że nie wspomnę o podkładzie muzycznym.
Jeszcze jedno: mam nieodparte wrażenie, że w tego typu muzyce, wokaliści i wokalistki mają strasznie smutne wyrazy twarzy. Nie wiem czym to jest spowodowane, być może małą gażą, bo przydało by się oczywiście jeszcze więcej i więcej i więcej.....
Spójrz :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=GuGgWRyhPsI, Ringo Starr tutaj wręcz tańczy - i to przy perkusji :!: Spójrz na ich twarze, oni się cieszą, że śpiewają, że sprawia im to ogromną frajdę, a pieniądzie są, tyle, że gdzieś na szarym końcu...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Ta piosenka jest jedna ze wspanialszych w jej karierze, nie ma tam żadnych murzyńskich wstawek, bo nie wiem czy zdążyłeś zauważyć ale ona jest.biała. Jak tak bardzo wszędzie się doszukujesz murzyńskich wstawek i murzyńskiej muzyki to czemu ich nie widzisz u Barry'ego White'a który wbrew nazwisku biały nie jest. I ta jego murzyńska Muzyka :arrow: You sexy thing jest tego genialnym przykładem. Dawno nie słyszałem czegoś równie żenująco słabego. Totalna kpina z muzyki rozrywkowej, smętny aranż i zero pogody ducha Barry'ego w tym utworze i jeszcze te murzyńskie pojękiwania...."oooo' You sexy thing....uuuu.
Żałosne.....
Dla mnie to nic innego jak kicz.
MichałT pisze:uważam, że w tej smętnej kompozycji Mariah strasznie się marnuje...
Właśnie, że do niej idealnie pasuje taka melodia, taki wspaniały nastrojowy klimat, marnuje swój talent nie zawsze fortunnie dobierając artystów feat. jak JayZ. tam masz trochę murzyńskich wstawek, Ale Mariah ma w karierze tyle wspaniałych utworów, ze kilka słabszych nie przesłania jej statusu super gwiazdy.
Ostatnio zmieniony sob lis 22, 2008 23:34 przez Peter, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Daja

Post autor: Daja »

Dla mnie Mariah jest świetną artystką. Nie potrafię pojąć dlaczego skojarzyłeś jej piosenkę do wielkiej murzyńskiej wstawki. MichaleT czepiasz się ruchu scenicznego Mariah, poprostu ona ma taki swój styl, widocznie jest on bardzo dobry bo nikt wcześniej tego nie zauważył. Każdy inaczej czuje muzykę. Ja osobiscie nie lubię Barry'ego White'a. Płytka jest ta jego murzyńska muzyka...
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Podobają mi się niektóre jej kawałki. Ale intelektem nie grzeszy: "Zazdroszczę dzieciom w Etiopii, dlatego, że są takie chude"
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Ta piosenka jest jedna ze wspanialszych w jej karierze, nie ma tam żadnych murzyńskich wstawek, bo nie wiem czy zdążyłeś zauważyć ale ona jest.biała.
Naprawdę Ona jest biała :?: Kurczę....
A tak na serio, to to, że ktoś jest murzynem, nie musi oznaczać, że od razu ma pełno "murzyńskich wstawek" w swojej muzyce i odwrotnie. Nie wiem czemu Mariah wprowadza do swojej muzyki te wstawki, psują one wszystkie jej piosenki i są koszmarnie infantylne. Ali Campbell z UB40 nie jest murzynem, a śpiewa reggae niczym rodowity jamajczyk, tak, że kolor skóry wokalisty może niektórych "fachowców" od muzyki, bardzo zdziwić i rozczarować ich wyobraźnię.
UB40 "Kingston Town"
Peter pisze:Jak tak bardzo wszędzie się doszukujesz murzyńskich wstawek i murzyńskiej muzyki to czemu ich nie widzisz u Barry'ego White'a
Ja nie widzę tego co nie istnieje..... a Ty Peterze :?:
Peter pisze:You sexy thing jest tego genialnym przykładem. Dawno nie słyszałem czegoś równie żenująco słabego. Totalna kpina z muzyki rozrywkowej, smętny aranż i zero pogody ducha Barry'ego w tym utworze i jeszcze te murzyńskie pojękiwania...."oooo' You sexy thing....uuuu.
Żałosne.....
Dla mnie to nic innego jak kicz.
Żałosna to jest niestety Twoja znajomość muzyki. You Sexy Thing śpiewa zespół Hot Chocolate z Errolem Brownem na wokalu :!: Nawet Dieter produkował dla niego utwory, więc chyba powinienieś znać jego głos.
Żałosne jest także to:
http://pl.youtube.com/watch?v=tp3cpQ2Uwmk
http://pl.youtube.com/watch?v=ApkC64rt1 ... re=related
Kto to wogóle pisał :?: :!: Pewnie jacyś wyjątkowi znawcy i krytycy muzyczni...
http://uk.youtube.com/watch?v=jHN6YXD6E98 - Czy ten wokalista to według Ciebie Barry White :?:
Daja pisze:MichaleT czepiasz się ruchu scenicznego Mariah
Robienie ręką kółek na wodzie nazywasz ruchem scenicznym :?:
Daja pisze:Ja osobiscie nie lubię Barry'ego White'a. Płytka jest ta jego murzyńska muzyka...
A może Ty Dajo myślisz, że Barry White to taki czarny jak smoła murzyn, który dopiero co wyszedł z buszu i gra na takim wielkim bębnie i śpiewa "uga, buga, uga, buga" :?:
A tak szczerze, to mam wrażenie, że nawet go nie słuchałaś, albo trafiłaś na jakiś jego słabszy utwór, wysłuchałaś kilka sekund, wyszłaś z YouTube i napisałaś, że gra on "płytką murzyńską muzykę". Radził bym Ci się najpierw trochę bardziej zapoznać z największymi hitami tego pana, wysłuchać ich, a następnie się wypowiedzieć.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS YouTube czasami wprowadza w błąd niektórych słuchaczy. Trzeba być więc bardziej krytycznym do różnych środków masowego przekazu.
PS 2 Gdzie Peterze słuchałeś piosenki You Sexy Thing w wykonaniu Barry'ego White'a :?:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

