Teksty piosenek Dietera
- Peter
Re: Teksty piosenek Dietera
Dzięki Mateusz za fachowe wyjaśnienie
Nie jestem anglistą więc nie bardzo wiedziałem jak to przetłumaczyć. A nawet nie wiedziałem, że w tylu utworach występuje. Gratuluje dokładnej znajomości tekstów MT, ja lepiej znam teksty BS wiec koncentruje sie bardziej na zwrotach tam używanych.
- tanathos
istnieją jednak piosenki dietera posiadające bardzo dobry tekst:
1. in 100 years-
2. who will save the world
3. win the race
4. tv makes the superstar (tytuł i przesłanie utworu wydają się byc nawet wyrazem zdystansowanego, nieco ironizującego nawet spojrzenia podmiotu lirycznego na przemysł rozrywkowy i prawa nim rządzące:)
5. with a little love
ps mam pytanie:
1.co oznacza zwrot "let me take a(?)part[/b]" z cheri cheri lady?
2. mam wątpliwość czy tytuł "cheri cheri lady " jest poporawny. w piosence podmiot liryczny zwraca się do jakiejś kobiety, a przecież w języku francuskim rzeczowniki i przymiotniki w rodzaju żeńskim mają końcówkę "E", więc powinnno być chyba "Cherie". nie wiem.. a może "cheri "to jakiś wyjątek..
1. in 100 years-
2. who will save the world
3. win the race
4. tv makes the superstar (tytuł i przesłanie utworu wydają się byc nawet wyrazem zdystansowanego, nieco ironizującego nawet spojrzenia podmiotu lirycznego na przemysł rozrywkowy i prawa nim rządzące:)
5. with a little love
ps mam pytanie:
1.co oznacza zwrot "let me take a(?)part[/b]" z cheri cheri lady?
2. mam wątpliwość czy tytuł "cheri cheri lady " jest poporawny. w piosence podmiot liryczny zwraca się do jakiejś kobiety, a przecież w języku francuskim rzeczowniki i przymiotniki w rodzaju żeńskim mają końcówkę "E", więc powinnno być chyba "Cherie". nie wiem.. a może "cheri "to jakiś wyjątek..
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Gdzieś już to próbowaliśmy ustalać, i wyszło że "Cherie" powinno być poprawnie 
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
O dobry pomysł: piosenki Bohlena z ambitnym tekstem też o tym myślałem
. Oprócz tych, których nie wymieniłeś jeszcze: Give me peace on earth, Freedom, TITANIC 650604, Dirty money, Just say no. Rzecz dyskusyjna czy Win the race ma ambitny tekst
Tak jest na płycie Dieter the hits. To znaczy, ze na singlu jest błąd.ArCrack pisze:Gdzieś już to próbowaliśmy ustalać, i wyszło że "Cherie" powinno być poprawnie
Ostatnio zmieniony śr cze 25, 2008 12:37 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
- flipper_69
Dodałbym bym jeszcze mój ulubiony zwrot ,,The masquerade of loneliness" 
Wie ktoś co znaczy zwrot: ,,Little boogaloo?
Wie ktoś co znaczy zwrot: ,,Little boogaloo?
- Prophet5
To z "Hey You". Pamiętam, bo i sam kiedyś się zastanawiałem. Podejrzewam, że to coś wymyślonego, bądź nawiązanie do "bungalow" - przytulnego, małego domku na urlopowy wypoczynek. Brzmi bardzo podobnie.flipper_69 pisze:Wie ktoś co znaczy zwrot: ,,Little boogaloo?
- Peter
Czy ja wiem, czy to jest często spotykany zwrot? Ja takie coś znalazłem tylko w moim ukochanym utworze TITANIC 650604.flipper_69 pisze:Dodałbym bym jeszcze mój ulubiony zwrot ,,The masquerade of loneliness"
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Boogaloo to słówko użyte po raz pierwszy dużo wcześniej, jest w jednym z nagrań (o ile pamięć mnie nie myli) grupy Cinderella, chyba "Sir".
Maskarada była też w It's A Game, Blinded By Your Love. Ale faktycznie, sporo zwrotów było użytych znacznie częściej.
