Teksty piosenek Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shizonek

Re: Zabawne piosenki

Post autor: shizonek »

Atlantis pisze:Po trzecie jest w tej masie sporo tekstów na pradę niegłupich, ja bardzo lubie np. Send Me A Letter From Heaven, Mrs. Robota
Tak, smutny Letter też lubię.. masz rację, tekst jest w porządku.
Atlantis pisze:Naganne są też błędy gramatyczne i takie np Love Don't live here anymore, albo If i will rule the world, mają już ewidentne byki nawet w tytułach.
..cheri cheri lady.. 8) Kiedyś czytałam, że niekiedy świadomie robi się błąd w tekście, bo akurat tak pasuje do rymu. Akurat z Cheri tak nie jest, a z tych, co wymieniłaś.. hmm.. :?:
Atlantis pisze:Na koniec dodam że bezsensowne teksty to nie tylko domena Dietera, wiele zespołów nawet angielskich czy amerykańskich ma liryki po prostu debilne (za przykład niech posłuży Somebody Told Me The Killers)- świetny utwór z bzdurnymi słowami.
"Somebody told me
You had a boyfriend
Who looks like a girlfriend
That I had in February of last year"
:lol:

I tu mnie masz.. :lol: The Killers to jeden z moich ukochanych zespołów.. Przyznaję bez bicia, że teksty to mają nie za ciekawe, jak na mój gust, to takie o niczym konkretnym (choć na pewno nie użyłabym słowa 'debilne' - przytoczony fragment może nie wygląda za mądrze, ale to tylko fragment jednej piosenki 8) ), ale znowu - ich, jak i MT, lubię za brzmienie i wokal, nie teksty, więc wybaczam im takie zonki. :lol:

Natomiast nie sposób się z Tobą nie zgodzić, rzeczywiście wielu wykonawców anglojęzycznych ma denne teksty, co jest tym śmieszniejsze, że z własnym językiem powinni sobie nieźle radzić. Napisać słowa w obcym dla siebie języku jest nieporównanie trudniej.
Z drugiej strony, ja podchodzę do sprawy tak: jeśli ktoś pisze fajne teksty, to dobrze, ale jeśli nie - trudno, wszak jest muzykiem, nie pisarzem. 8)
BTW, od 'tekstów' mam dwóch faworytów: polski Myslovitz i brytyjski Pet Shop Boys. Fajnie piszą, miło posłuchać, nic się nie powtarza, niektóre teksty to kawał dobrej roboty (i do rymu, i niegłupie, i czasem jakieś sprytne spostrzeżenie, myśl się w tym znajdzie). 8)
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

No fakt, debilne to może złe słowo, no niemniej jednak... myśle że dobrze oddaje poziom tego tekstu A sama piosenka jest oczywiście znakomita, choć dwa następne albumy to wg mnie już drastyczny spadek poziomu, a szkoda.

Faktem jest też, że Dieter pisząc nawet w swym ojczystym języku potrafi stworzyć takie kwiatki jak "cień wiatru" :?

Ja od tekstów mam Depeche Mode, wystarczy za wszystko inne. Pozdrawiam :D .
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

shizonek pisze:Akurat z Cheri tak nie jest, a z tych, co wymieniłaś.. hmm..
Polemizowałbym z tym, powinno być chyba cherie, cherie Lady.
Ostatnio zmieniony śr paź 01, 2008 19:07 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
shizonek

Ach nie, chodziło mi o coś innego. Oczywiście, że powinno być 'cherie' - ale miałam na myśli, że w przypadku tego tytułu świadomy błąd (żeby było do rymu) nie wchodzi w grę - bo tak czy tak napisane, wymawia się tak samo. :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Faktycznie dość trudno napisać taki fajny tekst po angielsku, jakie pisał Dieter. W jego tekstach się to wszystko ładnie rymuje, co świadczy o naprawdę wielkim talencie i klasie tego kompozytora.
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

W piosence kompozytor musi wybrać - melodyjność lub sensowność. Na pewno skoczne melodie nie pomagają w budowaniu spójnego tekstu z głębszym przesłaniem. Choć niektóre ballady mają nawet niezłe teksty, np. "Send me a letter from heaven".
Jeśli spojrzeć na teksty skocznych melodii innych wykonawców to jakby je tak dobrze przeanalizować to też niektóre nie trzymałyby się kupy. :roll:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Teksty różnych piosenek, nie trzymają się kupy na pozór :wink:
Według mnie, Dieter w swoich tekstach, stosuje daleko idące skróty myślowe, przez co tekst piosenki może wydawać się bezsensowny <bezradny> , lecz po głębszym wczytaniu...
Spróbujcie bardziej przemyśleć teksty naszego najlepszego kompozytora na świecie, a być może to zauważycie :wink:

