Zagadki czas zacząc...

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

To może i ja coś zadam.
Co mieli wspólnego Fancy (od "Flames Of Love") z Dieterem? Podpowiem, że to nie ma żadnego z wiązku z belgijskim duetem, który ma identyczną nazwę jak jego pseudonim.
Awatar użytkownika
ROBERT_LATO
Redaktor
Kontakt:

Post autor: ROBERT_LATO »

Rozumiem, że mogę (po podaniu prawidłowej odpowiedzi) zadać zagadkę :-).. Nie wiem czy się nie powtórzę... tyle już ich było... Ale spróbuję... Jakie trzy osoby łączą jeden z najbardziej znanych zespołów niemieckich - Bad Boys Blue z Dieterem ? (chodzi o nazwiska). Mam nadzieję, że nie jest to trudna zagadka ;-) Pozdrawiam Robert
Its haahd se Dieter tuh bie ;-)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Na zagadkę Roberta odpowiedź chyba znam - Tony Hendrik, Karin van Haaren, Mary Applegate.
Natomiast co do Fancy'ego to nie mam póki co pojęcia :lol:
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

To może i ja coś zadam.
Co mieli wspólnego Fancy (od "Flames Of Love") z Dieterem?
Jednym ze wspólnych wątków w biografiach obu panów jest współpraca z Grantem Millerem. Dieterowi zaśpiewał Doctor for my heart, Fancy'emu np. Colder than ice...ale nie wiem czy takiej odpowiedzi oczekiwałeś :D

a tu wspólne zdjęcie obu panów http://www.fancy-fanclub.de/html/freunde___stars.html

o i jeszcze Breitung współpracował z Dieterem i Fancy'm

i ostatnia już zmiana: obaj urodzili się siódmego...

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

byłeś bardzo blisko Pioetrek z tą różnicą, że Grant Miller "Doctro For My Heart" zaśpiewał także Fancy'emu. Bo tak naprawdę był pod jego skrzydłami tak jak np. pod skrzydłami Dieter'a była C.C. Catch. A "Doctor For My Heart" był w całości wyprodukowany przez Tess'a (Fancy). Ot taka ciekawostka ;)
PS. dzięki za linka, uwielbiam Fancy'ego dla mnie obok Dieter'a jest on najbardziej płodnym kompozytorem i producentem niemieckim muzyki dyskotekowej.
Awatar użytkownika
ROBERT_LATO
Redaktor
Kontakt:

Post autor: ROBERT_LATO »

Tak Arku, masz rację... :-) Dwie pierwsze osoby:

1.Tony Hendrik;
2.Karin van Haaren (Karin Hartman).

to autorzy wielu przebojów napisanych dla BBB.

Jednocześnie napisali dla Dietera w 1978 r. singiel z dwoma nagraniami który ukazał się pod szyldem MONZA...

Tony Hendrik, Karin van Haaren (oraz F. Torsten) napisali Hallo Taxi Nummer 10.

Karin van Haaren (wraz z Davidem Bellamy) Cola Und Rock'N'Roll.

Ponadto producentem nagrań był Tony Hendrik (wraz z Karin Hartman - która jest żoną Tony Hendrika - i używa pseudonimu Karin van Haaren - zatem to jedna i ta sama osoba).

Co do 3. osoby:
faktycznie jest to Mary Applegate - pani, która była współtwórczynią słów wraz z Bohlenem do nagrania "Do You Wanna" dla Modern Talking, a jednocześnie była współautorką wczesnych piosenek BBB takich jak "You're A Woman" czy "Kiss You All Over, Baby".

Ciekawostką jest fakt, iż jak powiedział Tony Hendrik.. dalsza ewentualna współpraca pomiędzy M. Applegate a Dieterem nie ułożyła się bowiem "M. Applegate nie chciała dostarczać słuchaczom tak absurdalnych tekstów jakie pisał Dieter Bohlen tłumacząc je na język angielski" - stąd jej współpraca z Dieterem zakończyła się jednym nagraniem dla MT i związała się z zespołem BBB.

Pozdrawiam :-)
Its haahd se Dieter tuh bie ;-)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

No cóż, to znowu ja i moja zagadka a raczej kalambur cokolwiek to znaczy :D

Na podstawie obrazka odgadnijcie hasło

Obrazek

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
R.S.

Post autor: R.S. »

Kalambur Pioetrka:
Nie wiem, czy dobrze to interpretuję, ale ja w tym widzę:
"Walking In The Rain Of Paris" z płyty Year Of The Dragon.

Jeśli chodzi o zmiany zaproponowane przez ArCracka, to myślę że dział Zagadek straci po tych reformach swój urok, a ludzie motywację (naprawdę chciałbym się mylić :? ). Jeśli będzie kilka zagadek na raz, to nie sądzę, żeby na dłuższą metę ktoś nad tym panował. Poza tym znając życie, przy trudniejszych zagadkach nikomu nie będzie się już chciało szukać odpowiedzi, skoro i tak będzie mógł zadać swoją zagadkę.
Jeśli osoba uprawniona nie ma pomysłu na zagadkę (też tak czasami miałem :wink: ), to może w takiej sytuacji prawo jej zadania będzie miała osoba, która po prostu jako pierwsza zada kolejną zagadkę ?
Wydaje mi się, że ciekawych zagadek jest jeszcze sporo (tylko trzeba czasem ich poszukać :D ), np.:
Co łączy Thomasa Andersa i Engelberta ? (I nie chodzi mi o DB :) )

Pozdrawiam
R.S.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Niech jeszcze przez ten tydzień dział pofunkcjonuje na nowych zasadach w ramch próby. Zobaczymy jak będzie to wyglądało w tym czasie no i może inni użytkownicy też się wypowiedzą.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Ann
Członek TAFC Polska

Post autor: Ann »

R.S.,czy chodzi Ci o to,że Thomas jest jednym z autorów piosenki "I Can Never Let You Go" Engelberta?
Awatar użytkownika
R.S.

Dokładnie tak. TA współtworzył muzykę do tej piosenki :D
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Nie wiem, czy dobrze to interpretuję, ale ja w tym widzę:
"Walking In The Rain Of Paris" z płyty Year Of The Dragon.
W miarę blisko ale to jednak nie to.

Pozdrawiam

Piotrek

PS: Jako podpowiedź (albo wręcz przeciwnie) dodam, że hasło nie ma nic wspólnego z płytami późniejszymi od Year of the Dragon.
Awatar użytkownika
R.S.

Kalambur Pioetrka:
To może tak: "Lonely Tears in Chinatown" ? :D
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

To może tak: "Lonely Tears in Chinatown" ?
Pierwsza odpowiedź była dużo bliższa. Żeby zanadto nie utrudniać podpowiem, że obrazek 2 i 3 można by zastąpić jednym ale wtedy rozwiązanie zagadki to byłaby kwestia minut a może nawet sekund :D

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Rozwiązaniem zagadki jest hasło, które dla Dietera było wielką próbą w jego ówczesnej działalności - moim zdaniem jak najbardziej udaną... Dodatkowo podpowiedź - hasło nie ma nic wspólnego z płytami wydanymi po Back for Good. Jeszcze jedna podpowiedź - trzeci obrazek należy odczytać po angielsku.

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
R.S.

Hi, hi - "Walking on a Rainbow". :D
Choć powiem szczerze, że trzeba się trochę domyślać, że trzeci obrazek przedstawia "ukłon"...

Pozdrawiam
R.S.
ODPOWIEDZ