America

Dyskusja o płytach Modern Talking
Awatar użytkownika
Peter

America

Post autor: Peter »

Co sądzicie o 10 albumie Modern Talking? Dla mnie jest numerem 2 po Alone z nowych płyt grupy. No może już nie takich nowych. Bardzo udanym kawałkiem jest "Win the race" nic dziwnego, że znalazł się na singlu jak i na płycie Dietera Greatest hits. Jednak najfajniejszymi kawałkami z tej płyty są bardzo amerykańskie "Last exit to Brooklyn" i "NYC girl". Ciekawe jednak co oni tam na tym Brooklynie takiego widzieli. Jest tam co prawda parę fajnych miejsc jak Coney Island czy Prospect Park, ale ja wolę Manhattan. O ile w przypadku dwóch singlowych kawałków chórki brzmią niemal identycznie jak na poprzednich płytach (mimo zmiany chórzystów) to w "NYC girl" brzmią inaczej i podejrzewam, że śpiewa je Nino de Angelo. Inaczej brzmią też w "Why does it feel so good". Innymi udanymi kawałkami są "SMS to my heart", "Run to you", "I need you now", Whichqueen of Eldorado", "America" i nieźle zaaranżowana ballada "Send me a letter from heaven". Pozostałe kawałki są raczej przeciętne choć nie ma tu wybitnie słabego kawałka, który byłby zapełniaczem płyty.
jkris

Post autor: jkris »

dla mnie to najlepsza plyta Modern Talking po '98 roku. Swietne dwa single i cala reszta piosenek na wysokim poziomie...
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

No America w sumie jest dosyć fajnym albumem z "Win the race" na czele, z piękną balladą "Maria", z "Run to you", idąc dalej - "There is something in the air", "New York city girl", no i oczywiście "Last exit to broklyn", który jest świetnym kawałkiem zwłaszcza w połączeniu z teledyskiem. Faktycznie po 1998 r. jest to album, który jest na 99% SUPER. Często słucham tych utworów w samochodzie. :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Piotr

Post autor: Piotr »

America hmmm co tu dużo pisać, kapitalny album. :D
Mój ulubiony zaraz po Alone i Back For Good. :wink: .
Najbardziej podobają mi się piosenki "Win The Race" (mogłaby być puszczana podczas wyścigów F1 hehe) :lol:
Dalej oczywiscie "Last Exit To Brooklyn", "Witchqueen Of Eldorado" (szkoda, że nie wyszła na singlu według mnie bardzo fajny utwór. :)
Podoba mi się też "New York City Girl", ta piosenka moim zdaniem też powinna znaleźć sie na singlu. Z ballad to zdecydowanie polecam "Maria" (piękna piosenka i jakże wspaniały liryczny tekst).
To własnie te piosenki nucę sobie często, chociaz muszę przyznać, że album w całosci mi sie bardzo podoba. :D

Moja propozycja piosenek, które powinny jeszcze zostać wydane na singlach oprócz Win The Race i Last Exit przedstawia sie następująco:

1.Win The Race
2.Last Exit To Brooklyn
3.New York City Girl
4.Witchqueen Of Eldorado
Fajnie by było zamiescić np. na Witchqueen Of Eldorado jako bonus track jakiś Megamix. Singiel od razu by nabrał barw i rozszedłby sie zapewne w dużym nakładzie. Ale to tylko taka moja koncepcja :lol:
Dieter Bohlen
Awatar użytkownika
Soldier

Post autor: Soldier »

Last Exit To Brooklyn rozgrzewa mnie do czerwonosci :lol: :oops:
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Co tu dużo mówić :D Super album :)
Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
jkris

