Dla mnie to była najlepsza płyta Blue Sysytem. Płytę otwiera "Magic Symphony" który uważam z kolei za najlepszy kawałek w historii BS. To był powrót Dietera do stylu dobrze znanego z MT, więc tym z nas którzy wychowali się na MT było niezwykle przyjemnie ponownie usłyszeć sławne chórki Diediego z których słynął MT. Poza tym sama aranżacja tego nagrania, użycie w nagraniu instrumentów smyczkowych była ponadczasowa i nawet dzisiaj słucha się tego nagrania bardzo przyjemnie. "Love me on the rock's" - mocne uderzenie jak na BS i znów ukłon w strone MT. Mnie szczególnie z tej płyty podobał się jeszcze kawałek "Call me Dr Love" (New Dimension) z tego nagrania emanowała taka siła że jak puściłem ten utwór na jednej z dyskotek to cała sala wrzała. Okazało się że mało kto wiedział że Blue System to solowy projekt Dietera Bohlena, wcześniej znanego jako "tego blondyna" z Modern Talking
Twilight
- Didi&Thomas
Twilight
Zerknąłem na kalendarium i zauważyłem że właśnie mija rocznica ukazania się albumu "Twilight". Myślę że to dobry moment by zatrzymać się na chwilę przy tym krążku.
Dla mnie to była najlepsza płyta Blue Sysytem. Płytę otwiera "Magic Symphony" który uważam z kolei za najlepszy kawałek w historii BS. To był powrót Dietera do stylu dobrze znanego z MT, więc tym z nas którzy wychowali się na MT było niezwykle przyjemnie ponownie usłyszeć sławne chórki Diediego z których słynął MT. Poza tym sama aranżacja tego nagrania, użycie w nagraniu instrumentów smyczkowych była ponadczasowa i nawet dzisiaj słucha się tego nagrania bardzo przyjemnie. "Love me on the rock's" - mocne uderzenie jak na BS i znów ukłon w strone MT. Mnie szczególnie z tej płyty podobał się jeszcze kawałek "Call me Dr Love" (New Dimension) z tego nagrania emanowała taka siła że jak puściłem ten utwór na jednej z dyskotek to cała sala wrzała. Okazało się że mało kto wiedział że Blue System to solowy projekt Dietera Bohlena, wcześniej znanego jako "tego blondyna" z Modern Talking
Można chyba jeszcze wyróżnić z tej płyty "Madona Blue". Przyjemnie się tego słuchało. Zresztą, jak całego albumu "Twilight".
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend..."
Now and forever, be my friend..."
- Daniel
Re: Twilight
Bardzo dobry album, jeden z najlepszych!
Jest w moim prywatnym TOP 3 albumow BS
Plyta jest dosc zroznicowana, mamy rozne tempa i klimaty.
Duzo bardziej przebojowa i mniej monotonna od Body Heat... no i w stylu Modern Talking
Ja akurat nie przepadam za "Call me Dr Love", gdyz nie podoba mi sie refren.
Zwrotki piosenki sa bardzo dobre, ale refren to słabizna, taka "szamotanina" bez wyrazu.
Dokladnie ten fragment uwazam za fatalny:
Come and love me now
Call me now
Baby now
Call me now
Oh now, baby now
Moze to sie nadawalo na musical, ale nie bardzo na album.
Jest w moim prywatnym TOP 3 albumow BS
Plyta jest dosc zroznicowana, mamy rozne tempa i klimaty.
Duzo bardziej przebojowa i mniej monotonna od Body Heat... no i w stylu Modern Talking
Ja akurat nie przepadam za "Call me Dr Love", gdyz nie podoba mi sie refren.
Zwrotki piosenki sa bardzo dobre, ale refren to słabizna, taka "szamotanina" bez wyrazu.
Dokladnie ten fragment uwazam za fatalny:
Come and love me now
Call me now
Baby now
Call me now
Oh now, baby now
Moze to sie nadawalo na musical, ale nie bardzo na album.
