Teksty piosenek Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Zabawne piosenki

Post autor: MichałT »

Pkmodern pisze:Michał odnoszę wrażenie że to Ty wiesz lepiej od Dietera co Dieter na ten temat chciał powiedzieć. Niestety częstą przywarą polaków jest poprawiać innych w tym co powiedzieli na swój temat, w ramach zasady to jednak "my" wiemy lepiej co ktoś powiedział i co to znaczy.
Kwestia tu poruszana to nie tylko czasy Modern Talking w latach 80-tych, również o to pytano Dietera w związku z piosenkami z płyt z lat po 98 roku. Dieter nawet tu nie zmienił zdania. Nawet w programie RTL-u "Exclusive" z 22 marca 2001 roku o to zapytano Dietera - jego zdanie na ten temat nie zmieniło się
Powtarzam, według mnie, Dieter tak wszystkim mówi, po prostu dla świętego spokoju, a w rzeczywistości, w duchu myśli sobie: "Ok, niech wam będzie, dla mnie i tak, te teksty są najlepsze na świecie".
Mateusz pisze:Bo czegoś takiego : "Love is stronger than a mountain, love is stronger than a sea" choćbym nie wiem jak chciał nie dam rady uznać za ambitne;)
W porządku, szanuje Twoje zdanie Mateuszu, ale czy to porównanie wydaje Ci się banalne, w złym guście, niegodne zawodowego tekściarza :?:
Jeżeli byłbyś atakowany przez kogoś i mówiono by Ci ciągle to samo, aż do znudzenia, czy dla świętego spokoju, byś nie przytaknął :?:

Dziękuję,
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

MichałT pisze:
Pkmodern pisze:Michał odnoszę wrażenie że to Ty wiesz lepiej od Dietera co Dieter na ten temat chciał powiedzieć. Niestety częstą przywarą polaków jest poprawiać innych w tym co powiedzieli na swój temat, w ramach zasady to jednak "my" wiemy lepiej co ktoś powiedział i co to znaczy.
Kwestia tu poruszana to nie tylko czasy Modern Talking w latach 80-tych, również o to pytano Dietera w związku z piosenkami z płyt z lat po 98 roku. Dieter nawet tu nie zmienił zdania. Nawet w programie RTL-u "Exclusive" z 22 marca 2001 roku o to zapytano Dietera - jego zdanie na ten temat nie zmieniło się
Powtarzam, według mnie, Dieter tak wszystkim mówi, po prostu dla świętego spokoju, a w rzeczywistości, w duchu myśli sobie: "Ok, niech wam będzie, dla mnie i tak, te teksty są najlepsze na świecie".
Michał, ale Dieter nawet tak by sobie nie pomyślał, bowiem nie czarujmy się, jego teksty są poprostu banalne i wszyscy o tym wiedzą. Nic tu się nie zmieni. Sam Dieter nie raz twierdził, że jego teksty nie są najlepsze na świecie. Z tym faktem trzeba się poprostu pogodzić...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
MichałT

Pkmodern pisze:Michał, ale Dieter nawet tak by sobie nie pomyślał, bowiem nie czarujmy się, jego teksty są poprostu banalne i wszyscy o tym wiedzą. Nic tu się nie zmieni. Sam Dieter nie raz twierdził, że jego teksty nie są najlepsze na świecie. Z tym faktem trzeba się poprostu pogodzić...

Zrobię tak, jakby zrobił Dieter - po prostu przytaknę :wink: ...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

MichałT pisze: Zrobię tak, jakby zrobił Dieter - po prostu przytaknę :wink: ...
No tu nie mogę się z Tobą zgodzić, Dieter z jego ciętym językiem i chamskimi odzywkami przytakujący dziennikarzom dla świętego spokoju, on który obsmarował Thomasa i w sumie robiący to każdemu zadrżał przed jakimiś żurnalistami :D :D :D i przytakuje że jego teksty są marne.
Skoro uważasz że jego liryki są tak pełne przemyśleń, głębokie to napisz mi, o co Dieterowi chodziło tu:

Oh oh oh
Let me be your lover
You're undercover, yeah tonight
Oh oh oh
Let me be your lover
Romantic warrior, yeah tonight

Oh oh oh
We are all romantic warriors
Fighting for your love
Oh oh oh
We are all romantic warriors
Fighting for your heart
We're fighting for your love

tu:

It's history, there is enough for you and me
I promised myself to you, for sure my baby
Oh, I swear you can't ignore
History, I justify my love is free
There is enough, my heart, for sure my lady
That's what lovers living for

tu:

Baby, if you rule my world
Oh, don't cry, babe in the rain
Who is talking to my girl
Never trust a good old friend
'Cause every night they wanna steal
And every moment, that is real
Oh, my heart, never heal of your love

And the operator said: "40 cents more, or it's over"
(And that's no lie)
I'm the biggest fool of all
Will you catch me baby, when I fall
And the operator said: "40 cents more, or it's over"
(And that's no lie)
Words are not enough for me
Baby where's your destiny

głównie jak się ma refren do zwrotek

tu:

Love is stronger than the ocean,
Love is deeper than the sea,
You and me - we are a team,
zwłaszcza ta ostatnia linijka :mrgreen:

To tak dla przykładu :D .
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Atlantis pisze: It's history, there is enough for you and me
I promised myself to you, for sure my baby
Oh, I swear you can't ignore
History, justify my love is free
There is enough, my heart, for sure my lady
That's what lovers living for
tutaj jest faktycznie miazga :D hehhe Ten refren to jakby po jakichś używkach byl pisany albo po 3 nieprzespanych dobach ;P
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Kolejny kiepski tekst to Break a golden rule. Nie wiadomo o co tu Dieterowi chodziło.
Awatar użytkownika
MichałT

Atlantis pisze: tu:
Love is stronger than the ocean,
You and me - we are a team,
zwłaszcza ta ostatnia linijka
Jak dla mnie:
Miłość jest silniejsza niż ocean, który zatapia statki, i kruszy skały
Miłość jest głębsza niż morze, które pochłonęło wiele statków oraz istnień
Ty i Ja - Jesteśmy drużyną na dobre i na złe i nic nas nie rozdzieli, dzięki wspólnej sile - pokonamy nawet najlepszych, którzy stoją na naszej drodze (w sporcie czasami najgorsza drużyna, jak da z siebie wszystko, może pokonać najlepszą)

Czcionką pogrubioną, zaznaczyłem wam fragmenty, w których powinniście sobie dopowiedzieć dalszy ciąg.
Na pierwszy rzut oka, dwa pierwsze wersy, nijak się mają do ostatniego, a jednak wiążą się ze sobą w całość, ponieważ dotyczą, takiego uczucia jak miłość - która może przezwyciężyć wszystko.
Mamy tu również przykład na to, że w bardzo prostych słowach, można ująć tyle treści...

Na razie na gorąco to tyle, aby się nie rozpisywać
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Mateusz

Michale , moim zdaniem taki zabieg mija się z celem gdyz tutaj nie ma miejsca interpretacja tekstu a tworzenie zupełnie nowego;) Uzywając takiej nadinterpretacji można w zasadzie do każdego tekstu każdego wykonawcy dorobic wzniosłą ideologię :)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
MichałT

Mateusz pisze:Uzywając takiej nadinterpretacji można w zasadzie do każdego tekstu każdego wykonawcy dorobic wzniosłą ideologię :)
Nie ma tu żadnej nadinterpretacji, ponieważ powiązanie jest tak oczywiste, że prostsze już chyba być nie może <bezradny>
Nie chodzi tu również o żadną wzniosłą ideologią, bo równie dobrze można napisać na inny temat, ale chodzi tu, aby zmusić słuchacza do choćby minimalnego myślenia, a nie podania kawy na ławę. Przecież te porównania i powiązania są tak oczywiste, jak zbliżająca się zima.
Dieter używa prostych słów, aby jak największa liczba słuchaczy, go zrozumiała - jest to w końcu muzyka rozrywkowa <bezradny>
To jest właśnie fenomen, jak wspomniałem niejednokrotnie, że w tak prostych zwięzłych słowach, tekst niesie tyle treści.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

No to taka zabawa przypomina mi właśnie to:

Analiza piosenki z nurtu Disco Polo

Niebieskie oczy miała
a potem wyjechała

La la la la la la la
La la la la la la la la
Tak tak tak tak tak tak
nie nie nie nie nie nie
Zdradziła zdradziła MNIE

I nic mi nie zostało
zacząłem pić kakao

La la la la la la la
La la la la la la la la
Tak tak tak tak tak tak
nie nie nie nie nie nie
Zdradziła zdradziła MNIE

A kiedy powróciła
do domu moja miła

La la la la la la la
La la la la la la la la
Tak tak tak tak tak tak
nie nie nie nie nie nie
Zdradziła zdradziła MNIE