Soldier pisze:Last Exit To Brooklyn rozgrzewa mnie do czerwonosci :lol: :oops:
mnie tez ;-) pamietam, ze sluchalem tej piosenki non stop i modlilem sie zeby to byl drugi singiel... no i jeszcze rewelacyjny teledysk... mysle, ze obok RFTV najlepszy w historii MT...
Obrazek
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

w mojej opinii najlepszy album MT, nie licząc oczywiście tych z lat 80.
kapitalnie się zaczyna, kapitalnie się kończy a wszystko co jest pomiędzy stanowi tak przyjemną mieszankę stylów i brzmień, że płytka ta poprostu chyba nigdy mi się nie znudzi.
o poziomie albumu świadczy sam fakt, że jak dla mnie najsłabszymi jego punktami są generalnie dobre piosenki: Why Does It Feel So Good ( tekst śpiewany przez chórki zupełnie mi nie leży ) i...New York City Girl ( irytuje mnie ta komputerowa zaśpiewka ).
natomiast słuchając pierwszy raz Last Exit To Brooklyn miałem takie ciary, jak przy żadnej innej piosence zespołu z repertuaru po 98 roku, to było wspaniałe! :D zasmucił mnie jedynie brak 3 zwrotki - tej, którą wydrukowano w książeczce.
do dziś jestem też zachwycony jedyną piosenką z tego albumu współprodukowaną przez Luisa - Rain In My Heart. wspaniała, rewelacyjna, fantastyczna aranżacja. marzy mi się wersja extended tego kawałka i niestety marzeniem pozostanie...
mamy tutaj także najlepszy utwór wszechczasów skomponowany przez pana Andersa - I Need You Now. jak dla mnie Thomas nigdy wcześniej ani poźniej nie stworzył nic lepszego.
intrygująca jest końcówka For A Life Time - kiedy Thomas przestaje śpiewać i zostaje sam chórek; czy Wy też słyszycie tam głos Bohlena?? czy to moja wyobraźnia? odnośnie tego kawałka to uwielbiam to przejście kiedy Thomas śpiewa "I want you to want me, get never enoooooou - ugh" - miodzio! kapitalnie zaśpiewane.
właściwie mogłbym tak opisywać i analizować każdy pozostały utwór z tego albumu, ale nie będę. wszystkie o których nie wspomniałem są świetne.
tak, to zdecydowanie najlepszy album MT po powrocie i jedna z najlepszych płyt jakie wyszły spod ręki Bohlena ( i kilku pomocników :mrgreen: )
think for yourself - question authority
Awatar użytkownika
Peter

jkris pisze:no i jeszcze rewelacyjny teledysk... mysle, ze obok RFTV najlepszy w historii MT...
Tak Krzysiu teledysk znakomity. Najlepszy po Jet Airliner. Do tego znakomita okładka płyty. Szkoda, że płyta nie podbiła rynku amerykańskiego... A NYC girl to po prostu mistrzostwo świata. Ballady bardzo ciekawie zaaranżowane. Mnie bardziej podoba sie Send me a letter from heaven.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

America dość fajna - aczkolwiek z drugiej strony, najlepszy numer MT po 98 - Mrs Robota - jest na Victory... ;-) Trudny wybór. Universe też jest moim zdaniem bardzo dobre. W każdym razie - moim zdaniem wszystkie trzy biją na głowę Alone, oraz (zwłaszcza) Year of The dragon który z kolei chyba jest dla mnie najsłabszą 'nową' płytą.
jkris

