Zdanie "Danke an Steve Harper für seine Flötentöne" mam rozumieć, że ten Steve odpowiadał za dźwięki "fletowe" i to jemu na przykład zawdzięczamy tę cudną barwę z choćby Wild Wild Water?labambino pisze:http://www.talkingforever.com/systemsin ... ession.jpg
Birger Corleis
- Prophet5
Re: Birger Corleis
- Varcetti
- Kontakt:

To zdjęcie pochodzi z 1984 roku i widzimy na nim od lewej: Birger Corleis, Michael Scholz, Rolf Kohler
Pozdrawiam, Varcetti
- Peter
Gratuluję refleksu, zobacz kilka postów wstecz.
Ma może ktoś tego singla, chętnie bym sobie go posłuchał. Ciekawe kto śpiewał Corleis czy Kohler?
- labambino
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Podziękowania te odnoszą się do płyty Obsession. Komu zawdzięczamy to czy owo na wielu innych płytach niestety nas nie informowano.Prophet5 pisze:Zdanie "Danke an Steve Harper für seine Flötentöne" mam rozumieć, że ten Steve odpowiadał za dźwięki "fletowe" i to jemu na przykład zawdzięczamy tę cudną barwę z choćby Wild Wild Water?labambino pisze:http://www.talkingforever.com/systemsin ... ession.jpg
Jak piszesz tak cię widzą.
- labambino
Tak,Arek ma rację.Muszę poszukać jeszcze w swoim archiwum(niestety jest to archiwum papierowe) innych dokumentów,z których można dowiedzieć się kto na jakim instrumencie grał i przy produkcji jakiego albumu.
you can win if you want!
- Peter
Szkoda, że znamy tak mało utworów, w których udzielał się Corleis. Corleis był chyba zbyt ambitny by uczestniczyć w poczynaniach Systemsów.
- labambino
Birger zakończył swoją działalność jako muzyk pod koniec 1999 roku.Peter pisze:Szkoda, że znamy tak mało utworów, w których udzielał się Corleis. Corleis był chyba zbyt ambitny by uczestniczyć w poczynaniach Systemsów.
Potem rozpętał tę "wojnę" z Dieterem.
Birger nie był aż tak bardzo zaangażowany wysokie chórki.
Ma bardzo wysoką skalę głosu(począwszy od tubalnego skończywszy na falsecie nieco słabszym od Michaela)jednakże najlepszy przykład możliwości jego głosu to There`s too much blue in missing you".
W drugim albumie MT śpiewał we wszystkich chórkach a do większości piosenek robił backvocal w refrenach,które śpiewał Thomas.
W wielu piosenkach słychać jego tubalny głos,np.w Love don`t live here anymore.Po trzecim albumie w Modern Talking udzielał się już mniej,ale po rozpadzie MT ,kiedy to Dietr założył Blue System,Birger uczestniczył w nagrywaniu pierwszych trzech albumów.
Do roku 1999 był jescze trochę aktywny,jednak ze względu na chorobę strun głosowych i podeszły wiek definitywnie zakończył działalność.
Jak mówił-muzyka typu Modern Talking czy Blue System nigdy nie była tą moją ulubioną,ale miałem z tego mniejsze(!) czy większe pieniądze.
Dlatego uważam ,że w SIB nieodnalazłby siebie.No, może w drugim albumie,ale napewno nie w pierwszym.
you can win if you want!
- Adi
Ja bym chętnie widział Birgera we współpracy z Thomasem Andersem. Mogłoby wyniknąć z tej współpracy coś ciekawego, taki nowy Modern Talking tyle że tutaj pod kierownictwem Thomasa.labambino pisze:Dlatego uważam ,że w SIB nieodnalazłby siebie.No, może w drugim albumie,ale napewno nie w pierwszym.
- labambino
[ Jeśli prawdą jest to, że Birger zakończył karierę to może jednak zdecydowałby się zawiesić muzyczną emeryturę.
Jest to prawdą i wiem to ze 100 procentowego źródła jakim jest sam Birger.Ostatnią rzeczą jaką się zajmował to muzyka do musicalu Zoff.
Jako wokalista niestety już się nie udziela,a wielka szkoda.
Jest to prawdą i wiem to ze 100 procentowego źródła jakim jest sam Birger.Ostatnią rzeczą jaką się zajmował to muzyka do musicalu Zoff.
Jako wokalista niestety już się nie udziela,a wielka szkoda.
you can win if you want!
- Peter
Tylko nie to, posłuchaj sobie ich "dzieła".Adi pisze:Ale wracając do tematu to naprawdę myślę, że gdyby panowie mieli ze sobą kontakt to mogli by nagrać jakiś album w stylu Modern Talking. A do chórków mogliby zaangażować panów z Modern System
Jestem tego samego zdania.labambino pisze:Jako wokalista niestety już się nie udziela,a wielka szkoda.
- Peter
Corleis wyglądał wtedy jak młody Bóg.Varcetti pisze:To zdjęcie pochodzi z 1984 roku i widzimy na nim od lewej: Birger Corleis, Michael Scholz, Rolf Kohler
Gdzie można jeszcze posłuchać głosu Corleisa?
- Adi
No to dobra. Niechby nawet oni sami we dwóch. Co do muzyków sesyjnych to miałem na myśli tych, którzy tworzyli chórki w Modern Talking. I to najlepiej ci z czasów 1999-2001. Ostatecznie obeszło by się z chórkiem z obecnego zespołu Thomasa.Peter pisze:Tylko nie to, posłuchaj sobie ich "dzieła".
- Peter
Współpraca BC z TA byłaby bardzo, bardzo interesująca, z chęcią bym sobie posłuchał czegoś takiego. Możemy zresztą miec jej przedsmak w Love don't live here anymore. Zwrotki to właściwie duet Corleisa z Andersem.
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
A na jednym z zagranicznych Forum, tamtesi uczestnicy chcą się zorganizować aby namówić Dietera aby nagrał coś wspólnie z Ashleyem!!! - ciekawe co im z tego wyjdzie, ale wątpię... Dietera ostatnio coraz częściej łapią bóle korzonek, więc "latanie" po scenie nie wchodzi w rachubę... 
MODERN TALKING FOREVER!!!
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
A na jednym z zagranicznych Forum, tamtesi uczestnicy chcą się zorganizować aby namówić Dietera aby nagrał coś wspólnie z Ashleyem!!! - ciekawe co im z tego wyjdzie, ale wątpię... Dietera ostatnio coraz częściej łapią bóle korzonek, więc "latanie" po scenie nie wchodzi w rachubę... 
MODERN TALKING FOREVER!!!