- tanathos
słuchajcie mam pytanie odnośnie wersji wydłuzonej "magic Symphony". w samplach słychac tam operowy spiew.. czy nie pochodzi on czasem ze sciezki dźwiękowej do filmu "Omen"?
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
Dobra płyta, ale bez specjalnych rewelacji. Wiadomo lepsza od Here I am i Backstreet dreams, ale daleko za Obsession, Deja vu, Walking on a rainbow czy X-TEN. Najbardziej podobają mi sie 2 utwory singlowe i Nobody makes me crazy like you do, cudna Madonna blue i Bigg yellow taxi. Uwielbiam Everything I own, energia tego utworu wystarczy by rozświetlić całe L.A.
Innym ciekawym kawałkiem jest Little Jeannie to chyba jedyny utwór w historii BS, by refren był zaśpiewany trzema różnymi głosami: mocnym głosem Kohlera, falsetem Scholza i delikatnym głosem Bohlena. Uwielbiam ten kawałek.
- Daniel
Z Obsession i Walking to sie zgodze, ale reszta, szczegolnie X-Ten?Peter pisze:Wiadomo lepsza od Here I am i Backstreet dreams, ale daleko za Obsession, Deja vu, Walking on a rainbow czy X-TEN.
Czy Peter na glowe upadl ? Przeciez X-Ten to rąbano-kaszana
- Peter
Dla mnie to są rewelacyjne szybkie kawałki, ale cenię Twoje zdnaie.
- krystian395
Super płyta i rewelacyjnie dobrane do niego kawałki jeden z najlepszych albumów BS 
You are not alone - I'll be there for you........
- art_system
eeeee tam ,świetne utworki są na X_TEN. np: You'll Be My Hero, If There's A God In Heaven- super dynamiczne nagrania mozna sie pogibac przy nich fajnie i pośpiewać takie CZADOWSKIE są:)
a Dr. Mabuse ...mogłem słuchac do znudzenia. To były czasy kiedy nosiłem CD do kawiarni i wszysscy słuchali płyty krecącej sie przez 2 -3 godziny-wypijałem kilka kaw w tym czasie i przygladałem sie osobom przys tolikach czy wpada im w ucho ta muza.
a Dr. Mabuse ...mogłem słuchac do znudzenia. To były czasy kiedy nosiłem CD do kawiarni i wszysscy słuchali płyty krecącej sie przez 2 -3 godziny-wypijałem kilka kaw w tym czasie i przygladałem sie osobom przys tolikach czy wpada im w ucho ta muza.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
- tanathos
a ja nie lubię "obsession" po prostu nnie trawię tej płyty. jak dla mnie jest słabiutka.
a "Twilight" jest swietna, to efekt bardzo dobrej formy Dietera
a "Twilight" jest swietna, to efekt bardzo dobrej formy Dietera
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
- MichałT
Jak dla mnie bardzo dobra płyta
Magic Symphony - chórki, chórki i jeszcze raz muzyka
Love Me On The Rocks - dość mocne, acz melodyjne brzmienie
Save Me - troszkę słabszy utwór
Nobody Makes Me Crazy - kolejna świetna piosenka, zarówno w "BS - owskiej" jak i w "Les Mckeown - owskiej" wersji
Madonna Blue - GENIALNA spokojna samba, jak dla mnie (obok Big Yellow Taxi), najlepsza piosenka na płycie
Call Me Dr. Love - dobra piosenka - łatwo wpada w ucho
Little Jeannie - nawet niezły utwór, choćby ze względu na to, że:
, bardzo dobra piosenka
Big Yellow Taxi - patrz: Madonna Blue
Everything I Own - dobry utwór

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Magic Symphony - chórki, chórki i jeszcze raz muzyka
Love Me On The Rocks - dość mocne, acz melodyjne brzmienie
Save Me - troszkę słabszy utwór
Nobody Makes Me Crazy - kolejna świetna piosenka, zarówno w "BS - owskiej" jak i w "Les Mckeown - owskiej" wersji
Madonna Blue - GENIALNA spokojna samba, jak dla mnie (obok Big Yellow Taxi), najlepsza piosenka na płycie
Call Me Dr. Love - dobra piosenka - łatwo wpada w ucho
Little Jeannie - nawet niezły utwór, choćby ze względu na to, że:
Carry Me, Oh Carrie - sprawa podobnie jak z Nobody Makes Me CrazyPeter pisze:refren był zaśpiewany trzema różnymi głosami: mocnym głosem Kohlera, falsetem Scholza i delikatnym głosem Bohlena.
