Systems In Blue - System In Blue, nowa strona

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Dzięki Arek!
Rzeczywiście ta piosenka to kopia Deja Vu ale ciesze się, że powstała. Słucham właściwie starego znanego mi kawałku ale zarazem czuję ten dreszczyk emocji jaki zawsze pojawiał się gdy słuchałem po raz pierwszy nowych, tyle co kupionych płyt BS. Fajnie było znowu poczuć coś takiego...
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Witajcie :), miałem właśnie okazję usłyszeć nowy utwór Systemsów, choć nie ukrywam, że zrobiłem to głównie ze względu na to, iż Deja Vu to jedna z moich ulubionych piosenek Blue System. Niestety, bardzo się zawiodłem, nie usłyszałem nic nowego, ten sam schemat, to samo brzmienie, brzmienie, które zostało stworzone 15 lat temu.
W tym miejscu zastanawia mnie jedna rzecz: jaki cel ma wytwórnia w promowaniu artysty, który sprzedał ok. 1000 płyt i po którym ciężko spodziewać się czegoś nowego. Takich względów nie miał nawet Thomas, a przecież z Modern Talking kojarzony jest o wiele bardziej, a jego sukcesy są nieporównywalne z sukcesami panów z SiB.
Gość

Post autor: Gość »

Kawałek "System In Blue" otrzymałem dzięki uprzejmości jednego z użytkowników forum (bardzo mu dziękuje). Sam utwór oceniam bardzo pozytywnie, miał być ukłonem w kierunku "Deja Vu" i niewątpliwie nim jest.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

W tym miejscu zastanawia mnie jedna rzecz: jaki cel ma wytwórnia w promowaniu artysty, który sprzedał ok. 1000 płyt i po którym ciężko spodziewać się czegoś nowego. Takich względów nie miał nawet Thomas, a przecież z Modern Talking kojarzony jest o wiele bardziej, a jego sukcesy są nieporównywalne z sukcesami panów z SiB.
Jeżeli chodzi o ten singiel to jest chyba autopromocja. Wydaje mi się, że sami go stworzyli, sami wydali, sami sprzedają. Ale opakowali jak profesjonalny zdaje się.
Co do Thomasa i tego jakie miał względy a jakie mają SIB-owie, wszystko zależy pewnie od kontraktu jaki się podpisało. Może Thomas chciał za sam podpis pod umową grubszą forsę (a w przypadku słabej sprzedaży wydawnictwo nie chciało dalej brnąć w koszty). Być może Systemsi dostają kasę tylko za to co się sprzeda, a może w rewanżu robią taniej chórki. Jak by nie było widocznie to się opłaca obydwu stronom.
W samym singlu bardzo podoba mi się tylko jedno - sposób w jaki zaśpiewali "it's a system in blue" ze szczególnym naciskiem na wyraz "blue" ładnie zamykający ten wers.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Ja wczoraj słuchałem tego utworu dzisiątki razy i mogę jedynie powiedzieć, że wyjątkowo mi się podoba. Nie zastanawiam się kto kogo promuje. jakie ma to teraz znaczenie. Systemsi kopiują BS któy stworzył DB a oni mieli szczęście śpiewać w nim chórki. I wspaniale, że chcą to robić dalej nie odchodząc od brzienia jakie stworzył DB!
Spokojem można kamień ugotować...
Przemo

Post autor: Przemo »

Po raz pierwszy muszę stwierdzić, że panowie z SiB mnie rozczarowali. "Deja Vu" bije ten kawałek na głowę. Może więc mieli rację, że nie wpakowali tego na płytę.

Pozdrawiam,
PS. Dziękuję "dostawcy" za te piosenkę. :wink:
Przemo
Arek20

Post autor: Arek20 »

A ja dzieki uprzejmnosci Przemo dzis uslyszalem ten utwor i musze powiedziec ze wiadomo iz daleko tej piosence do DEJA VU ale sluchajac System in Blue poczulem ten dreszczyk emocji,ktore dostarczaja mi piosenki Bohlena.Na bezrybiu i rak ryba:]
Przemo

Ja ten dreszczyk miałem przy Magic Mistery. Niestety, System in Blue jest słabsza. Co nie zmienia faktu, że Systemsów fajnie się słucha.
Przemo
Arek20

Post autor: Arek20 »

no MAGIC MYSTERY i EVERY LITTLE THING to wiadoma sprawa ze byl nie tylko dreszczyk:)
Przemo

No, orgazmu nie przeżyłem :D
Ale pojawił się element wzruszenia, przyznaję :wink:
Zupełnie serio, wspaniała podróż w przeszłość. I, mimo że wielkiego sukcesu SiB nie doniosło, mam nadzieję, że jeszcze jakąś płytkę wydadzą. Nie każdy od razu musi wylądować na wręczaniu nagród MTV (a propos: czy Bohlen kiedykolwiek dostał? On chyba w ogóle był przez MTV ignorowany, bo teledysków MT też chyba nie puszczali).
Ot, na przykład na naszym rodzimym rynku mamy tylu wspaniałych, jakże niszowych wykonawców: Kaja P., Piasek, Alicja J. vel Alex... Nie wiem, czy ktokolwiek kupuje ich płyty, a oni i tak nagrywają nowe. A śmiem twierdzić, że taka Ala Janosz, czy też Kaja Paschalska z "Małą Chinką" nie umywają się do SiB. :]
Przemo
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Puszczali teledyski MT na MTV - mam "Jet Airliner", a w 1998 nawet prezentowali ulubione clipy na MTV Germany.
MODERN TALKING FOREVER!!!
Przemo

Czyli parę razy się zdobyli. Ale jak dochodizło do nagród muzycznych, to MT dla nich nie istniało zupełnie. Dlatego zawsze (tzn. odkąd powstała) wolałem VIVÊ.
Przemo
Awatar użytkownika
Peter

Re: Systems In Blue - System In Blue, nowa strona

Post autor: Peter »

Przemo pisze:Ja ten dreszczyk miałem przy Magic Mistery. Niestety, System in Blue jest słabsza. Co nie zmienia faktu, że Systemsów fajnie się słucha.
A gdzie tam. Magic Mystery to tak samo jak System in blue kalka utworu Blue System. Różnica jest jednak wyraźna. O ile magic mystery jest trochę słabszym kawałkiem, o tyle System in blue jest wręcz rewelacyjny. Cudownie się zaczyna jest po prostu znakomity. Wolal Kohlera nie ustępuje wokalowi Bohlena w zwrotkach, fantastycznie brzmi refren. Dla mnie jest to czołówka utworów SIB.
ODPOWIEDZ