W brzuchu jej coś siedziało
cztery odnóża miało

La la la la la la la
La la la la la la la la
Tak tak tak tak tak tak
nie nie nie nie nie nie
Zdradziła zdradziła MNIE

Podmiot liryczny - dokładnie JA liryczne - jest w stanie załamania nerwowego. Często powtarzające się słowa "la la la...", świadczą o emigracji wewnętrznej, zadumaniu, romantycznym roztargnieniu, co nasze JA liryczne potwierdza brakiem zdecydowanego stosunku do sprawy ("tak tak... nie nie"). Bohater wiersza nie wie, czy ma ów rozdział swojego życia zamknąć za sobą: "zdradziła mnie... tak tak" chcę zapomnieć, zły i buńczuczny, ale nie potrafi zrozumieć. Chce, lecz nie może pogodzić się z tą myślą ("nie nie...").

Bohater niczym rozdarta sosna - widać tu nawiązanie do poezji Młodej Polski, modernistyczno - hedonistyczne podejście do życia. K. Przerwa -Tetmajer jest wyraźną inspiracją. Symbol rozdartej sosny odzwierciedla rozdarcie wewnętrzne naszego JA lirycznego. Nawiązanie do poezji Młodej Polski widać również w drugiej strofie. Bohater wiersza topi swoje żale w używkach. Co prawda nie wspomina o nirwanie czy alkoholu, lecz stara się zapomnieć o ukochanej przez zatopienie się w innej pasji - jest nią picie kakao. Nasz bohater jest nowoczesny, prowadzi ekologiczny tryb życia, dlatego woli zdrowe, pełne energii białka kakao od destruktywnego alkoholu.

Ukochana naszego bohatera powróciła, lecz nie zmieniło to nastroju podmiotu lirycznego. Wciąż próbuje pamiętać, co ona mu zrobiła ("zdradziła mnie... tak tak..."), lecz nie może się z tym pogodzić ("nie nie..."). Bohater jednak zaobserwował zmiany w wyglądzie swojej lubej, najwyraźniej nie za bardzo wie, czym jest owa czteroodnogowa nowość w brzuchu lubej. Wie natomiast jedno: że jego luba go zdradziła.

Co można natomiast powiedzieć o samym podmiocie lirycznym? Jest na pewno amatorem blondynek, ponieważ w 98% osoby posiadających niebieską barwę tęczówek ("niebieskie oczy miała"), mają również blond włosy. Jest to oczywisty wynik genetycznego dziedziczenia pigmentu. Jego brak decyduje o jasności cery, włosów oraz oczu.

Jego ukochana natomiast najwyraźniej jest blondynką, która nie znalazła w ramionach naszego JA lirycznego ujścia dla swojego temperamentu, mimo że żywi do niego ogromne uczucie. Potwierdzenie powyższego znajdujemy w słowach:

"a kiedy powróciła do domu moja miła"

Wróciła w stanie błogosławionym, co świadczy, że niczym bohaterka "Stu lat samotności" G.G. Marqueza - niezrozumiana, niedopieszczona, spragniona fizycznych czułości - uciekła od naszego bohatera, by znaleźć to właśnie, czego szukała. Jednak nie zapomniała o ogromnych pokładach miłości (myślę, że nie będzie nadinterpretacją, jeśli dodam, że platonicznej) do swego ukochanego i wróciła do niego, wiedząc, że ten dobry człowiek ją zrozumie i wybaczy. O ile oczywiście zrozumie, skąd się wziął jej odmienny stan...

Mamy do czynienia z pięknym tekstem, zawierającym głęboko zarysowaną, skomplikowane sylwetki psychologiczne naszych bohaterów. On cierpi, bo został zdradzony - ale nie może się z tym pogodzić. Wciąż kocha swoją lubą. Ona - szukająca czegoś więcej, niż jej nasze JA liryczne może dać. Niczym Jagna z Reymontowskich "Chłopów"...
Autor tekstu niezaprzeczalnie musiał długo prowadzić psychoanalizę archetypów dla swoich bohaterów. Wzruszający, pełen nawiązań do klasyki literatury romantycznej tekst!

A swoją drogą to nie jest to żadna głęboka treść, to o czym napisałeś, takie złote myśli, że "miłość jest silna, głęboka" to można na pocztówkach znaleźć obok napisu pozdrowienia z nad morza. Z resztą, spróbuj kiedyś powiedzieć kobiecie w jakiejś romantycznej chwili "Ty i ja jesteśmy drużyną" :D i zobaczysz jak zareaguje, jestem pewien, że większość wybuchnie śmiechem i romantyczny nastrój pryśnie. Z resztą, niech wypowiedzą się o tym panie z naszego grona.

