Teksty piosenek Dietera

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Teksty piosenek Dietera

Post autor: Peter »

flipper_69 pisze:odałbym bym jeszcze mój ulubiony zwrot ,,The masquerade of loneliness"
Faktycznie dość często występuje wystarczy wymienić A telegram to your heart czy TITANIC 650604
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Peter pisze:
flipper_69 pisze:odałbym bym jeszcze mój ulubiony zwrot ,,The masquerade of loneliness"
Faktycznie dość często występuje wystarczy wymienić A telegram to your heart czy TITANIC 650604
A także w "Blinded By Your Love" oraz It's A Game (Les Mckeown) :)
Awatar użytkownika
Peter

O tym pierwszym nie pamiętałem, dzięki za przypomnienie,a tego drugiego nie znam.
Awatar użytkownika
MichałT

Ulubione zwroty Dietera

Post autor: MichałT »

Proponuję zrobić tutaj zbiór najczęściej, używanych przez Dietera zwrotów, z jego kompozycji.
Przy zdaniach, warto by było dopisać, w jakich i czyich piosenkach on występuje itp.
Ja zaczynam:

"Don't Take Your Love To Town"
:arrow: Blue System - Walking on a Rainbow - "Sorry, Little Sarah" - 2 zwrotka - 2 wers
:arrow: Blue System - Obsession - "I'm the pilot of Your love" - Refren - 5 ostatni wers
:arrow: Blue System - Backstreet Heaven - "Dirty Money" - Refren - 2 wers

PS: Żeby to wszystko wyglądało przejrzyście proponuję pisać po jednym zwrocie w poście :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 0:49 przez MichałT, łącznie zmieniany 1 raz.
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
mihau

Re: Ulubione zwroty Dietera

Post autor: mihau »

Dieter lubi heart i soul

You're My Heart You're My Soul

Cheri Cheri Lady
I've got pain in my heart Got a love in my soul

C.C. Catch - Heartbreak hotel
... Oh, touch your heart !Oh, touch your soul !

dużo jest stałych przewijających się zdań myślę że w dzisiejszych czasach pomocny dla Dietera byłby program Madżik DiscoPolo Mejker który sam układa tekst:
http://www.mdpm.bzi.pl/index.php
Awatar użytkownika
MichałT

Re: Ulubione zwroty Dietera

"Outside the Gates of Heaven"
:arrow: Blue System - Obsession - "48 Hours" - 2 zwrotka - 3 wers
:arrow: Modern Talking - In The Garden of Venus - "In 100 Years" - 1 zwrotka - 1 wers :D

Musiałem dodać jeszcze jeden, legendarny (był już wyżej wymieniony) zwrot:

"You Can Run, but You Can't Hide"

:arrow: Blue System - Backstreet Dreams - "You Are an Angel" - 2 zwrotka - 5 wers
- "Dirty Money" - 1 zwrotka - 6 wers
:arrow: Mark Medlock & Dieter Bohlen - Mr. Lonely - "You Can Get It" - Refren - 3 i 4 wers

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

MichałT pisze:"You Can Run, but You Can't Hide"
Modern Talking - After your love is gone
Modern Talking - Fly to the moon
Modern Talking - My lonely girl
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 11:49 przez Mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
MichałT

Modern Talking - After you're love is gone
Modern Talking - Fly to the moon
Modern Talking - My lonely girl
Dzięki Mateusz, za dodanie tych 3 piosenek, dzięki nim, mamy ich już 6 :D

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

"In a world of stone":
:arrow: Blue System "My Bed Is Too Big" (2-ga zwrotka),
:arrow: C.C.Catch "House of Mystic Light" (1-sza zwrotka).

P.S. I niezliczona ilość wersów z "Like I do". ;-)
Awatar użytkownika
MichałT

"Behind Your/My Painted Smile"
:arrow: Blue System - Obsession - "Another Lonely Night" - 2 zwrotka - 6 wers
:arrow: Modern Talking - In The Garden of Venus - "Slow Motion" - 1 zwrotka - 2 wers

W przypadku nr 1 występuje Behind Your Painted Smile
W przypadku nr 2 występuje Behind My Painted Smile

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

Na pewno gdzieś jeszcze występuje ten zwrot, ale na razie innych przykładów nie znalazłem <bezradny>

No tak :!: Najciemniej jest pod latarnią :lol:
:arrow: Modern Talking - In The Garden of Venus - "Good Girls Go To Heaven - Bad girls go to Everywhere" - 1 zwrotka - 7 wers
Jedną piosenkę po "Slow Motion"...
Tyle, że tu jest: Just behind a painted smile... :? :?: :?: :?:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Only love can break my heart
C.C. CAtch You shot a hole in my soul
2. MT.
Awatar użytkownika
Peter

Good Guys only win in the movies
MT :arrow: Just we two (Mona Lisa)
MT :arrow: Jet Airliner
C.C. Catch z płyty Like a hurricane.
Awatar użytkownika
Peter

