Wszystko się zgadza, płytkę można nabyć za 5 Euro (+ drugie 5 Euro koszty przesyłki) w oficjalnym fanclubie SiB, który prowadzi Thorsten R. Jak na zapis koncertu SiB, to dominującą osobą jest tam jednak Patty Ryan. Można powiedzieć, że to jej koncert z towarzyszeniem SiB. Możliwe, że chodziło o to, żeby Patty Ryan zapoznała niejako SiB z szerszą widownią. Zresztą schemat koncertu na to wskazuje: najpierw PR występuje sama, potem śpiewa piosenki stworzone przez SiB, gdzie towarzyszą jej jako chórek, dopiero na koniec wykonują sami 3 utworki (tracklista tego dvd na
http://www.systems-in-blue-online.de/fa ... uedvd.html). Moje uwagi do koncertu ? Panowie zdecydowanie powinni popracować nad dobrą choreografią na scenie, bo jeśli ktoś oglądał występ SiB w programie Fernsehgarten na ZDFie, to powiem tylko tyle, że tam już zrobili spore postępy. Na koncercie w Essen ruszali się trochę, jakby nie bardzo wiedzieli co mają ze sobą zrobić (bez złośliwości, ale w końcu całe życie śpiewali w studiach

). Zdecydowanie lepiej sobie radzą mając pod ręką jakieś instrumenty. Co do śpiewania z playbacku - też bywa różnie. Patty Ryan wyraźnie śpiewa z półplaybacku (czyli sama ze sobą), SiB raczej z full playbacku.
Poza tym jakościowo koncert jest więcej niż przyzwoity. Jeśli nawet była to amatorska kamera, to na pewno cyfrowa (widać po jakości obrazu).
Chętnie obejrzałbym jeszcze zapis ich (chyba pierwszego oficjalnego) występu w berlinskim hotelu "Kempinski" 30.09.2004. Ale póki co nie jest on raczej dostępny (może ktoś coś wie na ten temat ?). Ciekawostka jest taka, że informacji o tym występie nie potrafię znaleźć na obecnej niemieckiej stronie SiB (jest jeszcze tylko na rosyjskiej stronie SiB).
Czy warto mieć dvd z Essen ? Ja osobiście bardziej jestem zadowolony z singla "System In Blue", a biorąc pod uwagę, że za dvd dopłaciłem 5 Euro, to w sumie nie żałuję.
Póki co wolę jednak słuchać SiB niż ich oglądać, z nadzieją, że ich poziom artystyczno-choreograficzny nadal będzie podnosić
Pozdrawiam
R.S.