Podaje tekst, który chyba przewodzi w temacie skrótów myślowych :wink:

With a Little Love
They said : Oh yeah, it's a tough world
You're restless and you're young
I said : Oh girl, it's a good twirl
And your time will come, your time will come
They said : you came from the wrong side
He's a page from the end of the book
I said : You came from the right side
Took me just one look
Then you understood

With a little love
You will survive
With a little love
You will get by
Do what you want
Go your own way
'Cause its your life

With a little love
You'll make a start
Yeah, why lovers break each other's heart
Do what you want
Go your own way
'Cause it's your life

They said : no future forget it
You came from the wrong side of town
I said : don't listen, don't let it
Let it bring you down
Make you wear a frown
They said : Oh let him down easy
Laugh at the heart you have won
I said : that life is for living
Like the morning sun
It had just began

To tak jakby Dieter napisał własne opowiadanie i "wyrwał" z niego najważniejsze zdania i z nich napisał tekst, (np. jak ten powyżej) pomiędzy którym można sobie "dopowiedzieć" dalszy ciąg.
Spójrzcie tylko ile w tej piosence jest skrótów myślowych 8) lecz nie wszyscy te skróty zauważają :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Nie wiem czy to prawda, ale podobno Dieter stworzył albo ma stworzyć szkołę języka angielskiego, gdzie nauczanie ma być oparte na Jego piosenkach. To by była akurat szkoła moich marzeń, bo łączył bym w niej przyjemne z pożytecznym. I gdyby jeszcze wykładały w tej szkole Panie, mniej więcej w stylu tej, z teledysku "Laila" Blue System, to sądzę że na wagary bym nie chodził. W ogóle musiałbym się zastanawiać czy wracać na noc do domu :lol:
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Po przeczytaniu powyższych wpisów pragnę poinformować co niektórych "nowych" Fanów, że oprócz analizowania piosenek jakie wyszły z pod ręki Dietera pora zacząć interesować się tym co On sam mówił na temat własnych piosenek. Jest to doprawdy niedoceniona wiedza i potrafi ona wyjaśnić wiele wydawało by się zagmatwanych wątków.
Już w 1985 roku podczas całej masy wywiadów i artykułów jakie wtedy na bieżąco pojawiały się w niezliczonej ilości czasopism, Dieter był wielokrotnie pytany a wręcz atakowany twierdzeniami iż teksty jego piosenek nie są ambitne, a wręcz prostackie. Nie posiadają żadnej głębi, mają pełno dziwnych wstawek, wcale nie związanych z główną treścią jaka by wynikała z analizowania całych utworów.
Dieter zawsze odpowiadał iż najważniejsza w jego piosenkach jest melodja :!:
Najpierw jak komponuje tworzy melodję a potem układa pod nią słowa. Ale słowa mają tak pasować do melodji aby to właśnie muzyczna część piosenki była najlepiej zapamiętana. Tak jak Dieter powiedział dla PopRocky w 1986 roku, że i tak ludzie będą kojarzyć piosenkę bardziej z melodją niż z tekstem.
Dieter układa tak tekst piosenek aby był on "melodyczny" do muzyki. Aby był przyjemny w słuchaniu i sprawiał słuchaczom najwięcej radości. A te różne "śmieszności" w piosenkach właśnie służą do tego, iż jak na dyskotece czy imprezie puści się Dietera piosenki, to przecież praktycznie nikt nie śledzi tekstu tylko wspaniale bawi się przy muzyce wydobywającej się z głośników...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
shizonek