Myśle, że nawet sam Dieter uśmiałby się, gdyby czytał, że jego teksty są głębokie, bo jestem właściwie pewien, że pisząc te bzdurę nie myślał ani o statkach, ani o istnieniach pochłoniętych przez żywioł :D, tylko o tym, żeby mu się dobrze śpiewało i względnie rymowało... , ale właśnie z takich powodów biorą mu się potem teksty typu: "wprowadziłbym na listy nawet kilo wołowiny"

No i dalej nie wiem o czym jest tekst Operatora, Romantis Warriors i History :D , a chciałbym wiedzieć jaką głęboką filozofię ukrył w nich Dieter pod prostymi słowami :wink:

No i na koniec:

In your room
Where time stands still
Or moves at your will
Will you let the morning come soon
Or will you leave me lying here
In your favourite darkness
Your favourite half-light
Your favourite consciousness
Your favourite slave

In your room
Where souls disappear
Only you exist here
Will you lead me to your armchair
Or leave me lying here
Your favourite innocence
Your favourite prize
Your favourite smile
Your favourite slave

I'm hanging on your words
Living on your breath
Feeling with your skin
Will I always be here

In your room
Your burning eyes
Cause flames to arise
Will you let the fire die down soon
Or will I always be here
Your favourite passion
Your favourite game
Your favourite mirror
Your favourite slave

I'm hanging on your words
Living on your breath
Feeling with your skin
Will I always be here

Will I always be here

Well it's about time
It's beginning to hurt
Time you made up your mind
Just what is it all worth

All my useless advice
All my hanging around
All your cutting down to size
All my bringing you down

Watch the clock on the wall
Feel the slowing of time
Hear a voice in the hall
Echoing in my mind

All your stupid ideals
You've got your head in the clouds
You should see how it feels
With your feet on the ground

Here I stand the accused
With your fist in my face
Feeling tired and bruised
With the bitterest taste

All my useless advice
All my hanging around
All your cutting down to size
All my bringing you down

All your stupid ideals
You've got your head in the clouds
You should see how it feels
With your feet on the ground

porównaj dwa powyższe teksty z tym:

Angeleyes
I saw you in the classroom
Oh times go by
This world was not my home
Tears can dry
Our love is forever
But angeleyes, angeleyes
Come home, come home

Operator gimme 609
Love is really hard to find
Let's go for it
Operator gimme 609
Waiting for my baby's line
Let's go for it

Jakieś wnioski powinny się nasunąć same.

No chyba, że powiesz mi o co chodzi w tym tekscie, co Dieter tu ukrył, a tego nie widze.
Ostatnio zmieniony ndz paź 05, 2008 14:18 przez Atlantis, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Atlantis, takiej znajomości literatury można Ci tylko pozazdrościć. Gratuluję. Co do tekstów Bohlena, to nie ma co tego tak krytykować, wystarczy posłuchać jak "Ambitne" piosenki ma Feel , czy z zagranicznych wykonawców September czy Kate Ryan. Jeżeli MT ma teksty niskich lotów to teksty tych wykonawców to już apogeum tandety i łatwizny. Totalne dno jak dla mnie.
Awatar użytkownika
MichałT

Tego się spodziewałem, u Ciebie ilość, przechodzi w jakość. Widzę również, że Twój ironiczny tekst zszedł o kilka szczebelków w dół, do poziomu piosenki chodnikowej i ulicznej (pierwotna nazwa: disco-polo) i na tym tle, wmawiasz mi, że do wszystkiego można ułożyć filozofię.
W takim razie, podaj mi tekst piosenki rozrywkowej, który według Ciebie, jest ambitny, wyłączając oczywiście tak zwaną poezję śpiewaną (typu M.Grechuta itp.).
Kolejne pytanie: jak rozumiesz tekst inwokacji do "Pana Tadeusza"?
"Litwo,
Ojczyzno moja,
Ty jesteś jak zdrowie (...)"

