Czego obecnie słuchamy?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Czego obecnie słuchamy?

Post autor: MichałT »

Coś Ci powiem Peterze......
Słuchałem kiedyś z tatą na kinie domowym Barry'ego White'a (płytę The Collection) przy otwartym oknie. W pewnym momencie zadzwonił domofon, zdzwiliśmy się bo było już dość ciemno. Przyciszyłem muzykę i spytałem się o co chodzi. Dwóm młodym ludziom, tak się Barry spodobał, że poprosili nas o przygłośnienie i spytali się z jakiej to jest płyty, dodam jeszcze, że chcieli nawet jeden utwór nagrać sobie na komórkę.
I to jest właśnie prawdziwa muzyka, gdzie wyraźnie słuchać jaki instrument gra, a nie jakieś bąki i brzdęki komputerowe.
Najprawdopodobniej, nasza "wymiana zdań" wynika z tego, że myślałem, że jesteś prawdziwym fanem muzyki lat 80-tych...widzę jednak, że byłem w błędzie <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS Oczywiście Twoje zdanie szanuję :wink:
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

No dobra zostawmy Barryego White'a, ale ja jestem prawdziwym fanem muzyki lat osiemdziesiątych, tylko nie słucham wszystkiego. Ostatnio słucham George'a Michaela Faith. To jest prawdziwa perła i zarazem esencja muzyki lat osiemdziesiątych. Cudowna płyta, szczególnie piękne są mało doceniane utwory Kissing a fool, One more try, Hand to mouth, Look at your hands, czy A last request. No ale pewnie jej nigdy nie miałeś w ręku, pewnie nawet nic z niej nie słyszałeś, a to właśnie jedna z najlepszych pozycji z lat osiemdziesiątych.
Ja za to w przeciwieństwie do Ciebie nienawidzę lat 60 tych. Dla mnie np: taki The Beatles jest zwykłą nudną zrobioną bez pomysłu muzyką i tym, którzy tego słuchają proponowałbym wizytę u laryngologa.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Ostatnio słucham George'a Michaela Faith.
Peter pisze:No ale pewnie jej nigdy nie miałeś w ręku, pewnie nawet nic z niej nie słyszałeś, a to właśnie jedna z najlepszych pozycji z lat osiemdziesiątych.
Ciekawy jestem skąd wiesz, że nigdy nie słyszałem ani jednej pozycji z tego albumu :?:
Mam nawet kasetę magnetofonową Faith :)
Muszę Cię zaskoczyć ale np. Kissing a Fool, słyszałem kilkanaście razy i utwór rzeczywiście jest bardzo dobry. Przyznam się, że nie mam takiej wiedzy o George'u Michael'u i WHAM! jak Ty, ale znam bardzo dużo jego utworów, a nie lubię jak ktoś mi mówi czego w życiu słuchałem, a czego nie.
Kissing a Fool jest swingującym, melodyjnym utworem i sam mogę go polecić :wink:
Szanuję Twoje upodobania, ale nie mogę zrozumieć jak w ogóle mogą się podobać ścieżki instrumentalne (o ile można je tak nazwać...) dzisiejszych piosenek Timbalanda, "nowej" Madonny itp..... występuje tam chyba jeden instrument :arrow: komputer, który wydaje dźwięki "bucy, bucy" i "yc,yc".
Nelly Furtado może ma i niezły głos, ale jakby śpiewała piosenkę z prawdziwym podkładem muzycznym, a nie z jakimiś brzdękami i bąkami <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS Wg mnie Kissing A Fool jest nastrojowo podobny do Blackbirda, którego uwielbiam :wink: 8)
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 22:57 przez MichałT, łącznie zmieniany 1 raz.
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

A ja chyba nie mam takiej wiedzy jak Ty na temat Barryego White'a, słabo go znam, więc mój osąd w tej materii będzie po prostu niekompetentny, dlatego zostawiam go Tobie. Tak myślę, ze nie znasz za dobrze tej płyty i nie słuchałeś jej w całości tak jak np: Music from the edge, skoro nazywasz Kissin' a fool swingującym utworem, to jest przecież popowa ballada. Jeżeli juz to lekko jazzująca, a to przez pianino i trąbkę. Cała płyta to wbrew temu co napisałeś wspaniałe melodie z cudownym głosem Michaela. Z wszystkich płyt Michaela ta jest najbliższa WHAM! Nic dziwnego skoro powstała w 1987 roku, a drogi Michaela i Ridgeleya rozeszły się w 1986 roku, na szczęście nie na dobre.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:skoro nazywasz Kissin' a fool swingującym utworem, to jest przecież popowa ballada.
Swingującym może być zarówno jazz, jak i pop.
Czy rzeczywiście nie czujesz tego swingu :?:
Nazywasz to nagranie popowym, ponieważ George Michael jest rzeczywiście piosenkarzem popowym, ale to nie znaczy, że nie może wykonywać piosenek z rytmem swingującym <bezradny>
Powtarzam jeszcze raz: swing może być zarówno jazzowy, jak i popowy.
Swing to jakby styl wykonywania jakiejś kompozycji.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