Pkmodern pisze:Dieter zawsze odpowiadał iż najważniejsza w jego piosenkach jest melodja :!:
Najpierw jak komponuje tworzy melodję a potem układa pod nią słowa. Ale słowa mają tak pasować do melodji aby to właśnie muzyczna część piosenki była najlepiej zapamiętana. Tak jak Dieter powiedział dla PopRocky w 1986 roku, że i tak ludzie będą kojarzyć piosenkę bardziej z melodją niż z tekstem.
Dieter układa tak tekst piosenek aby był on "melodyczny" do muzyki. Aby był przyjemny w słuchaniu i sprawiał słuchaczom najwięcej radości. A te różne "śmieszności" w piosenkach właśnie służą do tego, iż jak na dyskotece czy imprezie puści się Dietera piosenki, to przecież praktycznie nikt nie śledzi tekstu tylko wspaniale bawi się przy muzyce wydobywającej się z głośników...
No i bardzo dobrze. Przynajmniej Dieter nie sili się na nie wiadomo jakie wytłumaczenia, i sprawa jasna. Dobre podejście, w końcu to muzyka 'użytkowa', dla przyjemności własnej słuchacza, a nie żadne tam liryczne próby zbawienia świata. :)
Didi&Thomas pisze:Nie wiem czy to prawda, ale podobno Dieter stworzył albo ma stworzyć szkołę języka angielskiego
Hmm.. ja tam wolałabym się uczyć angielskiego od Thomasa.. 8)
Awatar użytkownika
MichałT

Pkmodern pisze:Po przeczytaniu powyższych wpisów pragnę poinformować co niektórych "nowych" Fanów, że oprócz analizowania piosenek jakie wyszły z pod ręki Dietera pora zacząć interesować się tym co On sam mówił na temat własnych piosenek. Jest to doprawdy niedoceniona wiedza i potrafi ona wyjaśnić wiele wydawało by się zagmatwanych wątków.
Już w 1985 roku podczas całej masy wywiadów i artykułów jakie wtedy na bieżąco pojawiały się w niezliczonej ilości czasopism, Dieter był wielokrotnie pytany a wręcz atakowany twierdzeniami iż teksty jego piosenek nie są ambitne, a wręcz prostackie. Nie posiadają żadnej głębi, mają pełno dziwnych wstawek, wcale nie związanych z główną treścią jaka by wynikała z analizowania całych utworów.
Dieter zawsze odpowiadał iż najważniejsza w jego piosenkach jest melodja :!:
W porządku, Dieter pisze takie teksty, żeby jak najbardziej podkreślały linię melodyczną - ale przecież nie można powiedzieć, że coś jest takie sobie, tylko dlatego, że zostało napisane "pod muzykę" <bezradny>
Dla mnie, Dieter, ma poprostu talent do pisania tekstów, a to, że pisze je w krótkim czasie, wcale nie oznacza, że są złe <bezradny> a to, że w dodatku idealnie wkomponwują się w muzykę - to już jest najwyższa szkoła jazdy 8)
W odpowiedziach do dziennikarzy, wstawia krótkie stwierdzenia, że najważniejsza jest muzyka, po to, żeby po prostu się odczepili, bo i tak nie zrozumieją głębi jego "prostackich" tekstów :lol: :wink:
Wystarczy dokładnie prześledzić tekst (np. "With A Little Love" 8) ), żeby zobaczyć jak stosuje, niebanalne porównania, ciekawe przemyślenia (choć dotyczące zwyczajnych ludzkich spraw) i daleko idące skróty myślowe. Oczywiście nie wszyscy są w stanie je pojąć, gdyż spora grupa ludzi, bierze je zbyt dosłownie - i wtedy rodzi się wrażenie, że zdania te, są wyrwane z kontekstu <bezradny>
MichałT wcześniej pisze:To tak jakby Dieter napisał własne opowiadanie i "wyrwał" z niego najważniejsze zdania i z nich napisał tekst, (np. jak ten powyżej) pomiędzy którym można sobie "dopowiedzieć" dalszy ciąg.
Nie muszę chyba dodawać, że teksty te, szalenie mi się podobają, z uwagi na to, że są jak książki - uruchamiają moją wyobraźnię 8)
Czasami tekst, ubrany w piękne liryczne słowa, nie przedstawia żadnej głębi myślowej - jest po prostu płytki <bezradny>
Reasumując: Dieter stosuje proste słowa, a wychodzi mu głębia myślowa, natomiast inni, stosują może i piękne słowa, ale wychodzi im pustka myślowa.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
shizonek