adamstan pisze:America dość fajna - aczkolwiek z drugiej strony, najlepszy numer MT po 98 - Mrs Robota - jest na Victory... ;-) Trudny wybór. Universe też jest moim zdaniem bardzo dobre. W każdym razie - moim zdaniem wszystkie trzy biją na głowę Alone, oraz (zwłaszcza) Year of The dragon który z kolei chyba jest dla mnie najsłabszą 'nową' płytą.
takze uwielbiam Mrs Robote ale mimo wszystko ta piosenka ewidentnie jest wariacja Bohlena na temat CGYOOMH Kylie Minogue... i w sumie to chyba LETB zrobilo na mnie rownie duze wrazenie podobnie jak na punky linsky. nie wiem czemu ale jak sluchalem tej piosenki to wydawalo mi sie, ze ona bardzo mocno nawiazuje do stylistyki lat '80. jedynym moim rozczarowaniem zwiazanym z tym singlem bylo to jak zobaczylem Erica na teledysku :evil: Na szczescie istnieje alternatywna wersja ale singiel byl na Vivie promowany kolejna nudna wersja z rapem i mysle, ze to przyczynilo sie w pewnym stopniu do tego, ze nie zagoscil dlugo na liscie.
co do najslabszych plyt to dla mnie takze Alone jest na czele tego zestawienia.
Peter pisze: Ballady bardzo ciekawie zaaranżowane. Mnie bardziej podoba sie Send me a letter from heaven.
mnie rowniez ;-)
punky linsky pisze:mamy tutaj także najlepszy utwór wszechczasów skomponowany przez pana Andersa - I Need You Now. jak dla mnie Thomas nigdy wcześniej ani poźniej nie stworzył nic lepszego.
zgadzam sie w 100% z Twoja opinia...
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

takze uwielbiam Mrs Robote ale mimo wszystko ta piosenka ewidentnie jest wariacja Bohlena na temat CGYOOMH Kylie Minogue...
Akurat tu nie mogę się zgodzić ;-) Jest wprawdzie jeden podobny motyw aranżacyjny (któraś tam partia basowa) - ale w odróżnieniu od CGYOOMH (którego nie znoszę) Mrs Robota ma MELODIĘ - i to w najlepszym modernowym stylu :-) Zresztą ja kawałków z nowych płyt MT słucham w zasadzie wyłącznie w swoich wersjach odkąd je zrobiłem ;-)

jkris pisze:i w sumie to chyba LETB zrobilo na mnie rownie duze wrazenie podobnie jak na punky linsky. nie wiem czemu ale jak sluchalem tej piosenki to wydawalo mi sie, ze ona bardzo mocno nawiazuje do stylistyki lat '80
Nawiązuje - to przez te smyczki. Chciałem ją też zremiksować, ale beat jest za agresywny akurat w niej - a gdyby nie to, to wyszedłby wypisz-wymaluj Fancy - Fool's Cry :-)
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

America to moim zdaniem jedna z najlepszych płyt zespołu. Otwierający ja Win The Race to moim zdaniem najlepsza piosenka grupy, jaka po 98 r. ukazała się na singlu. Niesamowita melodia i równie genialna aranżacja dopełniają całości.
Last Exit to Brooklyn niewiele ustępuje poprzednikowi, znów niezły aranż i świetna melodia, zwłaszcza zwrotek. Był to dobry pomysł, by wydać tę piosenkę na singlu, jednak jej wersje na nim zawarte odbiegają mocno od doskonałości.
Maria to pierwsza po poprocie ballada zaaranżowana w interesujący sposób, bardzo klimatyczna i nastrojowa.
Sms to My Heart tu mamy niezłą melodię, jednak kawałek nie wybija się ponad przeciętność.
Znacznie lepiej jest w Cindirela Girl-ciekawa aranżacja i wreszcie średnie tempo, jeden z moich ulubionych utworów z albumu.
Why Does it feel so good-tu najbardziej podoba mi się część refrenu zaśpiewana przez Thomasa. Zńow niezły kawałek.
Rain in my heart-znakomita aranżacja, piękna melodia, niezwykły nastrój, świetny wokal Thomasa, nic dodać, nic ująć.
Witchqueen of Eldorado- obok Win The Race jest to moim zdaniem najlepsza piosenka na płycie, bardzo podoba mi sie jej końcówka.
Run To You- niewątpliwy powiew świezości jeśli chodzi o piosenki MT. Nie należy do moich ulubionych, ale broni się świetną aranżacją.
America nie bardzo mi leży, chociaż wolę tę piosenkę niż np. I'll never give you up z Alone.
For A life Time- piękna nastrojowa ballada, jednak moim zdaniem najsłabsza z tych zawartych na albumie. Bije jednak na głowe wszystkie z Alone.
From Coast To Coast-niezwykła aranżacja, świetna melodia, utwór dopracowany od początku do końca.
There's Something in the Air, nieco zwariowany kawałek, nie bardzo mi leży.
I Need You Now to najlepsza piosenka napisana przez Thomasa dla MT. Moim zdaniem znacznie lepsza jest jej wersja demo.
New York City Girl, znakomity fantastyczny, kawałek, mój numer 3 z tego albumu.
Send Me A Letter from Heaven najpiękniejsza dla mnie ballada na albumie, z niezwykłymi wprost emocjami, wspaniałą aranżacją i melodią i niegłupim tekstem. Jest to też znakomite zamknięcie albumu.