MichałT pisze:A tak na serio, to to, że ktoś jest murzynem, nie musi oznaczać, że od razu ma pełno "murzyńskich wstawek" w swojej muzyce i odwrotnie. Nie wiem czemu Mariah wprowadza do swojej muzyki te wstawki, psują one wszystkie jej piosenki i są koszmarnie infantylne. Ali Campbell z UB40 nie jest murzynem, a śpiewa reggae niczym rodowity jamajczyk, tak, że kolor skóry wokalisty może niektórych "fachowców" od muzyki, bardzo zdziwić i rozczarować ich wyobraźnię.
UB40 "Kingston Town"
Tu już robisz offtopic. :wink:
MichałT pisze: Robienie ręką kółek na wodzie nazywasz ruchem scenicznym
Moim zdaniem Mariah się świetnie zaprezentowała w tym teledysku, zaprezentowała swoją piękną sylwetkę. Zresztą każdy teledysk Mariah jest wspaniały. Mi się podoba bardzo "Butterfly"
A poza tym Mariah to bardzo utytułowana artystka sprzedała ponad 100 mln płyt na świecie. I zdobyła wiele nagród. O to lista jej nagród:
* American Heroes Award (2003, 2005)
* American Music Award (1991, 1992, 2 x 1993, 1995, 2 x 1996, 1998, 2000, 2005)
* Aretha Franklin Award (1998)
* ASCAP Pop Award (1997)
* Australien Record Industry Association Award (3 x 1994)
* BAMBI Award (2005)
* Billboard Music Award (6 x 1991, 2 x 1992, 1993, 4 x 1996, 1998, 1999, 2002, 5 x 2005)
* Blockbuster Award (1995, 2 x 1996, 1997, 1999, 2000)
* BMI Pop Award (4 x 1991, 1992, 3 x 1993, 1994, 3 x 1995, 1996, 4 x 1997, 1998, 4 x 1999)
* Capital FM Music Award (2005)
* DMX Music Award (2000)
* Echo (1995)
* Filmkritiker Award der BROADCAST FILM CRITICS ASSOCIATION (1999)
* Grammy (2 x 1991, 3 x 2006)
* Groovevolt Award (4 x 2004, 2005, 6 x 2006)
* Howard Humanitarian Award of Congressional Award Foundation (1999)
* International Achievement In Arts Award (1998)
* Jammy Award (4 x 2006)
* Lady of Soul Award (2 x 2005)
* Long Island Music Award (1998)
* Make-A-Wish Foundation's 2000 Chris Grecius (2001)
* MTV Asia Lifetime Achievement Award (2004)
* MTV European Music Award (1994)
* MTV India Award (2005)
* MTV Music Video Award (2005)
* MTV Total Request Live Award (2003, 2006)
* NAACP Image Award (1999, 2006)
* National Dance Music Award (3 x 1996)
* New York City Music Award (1991, 2003)
* NRJ Radio Award (2000, 2003)
* Otto Award Bravo Magazin (1994, 1995, 1996, 1997)
* Quincy Jones Award (2003)
* Radio 100 Kiss Award (2005)
* Radio Music Award (2001, 4 x 2005)
* Recording Academy Honors for outstanding achievements XM Nation Music Award (2005)
* Recording Industry Association of America commemorative award (2003)
* Rockefeller Center Award (2x 1994)
* Rolling Stone Award (1991)
* Smash Hits Award (1994, 1995)
* Soul Train Award (3 x 1990, 2x 2006)
* Teen Choice Award (2 x 2005)
* The Reign Outstanding Achievement Award (2005)
* VH-1 Award (1997)
* VIBE Award (4 x 2005)
* World Music Award (3 x 1995, 4 x 1996, 2 x 1998, 2 x 2000, 2003, 4 x 2005)
ODPOWIEDZ