Anything is possible
MT- Back for good
A. Klaws - Take your chance
A. Klaws- Take me tonight (Maxi CD).
Awatar użytkownika
MichałT

tmp

shizonek pisze:Mnie osobiście śmieszą raczej powtarzane frazy i rymy częstochowskie typu eleven-heaven, gone-alone, twice-paradise. Czasem, gdy słuchałam pierwszy raz nieznanej mi piosenki MT, myślałam sobie "do tego słowa pasowałoby.." i proszę, jakże często trafiałam w 10..
W ogóle mam wrażenie, że Dieter jest jak hollywoodzki scenarzysta - ma jakiś kajecik z najczęściej używanymi zwrotami i rymami, i jak trzeba napisac txt, to bierze trochę ze strony piątej, trochę z trzynastej, coś dopisuje i voila! tekst gotowy. :lol:
To prawda, że Dieter często powtarza swoje własne, ulubione zwroty (You Can Run, But You Can't Hide, motion-emotion-ocean-devotion :wink: ), ale napewno nie da rady napisać tekstu, w stylu "wzięcia czegoś z piątej i trzynastej strony ulubionych zwrotów" i dodaniu do tego kilku nowych wyrażeń, które zapisujemy na stronie czterdiestej czwartej <bezradny>
Najlepiej to zrozumiemy, kiedy weźmiemy do ręki kartkę i długopis i spróbujemy sklecić coś w obcym języku, żeby w dodatku świetnie podchodziło pod muzykę, żeby jakoś trzymało się kupy i żeby przynajmniej od czasu do czasu się rymowało, że o tworzeniu muzyki nie wspomnę <bezradny>
Schizonku, brałaś kiedyś kartkę i długopis i próbowałaś napisać tekst np. w języku angielskim, do jakiegoś instrumentalnego utworu :?:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
shizonek

Re: Zabawne piosenki

Post autor: shizonek »

MichałT pisze:Schizonku, brałaś kiedyś kartkę i długopis i próbowałaś napisać tekst np. w języku angielskim, do jakiegoś instrumentalnego utworu :?:
Nie, bo należę do tej grupy osób, które tylko umieją krytykować czyjeś teksty, ale same w życiu nigdy nic nie napiszą (mogę Ci narysować co najwyżej :lol: ).
MichałT pisze:Najlepiej to zrozumiemy, kiedy weźmiemy do ręki kartkę i długopis i spróbujemy sklecić coś w obcym języku, żeby w dodatku świetnie podchodziło pod muzykę, żeby jakoś trzymało się kupy i żeby przynajmniej od czasu do czasu się rymowało, że o tworzeniu muzyki nie wspomnę <bezradny>
No tak, ale masa innych wykonawców jakoś sobie z tym radzi.. Trudno też, żeby tłumaczyć profesjonalnego twórcę klasy światowej (mam na myśli Dietera, no chyba, że uważacie go za chałturzystę) moją nieumiejętnością sklecenia trzech słów po angielsku, bądź też faktem, iż jest to ogólnie niełatwe zadanie.. :wink: Nie żebym się czepiała jakoś specjalnie, ale takiego nagromadzenia podobnych fraz i zwrotów jak u MT nie spotkałam więcej u nikogo.. Przypuszczam, że dodatkową trudność stanowi trzymanie się jednego tematu - czyli tzw. 'love songs' (z tego, co do tej pory słyszałam, MT chyba nie brali się za inne tematy?). Nie dość, że to zaczyna być w pewnym momencie monotonne, to jeszcze w tak popularnym temacie trudno o oryginalność. Także rozumiem, że w końcu zaczyna być trudno napisać coś nowego, co nie przypomina poprzednich kawałków. Aha, ja się nie czepiam, nie przeszkadza mi ta swoista monotematyczność, MT lubię za inne rzeczy, od tekstów mam insze ulubione zespoły - nie chcę, by ktoś poczytał to za atak na świętości.. :wink: :mrgreen:
Po prostu zwyczajnie łatwiej byłoby, gdyby od czasu do czasu wziąć na tapetę jakiś inny motyw niż 'miłość'.. byłoby o czym pisać.. 8)
Awatar użytkownika
Atlantis

Re: Zabawne piosenki

Post autor: Atlantis »

Ja uważam, że trudno się z Tobą w tym względzie nie zgodzić, ale mam kilka "ale" :D .
Po pierwsze teksty Dietera to nie tylko miłość było jeszcze You Can Win If You Want, In 100 Years, Who Will Save The Warld, We Are Children of The World, Win The Race, no i pare innych. Był nawet tekst o prostytutce, zatem Bohlen, nie za często, ale jednak temat zmienia.

Po drugie napisanych tekstów było bardzo dużo i to autentycznie podziwiam, udało mu się stworzyć tyle rymowanek, pasujących w dodatku do melodii i dobrze się śpiewających, a to o Julii i Romeo, a to o hebanowych oczach, a to o Lisie co musiała odejść.

Po trzecie jest w tej masie sporo tekstów na pradę niegłupich, ja bardzo lubie np. Send Me A Letter From Heaven, Mrs. Robota czy Midnight Lady.

Osobiście denerwują mnie już absolutnie kretyńskie sformułowania w stylu "jesteś mym nauczycielem, chodze do szkoły, kocham Cie skarbie" albo takie jak mamy np na Mr Lonely, zerowy sens, przypadkowo rymujące się zwroty.
Naganne są też błędy gramatyczne i takie np Love Don't live here anymore, albo If i will rule the world, mają już ewidentne byki nawet w tytułach.

Na koniec dodam że bezsensowne teksty to nie tylko domena Dietera, wiele zespołów nawet angielskich czy amerykańskich ma liryki po prostu debilne (za przykład niech posłuży Somebody Told Me The Killers)- świetny utwór z bzdurnymi słowami.
A Beatlesi? She loves you yeah yeah yeah? Można tak jeszcze długo wymieniać.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
ODPOWIEDZ