Maskarada była też w It's A Game, Blinded By Your Love. Ale faktycznie, sporo zwrotów było użytych znacznie częściej.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Mateusz
pozwól mi wziąć (w tym) udziałtanathos pisze:1.co oznacza zwrot "let me take a(?)part[/b]" z cheri cheri lady?
Boogaloo jest niczym innym jak jedną z odmian tańca latino która była w latach 60 odpowiedzią latynosów na rock'n'roll i twist który był domeną "białych". Sam taniec był w najprostszych słowach frywolną zabawą i zapewne podmiot liryczny zafascynoiwał się tańcząca dziewczyną lub jest to metaforyczna zachęta do "frywolnego", niewinnego niczym ten taniec romansuflipper_69 pisze:Wie ktoś co znaczy zwrot: ,,Little boogaloo?
a co do "little bogaloo" to tak tancerze nazywają krótki popis, próbkę swoich możliwości
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Jak przetłumaczyć When the sky rained fire?
- Mateusz
myśle że w tym przypadku trzeba by troszkę odejśc od dosłownego tłumaczenia bo "Kiedy z nieba padał ogień" nie brzmi najlepiej, ja przetłumaczyłbym to po prostu "kiedy zapłonęło niebo" 
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Dzięki właśnie do Ciebie się zwróciłem jako do specjalisty w tej dziedzinie
Może chodzi tu o ognistą barwę nieba a więc o zachód słońca. Ale raczej nie bo z tekstu wynika, że to była noc więc nie mogło płonąć niebo, bo w nocy jest czarne.Może t być jakaś przenośnia. Ale nie polemizuje z Tobą w końcu studiujesz anglistykę. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt cze 27, 2008 20:53 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
- Prophet5
Poczytajcie Kabałę w kontekście masonerii i zrozumiecie wers "Kiedy z nieba padał ogień" bez uciekania się do słodkiego łagodzenia.Mateusz pisze:myśle że w tym przypadku trzeba by troszkę odejśc od dosłownego tłumaczenia bo "Kiedy z nieba padał ogień" nie brzmi najlepiej, ja przetłumaczyłbym to po prostu "kiedy zapłonęło niebo"
- Adi
Słuchajcie. Jaki jest sens doszukiwać się w utworach Bohlena ambitnych tekstów? Wiadomo, że większość z nich (choć może nie wszystkie) są tylko dopełnieniem muzycznym aby głos ładnie współbrzmiał z muzyką i rytmem. Jak w 1998r. tysiące fanów szalało w katowickim Spodku (w tym jedna para jak tańczyła niedaleko sceny) to czy ktoś się zastanawiał nad sensownością podmiotu lirycznego i jego działań w utworze?
Ja sobie nawet nigdy nie próbowałem nad tym łamać głowy. Na pewno szybkie utwory w wykonaniu Bohlena nie sprzyjają sensownym tekstom. Może w balladach bardziej ale...ode mnie tyle w tym temacie. 
- Mateusz
Ależ polemika jest jak najberdziej wskazana bo każdy moze się pomylićPeter pisze:Ale nie polemizuje z Tobą w końcu studiujesz anglistykę. Pozdrawiam.
Czy ja wiem... nie sądze żeby Bohlen to tworzenia swych tekstów sięgał az tak ambitnie głębokoProphet5 pisze:Poczytajcie Kabałę w kontekście masonerii i zrozumiecie wers "Kiedy z nieba padał ogień" bez uciekania się do słodkiego łagodzenia.
To była noc kiedy niebo zapłonęło ogniem
To była noc spadających gwiazd
To była noc kiedy utraciłem pożądanie mego serca
To była noc kiedy czekałem aż zadzwonisz (albo jeżeli miss oznacza "przegapić" a nie "tęsknić" - To była noc gdy nie odebrałem telefonu od Ciebie)
Myśle ze przesłanie jest jak to u Bohlena sie często zdarza - proste
T. Prachett
T. Prachett
- Peter
Raczej to drugieMateusz pisze:To była noc kiedy czekałem aż zadzwonisz (albo jeżeli miss oznacza "przegapić" a nie "tęsknić" - To była noc gdy nie odebrałem telefonu od Ciebie)