Shooting Star - Za czy przeciw??

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.

Czy uwaÂżasz nagranie "Shooting Star" za dobry pomysÂł?

Czas głosowania minął czw mar 23, 2006 21:35

Tak, powrĂłciÂło stare, dobre brzmienie MT
5
33%
Nie, jest to bezcelowa prĂłba wskrzeszenia muzyki MT
2
13%
I tak i nie. Fajna muza, szkoda Âże jest sklejany wokal
7
47%
Nie mam zdania na ten temat
1
7%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Mateusz

Shooting Star - Za czy przeciw??

Post autor: Mateusz »

Bardzo wiele osób na tym forum uważa że stworzenie tego kawałka to dobry pomysł, drugie tyle że to pomysł chybiony. Teraz pora definitywnie stwierdzić których opinii - pozytywnych czy negatywnych (albo neutralnych) jest więcej. Zapraszam do głosowania w ankiecie.
Ostatnio zmieniony czw mar 02, 2006 22:15 przez Mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony całkiem przyjemny utwór. Jako, że mój ulubiony album po powrocie to właśnie "Year Of The Dragon" to klimat mi odpowiada. Jeśli chodzi o sklejany wokal to dookoła jest mnóstwo "artystów", którzy z tego korzystają, bo nie potrafią zaśpiewać piosenki w całości a tu chodzi o coś zupełnie innego. Fakt faktem tutaj wokal jest powycinany z różnych piosenek ale w wielu fragmentach wyraźnie słychać efekty sklejania jakby nie wszystko było dobrze przycięte.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jestem na nie.

Po pierwsze - klimat płyty "Year Of The Dragon" nie bardzo mi odpowiada, a właśnie w takim klimacie został zrobiony ten utwór. Jeśli prawdą jest, że powstał on niedawno - oznacza to, że Luis Rodriguez ostatecznie zatrzymał się w swoim rozwoju sześć lat temu. A szkoda, bo kiedyś swoją wiedzę na temat techniki muzycznej przekładał na cudowne nagrania :(

Po drugie - sklejanie wyszło tak sobie. Oczywiście sporym osiągnięciem jest już samo poskładanie tego w dwie jako tako brzmiące zwrotki, ale ostatecznie brzmi to nienajlepiej.

Zdecydowanie wolałbym usłyszeć w zwrotkach wokal Dietera a aranżację oddać w ręce Kay Nickolda ("Higher Than Heaven", "Who Will Be There"). Wtedy byłaby to genialna piosenka.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Niestety Luis także już się wypalił z tego co wiem to maczał palce w jakimś nagraniu Marka Ashley'a :? słyszałem i nie powaliło mnie na kolana a refren tradycyjnie zerżnięty z innej piosenki.
Co do piosenki to fragment "I will stay forever" przyciąga uwagę :)
Awatar użytkownika
Ann
Członek TAFC Polska

Post autor: Ann »

ArCrack pisze:Zdecydowanie wolałbym usłyszeć w zwrotkach wokal Dietera a aranżację oddać w ręce Kay Nickolda ("Higher Than Heaven", "Who Will Be There"). Wtedy byłaby to genialna piosenka.
tylko,że wtedy nie mogłaby być to piosenka Modern Talking,bo Modern Talking to Dieter i Thomas.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