MichałT pisze:W odpowiedziach do dziennikarzy, wstawia krótkie stwierdzenia, że najważniejsza jest muzyka, po to, żeby po prostu się odczepili, bo i tak nie zrozumieją głębi jego "prostackich" tekstów :lol: :wink:
Wystarczy dokładnie prześledzić tekst (np. "With A Little Love" 8) ), żeby zobaczyć jak stosuje, niebanalne porównania, ciekawe przemyślenia (choć dotyczące zwyczajnych ludzkich spraw) i daleko idące skróty myślowe. Oczywiście nie wszyscy są w stanie je pojąć, gdyż spora grupa ludzi, bierze je zbyt dosłownie - i wtedy rodzi się wrażenie, że zdania te, są wyrwane z kontekstu <bezradny>
Michale.. mam wrażenie, że jednak idziesz za daleko z tą "głębią". :wink: Przy całej mojej ogromnej sympatii do piosenek Modern Talking, nie mam najmniejszego zamiaru wypierać się tego, że teksty nie są ich mocną stroną. Tyle że mi to nie przeszkadza. :wink: Można przecież lubić czyjąś twórczość, dostrzegając jej słabości (a może nawet także dzięki temu). Nie ma większego sensu upierać się, że Dieter pisze jakieś superwyrafinowane teksty o przepastnej głębi interpretacyjnej, skoro on sam twierdzi, że teksty są sprawą drugoplanową, więc to jest tak trochę jak dorabianie na siłę teorii do czegoś. :)
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

MichałT pisze:W odpowiedziach do dziennikarzy, wstawia krótkie stwierdzenia, że najważniejsza jest muzyka, po to, żeby po prostu się odczepili, bo i tak nie zrozumieją głębi jego "prostackich" tekstów
Wystarczy dokładnie prześledzić tekst (np. "With A Little Love" ), żeby zobaczyć jak stosuje, niebanalne porównania, ciekawe przemyślenia (choć dotyczące zwyczajnych ludzkich spraw) i daleko idące skróty myślowe
shizonek pisze:Nie ma większego sensu upierać się, że Dieter pisze jakieś superwyrafinowane teksty o przepastnej głębi interpretacyjnej, skoro on sam twierdzi, że teksty są sprawą drugoplanową, więc to jest tak trochę jak dorabianie na siłę teorii do czegoś.
Też mi się wydaje, że jednak shizonek ma rację. Teksty Bohlena są proste a ich głównym celem jest dobrze współbrzmieć z podkładem muzycznym. Choć zapewne nie brakuje piosenek, gdzie te teksty są bardziej ambitne ale generalnie to nie są one jednak wysokich lotów.
Pkmodern pisze:Po przeczytaniu powyższych wpisów pragnę poinformować co niektórych "nowych" Fanów, że oprócz analizowania piosenek jakie wyszły z pod ręki Dietera pora zacząć interesować się tym co On sam mówił na temat własnych piosenek. Jest to doprawdy niedoceniona wiedza i potrafi ona wyjaśnić wiele wydawało by się zagmatwanych wątków.
Powiem nawet więcej. Już kiedyś ten "problem" poruszaliśmy w innym gronie na forum. I stanęło w większości, że jednak teksty Dietera nie są ambitne. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Racja, nie można przecież stworzyć dobrego tekstu do wspaniałej muzyki rozrywkowej... albo tekst, albo muzyka <bezradny>
Możemy nawet wyciągnąć regułkę:
Jeśli muzyka jest melodyjna, tekst musi być niskich lotów, jednak jeśli muzyka jest denna z natury, wtedy tekst jest w porządku
Ciekawe, jakich lotów, jest libretto do muzyki poważnej Madame Butterfly... oczywiście, że genialne - jest to w końcu muzyka poważna (a nie opera mydlana), więc libretto musi być dobre <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Michał odnoszę wrażenie że to Ty wiesz lepiej od Dietera co Dieter na ten temat chciał powiedzieć. Niestety częstą przywarą polaków jest poprawiać innych w tym co powiedzieli na swój temat, w ramach zasady to jednak "my" wiemy lepiej co ktoś powiedział i co to znaczy.
Kwestia tu poruszana to nie tylko czasy Modern Talking w latach 80-tych, również o to pytano Dietera w związku z piosenkami z płyt z lat po 98 roku. Dieter nawet tu nie zmienił zdania. Nawet w programie RTL-u "Exclusive" z 22 marca 2001 roku o to zapytano Dietera - jego zdanie na ten temat nie zmieniło się :!:
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Ten temat byl wałkowany już tyle razy na tym forum ale co tam...;) Trzeba się po prostu pogodzic z tym ze teksty Dietera są nie są niczym wyjątkowym ale tak jak wszyscy z samym Dieterem mówią - nie to jest najwazniejsze, chodzi o to aby dobrze brzmiały z jego mega melodyjnymi kompozycjami. Bo czegoś takiego : "Love is stronger than a mountain, love is stronger than a sea" choćbym nie wiem jak chciał nie dam rady uznać za ambitne;)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
ODPOWIEDZ