MichałT pisze:Nazywasz to nagranie popowym, ponieważ George Michael jest rzeczywiście piosenkarzem popowym, ale to nie znaczy, że nie może wykonywać piosenek z rytmem swingującym
Jest piosenkarzem popowym, ale i ma w swoim dorobku dwie płyty lekko jazzowe: Older i Songs from the last century, wątpię żebyś się zetknął z którąś z nich. W końcu jak napisałeś Twoja wiedza na temat muzyki George'a Michaela'a ustępuje "trochę" mojej.
Awatar użytkownika
MichałT

Szczerze mówiąc napisałeś mi post bez odniesienia się do mojego poprzedniego <bezradny>
I znowu mi przytykasz to o czym nie wiesz :?:
Od dawna mam płytę Older i powiem, że jest na niej kilka ciekawych utworów, takich jak np. Jesus To A Child, Fastlove, ale niezły jest też Older, Spinning The Wheel i The Strangest Thing.
Najlepszy chyba jest ponad pięciominutowy Fastlove, dość szybki utwór, utrzymany w stylu Funky. Ale po co ja to piszę skoro zaraz odpiszesz mi, że to pop <bezradny>
A wracając do swingu, to spróbój przy Kissing The Fool wybić rytm, "pstrykając" w palce, a do tego słysząc w tle miotełki na perkusji, poczujesz swing 8)

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS Uprzedzając podobne posty, płytę Patience też mam :wink:
Mam też kasetę VHS z wywiadem George'a Michael'a, przeplatanym jego videoklipami - unikat.
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 23:30 przez MichałT, łącznie zmieniany 1 raz.
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Wiesz szczerze mówiąc to na tym forum nikt nie jest kompetentny, by ze mną dyskutować o Michaelu. ponieważ nikt nie ma takiej znajomości biografii, historii a rtysty i przede wszystkim dyskografii, gdyż mam wszystkie albumy i single, o czym Ty mógłbyś tylko pomarzyć, mam np; nie tylko Oldera ale i Older & Upper.
Nie twierdzę, ze Fastlove to pop, a raczej właśnie funky. Nie wiem skad takie przekonanie u Ciebie, że ja myślę, ze to pop, George tworzył także utwory w stylu disco :arrow: Flawless (go to the city)
A skoro jesteś taki chwat to o czym jest piosenka Round here? i komu George dedykował American angel?
A poza tym ja od dwóch godzin słucham Faith, nie wiem czy Ty dałbyś radę. :lol:
A ja mam wszystkie płyty i single WHAM! i co jest unikatem Music from the edge of heaven.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:gdyż mam wszystkie albumy i single, o czym Ty mógłbyś tylko pomarzyć, mam np; nie tylko Oldera ale i Older & Upper.
Jasnowidz. I znowu wiesz lepiej ode mnie o czym ja marzę. Wcale nie marzę o całej dyskografii George Michaela, bo owszem lubię go, ale nie aż na tyle co Modern Talking i twórczość Dietera.

W Twoim poście, jest taki natłok Twoich nieuporządkowanych myśli, że sam nie wiem co o tym sądzić.
Peter pisze:A poza tym ja od dwóch godzin słucham Faith, nie wiem czy Ty dałbyś radę.

Ostatnio przy lekcjach słuchałem około godziny jednej piosenki - Last Christmas...
Peter pisze:A skoro jesteś taki chwat to o czym jest piosenka Round here? i komu George dedykował American angel?
Równie dobrze, ja mogę zadać Ci podbne pytanie np. o Smokie'ach albo a Barry'm White - na które Ty z pewnością nie odpowiesz, bez szukania informacji w internecie - pytanie tylko po co mam to robić :?:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Ponieważ nie jesteś kompetentny, by dyskutować ze mną o Michaelu, nie podejmę dyskusji, a na pytania, które Ci zadałem nie jest tak wcale łatwo poszukać odpowiedzi, trzeba znać historię Michaela. Dziwię, się że nie wymieniłeś Star People, przecież to jeden z większych przeboi Michaela. Ale zostawmy to, jak już powiedziałem nie jesteś kompetentny, tak jak ja w kwestii Barry'ego White'a. Przebiłem Cię, bo 2 godziny słucham piosenki Hand to mouth. Jak coś do mnie masz, to pisz na pw, ale juz nie na forum.
Ostatnio zmieniony sob lis 01, 2008 0:07 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Dziwię, się że nie wymieniłeś Star People, przecież to jeden z większych przeboi Michaela.
To co podoba się innym niekoniecznie musi się mnie nie podobać. Jestem bardzo asertywny.
Dla mnie przebojem to może być Faith, Careless Whispers albo Last Christmas,ale nie funky'owo - gospelowski Star People...
Peter pisze:Ale zostawmy to, jak już powiedziałem nie jesteś kompetentny, tak jak ja w kwestii Barry'ego Mannilowa.
Chyba Barry'ego White'a.....
Peter pisze:Ponieważ nie jesteś kompetentny, by dyskutować ze mną o Michaelu, nie podejmę dyskusji
Czuję, że w gruncie rzeczy jesteś przyjemnym facetem, ale troszkę za dużo się chwalisz i kiedyś możesz się pomylić, trafiając na osobę, która wie więcej o Michaelu niż Ty :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