America jest albumem ze wszech miar dopracowanym i przemyślanym, nawet utwory nie są tu poukkładane przypadkowo. Jest o niebo lepiej niż na Alone, mamy tu znakomity klimat, świetne aranżacje, wreszcie powiew świeżości, dlatego płytę można słuchać od początku do końca i po wielokroć bez obawy że się znudzi.
Cenie ją na równi z Victory, odrobine niżej od Universe.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

punky linsky pisze:mamy tutaj także najlepszy utwór wszechczasów skomponowany przez pana Andersa - I Need You Now. jak dla mnie Thomas nigdy wcześniej ani poźniej nie stworzył nic lepszego.
Fakt jest dobry ale nie tak dobry jak "Love is like a rainbow" czy "Love is forever".
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

America to była prawdziwa rewolucja w brzmieniu MT, aranże stały sie bogatsze, bardziej dynamiczne, czuje się ten power. Kawałek Win The Race - na wieki wieków mój numer 1 MT to jest po prostu majstersztyk, pamietam że jak go uslyszałem po raz pierwszy to mi szczęka opadła do podlogi, pamiętam że leciał w RMF - FM na liście HOP BĘC prowadzonej przez Marcina Jędrycha. Nagralem go sobie na kasecie i sluchałem w kółko aż do premiery krążka :D (którego też sluchalem a językiem wywieszonym poza jame ustną :mrgreen: ) Kolejnym utworem który miażdzy brzmieniem jest Last Exit To Brooklyn. (I tu nasuwa mi sie pytanie - w krtorym miejscu chórki nie SIB'owe sa słabsze od tych sprzed tego albumu jak twierdzą niektórzy? Przeciez wystarczy posłuchać LETB chociażby żeby zobaczyc że chórki są zaśpiewane rewelacyjnie, niczym nie ustepują SIB'owym) Kolejnym utworem który nalezy do moich ulubionych w ogóle jest "Maria" który na albumie nestepuje po tych utworach które wymieniłem wczesniej dlatego efekt pierwszego sluchania płyty był powalający, 3 taaaakie utwory na dzień dobry. Pamietam ze byłem zszokowany wrecz. Na najwyższe uznanie zasluchuje rownież Witchqueen of Eldorado, I Need You Now, New York City Girl, There's Something In The Air, Why Does It Feel So Good
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Kudlaty

Re: America

Post autor: Kudlaty »

zgadzam sie z przedmówcą.
jeden z najlepszych albumów w całej historii zespołu. Początkowo album do mnie nie przemawiał, ale z czasem słuchałem go coraz częsciej i częściej. Moimi ulubionymi kawałkami sa tu: 3 w pełni udane balladyRain In My Heart, Run To You, Maria oraz dynamiczne Win The Race, Witchqueen Of Eldorado, New York City Girl. Również kawałek Thomasa I Need You Now jest udany.
I need a woman. A woman to run to.

Someone who cares in the night.
ODPOWIEDZ