własnie zasluchalem sie w Kimi Gasuki zespolu Optimal- w ktorym to CCCatch zaczynala kariere i zaskoczony jestem tym, ze wszedzie prawie ludzi pisza, ze to pierwsza piosenka Caro zanim poznala Dietera. Oczywiscie to bzdura, bo nie ona spiewa w tej piosence.
ale jest sporo innych tego typu niedomowien i ciekawy jestem jakie przychodza Wam na mysl- moze sam sie czegos dowiem
jako nr1 podaje Kimi Gasuki
czesto tez piosenki wyprodukowane przez Rodrigueza brane sa za produkcje Bohlena ale w sumie ciezko sie dziwic, bo praktycznie niewiele je rozni. ja sam przez wiele lat bylem przekonany, ze Patty Ryan czy Lian Ross to podopieczne Dietera...
Takie nieściłości są spowodowane najczęściej muzyką, albo wokalem, bo sam się spotkałem z kilkoma takimi sytuacjami. Podam jeden: zespoł Bad Boys Blue. Kiedys słuchałem ich piosenki ,,Kisses And Tears (My One And Only) i ktos z mojej rodzinki powiedział od razu, ze to Modern Talking, a jakże. Dlaczego? Otóż w refrenie ,,Niebiescy Żli Chłopcy'' śpiewaja chórkiem
BBB powstalo jako kalka MT wiec nic dziwnego, ze spora czesc ludzi myli ich... Podobnie jest w sumie z CCCatch- niektorzy tez myla jej piosenki z MT...
taka niescisloscia jest z pewnoscia takze wiodacy wokal refrenow BS- mniej wtajemniczeni nie wiedza, ze to Kohler a nie Bohlen.
To, że refreny w BS spiewał Rolf to mnie bardzo zaskoczyło, jak sie o tym dowiedziałem. Nabrałem do tego czowieka bardzo wielkiej sympatii w momencie, kiedy juz go nie było . Całość bowiem komfliktu o prawdziwość pracy i sukcesu Bohlena poznałem przed paroma tygodniami, jak wróciłem ze swojej dalekiej podróży. Uważam, że człowiek honorowy trochę inaczej postąpiłby.
Tak na pewno to jest Kohler, wokal brzmi nieco inaczej niż wokal Dietera jest mocniejszy, może trochę za mocny. Możliwe, że dlatego, że Bohlen nie śpiewa wszystkich partii solowy projekt Dietera nazywa się Blue System, a nie występuje on pod swoim nazwiskiem. Podobno także w niektórych utworach Bohlen nie śpiewa niektórych bocznych fragmentów. Tak jest w "Freedom" i chyba "That's love".
Mogę się pokusić o stwierdzenie, że Bohlen miał tendencję spiewania z tzw. ściśniętym gardłem i nie był w stanie wyciągnąć wyższych dźwięków.
To stwierdzam po wysłuchaniu jego rozmowy. Jego skala nie jest nadto zbyt wysoka, a w grupie to można wszystkie mankamenty skorygować. Trochę mnie drażniły wszystkie clipy, w których Bohlen porusza ustami. To nie było technicznie możliwe tak wysoko zaśpiewać, a wygłupiać się przed ludźmi to ja też potrafię i też mi za to placą.
W BS zawsze mnie interesowała i podobała mi się różnorodność wokalna i techniczna chórków. W niektórych sytuacjach po prostu one są dominujące. Jeden z fantastycznych utworów to Don't do that. Rewelacyjny refren, gdzie linie głosowe po prostu sie "wykładają". Szkoda, że nie wyszedł on jako singiel.
jkris pisze:własnie zasluchalem sie w Kimi Gasuki zespolu Optimal- w ktorym to CCCatch zaczynala kariere i zaskoczony jestem tym, ze wszedzie prawie ludzi pisza, ze to pierwsza piosenka Caro zanim poznala Dietera. Oczywiscie to bzdura, bo nie ona spiewa w tej piosence. [...]
Może chociaż była w studiu podczas sesji nagraniowej.