I dobrze :). Wolałbym, żeby był to solowy utwór DB :)
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Ja myślę, że celowo wykorzystano brzmienia z Year of the Dragon, zapewne były to ostatnie brzmienia MT które przetrwały w Studio33, być może to samo dotyczu wokalu Thomasa (myślę, że wokal także nagrywano w Studio33). Być może próba wymyślenia nowej melodii byłaby zbyt pracochłonna a Dieter być może potraktował nagranie tej piosenki jak zabawę? Moim zdaniem intro brzmi dość świeżo...
Co do Kai'a Nicolda - współprodukował Nothing but a truth i moim zdaniem nie dorównał poziomem Brotzmannowej Mrs Robota. Z kolei pomógł przy świetnym Superstar. Ja wciąż liczę, że ta sklejanka zostanie w filmie jakoś wytłumaczona.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Jeśli chodzi o muzyke to jest OK gdyż "YOTD" to jeden z dwóch moich ulubionych albumów MT (drugi to Universe) a piosenka tak jak już wiele osób napisało brzmi jakby była z tego albumu wzieta. Niestety muzyka to wsyzstko co mi sie w tej piosence podoba. Nie miałbym również nic przeciw gdyby kawałek zrobił Kay Nickold - wtedy utwór miałaby brzmienie 2006 a nie 2000 i może i byłby ciekawszy (jednakże muza Luisa tez ma swój klimat -kawałek baaaardzo przypomina Cosmic Girl)
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
BlueRobson

Post autor: BlueRobson »

Utwór bardzo dobry i na pewno był potrzebny na płycie .Wszyscy byliśmy zawiedzeni po ogłoszeniu zakończenia działalności MT .Chcieliśmy drugi singiel do Universe to mamy ;) A teraz z innej beczki ,może Dieter w filmie właśnie odsłoni kulisy powstania takich utworów jak Shooting Star.Wcale bym się nie zdziwił gdyby w jednej ze scen pokazał jak dochodzi to tej sklejanki :)
jkris

Post autor: jkris »

ArCrack pisze: Zdecydowanie wolałbym usłyszeć w zwrotkach wokal Dietera a aranżację oddać w ręce Kay Nickolda ("Higher Than Heaven", "Who Will Be There"). Wtedy byłaby to genialna piosenka.
gdyby tak bylo powstalaby piosenka Blue System'u a nie Modern Talking...
jkris

Post autor: jkris »

widze za Ann mnie juz uprzedzila ze swoja wypowiedzią ;-)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Jak i ja ze swoją odpowiedzą ;)
Awatar użytkownika
Mateusz vel. Kokos

Post autor: Mateusz vel. Kokos »

Mi to Tito.. :D... nie mam zdania... widac kasa sie bardzo liczy, bo zapowiedź tego utworu na Soundtracku to tylko i wyłacznie pomoze promocji filmu i płytki... ehh stary, dobry, materialistyczny Dieter
Every Inch Of My Skin
Was Breathin' Her In..

www.thomasanders.fora.pl
Awatar użytkownika
Peter

Re: Shooting Star - Za czy przeciw??

Post autor: Peter »

ArCrack pisze: Zdecydowanie wolałbym usłyszeć w zwrotkach wokal Dietera a aranżację oddać w ręce Kay Nickolda ("Higher Than Heaven", "Who Will Be There"). Wtedy byłaby to genialna piosenka.
Nie głos Bohlena nie pasuje do tego kawałka, jest zbyt delikatny i słaby. Aranżacja lepiej mogliby się zająć Detlef Wiedecke i Michael Scholz, ale właściwie nie ma takiej potrzebny ta jest całkiem dobra. To bardzo udany kawałek i mam nadzieję, że Bohlen albo Anders mają więcej takich. A co do aranżacji wziętej z Year of a dragon to nie jest taka zła dobrze, że nie z Back for good...
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

fajna piosenka ... ja chcę więcej takich
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Only love can break my heart
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Mnie ta sklejka nie za bardzo się podoba. O ile jeszcze podkład muzyczny mogę w miarę zaakceptować to w chórkach wyraźnie słychać cięcia pomiędzy frazami i nienaturalne zmiany tonacji głosów skaczące z górnej na dolną skalę muzyczną lub na odwrót. Za każdym razem kiedy nawinie mi się ten utwór nie słucham go ze zbytnim zainteresowaniem, raczej nie zwracając szczególnie mojej uwagi stanowi tylko tło dla moich innych czynności w owym czasie. :roll:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
ODPOWIEDZ