MichałT pisze:ale nie funky'owo - gospelowski Star People...
Chłopie gdzie tu słyszysz gospel? Gospel to masz np: trochę w Road to higher love. To jest funky, a Star people'97 już raczej dance. jak wymieniasz przeboje z Oldera, to wymień je wszystkie.
MichałT pisze:Chyba Barry'ego White'a.....
Masz rację, pomyliłem się, uwielbiam Manillowa. :wink:
Lepiej napisz co się Tobie podoba z utworów White'a, z chęcią sobie poczytam, tak mało wiem na jego temat. Wykaż się więc wiedzą.
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Jeśli chodzi o temat, to ja ostatnio nie mogę się uwolnić od muzyki norweskiego zespołu Royksoop.

A odchodząc od tematu to chciałbym zwrócić uwagę panu Peter'owi, że każdy ma swój gust i słucha tego co mu się podoba. Jeśli pan Peter czegoś sobie posłucha to odrazu jest to najwspanialszy album dekady/roku/miesiąca, i nikt nie jest na tyle kompetentny, aby prowadzić jakąś polemikę na ten temat. Narzucanie własnego zdania innym to chyba chleb codzienny tego osobnika. Poza tym nie wystarczy napisać że cos się nie podoba - koniecznie trzeba zjechać do cna wykonawcę. Miotanie się między skrajnym uwielbieniem a epatowaniem antypatią.
Ja uważam, że pan Peter to zwykły ignorant i bardzo próżny człowiek, bo jak inaczej można określić kogoś, kto zespół The Beatels nazywa badziewiem, czymś co jest gorsze od SIB?? Ja rozumiem, że mozna czegoś nie lubić, ale hipokryzją jest obrzucanie obelgami takiej legendy jak The Beatels nie znając całej ich twórczości, a potem zarzucanie komuś że krytykuje wykonawce bez znajomości całych albumów. Pomijając fakt, że szacunek należy się każdemu wykonawcy...
Muszę przyznać, że wiekszość z ponad półtora tysiąca ( !!! ) postów pana Petera, to dla mnie zwykły bełkot. Ilość wypowiedzi nie świadczy o znajomości tematu, tym bardziej jeśli są kiepskiej jakości... Gdy je czytam, przypomina mi się scena z Dnia Świra - polityk wykrzykujacy "Jedna jest tylko racja, i ja ją mam!!!!".
Jeśli pan Peter poczuł się urażony, to niech wie, że ja czułem sie tak samo czytając jedną czwartą jego wypowiedzi, czyli jakieś 400 razy...
Dziekuję i przepraszam innych za ten wywód.
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
Peter

punky linsky pisze:Ja uważam, że pan Peter to zwykły ignorant i bardzo próżny człowiek, bo jak inaczej można określić kogoś, kto zespół The Beatels nazywa badziewiem, czymś co jest gorsze od SIB??
Dla mnie to zwykły chłam i nic więcej.I jeżeli Pan Punky linsky tego słucha to polecam wizytę u larygologa, a może i to zbyt mało, bo mu chyba słoń nadepnał na ucho. :lol:
Ale
punky linsky pisze:każdy ma swój gust i słucha tego co mu się podoba.
Najwyraźniej Pan Punky linsky to
punky linsky pisze:zwykły ignorant i bardzo próżny człowiek,
i prostak, co obraża innych.
punky linsky pisze:Poza tym nie wystarczy napisać że cos się nie podoba - koniecznie trzeba zjechać do cna wykonawcę
No cóż forum służy do wyrażania własnych opinii.
Zauważ, że moje dyskusję np: z Michałem T są bardzo rzeczowe i na argumenty i nikt nikogo nie obraża, a w przeciwieństwie do Ciebie też on zawsze pisze na temat.
alunia13

Post autor: alunia13 »

punky linsky - masz zupełną rację. Drogi Peter chyba nie umie zrozumiec, że każdy ma swój gust. Ja rozumiem, że możesz nie lubic The Beatels ale nie obrażaj ich !!
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Peter

OK, zostawmy Beatlesów już. trochę racji jest w tym, ze każdy ma swój gust i słucha co mu się podoba. :wink:
Postaram się nie krytykowac za bardzo zespołów, których nienawidzę. Tylko aluniu pisz na temat, bo offtopic to Twoja mocna strona. :wink:
ODPOWIEDZ