La vent m'a dit

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
Przemo

La vent m'a dit

Post autor: Przemo »

A jak podoba Wam się ten kawałek? Mnie początkowo zrażał tym francuskim tytułem, bo za bardzo "pachniało" mi to zagrywką pod styl Dietera. Ale po paru przesłuchaniach muszę przyzanc, że piosenka jest super. Duży ładunek emocjonalny i wspaniałę brzmienie głosów w refrenie. Chciałoby się powiedzieć "Stary, dobry Blue System". Po prostu bajka (jak dla mnie).
Przemo
Arek20

Post autor: Arek20 »

Dla mnie to jedna z lepszych piosenek SiBow.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

A dla mnie z kolei obok "Lady Loraine" jedna z dwóch najsłabszych na albumie ;). Największy minus to dla mnie biedna aranżacja a'la Casio '90 :/
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

Dla mnie przeciętny kawałek...
Spokojem można kamień ugotować...
Przemo

Poważnie? Lady Lorraine też jakoś do mnie nie przemawia, ale "La Vent..." ma jakąś głębię w refrenie. Takie dość żałobne, smutne brzmienie ("żałobne", nie "żałosne" :wink: ), trochę chyba niepasujące do samej treści piosenki, ale chwytające za sercę, że się tak wyrażę. Podoba mi się ona, bo nie jest płaska, płytka. Ma, według mnie, w sobie to coś, co powoduje, że po dwóch przesłuchaniach, cały czas "dudni" potem w głowie. Płyną z niej emocje. Coś podobnego ujmowało mnie np. w "Here I Go Again". Wiecie, szybka piosenka, ale na swój sposób smutna.

A "The Story of Lara Layne"? Wspominałem już o niej w paru postach, więc nie chcę tworzyć nowego tematu. Jak dla mnie, jest cudna.

Tak swoją drogą, mam propozycję do Administratorów Dwóch: a może stworzyć listę zawierająca wszystkie piosenki SIB, na które moglibyśmy oddawać głosy. Mogłoby to odbyć się tak, że każdy miałby do rozdysponowania jakąś ilość punktów i głosowalibyśmy np. systemem Eurowizji (albo odwrotnie: im mniej punktów, tym lepsza ocena). Nie wiem, czy to jest możliwe. Ale może coś podobnego udałoby się skombinować? Zobaczylibyśmy, która piosenka SiB jest wg forumowiczów najlepsza, która przeciętna, a która najsłabsza.
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Na forum da się jedynie stworzyć sondę, w której będziemy mogli wybrać jedną spośród wszystkich piosenek.
System punktowy musiałby być przez kogoś podliczany, a listę możnaby przedstawiać po prostu w swoich postach.
Przemo

To może stwórzmy takie miejsce na forum, gdzie każdy mógłby podać swoje typy. A, na przykład za miesiąc, ktoś (moge i ja, przecież to chwila roboty) ktoś to zliczy i poda wyniki. Nie byłbyś ciekaw co wyjdzie? :wink:
Przemo
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

OK, załóż więc w dziale "Muzyka Systems In Blue" nowy temat o tym, ustal na ile piosenek głosujemy, ile punktów za które miejsce i... zaczynamy :)
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Ta piosenka ma swietny wstęp, dobrą zwrotkę i niestety tragiczny refren! przepiekny jest fragment pomiedzy 2 a 3 refrenem!!Cudo! Refren jest beznadziejny, wogole nie pasuje do zwrotki...
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Przemo pisze:Poważnie? Lady Lorraine też jakoś do mnie nie przemawia, ale "La Vent..." ma jakąś głębię w refrenie. Takie dość żałobne, smutne brzmienie ("żałobne", nie "żałosne" :wink: ), trochę chyba niepasujące do samej treści piosenki, ale chwytające za sercę, że się tak wyrażę. Podoba mi się ona, bo nie jest płaska, płytka. Ma, według mnie, w sobie to coś, co powoduje, że po dwóch przesłuchaniach, cały czas "dudni" potem w głowie. Płyną z niej emocje. Coś podobnego ujmowało mnie np. w "Here I Go Again". Wiecie, szybka piosenka, ale na swój sposób smutna.
Słuchałem ostatnio trochę SiB, i rzeczywiście - obok "1001 Nights" (która ma mocne brzmienie i niczego z BS mi nie przypomina) i "Sexy Ann" (ach, miałem ja kiedyś taką Anię; piosenka za to bardzo podobna do "Don't Do That" Blue Systemu) jest to jedna z moich ulubionych - ze wspomnianych przez kolegę względów.

Podoba mi się jej głębia dźwięków i romantyzm, choć trochę drażnią bawarsko-jarmarczne akcenty (jakaś harmoszka, diabli nadali :twisted: )

Niestety, ze znalezieniem "The Story of Lara Layne", "Sarah's Dream" i "Only 4 You" wciąż walczę, więc nie mogę się wypowiedzieć :(
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

a mi tam strrrrasznie się podoba piosenka avalon po prostu jest super. jak se władowałam SIB do mp3 i nagle usłyszałam te piosenkę to od razu mi się spodobała, ona jest super wg mnie
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Only love can break my heart
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Awatar użytkownika
Peter

Re: La vent m'a dit

Post autor: Peter »

Arek20 pisze:Dla mnie to jedna z lepszych piosenek SiBow.
Podzielam opinię.
ODPOWIEDZ