Big Yellow Taxi - patrz: Madonna Blue
Everything I Own - dobry utwór

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- pioot36
Z piosenkami Dietera jak z dziewczynami,jednemu podoba się ta ,komuś innemu inna.
U mnie np.X Ten jest daleko w tyle i
tyle na ten temat.Każdy ma swoje zdanie,swój gust.Szanujmy się nawzajem
Co do TWILIGHT;po prostu Dieter po eksperymentach z brzmieniem na 2 pierwszych płytach B.S.(zresztą też niezłych) powrócił do tego co znaliśmy z Modern Talking.I zgadzam się z Danielem ,jeśli chodzi o "Call me Dr.Love".Refrenik słabiutki ,a tak pięknie zrobiona zwrotka.Płyta według mnie dobra,miodzik na uszy,balsam na serducho
,pozdrawiam
Świat z Dieterem ma inny,lepszy wymiar!
- Peter
Czy płyta Walking on the rainbow była eksperymentem? Prawda zabrakło tam chórków, ale aranżacja utworów nie była znowu tak daleko od MT, na Twilight wydaje się być dalsza. Posłuchaj sobie She's a lady a potem Love me on the rocks, Save me czy Everything I own.pioot36 pisze:Co do TWILIGHT;po prostu Dieter po eksperymentach z brzmieniem na 2 pierwszych płytach B.S.(zresztą też niezłych) powrócił do tego co znaliśmy z Modern Talking.
-
adam-jakubczyk
walking on the rainbow najlepsza płyta jeżeli o głos dietera to tak jak dieter der film jedyne płyty w których są wyłącznie autorskie (85%), reszta dobre płyty lecz w refrenach głosy sibów zabijały głos dietera( ale nie mówię ,że nie lubię tych piosenek) tak tylko chciałem parę słow napisać odnośnie produkcji i głosu dietera bohlena w jego karierze, pozdrawiam wszystkich miłośników tej muzyki
- pioot36
Nie płyta eksperyment a eksperymenty z brzmieniem- Peter.Zresztą Dieter przez cały czas wprowadzał rózne formy,różne style w Blue System.A kto zgodzi się ze mną,że za czasów M.T. każdy próbował naśladować ten zespół, a z kolei Blue System to jednak "pogoń" Bohlena za tym co aktualnie było modne w muzyce?pozdrawiam 
Świat z Dieterem ma inny,lepszy wymiar!
- Daniel
Brzmienie BS nie bylo nigdy nowatorskie, nowoczesne, wyznaczajace trendy - jak brzmienie MT.
W sumie to i lepiej, bo w latach 90tych, aby BS mial wyznaczac trendy, to musialby grac polaczenie techno z rapem
Moda na disco przeminela i Dieter musial albo grac "po staremu", albo kompletnie zmienic styl. Dobrze ze BS gral to co gral
W sumie to i lepiej, bo w latach 90tych, aby BS mial wyznaczac trendy, to musialby grac polaczenie techno z rapem
Moda na disco przeminela i Dieter musial albo grac "po staremu", albo kompletnie zmienic styl. Dobrze ze BS gral to co gral
- Adek
Styl BS mi calkowicie odpowiada
Ostatnio bardziej spodobały mi się utwory z lat 93-96. A co do ,,Twilight''...niezła płyta, dla mnie najlepszym numerem albumu jest oczywiscie ,,Magiczna Symfonia''.
Modern Talking.....i wszystko jasne!