Czy to porównanie jest ambitne, czy też nie, na tle tego tekstu:
Atlantis pisze:Love is stronger than the ocean,
You and me - we are a team
Stawiam dolary przeciw orzechom, że gdyby Dieter napisał:
"My country, you are like a health (...)"
i tak byś stwierdził, że tekst jest do bani - no bo przecież co ma kraj do zdrowia <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

Widać niedokładnie czytałeś tę inwokacje, bo dalej Mickiewicz wyraźnie powiedział co ma na myśli-ojczyzna jest jak zdrowie pod tym względem, że docenia jedno i drugie ten, kto to traci.
Proste, logiczne i w gruncie rzeczy trafne porównanie.
Pisałem też już, że w całej tej masie tekstów Dietera są również i bardzo dobre, wymieniałem, które to m.in. są, z tym, że te kompletnie bez sensu stanowią jednak większość, za przykład niech robi płyta Mr. Lonely.

Co do podania tekstu piosenki rozrywkowej o poziomie bardzo dobrym, to powyżej napisałem Ci dwa, prosiłem Cię też o porównanie ich do tekstu Dietera.

Ok, to masz jeszcze jeden, prosty ale piękny tekst o takiej duchowej miłości idealnej:

I want somebody to share
Share the rest of my life
Share my innermost thoughts
Know my intimate details
Someone who'll stand by my side
And give me support
And in return
She'll get my support
She will listen to me
When I want to speak
About the world we live in
And life in general
Though my views may be wrong
They may even be perverted
She will hear me out
And won't easily be converted
To my way of thinking
In fact she'll often disagree
But at the end of it all
She will understand me

I want somebody who cares
For me passionately
With every thought and with every breath
Someone who'll help me see things
In a different light
All the things I detest
I will almost like
I don't want to be tied
To anyone's strings
I'm carefully trying to steer clear
Of those things
But when I'm asleep
I want somebody
Who will put their arms around me
And kiss me tenderly
Though things like this
Make me sick
In a case like this
I'll get away with it

Słowa również proste, porównania też nie jakieś wyszukane, a mimo wszystko złożyło się to na wspaniały efekt końcowy.

Co do ironii to nigdzie jej nie stosowałem na razie (czasem to robie, bo złośliwość leży w mojej naturze), jednak nie odnośnie Ciebie, gdyż cenie Twoją znajomość utworów Bohlena, nie tylko MT i BS, ale też znacznie więcej i to się chwali.

Faktem jest, że nie odniosłeś się do tej pory do najważniejszych części moich powyższych postów, i tym razem ja stawiam orzechy przeciw diamentom, że nawet Ty nie dorobisz sensu do zwrotki operatora i następującego po nim refrenu, tekstu Romantic Warriors, Arabian Gold, History, bo tego sensu po prostu nie ma, sam autor nie zaprzątał sobie nim głowy.
Awatar użytkownika
MichałT

Atlantis pisze: i tym razem ja stawiam orzechy przeciw diamentom
Więc jeśli przegrasz, to Ty nic nie tracisz (bo stawiasz orzechy), a jeśli ja przegram, to tracę wiadomo co <bezradny> Chyba coś tu pomyliłeś...
Widzę, że w tym całym zamieszaniu, dochodzimy do wspólnego wniosku, że o gustach się nie dyskutuje...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Mateusz

o rany jak się ubawiłem ta interpretacją disco polo;];];];]
T. Prachett
Awatar użytkownika
Atlantis

No fakt, powinno być odwrotnie, post był długi i pomyliłem się, przyznaje. Tylko, że dalej nie odniosłeś się do tego co najważniejsze, a tu już nie chodzi o gusta, ale zwyczajnie o prawde, a ona jest jaka jest, iż napisanie o kilku przypadkowych linijkach, że to niewiadomo jak głębokie przesłanie, jest po prostu niesprawiedliwe wobec tych, którzy starają się rzeczywiście coś powiedzieć swoimi lirykami. I choćbyś nie wiem jaką glębie widział w arabskim złocie dla Twej gangsterskiej miłości albatrosie, to tej głębi nie ma, bo Dieterowi po prostu na niej nie zależy.

Chcesz mnie przekonać, że jest inaczej, masz okazje to zrobić, napisz to, o co Cie prosiłem, wskaż mi głębie, której nie widze, porównaj prawdziwy tekst, ze zlepkiem niekiedy przypadkowych słów, a nie czepiaj się drobiazgu, bo to nieco nie na miejscu, poniżej pewnego poziomu i stać Cie na pewno na więcej.

Chyba, że zabrakło Ci już argumentów i mogłeś napisać tylko to :?, na ale jeśli nawet na prawde tak jest, to wiesz już chociaż co Mickiewicz miał na myśli w swojej inwokacji.
ODPOWIEDZ