A ja posłuchałem Optimal - En war magnetisch - 1983 i wydaje mi się, że słychać jej wersy we zwrotkach:
0:16 - 0:19 (akurat tu może niekoniecznie)
0:43 - 0:45 (tu ślicznie )
1:23 - 1:26
1:50 - 1:53
Co do tych typów, to domu bym pod to nie zastawił, ani ręki nie dał uciąć, ale pokłócić się mogę. Stawiam tak 90% mojej pewności, że tam słyszymy C.C.Catch.
Przesłuchałem Er war magnetisch. Słyszałem pierwszy raz Caro w wersji niemieckiej. Jestem pewien, że piosenkę w zwrotkach spiewają co najmniej 2 osoby. Udział Caro jest w trzeciej zwrotce. Głos jest łagodniejszy - miekki od poprzednich. Na koniec fraz przy slowach sehen (widzieć) i ziehen (ciągnąć) jest wejscie w górę wokalne Caro, które wielokrotnie słyszę w piosenkach CCCatch.
Zatem z całym szacunkiem dla Jkris , ale w piosence jest Caro, wiec....
steen pisze:Przesłuchałem Er war magnetisch. Słyszałem pierwszy raz Caro w wersji niemieckiej. Jestem pewien, że piosenkę w zwrotkach spiewają co najmniej 2 osoby. [...]
Ja tam stawiam na co najmniej trzy dziewczyny (na przemian śpiewające we zwrotkach i chórem w refrenie).
steen pisze:Zatem z całym szacunkiem dla Jkris , ale w piosence jest Caro, wiec....
Akurat jkris miał na myśli utwór "Kimi Gasuki".
Pozdrawiam!
wyczytalem wlasnie, ze CCCatch po wygraniu procesu o zatrzymanie pseudonimu wyslala Bohlenowi 1milion dolarow z podziekowaniem ze wspolprace. wie ktos moze czy to prawda? bo cos mi sie kojarzy, ze mimo wygranej musiala sporo kasy zaplacic, ale nie z dobrego serca tylko z innych powodow- jakich niestety nie pamietam...
Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
steen pisze:To, że refreny w BS spiewał Rolf to mnie bardzo zaskoczyło, jak sie o tym dowiedziałem. Nabrałem do tego czowieka bardzo wielkiej sympatii w momencie, kiedy juz go nie było
No i ja również. Szkoda tylko, że Bohlen próbował się wypierać, ze wcześniej nie miał z tymi panami wiele wspólnego a raz w wywiadzie odpowiedział dziennikarzowi na zaczepkę dziennikarza o tym, że podobno Birger Kerleis śpiewał w większości w Modern Talking to Bohlen odpowiedział, ze co najwyżej Birger wieszał papier w toalecie
To ci beszczelny Bohlen. Pewnie trochę Dieterowi w niesmak było takie pytanie kiedy jeszcze Modern Talking istniał w 2002 r. Wiem, że potem Birger wytoczył Bohlenowi sprawę sądzie i tak jak sie spotkali przechodem na przeciwległych schodach korytarza sądu (widziałem to wtedy na SAT 1 w "Blitz") to też mu wtedy Bohlen coś odkrzyknął - "A ty to pewnie w kiblu sprzątałeś" Autentycznie tak było. Utrwalone to jest w archiwach SAT1 Oj nie lubili się, NIE!!
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Adi pisze:Szkoda tylko, że Bohlen próbował się wypierać, ze wcześniej nie miał z tymi panami wiele wspólnego a raz w wywiadzie odpowiedział dziennikarzowi na zaczepkę dziennikarza o tym, że podobno Birger Kerleis śpiewał w większości w Modern Talking to Bohlen odpowiedział, ze co najwyżej Birger wieszał papier w toalecie
No ten Bohlen ma fantastyczne teksty Nie wpadłbym na to
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Do takich nieścisłości chyba należy udział Kohlera w chórkach Modern Talking. Na to wygląda, że rusza tylko ostami a śpiewają przede wszystkim Scholz oraz trochę mniej Wiedecke.
steen pisze:Mogę się pokusić o stwierdzenie, że Bohlen miał tendencję spiewania z tzw. ściśniętym gardłem i nie był w stanie wyciągnąć wyższych dźwięków.
Możliwe, ze coś w tym jest Dieter stara się śpiewać mocniejszym głosem chyba tylko w Midnight Lady i I love the way you smile.